Деяна Костадинова: Спешните мерки за заетост ще минат през действащите програми

Минималният пакет, който ще фокусираме към заетост ще бъде през съществуващите в момента работещи схеми

Министър Деяна Костадинова и екипът й.

© Юлия Лазарова

Министър Деяна Костадинова и екипът й.Трябва да правим разлика между краткосрочните възможни мерки, които трябва да предприемем спешно и мерките, които могат да се реализират в дългосрочен план. Минималният пакет, който ще фокусираме към заетост ще бъде през съществуващите в момента работещи схеми по Националния план за действие по заетостта, за да могат парите да стигнат максимално бързо до пазара на труда и до нуждаещите се.


Това заяви министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова днес пред журналисти. Тя представи новия си екип от зам.-министри и началник на кабинета.


Един от инструментите, които по думите й е успешен в условията на кризата и ще продължи да се използва е схемата за субсидирана заетост "От социални помощи към заетост". Освен него бихме предложили подкрепа на заетостта на хората с увреждания, и насочване на ресурс за самостоятелна стопанска дейност - един механизъм, който се използва сравнително по-слабо в рамките на националния план, каза Костадинова. 
В дългасрочен план пък е важно сега да се постави основата, за да може в последствие да имаме квалифицирана работна сила, съобразена с потребностите на бизнеса, допълни тя. За целта трябва да се направят анализи, квалификационните програми да се нагодят към потребностите на пазара, както и възможностите по новата оперативна програма за развитие на човешките ресурси в новия програмен период.


Костадинова повтори плана си от встъпителната си реч като министър, че трябва да се обърне повече внимание на по-високовалифицираните, "които реализирайки се на пазара на труда могат да доведат до мултиплициращ ефект". Това са хора в такава възрастова група, че в последствие могат да имат грижа и за младите и за по-възрастните, заяви тя. Предвижда се още и да се постави фокус в конкретни сектори, които могат да доведат икономически растеж, най-вече ИТ сектора, както и да се създадат повече т.нар. "бели работни места" - в сферата на здравеопазването и на социални услуги.


Костадинова припомни, че парите за заетост са част от пакета от спешни мерки за подпомагане, който социалното министерство предложи на заседанието на тристранния съвет миналата седмица, и съобщи, че утре на заседанието на Министерски съвет ще се потърсят резервите в бюджета и ще се уточни размерът на социалния пакет. Освен това през тази седмица заседава работната група, която беше учредена между министерствата и социалните партньори, за да се обсъждат идеите на страните, а окончателни мерки и разпределение на парите в пакета ще се гласуват отново от Тристранката на заседание следващия вторник. 


Относно еднократните енергийни помощи, които се предвиждат за рисковите групи, министърът обясни, че няма да се харчат пари без мисъл за следващото правителство и състоянието на кабинета. Заяви, че все пак ще има помощи  за хората, които с малко не са влязли в настоящия критерии за енергийна бедност, но те няма да  бъдат променяни от сега за следващия отоплителен сезон. 


Костадинова заяви, че вече е изпълнила първия си ангажимент като министър - да възстанови диалога на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите й сега сме "изправени пред предизвикателството" и да бъде излъчен екипът на Обществения съвет към министерството, в който трябва да влязат представители на всички заинтересовани страни по социалните въпроси - синдикатите, работодателите, хората с увреждания, социалните служби, пенсионерските организации, също и от групата на "т.нар. протестиращи"."Имаме капацитет да свършим реална работа. Наясно, съм, че освен социалните очаквания има и очаквания към ресор – пазар на труда, жизненото равнище", каза новият заместник-министър в МТСП Петър Стоянов с отговорности в сферите на доходите и жизненото равнище, демографското развитие, социалното осигуряване, защита при безработица и насърчаване на заетостта, пазара и труда, трудовата миграция, безопасността и здравето при работа, международното сътрудничество и координацията по въпросите на ЕС. 


Стоянов уточни, че ще се опитат в краткосрочен план да отговорят на дългосрочните очаквания, но едва ли ще се постигнат чудеса. Той постави акцент върху безработицата при младите хора, като основен приоритет е повишаване на заетостта в частния сектор, който е определящ за икономиката на страната ни. Той обеща да следи индикациите на Агенцията по заетостта и когато има масови съкращения лично да се погрижи хората да са наясно с пълния набор от услуги, с които разполагат в тази ситуация. 


Ваня Стойнева, новият зам.-министър с ресор в сферата на европейските програми и проекти, както и оперативната работа по ОП "Развитие на човешките ресурси", също изрази готовност за максимална ефективност. За нея основните задачи са две - работата по настоящата оперативна програма да върви гладко без да се губят пари, както и подготовката за следващия програмен период. 


Заместник-министър Иванка Шалапатова вече отговаря за политиката по социалното подпомагане и работата на Обществения съвет, Агенцията за хора с увреждания. Шалапатова посочи, че работи активно с екипа си и нейна цел е да поддържа темпото на реформата в социалните грижи, която вече тече.


Началник на кабинета на министър Костадинова е Драгомир Желязков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK