Над 30 хил. материала на варненската библиотека вече са достъпни онлайн през платформата "Европеана"

Над 30 хил. материала на варненската библиотека вече са достъпни онлайн през платформата "Европеана"

© Надежда Чипева, КапиталПовече от 30 хил. материала – текстове, аудио и видео записи, собственост на Варненската библиотека "Пенчо Славейков" вече са достъпни онлайн. Това съобщи Джил Козинс, изпълнителен директор на Европейския дигитален музей и библиотека "Европеана", с чиято съдействие е извършено дигитализирането. Пак с помощта на "Европеана" варненската библиотека ще отпразнува 130-годишнина от създаването си с национално състезание, като осигурява на учениците от цяла България онлайн достъп до културното наследство. Като част от събитията, свързани с празника ще бъде организирана и пътуваща изложба, която ще обиколи библиотеките в страната.


"Като важна част от изграждането на Европеана и обогатяването на съдържанието й с предмети от цяла Европа, през 2008 г. институцията започна сътрудничество с Варненска библиотека, каза още Козинс. Тя е важен партньор в това, богатото културно наследство на България да бъде достъпно за всеки онлайн с помощта на Европеана".


По думите на Козинс внимание заслужава и фактът, че варненска библиотека въвежда "Европеана" в училищата и запознава цяло едно ново поколение с европейските културни богатства по много по-широк и достъпен начин, като използва техните смартфони, таблети и лаптопи.
"Проектът "Европеана" събира на едно място 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, снимки от повече от 2200 културни институции от цяла Европа и ги доставя по начин, който е удобен на хората днес - чрез техните лаптопи и таблети, обяснява още Козинс. "Европеана" поддържа културното наследство живо през 21-ви век и свързва културните богатствата от миналото със съвременните хора, които могат да се наслаждават на произведения на изкуството и значими артефакти от домовете си или от смартфона си".


Като част от празненствата по случай 130-годишнината на Варненска библиотека, в началото на годината стартира национално състезание "Моята Европеана". Целта на състезанието беше да насърчи гимназиалните ученици да изследват и откриват богатите културни съкровища на "Европеана" и да напишат есе или направят кратко филмче за тяхно любимо място, личност или събитие от българското културно и историческо наследство.


За конкурса бяха получени десетки есета и видеоматериали на теми като "Първата българска жена-пилот, управлявала търговски полети и единствената жена, приземила тежкотоварен самолет в лошо време на летище Хийтроу" до "Истинската история на известния писател Алеко Константинов". Есетата и филмите бяха оценени от комисия, съставена от професионалисти в сферата на изобразителното изкуство и библиотечното дело, известни с приноса си към културата и развитието на града.


Произведенията-победители могат да бъдат видени или прочетени на страницата на библиотеката във Фейсбук.


В близко бъдеще, Европеана и Варненска библиотека ще организират пътуваща изложба из цяла България, която цели да покаже успешната им съвместна работа и да привлече други библиотеки да се присъединят към проекта. По този начин трябва да бъде увеличен обема на българското съдържание в европейския дигитален музей и библиотека. Очаква се изложбата да започне в София през пролетта на т.г.


В рамките на празненствата по повод 130 годишнината на варненската библиотека "Европеана" ще участва със специална презентация в конференцията "Преображенията в Б-пространството", която цели да покаже как културното наследство навлиза и живее в дигиталния свят, и как то обогатява съдържанието му.За Европеана:


Европеана - www.europeana.eu – дигиталната библиотека, архив и музей на Европа. Към момента, тя осигурява достъп до 27 милиона книги, рисунки, филми, записи, фотографии и архивни документи на 29 езика. Тя представлява 2,200 малки и големи организации-партньори, включително и тези, съхраняващи всички големи национални колекции като Музея "Рикс" в Амстердам, Британската библиотека в Лондон и Музея на история на изкуствата във Виена.


За Варненска библиотека:


Обществената библиотека "Пенчо Славейков" във Варна е основана през 1883 г. от варненската литературна общност, благодарение на щедро дарение на известни публични личности и патриоти от Варна. Библиотеката е хранилище на българската национална литература от 1945 г. Днес библиотека "Пенчо Славейков" е обществена институция, подкрепяна от общината, а също и регионална библиотека и методологичен център.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Явор Йорданов
    Явор Йорданов
    Рейтинг: 531 Неутрално

    Заглавието ви кърти! (варненнкака )

    Явор Йорданов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK