Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев

Цветан Василев

© Юлия Лазарова

Цветан ВасилевПо повод на неверните факти и несъстоятелните обвинения, които банкерът Цветан Василев отправя към "Икономедиа", нейните издания и собственици в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", подготвихме право на отговор , което ще изпратим до медията. Вярваме, че то трябва да достигне и до българските читатели, и го публикуваме едно към едно:


Уважаеми г-н Главен редактор,


В интервюто за "Дер Щандарт" от 24 март г-н Цветан Василев изнася множество неверни факти и отправя безпочвени обвиненя към "Икономедиа" и издаваните от нея вестник "Капитал" и новинарския сайт Dnevnik.bg.
Бихме искали да използваме правото си на отговор в интерес на това уважаваната ви аудитория да получи пълна картина и да се запознае с гледната точка и на другата страна.


Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна.


Атаките на г-н Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), срещу "Икономедиа" и нейните собственици започнаха през 2009 г. Тогава "Капитал" беше първата българска медия, която в свое журналистическо разследване разкри порочната схема как с пари на данъкоплатците политиците, които са на власт, си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея по различни финансови, търговски и правни механизми издържат "Нова българска медийна група" (НБМГ) и медиите гравитиращи около нея.


Още тогава посочихме, че е смущаващ фактът половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група - търговска банка, медии и фирми. Този конгломерат е контролиран от г-н Цветан Василев и неговия партньор, депутатът от ДПС, издател в сянка на медиите от спомената група и магистрат от националното следствие, г-н Делян Пеевски.


Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси обрича на провал всеки опит за модернизация на икономиката, регулаторната рамка и съдебната система в България. Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност.


След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години изданията на "Икономедиа" и нейните собственици са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз.


През това време банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България независимо от нейната идеология и цели. Чрез увеличаващото се количество медии под контрола на тандема Василев - Пеевски в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурдът стигна дотам, че всички традиционни политически партии от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода.


Наложи се лична визита на комисаря и зам.-председател на ЕК Нели Крус, която изрази огромното си притеснение от състоянието на медиите в България. Дори в края на миналата седмица, когато тя обяви обществени консултации, които да гарантират медийната свобода и плурализъм, в речта си даде като пример "притесненията за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България". Тази констатация се отнася именно за групата медии, контролирани от Василев - Пеевски.


Заради тези проблеми през последните няколко години България се срина и в класациите за медийна свобода на "Репортери без граници".


Изданията на г-н Василев и г-н Пеевски си позволиха да цензурират дори посланика на Германия в София, Н.пр. Матияс Хьопфнер, който в интервю за един от вестниците в НБМГ даде негативна оценка за медийната среда в България.


Изданията на "Икономедиа" не се отказаха да поставят открито проблема, че не е нормално в период на тежка криза и остра конкуренция само един от участниците на пазара има "привилегията" да се финансира с парите на данъкоплатците срещу интересите на всички останали. Освен разрастване на медийната си групировка с помощта на публичните средства господата Василев и Пеевски през последните три години получиха контрол върху значителни активи в българската икономика в размер на над един милиард евро. Това направи проблема много по-голям, остър и видим. Такова мащабно преразпределение на собственост към частна икономическа групировка не се е случвало никога в годините на преход за толкова кратко време.


Уважаеми г-н Главен редактор,


Вестник "Капитал" съществува от 20 години и е доказал обективността си. "Дневник" - от 12 години. Журналистите от "Икономедиа" са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия й ден до днес.


Независимо от атаките на медиите около г-н Василев изданията на "Икономедиа" отразяват дейността на групата му фирми професионално, базирано изключително на факти.


Безспорен факт например е констатацията в доклада на кредитната агенция "Фич" от март, че концентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87%, или 624 млн. лева, в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България.  


"Капитал" и "Дневник" бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев - Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство. (Вижте текста: Кой и защо атакува президента - бел. ред.) 


Ние разбираме страховете на г-н Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства.   


Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на вашите читатели да се ориентират в пълната картина на случващото се в България.


С уважение,
Станка Тошева, главен редактор на "Капитал"
Теодора Василева, управляващ редактор "Капитал Daily"
Алексей Лазаров, управляващ редактор "Капитал"
Велислава Попова, главен редактор "Дневник"


Бел.ред. В специалната тема "Формулата на КТБ: пари-медии-власт" събрахме материали, които сме публикували от 2009г. насам в "Дневник" и "Капитал" по темата с депозитите на държавните фирми в КТБ и разрастването на медийната група на Василев-Пеевски.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (310)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Желая ви успех, битката ще е жестока.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на nikoletam
  nikoletam
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "......, което ще изпратим до медиАта" ?!?!?

  Абе хора в българския език думата медия завършва на Я !! Вие какъв език иСползУвате, а ??

 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  КТБ е банката на мафиотите и Цветан Василев работи за тях!!!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Схемата е ясна. В последните 3-4 години се доизгради конгломерат, на който ТИМ ще завиждат дълги години.

 5. 5 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Честно, макар че не ви следя битките отблизо, ми писна от медийни войни.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Ако правителството наистина изтегли парите от КТБ преди изборите ще бъде осигурена поне малко честност

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  Ударът отвръща на Империята?

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1043 Гневно

  Тоя от снимката кога се пръкна като милионер?
  В Полша да половината от първите милионери са в затвора! А тук-всички са на свобода! И за това сме на тоя хал!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "nikoletam":

  На български наистина е медия. С нетърпение чакаме следващите управляващи да изтеглят поне половината от държавните следства в КТБ. Не би било лошо да се послуша и Европа по отношение на мултиплексите.

 10. 10 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И едните и другите сте вредни за България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  Защо не съдите Цветан Василев за клевета? В Австрия?

  Майтапът настрана точно в момента се занимавам с анализиране на причините за bank run-s...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 12. 12 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Добре казано! "Капитал" и "Дневник" са институция. Не сте перфектни, но ако ви няма България ще бъде едно по-мрачно място. Бъдете смели и безпощадни към хора, които използват държавата за личните си цели!

 13. 13 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Забравих да пожелая Успех!

  С тези оядени шопари няма да е лесно...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 14. 14 Профил на Soothsayer
  Soothsayer
  Рейтинг: 466 Весело

  Икономедия е по-малкото "зло"!

 15. 15 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Да кажем сбогом на мафията и политическия й представител ГЕРБ!

 16. 16 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А ма, другарко, той пък се щипе!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 17. 17 Профил на peppial
  peppial
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#10:"kokobo"]И едните и другите сте вредни за България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg
  [/quote]
  Точно

 18. 18 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Успех. Напомням за гражданското ни отворено писмо и петиция:

  http://www.peticiq.com/peevski_krasteva_ktb

  Очакваме отговор от институциите, за някои вече имаме потвърждение, че е прието и входящ номер.

 19. 19 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Чрез увеличаващото се количество медии под контрола на тандема Василев-Пеевски, в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурда стигна дотам, че всички традиционни политически партии, от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода."
  Моля ви не ме разсмивайте, за какво медийно затъмнение може да се говори в 21 век. Това е наивен аргумент, който манипулативно служи на тезата ви. Не ви прави чест да насаждате такова мнение!

 20. 20 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Весело

  [quote#4:"conTXT"] на който ТИМ ще завиждат дълги години. [/quote]

  Не човече, това е част от ТИМ...

 21. 21 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Пари-власт-медии-власт-пари2

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Икономедия отговори още с публикуването на цялото интервю. Което им прави чест

 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Всяка медия, която не е конструктивна ОПОЗИЦИЯ на власта, има тайни причини!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 24. 24 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#20] от "m_style":

  Нали не бъркаш КТБ с ЦКБ?

 25. 25 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#5] от "omniam":

  тва не е медийна война, а огромна нагла кражба за над 1 млрд. лева, ама как да го проумеят хора без грам интелект

  twitter.com/voxybg
 26. 26 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Успех на Икономедия! Ние (коментиращите) сме с Вас! Може би не трябва да говоря от името на всички, но така го чуствам. Все пак ние сме си една общност.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 27. 27 Профил на ГЕРБ високо, Гей далеко.
  ГЕРБ високо, Гей далеко.
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#15] от "krummm":

  Политически представител на мафията е БСП, другарю. Как са червените лаптопи край Радомир?

  Демек, когато ГЕРБ спечелят пак, гея ще бъде изритан от всякъде.
 28. 28 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Ни най-малко съм за "Икономедия", особено Прокопиев, но правят впечатление някои неща. Първо, само от"Икономедия" може да се научи нещо по-важно и интересно. Някои теми и за тях най-вероятно са табу, но като цяло това са най-точните издания.
  Второ не могат да се сравняват кадрите на "Икономедия" с Бареков и журналистите от "Телеграф".
  И най-накрая не Прокопиев е завладял всички апетитни хапки. "Каолин" при всичките евентуални проблеми е производствена фирма, която не работи в сектора с акцизите и другите "благинки".
  Самият факт, че мустака е нервен е добра новина. Няма да се учудя, ако в "Дер Щандарт" има влияние КГБ. Все пак това не е много реномиран вестник.

  Миша
 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Борбата е задължителна!
  Желая успех!

 30. 30 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#26] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  коментиращите сме с тях, с изключение на платените драскачи на мустакатия "банкер"

  twitter.com/voxybg
 31. 31 Профил на jorkatatenev
  jorkatatenev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "stanislavdi":

  Ако с публикуването имаш предвид разлика от 4 часа, наистина им прави чест!

 32. 32 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5619991

  Като граждани на Република България искаме да изразим безкрайното си възмущение от необичайно бързото, непрозрачно и неподлежащо на дискусия възстановяване на Делян Пеевски като следовател в НСС (за да излезе в отпуск дни след назначението си) след разпускането на Народното събрание, в което той беше депутат от парламентарната група на ДПС.
  ..........................четете

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 33. 33 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Евала. Едни да скочат на този мафиотски октопод. Това с немския посланник беше върхът на тъпотията, да го цензурираш баш него.

 34. 34 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Капитал" и "Дневник" бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев-Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство."
  Ако това за атаката срещу Президента е вярно за каква политическа стабилност ратува Цветан Василев в своето интервю.

 35. 35 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В нашенската плутокрация понякога възникват разпри кой да глозга кокала повече.
  Едни други се омаскаряват плутарсите и искат от нас да вземем страна.

  И всякой от тях се стреми да се покаже пред ограбените от него сърдечно загрижен "за националния интерес", "за медийната свобода", "за общото благо"...

  Но такива като Прокопиев или оня от КТБ знаят много добре, че повече неща ги обединяват отколкото разединяват.

  Имам предвид, че ако българския народ следеше гражданския си интерес, никой от тези хора нямаше да е така бъкан с пари за сметка на сънародниците си.

  Тъй че разпри има, но би имало съюз, ако народът се надигне да им търси сметка.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Нека и в цяла Европа разберат каква банка е КТБ и да предценят дали в нея да си влагат парите.
  Успех.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Вестник "Капитал" съществува от 20 години и е доказал обективността си. "Дневник" - от 12 години. Журналистите от "Икономедиа" са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия й ден, до днес."

  Не купувайте парцалите Монитор и Телеграф, не гледайте Бареков!!! Изолирайте тв7

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 38. 38 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Цв. Василев е заплашил че ще се самозапали утре в 12:00 пред Президентството в знак на протест срещу медийния монопол на Икономедия!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 39. 39 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Икономедия има моята подкрепа в битката с Цветан Василев.

  Моралът не е порок!
 40. 40 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  В момента под контрола на Василев и Пеевски са:

  Жълтите всекидневници "Телеграф" и "Всеки ден", TV7, "Уикенд", "Монитор", "Политика" и още няколко. Предстои пускането на още един новинарски канал, сроден на TV7.

  С близка редакционна политика, макар и малко по-различна форма на собственост, към тази група могат да се причислят още жълтият седмичник "Шоу" и сайта blitz.bg. В медийния монопол влизат още и интернет групи, като например inews (inews.bg, econ.bg и др.). През последната година групата разви и невидимо присъствие с платени коментатори и фалшиви фейсбук профили в независимите от тях дигитални медии. (Очаквайте да видите и в коментарите под този текст как работи тази схема; в поредица еднакви по стил "мнения" ще прочетете основните аргументи от текущата кампания - че президентът е свързан с олигарсите като Огнян Донев и "кръга "Капитал", които всъщност редят служебното правителство.)

  Групата на Василев - Пеевски е почти пълен монополист в разпространението на печатни медии. В последните дни на тройната коалиция тя получи и още един монопол - върху цифровото разпространение на телевизионен сигнал, чрез две компании, сега с неясна (формално) собственост. Правителството на ГЕРБ направи всичко възможно, за да защити тази ситуация в ефира, дори и след доста силния натиск от Европейската комисия срещу него.

  Схемата за подчиняване на журналистиката от политиците и финансиращи ги бизнеси продължи и с безпрецедентен медиен и институционален (включително повдигнати прокурорски обвинения) натиск срещу издателите на "Труд" и "24 часа". В резултат волята на двете издания също е подвластна на скрити засега интереси, които, съдейки по (също скандално и безпрецедентно) откраднати частни разговори в последните месеци, са били координирани от правителството на ГЕРБ.

  Неизменното присъствие на "Капитал" и единия от собствениците му Иво Прокопиев в негативните кампании на групата на Пеевски е лесно обяснимо. "Капитал" (както и "Дневник" бяха първите медии, които от 2009 насам описваха и огласиха механизмите за финансиране на въпросните издания и телевизии, както и фактът, че държавата систематично насочва средства към Корпоративна банка. В момента, въпреки опитите за икономическото превземане на двете издания през декември, те са едни от малкото представители на медиите, които заедно с малка група независими сайтове и блогъри продължават да пишат по темата.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 41. 41 Профил на pushit
  pushit
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#34] от "bogomilok":

  А каква смяташ е причината, че така ревностно се втурнаха да защитават президента?!?!

 42. 42 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Икономедия, ако ще се борите, направете го с факти и доказване на обстоятелства. Не бъдете голословни.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 43. 43 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#38] от "mastikata":

  Къде мога да даря малко нафта?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 44. 44 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  “Ние разбираме страховете на г-н Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче, не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства. “
  ---------------------------------------------------------
  Ами да си изтеглят пари от там ,де .Ама къде ще намерят по-добри условия?„ По валутните сметки плащаме 1.5% годишна лихва. В Австрия може да вземете 0.1%“
  Ееех..Май наистина някои искат да докарат положението в Бъгария ,като това в Кипър ....

 45. 45 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#30:"voxy"]коментиращие сме с тях, с изключение на платените драскачи на мустакатия "банкер" [/quote]

  То това е по подразбиране.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 46. 46 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Каолинения приватизатор срещу привилегирования банкстер,

  избирай си, народе!

  Много им пука за теб.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 47. 47 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":


  [quote#3:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]КТБ е банката на мафиотите и Цветан Василев работи за тях!!![/quote]

  Хайде да помислим, дали Цветан Василев работи за д-р Борисов и Цецко или д-р Борисов и Цецко работят за Цветан Василев.

 48. 48 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Любопитно

  [quote#19:"geneva_1980"]Моля ви не ме разсмивайте, за какво медийно затъмнение може да се говори в 21 век. Това е наивен аргумент, който манипулативно служи на тезата ви. Не ви прави чест да насаждате такова мнение![/quote]

  До коментар [#19] от "geneva_1980":
  Ама вий що се ядосвате. По спокойно. Много работа ще падне тази вечер. Интервюто на ЦвъкВъс е по всички медии и не ми е ясно как ще опазите фронта.
  Преди да даде интервюто не се ли посъветва с вас. Или викаш той шефа и каквото си реши това прави, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 49. 49 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "Миша":  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила покупката на минералодобивното дружество "Каолин” от страна на немската "Кварцверке” (Quarzwerke). Сделката бе сключена в края на декември 2012 г. с "Алфа Финанс Холдинг" АД за контролния пакет от близо 67.32% от капитала на "Каолин". Така групата на Иво Прокопиев се раздели с перлата в короната си, но пък с парите от сделката успя да погаси дълг към "Алфа Банк” и да спаси медийната група, която включва вестниците "Капитал" и "Капитал Дейли”.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 50. 50 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 739 Весело

  До коментар [#2] от "nikoletam":
  [quote#2:"nikoletam"]Вие какъв език иСползУвате, а ??[/quote]

  Същия език, в който има дума "сплит"*, но не само като име на далматински град...

  Нейсе, това да им е кусурът.

  * "Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси..."

 51. 51 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Преди малко прочетох интервюто - тоя, Василев съвсем се е взел на сериозно, т.е. самозабравил се е и говори като онбашия, койго единствен може да коли и беси! Жалко за нас самите!

  Sic transit..
 52. 52 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Успех срещу Октопода Василев - Пеевски!

  I pledge allegiance to the world nothing more, nothing less than my humanity ...
 53. 53 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 739 Любопитно

  До коментар [#44] от "Irina":

  Т'ва по депозити или по разплащателни тия лихви?

  Щото има съвсем малка разлика, едно-друго...

 54. 54 Профил на georgebul
  georgebul
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "nikoletam":

  Медия идва от медиятор, а дневник и капитал не са медиятори, а работят в интерес на Прокопиев, както медиите на Пеевски работят за Ц.Василев. За това могат да си се пишат, че са медиа.

 55. 55 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "nikoletam":

  Я виж тук какво пише:

  В Речник на новите думи в българския език. Състав. Е. Пернишка и др. С., Институт за български език, Наука и изкуство, 2010, с. 268, в края на статията за медия е добавено: „Друга форма: медиа“.

 56. 56 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Весело

  Що се занимавате с (Интернет-)тролове?

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 57. 57 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Весело

  И друго - уж сте малки, с нисък тираж, а така да ви атакуват, при това в австрийски вестник? Пък и все Прокопиев им е в устата, сякаш Захов не е съ-собственик
  С други думи - всичко е ясно.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 58. 58 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#36:"Танас"]Нека и в цяла Европа разберат каква банка е КТБ и да предценят дали в нея да си влагат парите. [/quote]
  То ,който трябва е преценил каква банка са и повярвай-КТБ има доста висок рейтинг . В класацията на най-големите компании в Югоизточна Европа,която се прави за поредна година от агенцията SeeNews в три категории - предприятия, застрахователи и банки. В Топ 100 на най-големите банки в Югоизточна Европа КТБ АД зае 35-то място.

 59. 59 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#8] от "~":

  Да си бизнесмен-милионер нито е лошо, нито е срамно. Обаче в България болшинството са престъпници-милионери (сивата икономика) ! За това по света дават затвор. Много години!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 60. 60 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Икономедия, не се безпокойте за редовните си читатели. Добре е в тези смутни времена да последвате примера на Оффнюз и да публикувате фрапантните случаи на многоникови наемници, за да не ви избягат по-новите читатели.

  А Мустака го съдете за клевета, щом фактите са изопачени. À la guerre comme à la guerre.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 61. 61 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Икономедиа", ..как да го кажа, ..може да имаме некои дребни разминавания по отношение творческия размах на модераторите ви, но по въпроса съм твърдо с вас. ..Успех!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#59] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  говорим за България и Източна Европа

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 64. 64 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  Иринче, Мултигруп имаше къде-къде по-висок рейтинг...

 65. 65 Профил на stefandetchev
  stefandetchev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "omniam":

  Добре де. А от монопола на Василев-Пеевски не ти ли писна? Ти кога забрави как всички телевизии ни убеждаваха над 3 години как всичко е ОК? А после отидоха същите да се мазнят на протестиращите. Защо ли?

 66. 66 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 705 Неутрално

  И аз давам своя глас в подкрепа на изданията на Икономедиа.
  Печатните и телевизионни запъртъци на Цецовата група им хвърлям по един поглед и ги следя отдалеч (с газ, чорапи, ръкавици), защото искам да имам собствено становище защо да не ги чета/гледам постоянно.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 67. 67 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Весело

  Та за какво е правото на отговор? )))
  Щото, доколкото помня Икономедия редува атаките си - или към Корпоративна банка, а като им омръзне почват към ПИБ )))
  Или поименно - към господата Цветан Василев и Цеко Минев
  Да вземе някой да намекне на "Дер Щандарт" да вземат интервю и от председателя на федерацията по ски? :P

 68. 68 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 409 Весело

  Който не е на Държавна Софра,винаги намира повод да мрънка.
  Какво стана с банката на Прокопиев?
  Нищо и половина.
  Да оставим настрана дълговете.

  It is the nice place.
 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 71 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Неутрално

  засега никой не е спечелил в битката с мафията в България но е хубаво да се опитва ...успех !

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 73 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Първият брой на „Капитал“ излиза на 4 октомври 1993 година. Вестникът е създаден от 10 души. Те са убедени, че знаят какво трябва да се промени в България и искат да направят медията на тази промяна. Екипът на „Капитал“ си поставя за цел да бъде кучето, което хапе — да защитава позициите на честните данъкоплатци, да прави нова, качествена преса, независима от политически или икономически интереси.

  През 1994 година „Капитал“ получава първото си признание – печели доверието на агенция Ройтерс, с която сключва договор за сътрудничество. „Капитал“ винаги е имал прозрачна собственост, което не е характерно за българския медиен пазар – още от самото начало той се издава от „Агенция за инвестиционна информация“ ООД (АИИ), съдружници в която са Иво Прокопиев (първият главен редактор на вестника) и Филип Харманджиев (първият директор). През 2002 г. АИИ подписва договор за сътрудничество с германската група за бизнес медии „Ханделсблат“ (Verlagsguppe Handelsblatt GmbH, „издателска група Ханделсблат ООД). Двете издателства обменят новини и информация. АИИ получава правото да използва ноу-хау по редакционните и технически въпроси, както и за рекламата, маркетинга и графичния дизайн.

  В началото на 2005 година „Капитал“ стават част от семейството на „Ханделсблат“. Създадена е нова компания – „Икономедиа“ АД, в която 50% са собственост на издателска група Ханделсблат и 50% на АИИ. През 2007 г. издателите Иво Прокопиев и Филип Харманджиев изкупуват обратно дяловете от издателска група Ханделсблат.

  „Капитал“ е първата медиа, която прави разследвания за финансовите пирамиди и фалита им в периода 1993-1994 г., а през следващите години — за старта на различни бизнес структури, за силовите групировки, за задкулисните политически игри, за злоупотреби. През годините „Капитал“ развива категорията качествената преса (quality press) в България и налага много от стандартите на съвременната българска журналистика. В архива му може да се разглежда като икономическата и политическа история на България през последните 13 години.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 73. 74 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Весело

  [quote#62:"geneva_1980"]Със здраве и да се пазиш![/quote]

  До коментар [#62] от "geneva_1980":

  Плашиш или обиждаш?
  Мисля,че не се познаваме, за да може да твърдите че страдам от шизофрения. Това, че пиша платени съобщения в полза на КТб не ме прави лош човек, нали?

  Но да попитам, явно сте медик/психолог/журналист/п.р. и ги разбирате тези неща. А за повече от двама човека в главата ми как се нарича болестта ми?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 74. 75 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  „Капитал“ и журналистите, които работят във вестника са отличавани десетки пъти за разследвания, репортажи, анализи и снимки. В колекцията от награди на вестника са призове от Журналистическите награди „Паница“, наградите на Съюза на издателите в България „Черноризец Храбър“, журналистически награди „Робер Шуман“ и други. Текстове, публикувани в „Капитал“ са печелили и международни награди. През 2006 година хартиеното издание печели награда в категория „Дизайн на първа страница“ за три от първите си страници на осмото издание на European Newspaper Award, наричани „Пулицър“ за вестникарски дизайн. Най-важнате награда за вестника обаче е доверието на читателите. То и позицията на “Капитал” превръщат седмичника в институция в най-новата история на България.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 75. 76 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И днес Бареков и един от известните агенти от ДС имаха "фундаментални" разсъждения за империята Прокопиев. Хем се споменаваше за задължения от около 620 млн. лева, хем се казваше че бизнеса е успешен. Та питам аз: ако са верни цифрите и ако бизнеса е успешен т.е. взетите кредити се обслужват, тогава къде е проблема? Ами проблема е че бизнеса трябва да мине в "правилните" ръце. Големия трън, едни и от малко останалите честни медии, като Капитал и Дневник трябва да се смачкат за да се манипулира безалтернативно. Такава беше и целта на миналогодишната неуспешна атака с уж неплатените задължения. Най-лошото е че правителството на Борисов участвуваше доста активно с пасивността си към олигарха Василев. Все пак хубавото е че Герб загубиха мощ и най-вероятно няма да имат такава безконтролна сила в бъдещия парламент. Другата надежда е че България отдавна не е зад желязната завеса което някои страшно забравят и във всички случаи ще им бъде болезнено припомнено. Рано или късно.

 76. 77 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 756 Неутрално
 77. 78 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  "Или поименно - към господата Цветан Василев и Цеко Минев "
  67


  Таваришч Ве-зерски
  изпуснал си в бързината "многоуважаемите" господа...

 78. 79 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#74] от "Zamen":

  Нито искам да те плаша, нито да те обиждам. Трябва да се вслушаш в собствения си съвет и да не се ядосваш.

 79. 80 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#76] от "paolo51":

  Бареков е жалък помияр - телевизионен Яни Янев.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 80. 81 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#71] от "Stewie":

  Все някой трябва да повлече крак.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 81. 82 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Весело

  [quote#67:"Федор Венедиктович Езерский"]Да вземе някой да намекне на "Дер Щандарт" да вземат интервю и от председателя на федерацията по ски? :P[/quote]

  До коментар [#67] от "Федор Венедиктович Езерский":

  По добре е да не го вземат, т.е. той (председателя) да не го дава, че може да има същия ефект за бизнеса и личността му. Защото е глупаво да се атакува Капитал/Дневник. Независимо, че ги чета само тях, не смятам че са чак с такова огромно влияние.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 82. 83 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 662 Весело

  [quote#15:"krummm"]Да кажем сбогом на мафията и политическия й представител ГЕРБ! [/quote]

  На ГЕРБ кажи каквото искаш, ама на мафията сбогом не можеш да кажеш... Виж- тя на нас- може...

  Сори за реализма...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 83. 84 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 841 Неутрално

  [quote#74:"Zamen"]А за повече от двама човека в главата ми как се нарича болестта ми? [/quote]

  Раздвоение на личността.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 84. 85 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  КАПИТАЛ

  14 окт 1996,

  Банките - навсякъде едно и също

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1996/10/14/1008417_bankite_-_navsiakude_edno_i_sushto/

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 85. 86 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Весело

  До коментар [#82] от "Zamen":

  Хи-хи А представяш ли си какъв цирк щеше да е, ако не бяха фалирали РеТВ? Шоуто щеше да е още по-качествено ))))))

 86. 87 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Весело

  [quote#84:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Раздвоение на личността. [/quote]
  До коментар [#84] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Аз пък мислех нещо от рода "разпеторяване на личността".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 87. 88 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#65:"stefandetchev"]Ти кога забрави как всички телевизии ни убеждаваха над 3 години как всичко е ОК? А после отидоха същите да се мазнят на протестиращите. Защо ли? [/quote]
  ????????????
  Що за нагла лъжа? Абсолютно всички медии не са спирали да оплюват управлението на ГЕРБ от първия ден. Някъде на третия месец Костов призна, че и по негов адрес не са плюли толкова - но все още се надяваше, че ще гепи някое министерско кресло. И като видя, че няма да я бъде, и той се включи в хора на комунистите. Така отврати и последните седесари, които го подкрепяха. Защото ГЕРБ - това е синята идея. Не говорят мазно, но действат славно!

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 88. 89 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Весело

  До коментар [#86] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Тогава наистина щеше да бъде страшно.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 89. 90 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  КАПИТАЛ

  7 апр 1997,
  Ченгета и мултаци атакуват Костов

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1997/04/07/860269_chengeta_i_multaci_atakuvat_kostov/

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 90. 91 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#7:"dogwoman"]

  Ударът отвръща на Империята? [/quote]

  По-скоро - Завръщането на джедаите.

 91. 92 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Пожелавам успех на Капитал и Дневник в битката с ЦВ.ВС. и цялата клептокрация и олигархия около него.
  Че имате трески за дялане, имате, но тук въпросът е принципен защото не иде реч само за медийни стълпкновения, а за началото на процес по осветляване на определни процеси и събития.
  Дано бумеранга се върне и тресне до кръв този,който го изпрати.

 92. 93 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  [quote#88:"damianov"]Защото ГЕРБ - това е синята идея. [/quote]

  До коментар [#88] от "damianov":
  Абе Дамянов какво ти става? ГЕРп и "синя идея"?! Ако искаш да кажеш "мафиотска идея". Да съгласен съм.
  И да те питам още нещо. В статия дето се хвали/пюва ЦвъкВасилев ти къде намери сили и акъл да намесиш и гербавите и Костов, та и "синя идея", а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 93. 94 Профил на Svetoslava26
  Svetoslava26
  Рейтинг: 1140 Гневно

  Защо протестиращите не протестираха срещу най-големия олигарх Василев и срещу медийната му империя? Защо не протестираха срещу монопола на ЦКБ за парите на държавните фирми? Защо търпяха Бареков да се гаври от телевизията?
  Защо не казаха дума срещу олигарха Доган? Срещу монопола Главболгарстрой?

  Гледайте си работата!
 94. 95 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 552 Весело

  Смешки...

  Да, през последните 3-4 години взе надмощие единият от лагерите в ГЕРБ, към който ловко се преориентира и мустакатият бандит.

  По-дребният бандит Иво Прокопиев, самият той от кръгчето, докарало на власт гробарите и излъчило за министри свои протежета, остана временно на сухо и пообедня ...

  Сега пък мустакатият пищи, защото покрай Плевнелиев везната започва да клони към другия лагер...

  Вземи единия, удари другия... Разликата е единствено, че единият умее да се урежда при всяка власт, а другият, въоръжен с медии, подкрепяни от десни чужди спонсори, залага на поредното "дясно"...

 95. 96 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#28] от "Миша": "Каолин от месеци не е собственост на Прокопиев. Продаде дружестжото на немци - нарочно. Сделката дори беше одобрена от КЗК.

  Предприятието вече с германска собственост и за това ЦВ удобно подминава темата пред немската публика.

  Да се твърди, че Прокопиев е олигарх с два вестника е смешно и е на принципа всчки са маскари.

  Съжалявам, но Прокопиев просто не е олигарх

 96. 97 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 745 Неутрално
 97. 98 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 953 Весело

  Обаче Цветан Василев добре разлая кучетата Евала му правя - ще има матриял за писане на новини, анализи и коментари седмица напред

  мосю Прокопиев дали ще удари някой коментар от Сингапур? Или да чакам от него коментар е толкова вероятно, колкото да чакам коментар от Черепа, някъде във Виетнам ))) Пък какво търси Божков там.... сигурно същото каквото Прокопиев в Сингапур

 98. 99 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност.
  Подобни схеми са причина българите да преживяват/съществуват в крайна бедност и при пълна липса на достоен живот.
  ...магистрат от националното следствие г-н Делян Пеевски
  магистрат...
  1. В някои страни – градско управление.
  2. Висш съдия.
  3. Разг. Висш държавен служител.
  Магистрат в буквален превод е «Началство» и не звучи, по-добре е партийно обвързания следовател Пеевски, а според ЗСВ на магистратите е забранено всякакво участие в организации с политически (политически, а не партийни) цели. Защото някой може веднага да възрази – Делян Пеевски не е член на ДПС. Безспорно, така е. Формално Пеевски не е партиен член, но истинският въпрос е дали фактите от биографията му до момента оставят у някого и най-малкото съмнение, че той се е занимавал с партийна дейност и съвсем скоро ще се занимава пак. С други думи – че е партийно обвързан.
  Медийните му дела, в близка връзка в банкера Цветан Василева, май остават и основното му занимание в битността му на депутат между 2009 и 2013 година. Пеевски, който по образование е юрист, не е предложил нито един проектозакон, не е посетил нито едно заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществено ред, чиито член е, не се е изказал нито веднъж от парламентарната трибуна. Името му не се свързва с каквато и да е парламентарна дейност. В частност – желанието му да бъде част от съдебната система, удовлетворено два пъти от различни състави на ВСС, също не изкристализира в каквато и да било активност или опит за законодателна инициатива, свързана със съдебната власт. И това безразличие става в години, в които статутът на следователите и структурата на следствието претърпяха съществени промени. Дейността на Пеевски в парламента може да продължи да се обсъжда в поредицата “липса на експертност”. Депутатът от ДПС е единственият, чиято кандидатура за член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарната етика е отхвърлена с 153 гласа "против" в началото на мандата на парламента. Няма друг народен представител, номиниран от партията си за постоянна комисия в състава на 41-то Народно събрание, който да е отхвърлен с гласуване - а да е възстановен на работа като следовател в следствения отдел към Софийска градска прокуратура въпреки явната липса на морални качества. http://judicialreports.bg/

 99. 100 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#88:"damianov"]Защото ГЕРБ - това е синята идея. Не говорят мазно, но действат славно! [/quote]
  У ГЕРБ син е само цветът на униформите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK