Брегът край Варна – територия с неясно предназначение

Иван Киров (в дясно на снимката) и Иван Станчов, съсобственици на терена, върху който се намира ресторант "Буната"

© Спас Спасов

Иван Киров (в дясно на снимката) и Иван Станчов, съсобственици на терена, върху който се намира ресторант "Буната"Най-вероятно утре сутринта ще започне премахването на рибния ресторант "Буната", който се намира на крайбрежната алея във Варна. Това съобщи Иван Киров, собственик на едноличното търговско дружество "Се ла ви", което стопанисва заведението от 1992 г. насам. Киров реагира остро на предстоящото събаряне, тъй като по думите му "Буната" е бил узаконен още през 1995 г., а три години по-късно, през 1998 г. за него е бил издаден и т.нар. акт 16, който на практика указва, че постройката е законна и годна за експлоатация. Тя е издигната върху терен, на който Киров е съсобственик от 2008г. заедно с дипломата Иван Станчов. За терена през 2002г. са издадени документи за урегулиран поземлен имот, предназначен за изграждане на "рибен ресторант".


"Ние не сме държавата"


"Претенциите към обекта ми започнаха още през май 2008 г., когато тогавашният заместник-началник на Дирекцията "Национален строителен контрол" към Министерството на регионалното развитие издаде заповед за премахването му като "незаконен строеж", разказа Киров. Според него единствената причина Районната дирекция "Национален строителен контрол" (РДНСК) да поиска премахването на постройката е започналата година по-рано работа по реализацията на проекта "Алея Първа". Негов инвеститор е "Холдинг Варна", а идеята е крайбрежната част на приморския парк в града да бъде застроена и да се превърне в зона за туризъм, спорт и развлечения.
"Холдинг Варна" (част от групата на "Химимпорт") стана собственик на четири крайбрежни терена във Варна в самия край на управлението на тройната коалиция. Тогава вече бившият областен управител на Варненска област Христо Контров (ДПС) е продал на дружеството 118 дка, разположени по протежение на морския бряг на цена от около 50 евро за кв.м. Сделката бе извършена без търг по настояване на тогавашния шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев, а мотивът му, че през 2007 г. холдингът, е получил за проекта си "Алея Първа" сертификат за инвеститор първи клас. Неговата стойност е 73 млн. лв. 


Сега според Киров "държавата върви напред, мачка и размахва заповеди за събаряне", като работи единствено в полза на "Холдинг Варна", който по думите му иска да установи "монопол над крайбрежната алея".


"Ресторант "Буната" не влиза в територията на сделката за "Алея първа" каза в отговор Марин Митев, съпредседател на Управителния съвет на "Химимпорт".   Ако погледнете територията, която в момента се укрепва преди строителството, ще видите, че тя свършва до рибарското селище (около 200 м. по-на юг от ресторанта, бел. ред). Собствеността на земята там се оспорва от държавата, а ние не сме държавата. Има си Областна администрация, има РДНСК, там трябва да се търсят проблемите. Ние нямаме касателство към тях", каза още Митев.


Въпреки това Иван Киров настоява, че срещу него и бизнеса му стои именно "Холдинг Варна", в чиято полза работят Областната администрация във Варна, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията по кадастъра, както и "ударната бригада за убиване на малкия бизнес, за каквато се използва Регионалната дирекция "Национален строителен контрол" във Варна".


"Научих случайно от служител на строителния надзор, че имотът ми предстои да бъде съборен, но все още не съм официално уведомен за това, каза в понеделник Киров. Това, което знам е, че заповедта за събаряне ще бъде разлепена върху имота ми ден преди да започне разрушаването, за да нямам време да я обжалвам", обясни Киров.  


На специално свикана пресконференция той обяви, че "се страхува не само за собствения си живот, но и за сигурността на семейството си", като отново обоснова опасенията си с това, че според него, "зад атаката срещу имота му, стои ТИМ" (това е популярното название с което във Варна наричат фирмите от групата на "Химимпорт" - бел.ред.).


Собственикът на ресторант "Буната" разказа, че през 2008 г. заедно с Марин Митев са били на гости на Иван Станчов във вилата, му която се намира във варненската Морска градина. По време на тази среща Митев заявил, че има намерение да купи терена.


"До ден-днешен обаче той не го е направил, тъй като може да си вземе имота по "другия начин", каза Киров. ТИМ е факторът, който пречи на града! Веднъж вече съм им платил 8хил. лв. рекет, но повече не!", заяви той.


"Този разговор е дали имам или нямам сестра, отговори задочно на обвиненията Митев. Сега е модерно ТИМ да е виновен за всичко. Това е омразата, тя е важна! Пак повтарям "Алея Първа" няма допирни точки с този терен".


Думите му бяха подкрепени и от становище на "Холдинг Варна" по случая, разпространено до медиите. В текста му, подписан от съизпълнителните директори на дружеството Милчо Близнаков и Ивелина Шабан се казва:


"За пореден път името на представляваното от нас дружество "Холдинг Варна" АД се използва в контекста на оказване на влияние при решаване на съдебен спор, в който не участваме.


Заявяваме, че инвестиционен проект "Алея първа", реализиран от "Холдинг Варна" АД не засяга територията върху която е построен ресторант "Буната". Дружеството не е предприемало действия по премахване на обекта, който е обявен за незаконен с решение на Върховния административен съд. Двете спорещи страни по делото са Държавата и г-н Киров.


Очакваме от г-н Иван Киров и другите заинтересовани лица, коректно представяне на фактите и въздържане намесването на "Холдинг Варна" АД в тяхната интерпретация".


От дружествата разпространиха и карта, върху която са нанесени контурите на терена където предстои да бъде реализиран проекта "Алея първа".


Брегът край Варна – територия с неясно предназначение

Картата на терена, изпратена от "Холдинг Варна".
За детайлно разглеждане виж прикрепения файл 


Липсващият терен


Иван Станчов, съсобственик на терена, върху който се намира ресторантът, съобщи, че притежава нотариален акт за него, издаден още през 1900 г. "Внезапно през 2000 г. разбрах, че наследственият ми имот е актуван като изключителна държавна собственост. Един министър реши така (Евгени Чачев, министър на регионалното развитие и блогоустройството в кабинета на Иван Костов, бел. ред.). Обяснението тогава беше, че това се е наложило заради геоложките проблеми на терен".


По-късно Станчов е обжалвал по съдебен ред одържавяването на имота, а съдът е решил, че действително става дума за частна собственост. "И досега обаче, Красимира Божкова, директор на Агенцията по кадастъра във Варна отказва да го включи в кадастралната карта", твърди Станчов. През есента на миналата година той активно се включи в протестите срещу строителството в Морската градина.


Самата карта, както и регистрите към нея, касаещи варненския район "Приморски", в който се намира ресторант "Буната" са одобрени от Агенцията по кадастъра през 2008г. Иван Киров обаче също твърди, че в нея не са нанесени нито ресторантът му, нито теренът, върху който той се намира.


"Обжалвахме този факт в съда и спечелихме делата, но въпреки това и до този момент Красимира Божкова отказва да коригира пропуска. В личен разговор тя ми обясни поведението си така: "Какво искате? Мен ли да убият?", твърди Киров.


Красимира Божкова не потвърди, но и не отрече казаното от Киров. "Имотът, върху който се намира ресторант "Буната" попада в обхвата на кадастралната карта на район "Приморски" каза тя, но нямам представа за какво е говорил г-н Киров и не мога да разговарям за това по телефона. Нямам право да отговарям на никакви лични въпроси".


Къде е плажът?


"Основание за решението на РДНСК да събори ресторант "Буната" е определение на Върховния административен съд от февруари т.г., обясни Киров. То е мотивирано с факта, че постройката е незаконна, тъй като се намира върху плажната ивица".


На практика обаче теренът, върху, който е построен ресторантът се намира между ската на Морската градина и пътя, който го отделя от пясъчната ивица на брега на морето. Буквално същото разположение имат и терените, продадени от държавата на "Холдинг Варна" и върху които дружеството трябва да реализира проекта си "Алея Първа".


Според гражданските сдружения, занимаващи се със случая, парцелите на "Холдинг Варна" би трябвало да не подлежат на продажба като са изключителна държавна собственост. Становището си те аргументират с факта, че до построяването на крайбрежната дамба (брегоукрепително съоръжение успоредно на брега, върху което сега е изграден асфалтов път) продадените от държавата терени са представлявали плажна ивица, граничеща с морето. На обратното становище настояваха държавните органи, извършили сделката. Сега обаче, за да разрешат събарянето на "Буната" съдът и РДНСК отново твърдят, че тя е построена върху плаж.


"Ресторантът ми се намира точно между пътя и ската, а това е урбанизирана територия, за която още през 2002 г. ОбС – Варна е приел Подробен устройствен план, твърди Киров. Тук не е плаж. Ако беше, нямаше как да има план! Освен това по-голямата част от постройката е "стъпила" върху терен, частна собственост на Иван Станчов".


Според Иван Киров заповедта за събарянето на ресторанта му ще бъде обжалвана пред Европейския съд по правата на човека. "В практиката на съда има няколко решения по казуси, аналогични с моя, казва той. Ще припомня само един от тях, известен като "Осман срещу България". В решението си по този казус съдът приема, че ползването на недвижим имот в продължение на определен период от време без противопоставянето от страна на държавата, би могло да се приеме за признаване на собствеността върху него".


Според Киров премахването на ресторант "Буната" сега, 21 години след построяването му през 1992г. е несъвместимо именно с текстове на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Въпреки това той очаква багерите да са пред вратите му утре точно в 9ч., за да разчистят "плажната ивица" в града.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK