МВР предлага електронни четци за документи в хотелите като антитеростична мярка

Електронни четци за документи има по граничните пунктове

© Надежда Чипева, Капитал

Електронни четци за документи има по граничните пунктовеОтсядате в хотел. Вместо да попълните адресната карта с данните от личните ви документи или да ги предоставите на служителя на рецепцията, вече ще има устройства за разчитането им, които ще изпращат информацията в реално време до полицейското управление. Това е новата идея на МВР, представена от директора на полицията в Бургас комисар Милен Димитров на среща с браншовите организации на собствениците на хотели в началото на този месец, завиха представители на бранша. Целта е тя да започне да се прилага от новия летен сезон. Мотивът на МВР е, че по този начин ще могат да бъдат засичани терористи, фалшиви лични карти и хора, които се издирват в България или в Европейския съюз. Димитров дава пример с атентатора от лятото на 2012 г., когато загинаха седем души.


По думите му това е технологична промяна, с която ще се замени "остарялата система за адресна регистрация". В момента текстове на два закона регламентират регистрацията в хотелите и подаването на данни към полицията. Единият е в закона за чужденците. Според него данни от адресните карти, които се попълват от чужденци, се предоставят на МВР ежедневно до обед на следващия ден след регистрацията. Ако това задължение не бъде изпълнено, глобата е между 500 и 5000 лв. (Ако нарушението е извършено повторно, санкцията може да достигне до 10 000 лв.)


За българите има текст в закона за гражданската регистрация, според който  "лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на Министерството на вътрешните работи". Според комисар Димитров обаче сега данните от картите се обработвали много бавно, а новата идея щяла да позволи на органите на реда да реагират по-бързо.
Първо в Слънчев бряг, после в други градове


"Първият район, в който искаме да се въведе новата система, е хотелите в Слънчев бряг, а после да стане и повсеместно", заяви за "Дневник" комисар Милен Димитров. Така ще се постигне "технологичен скок при повишаване на мерките за сигурност", смята още той. Заместник-министърът на МВР Димитър Георгиев обясни, че това е антитерористична мярка, чрез която ще се въведе електронна обработка на информацията. "Ще се улеснят и самите хотелиери. Устройствата са четци, които идентифицират името и датата на раждането от личния документ и го предават в реално време в полицейските управления." Хотелите ще трябва да купят тези четци, които има свободно на пазара, а МВР ще предостави безплатно софтуера и външния портал за събиране и обработване на информацията. Освен това от вътрешното ведомство ще дадат характеристика какви да са устройствата. До него достъп ще имат и чужди служби, както и "външни за системата точки", обясни Димитров. Механизмът на действие щял да е подобен на този, който Министерството на финансите разработи при свързването на касовите апарати с компютърната им система. Подобни устройства са предоставени на Гранична полиция.


Сред хотелиерите се разпространява информация, че четците ще струват около 4 хил. лв. Засега тази информация няма потвърждение. "Ще може да се прави кросчек на тази информация с база данни и на Интерпол и ще може да се реагира много по-бързо", заяви още Георгиев. Нововъдението ще тръгне пилотно в хотели, които имат желание, и след като се види как тръгне, ще се прецени какво ще се случва. Засега обаче от МВР само тестват идеята, без да са мислили конкретно какви законови промени трябва да се направят, за да се внедри масово тя. Хотелиери не пожелаха да коментират конкретно новите предложения, но заявиха че те биха били проблем по-скоро за малките хотели, заради високите разходи по внедряване.


Леко противоречиво


Правозащитници и представители на неправителствени организации обаче видяха противоречие на новата система със закона за гражданската регистрация, според който данните за българите се дават на властите само при поискване, а не автоматично. "При поискване е точно обратното на автоматично и това ще е категорично нарушение на закона", смята адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на "Програма Достъп до информация" (ПДИ). По думите му обработката на личните данни става при преценка на целта и за всеки конкретен случай. Комисар Димитров обаче не вижда проблем, защото и сега "кашони с карти се разнасят през ден" и се обработват от органите на реда.


"Всяка обработка на личните данни ще е регламентирана. Ако се стигне до злоупотреби, има механизми всеки да понесе отговорността си." По думите му няма демократична държава, в която да се влиза, без да се оставя пръстов отпечатък. Димитров смята, че с новите устройства ще може да се изкарат на светло и голяма част от нощувките. "Може би на някого това няма да му хареса, но промяната е положителна", казва още шефът на полицията в Бургас. "Ако няма промяна в законодателството, ще е налице нарушение в Закона за защита на личните данни и Закона за гражданската регистрация", заяви Красимир Тодоров от Комисията за защита на личните данни.


По думите му не става въпрос за техническа промяна със сигурност. Идеята на МВР може да породи и друг проблем – много от хотелите не са се регистрирали като администратори на лични данни. А само през последния летен сезон са били наложени над 50 глоби заради подобен пропуск.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 531 Гневно

  Поредната безсмислена активност на МВР и усвояване на пари от приятелски фирми.

  Един "терорист" нема да си даде "личния документ" на момата от рецепцията да му го провери в електронния четец ...

  Айде МВР да се погрижи първо за елементарни неща - например майките се деца да вървят по тротоарите, а автомобилите да паркират на определените за това места - пък после да бори ТЕРОРИЗЪМА.

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1692 Весело

  Хъ-хъ Бизнеса да си приготви по няколко хилядарки и за тази екстра

 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  2008 купих такъв четец , супер е само че, 5 районно на Златни пясъци така си и събираха дискетите.
  Никой не ги гледаше по коридорите имаше чували с хартиени адресни карти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 658 Гневно

  Много глупава идея.
  Какво пречи на МВР да поръча един сайт, в който хотелите онлайн да попълват данните?

  Какви са тия четци и тъпотии?

 5. 5 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Забравих да напиша цената от 250 лева.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 6. 6 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#1:"Ан Он"]Един "терорист" нема да си даде "личния документ" на момата от рецепцията да му го провери в електронния четец ... [/quote]
  Той ще даде подправен документ, който четеца едва ли разбере че е подправен. Има нещо друго тук: Димитров смята, че с новите устройства ще може да се изкарат на светло и голяма част от нощувките. Което е наред, ама защо трябва да идва завоалирано като "борба с тероризма"?

 7. 7 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  Тия четци ще струват парички. Поддръжката на системата и тя няма да е без пари. Това значи, че българският туризъм автоматично става по-малко конкурентноспособен и то най-вече малките хотелчета, защото при големите ще има икономия от мащаба.

  btw, никъде в чужбина не съм виждал такава система за регистрация.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3520 Любопитно

  Туй МВР-то и фирмите им яко бизнес въртят. И нЕма лабаво.

  Само че какви са тези оправдания, че щели така да ловят терористите по хотелите?
  Нима не могат да ги хващат на границата? Където тази техника си е налице, пък вече е свързана и с европейската мрежа?
  И където баш е мястото да ги ловят?
  Що за идиотия? Нагла при това?

 9. 9 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Весело

  Дневник! Купете си четец да ви открива правописните грешки!

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#4] от "Sir Humphrey":

  [quote#4:"Sir Humphrey"]
  Какво пречи на МВР да поръча един сайт, в който хотелите онлайн да попълват данните?[/quote]

  Един сайт не може да гарантира нужната сигурност !

  Всеки посетител на хотел трябва да подписва собственоръчно декларация че обещава да не взривява всичко. А хотела трябва да изпраща тези декларации на МВР до 12:30 на другия ден.

  По този начин ако някой вземе та направи "беля", МВР може да извади собственоръчно подписания документ и да му иска обяснение.

 11. 11 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#7:"Гогич"]btw, никъде в чужбина не съм виждал такава система за регистрация. [/quote]
  Може би не точно такава система, но във всеки хотел ти взимат данни от паспорта. И ако си чужденец-половината държави ги пращат в полицията, по закон.

 12. 12 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гогич": малко хотелски програми има най-полпулярната е Клок .
  Устройството не беше като това на снимката а, паспорта или личната карта се плъзват и запълва нужните данни. Устройството се връзва чрез юсб към компютъра.
  Удобно ако е голям хотел и спестява цяла нощ на администраторите да цъкат имена на кирилица и латиница ..

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 13. 13 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#5:"Trollfest"]

  Забравих да напиша цената от 250 лева. [/quote]
  Ако тогава е бил 250 лв, днес трябва да е 100-150 лв.

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#6] от "gabarkov":

  Важното е да се трупа информация - кой къде кога какво е правил. Пък като се наложи, може да се ползва по лично усмотрение на органите.

  Тотално подслушване и следене му е майката (и бащата) !

 15. 15 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#11] от "gabarkov": къде пращат в Русия ? В европа винаги съм си правил онлайн резервация и НИКОГА не са ми искали паспорт

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  [quote#14:"Ан Он"]Важното е да се трупа информация - кой къде кога какво е правил[/quote]
  Те и сега я трупкат. И не са преставали.
  И не им е проблем сегашната система, ами искат да завъртят една далавера.

  Накрая получаваш същото, но хем си си платил за системата, хем тюфлекът милиционер нахрантутен, хем в тази си форма вече данните кой къде бил стават удобно "пъргави".
  Иначе трябва да се ровят ... ъъъ ... заинтересованите. С тази система - само набираш кой те интересува и базата данни ти изплюва разпечатката. Кеф ти регламентирано, кеф ти-нерегламентирано. В България търговията с лични данни е вопиюща!

 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  [quote#5:"Trollfest"]Забравих да напиша цената от 250 лева.[/quote]
  250 лева, ама ти си го купил, за по-добра организация, като ясно си правиш сметката.
  Ако е изискване на МВР, ще има одобрени устройства, съвместими с не знам си какъв софтуер на МВР, обществена поръчка... И цената като нищо може да скочи 10 и повече пъти.

 18. 18 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Е, какво му пречи на терориста да заложи бомбата на плажа или на входа на ски-влека?

 19. 19 Профил на gabarkov
  gabarkov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  [quote#15:"Trollfest"]къде пращат в Русия ? В европа винаги съм си правил онлайн резервация и НИКОГА не са ми искали паспорт [/quote]
  В Белгия и Франция със сигурност. Понякога след ден идват да те посетят полицаи, ако си сгазил лука преди това. Май и в Германия и Австрия е така. И не ми разправяй че след онлайн регистрация не представяш никакъв документ на рецепцията.

 20. 20 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ся ще се изкажа по една тема която добре разбирам.
  МВР се е доказало като една пасмина силно обременени юнаци на държавна заплата които не искат да работят и да вкарат пълна многофакторна биометрика и идентификация затова и не ни щат в много безвизови режими.
  Всичките ГКПП-та и входни точки на страната МВР,Сигурност (ДАНС) и паспортен контрол и Митници единственното което требва е да изградят локална интранет мрежа и да я вържат в партньорски служби в реално време .Да ложат датчици и четците с всичките му сензори .
  Кат нямат пари за техника да правят поне расово профилиране ама и за това са негодни .
  Един сравнителен анализ към базите данни в съседски служби нямат тези циркаджии в реално време а трябва всички пътници пристигащи и влизащи от всяка авиолиния,кола,автобус,колло още преди да е пристигнал
  да се знае кой е всичко тряя да е в системите проверено в реално време.
  Останало си е абдикация на държавата на тема физическа сигурност към гражданите.
  Пак опит да се прехвърлят задължения към бизнес и туроператори и хотелиери чийто бизнес предмет на дейност съвсем не е сигурност.
  Още повече ,че това е задължение на едно цяло некомпетентно ведомство и министерство- МВР
  Свсичките му прилежащи агенции
  Гранична полиция
  Граничен контрол
  Имиграционни
  Данс
  Контраразузнаване
  ВКР
  Военнна полиция

  Всичките те Получават чист бюджет милиарди
  Само на МВР е -1,6 млд. лева годишно от данъкоплатците
  и го индексират с по 400 млн годишно нагоре без грам свян и ефективност в тази пропаднала система.
  За какво вземат пари ?
  Какво се опитват да ни обясняват сега тези неграмотни хора.
  Сега и хотелиерите ли трябва да им вършат работата вместо да си гледат бизнеса и обслужването и туристите
  Това ви е гарантирано от ГЕРБ

 21. 21 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#19] от "gabarkov":
  За последния месец всяка вечер бях в различен хотел в 6 европейски държави и в някои споменати от тебе - не са ми искали. Знаеш че, европейците са доверчиви хора

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 22. 22 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#17] от "Yotce": и пак не се знае какви ще са четците . Ако са като на границите би трябвало да са вързани с полицията и съответно с интерпол и европол или не ги знам там шенгенските им глупости.
  В едно съм сигурен - няма да стане. Особенно че, искат първо да е на Слънчев бряг а както знаем хотелиерите там са ...

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#18] от "windok":

  Ако го спипат, ще му се скарат сериозно защо не се е регистрирал в някой хотел по каналния ред ! Жална му майка !

 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Гледам, че терористите са се скъсали да ходят по хотелите ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нефертити":

  [quote#24:"Нефертити"]Гледм, че терористите са се скъсали да ходят по хотелите [/quote]

  Предполагам че ако продължават да се скатават, МВР ще наложи с наредба специална глоба за тези лица.

  РЕД трябва ! Не на ТЕРОРИЗЪМА !

 26. 26 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Мисля, че някой виден дарител на МВР е станал собственик на някое дружество, което я внася, я произвежда, я преподава подобни устройства. Една такава мярка никога няма предотврати терористично нападение. А ако терориста си е съвсем редовен по документи? А ако не отседне в хотел, а в някоя от бабите, предлагащи квартири по автогарите?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  [quote#24:"Нефертити"]Гледм, че терористите са се скъсали да ходят по хотелите ... [/quote]
  Че що да не ходят?
  Нали със същите документи влизат през границата?
  Ако там не ги хващат - как да ги хванат в хотела, където четецът е същия?
  Атентатът в Бъргас не ви ли отвори очите за "пазачите" на националната сигурност и границите?
  Явно само мацето на рецепцията им пречи да ви опазят!

 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Вместо да попълните адресната карта с данните от личните ви документи или да ги предоставите на служителя на рецепцията, вече ще има устройства за разчитането им, които ще изпращат информацията в реално време до полицейското управление. Това е новата идея на МВР, представена от директора на полицията в Бургас комисар Милен Димитров, безумна идея за която заслужава единствено заповед за уволнение със „Златния скункс“ в ръцете си. Съгласно чл. 32, ал. 1 от Конституцията личният живот на гражданите е неприкосновен. Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция. Съгласно разпоредбата на чл. 30, ал. 1 от Конституцията на Република България всеки има право на лична свобода и неприкосновеност. Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права, всеки има право на лична свобода и неприкосновеност и никой не може да бъде подлаган на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение - чл. 6, ал. 1, чл. 29, ал. 1 и чл. 30, ал. 1 от Конституцията на Република България. Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани, а не по идея на директора на полицията в Бургас комисар Милен Димитров. Съгласно чл. 57, ал. 1 от Конституцията основните права на гражданите са неотменими. Те не могат да бъдат ограничавани със закон. Според чл. 58, ал. 1 от Конституцията гражданите, какъвто е и комисар Милен Димитров, са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.


 29. 29 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1328 Весело

  Браво, МВР! Измислихте го!

  Предлагам световните проблеми да се дават за решаване на българското силово министерство. Няма такива, които да не бъдат решени с леко и елегантно решение.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 30. 30 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако хванат терорист по този начин ( някога ) ще е някой юнак, който се е провалил на теста когато ти дават американска виза. Има въпроси от типа "участвали ли сте в терористична организация", "използвали ли сте оръжия за масово унищожение" и други подобни.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 31. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Може би на някого това няма да му хареса, но промяната е положителна", казва още шефът на полицията в Бургас.
  Може би на комисар Милен Димитров и на някого това няма да му хареса, но промяната в ръководството на Областната дирекция на МВР - Бургас явно е наложителна. Заместник-министърът на МВР Димитър Георгиев е завършил за машинен инженер ВВТУ „Тодор Каблешков" и е от политическия кабинет, затова няма да го коментирам, идват избори.

 32. 32 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако терористът спи на палатка в гората до плажа, а не в хотел в "Слънчев бряг", какво става?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 33. 33 Профил на puss_in_boots
  puss_in_boots
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#19] от "gabarkov":

  Аз лукове не газя, не ме посещават полицаи.

 34. 34 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 531 Неутрално

  След атентата в Бургас Цецо изкара виновна тур фирмата, че не била наела охранители против терористи. Като продължение на тази посока МВР иска хотелите да му вършат работата и да залавят терористите. А самите МВР ще седят по границите и вероятно само ще прибират рушветите на преминаващите терористи. Какъв е тоя начин на мислене?!?

 35. 35 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Не ми харесва, че постоянно ме следят в собствената ми държава: камери на всеки ъгъл, полицията прибира данните от хотелите... "1984" вече не е фантастичен роман.

 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#20:"Seola"]Пак опит да се прехвърлят задължения към бизнес и туроператори и хотелиери чийто бизнес предмет на дейност съвсем не е сигурност. [/quote]

  Точно така! И тотално пренебрегване на Конституцията!

  Нищо не пречи на рецепцията да има сканиращ четец на лични документи, но само и единствено за удобство при обработката (да не се въвеждат ръчно имената). Директното свързване към МВР и изпращане на тези данни е абсолютно незаконно.

  Макар и леко да се съмнявам, че сканиращ четец е достатъчно законно - щом ксерокопирането е незаконно, а фотокопията са по-трудни за обработка до запис в база данни. То вече всеки стана "администратор на лични данни" и тяхната защита направо стана безсмислена, ужас.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 589 Неутрално

  На МВР трябва да му се забрани да предлага! Тия първо трябва да бъдат съкратени с 30% и второ трябва само да изпълняват закона. Пълно е с чантаджии, шуробаджанащина и дебели тумбаци. Нагли и безочливи са. Началниците са повече от редовите полицаи. Писна ми от простотиите им. Да шофираме с включени светлини при отлична видимост, гърбици на пешеходните пътеки където им падне,...Цялата им политика е да бавят движението, да изнервят водачите, за да печели Лукойл и правителството. За ред и сигурност и дума не може да става. МВР ми прилича на престъпна организация, която работи за частни интереси.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За българите има текст в чл. 99, ал. 3 в Закона за гражданската регистрация, според който "лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на Министерството на вътрешните работи".
  Условията и реда за гражданската регистрация на физическите лица в Република България са уредени в Закона за гражданската регистрация (ЗГР). Съгласно чл. 1, ал. 2 и ал. 3 от ЗГР гражданската регистрация е вписване на събитията раждане, брак и смърт в регистрите за гражданското състояние, и включва съвкупност от данни за едно лице в качеството му носител на субективни права като име, гражданство, постоянен адрес и други.
  Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. Непосредственото действие на конституционните норми е основен белег, който характеризира Конституцията като върховен нормативен акт и който полага основите на системата на действащото право в Република България. Конституцията не е пожелание, а действащо право. Непосредственото действие означава, че не е необходимо да има опосредстващ елемент или звено от правно-техническа гледна точка, за да се прояви то. Непосредственото действие прави от Конституцията живо, приложимо право. 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#32:"Dehumanizer"]Ако терористът спи на палатка в гората до плажа, а не в хотел в "Слънчев бряг", какво става?[/quote]
  До коментар [#32] от "Dehumanizer":
  Ако терористът спи на палатка в гората до плажа, а не в хотел в "Слънчев бряг", какво става НЕ ЗНАМ, но ако отидеш с любовницата си в хотел, служителя на рецепцията, вече ще има устройства за разчитането на личните ви карти, данните от които ще се изпращат като информация в реално време до полицейското управление и оттук нататък ще имат прекрасни възможности за изнудване и всякакви злоупотреби. Наше чудо - та ничие, както казват старите хора.

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Искат да разберат кой с кого си ляга за малко по хотелите , поради липса на терористи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Искам първо информация за резултатите от регистрацията на SIM картите и Интернет следенето. След като се окаже, че няма резултати, да се върнат анонимните телефони, както е в много страни в Европа, и да се махне Интернет следенето.

 42. 42 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#40:"Bay Tan"]Искат да разберат кой с кого си ляга за малко по хотелите , поради липса на терористи[/quote]
  Така хем ще ловят терористите хем ще броят прелюбодейците.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 43. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#40] от "Bay Tan":
  [quote#40:"Bay Tan"]Искат да разберат кой с кого си ляга за малко по хотелите , поради липса на терористи[/quote]
  [quote#39:"latcho59"]и оттук нататък ще имат прекрасни възможности за изнудване и всякакви злоупотреби. Наше чудо - та ничие, както казват старите хора.[/quote]
  Комисар Милен Димитров, дай да си вярваме, че почнем ли да не си вярваме, ще се дебнем, а почнем ли да се дебнем, ще се хванем!
  ПЕНЬО ПЕНЕВ
  Човек се ражда, за да даде другиму любов.
  Оня, който никому, дори и на куче, не е дал поне капка любов,
  той напразно е дошъл на този свят. По-добре ще бъде, ако майка му вместо него е родила камък. Такъв човек не познава мъката и щастието, няма да остане в сърцата на хората,
  те няма да го запомнят с добро.Такъв човек - по дяволите!

  С морала да започнем братя, морала туй си е морал ..Едва ли друг ще се намери такъв герой, такъв юнак...
  или ppenev/kyncho .

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#18:"windok"]Е, какво му пречи на терориста да заложи бомбата на плажа или на входа на ски-влека? [/quote]Както стана модерно да се взривяват с бомбите на кръста ... после ще си знаят кой се е гръмнал, защото от него няма да остане много. Направо онлайн инфо!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#43:"latcho59"]Комисар Милен Димитров, дай да си вярваме, че почнем ли да не си вярваме, ще се дебнем, а почнем ли да се дебнем, ще се хванем! [/quote]Комисаря мисли иновативно и прилага авангардни технологии на база стари милиционерски идеи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Offshore Banking
  Offshore Banking
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  5-то районно на Златните, събират чували с данни, и е огромна бирократся там.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ___
 47. 47 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#43:"latcho59"]дай да си вярваме, че почнем ли да не си вярваме, ще се дебнем, а почнем ли да се дебнем, ще се хванем[/quote], а хванем ли се - вече няма смисъл да си вярваме

 48. 48 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Ако ГЕРБ останат на власт, до две години ще ни набутат чипове в гъзовете. От съображения за сигурност.
  Защото виждат какви престъпници са в управлението на държавата, камо ли останалите хора.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#47:"latcho59"] хванем ли се - вече няма смисъл да си вярваме [/quote]Ако не раберем къде трябва да се спре - ЗДРАВИТЕ СИЛИ ОТНОВО ПОБЕДИХА ЗДРАВИЯ РАЗУМ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#49] от "Bay Tan":
  Да, както винаги ! Пълен погром на здравите сили над здравия разум.

 51. 51 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 530 Любопитно

  Извинявайте, ама това е пълно малоумие. Значи, аз съм терористът Х, отсядам в хотел, и знам, че тъпите български ченгета имат "четци" на документи - няма проблем да им представя документ, че съм Харе Кришна (примерно). Ма те щели да засичат "фалшивите" - глупости, банкоматите вече пускат фалшиви евро, те документи ще ми засичат... Остава висящ въпросът какво работи точно това директорче Миленче от РДВР Бургас, дето я предлага мярката, щото при цена 4000 лева по 5000 хотела... нали се сещате?

 52. 52 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#24:"Нефертити"]Гледм, че терористите са се скъсали да ходят по хотелите ... [/quote]
  Ъхъ, те обитават много тайни терористични бази по горите, гледал съм го в един американски филм, ъхъ!...

  Не съм магаре;-)
 53. 53 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 530 Весело

  [quote#41:"lessonsoftime"]Искам първо информация за резултатите от регистрацията на SIM картите и Интернет следенето. След като се окаже, че няма резултати, да се върнат анонимните телефони, както е в много страни в Европа, и да се махне Интернет следенето.[/quote]
  Потърсете в Гугъля, лесно е, има някаква буля от Пловдив със 130 000 регистрирани СИМ карти на нейно име. Къде е регулаторът... респ. държавата?

 54. 54 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Винаги съм твърдял, че само с технология не може да се постигне повече сигурност.

  Искам да попитам, тези терористи, които взривиха автобуса, нали на границата са показвали документи за самоличност. Нали са имали и електронни четци. Защо не ги задържаха?

  Какъв е ползата от електронния четец, ако документа не е въведен за издирване или ако рецепциониската не го въведе?

  Единствено се създават монополи. Удря се по дребните собственици на хотели, и се наливат пари във фирмите за тези четци.

  С подобни закони не се правят силициеви долини и модерна икономика.

  Нека МВР да публикува един протокол, и тези хотели, които искат да си купят четци за паспорти и да се вържат към техния сървър. Но това трябва да става по воля на хотелиерите, а не на МВР.

 55. 55 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  събирането на каквато и да било информация без нужда не бива да се допуска, защото с нея може единствено да се злоупотреби. Борбата с тероризма е удобен предлог за още малко следене. Никой терорист не се разхожда с документ, който го уличава като терорист. Да не говорим колко частни квартири има по курортите.

 56. 56 Профил на kulov
  kulov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ние сме българска стартъп компания (www.retidoc.com) финансирана от фонда LAUNCHub по програма Jeremie.

  Нашият продукт (ID2Doc) прави разчитането на всички данни от български и чуждестранни лични карти. Подходящ е за интеграция със системи за управление на хотели, както и със системата на МВР. Цената е близо 7 пъти по-ниска от коментираната в статията. Имаме завършено решение, а не просто едно устройство за прочитане на данни.

  Подкрепете българското! Харесайте нашата Фейсбук страница - http://www.facebook.com/Id2Doc

 57. 57 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#1] от "Ан Он":

  Ето и друго приложение- в някакъв хотел отсяда британски турист. Веднага МВР предупреждава хотела, че за последните 2 лета същия е изпотрошил пиян маса витрини, чаши, правил е въргали, изобщо мъчен клиент. Аз ако имам хотел, с такава информация да имам веднага ще имам едно наум за тоя човек. Мнозина хотелиери страдат от подобни ''гости'' по изключително жесток начин.

  Затова не съм съгласен с песимизма в коментарите дотук. Атентатора в Бургас е имал фалшиви документи които е показвал на много места, както и неговия съучастник. Възможността тези проверки да стигат в реално време до МВР може да промени много неща.

  Има 1500 ситуации. Може примерно да има фалшива самоличност, която в последния момент е дошла информация през Интерпол.

  Понякога секундите спасяват животи- когато става въпрос за сигурност почти вингати е така. Това със сигурност не е най-големия кусур на МВР, но подобна мярка е стъпка в правилната посока.

 58. 58 Профил на kp
  kp
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Айде пак едни пари ще усвояваме. И като си вкара терориста картата и на нея ще пише :"терорист,задача,взрив,утре по обяд"

  И едните и другите са маскари!!!!
 59. 59 Профил на kp
  kp
  Рейтинг: 217 Неутрално

  по добре на всяка рецепция- дюнер

  И едните и другите са маскари!!!!
 60. 60 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#37:"ЗА Революция"]На МВР трябва да му се забрани да предлага! [/quote]
  Типично за милиционерите. Те много обичат да активизират полицейщината и милиционерщината вместо истинските високо професионални мерки, които изисква антитерористичната борба. Министерството на вътрешните работи трябва да бъде Министерство за защита на гражданите, а като основна негова задача да се изведе защитата на правата и свободите на гражданите и опазване на техните живот, здраве и имущество. Всичко останало да се подреди в Закона който урежда принципите, задачите, дейностите, устройството и управлението на Министерството за защита на гражданите (МЗГ) и статута на служителите в него.

 61. 61 Профил на gaspachu
  gaspachu
  Рейтинг: 374 Весело

  моля ви да оправите "антитеростична"-та дума в заглавието

 62. 62 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  Да беше сезона, да кажеш, че човека е слънчасал, пък то...

  "По думите му няма демократична държава, в която да се влиза, без да се оставя пръстов отпечатък. "
  Това вече е за "Оскар".
  Отскачам от време на време до Германия, във Виена ходя по-често от Западен Парк, но досега освен личната ми карта друго не са ми искали (или може би не говоря за демократични държави ?!?!)

 63. 63 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#21] от "Trollfest":

  1. Направо повярвах.
  2. Запетайка се пише пред "че", не след.

 64. 64 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Гневно

  По скоро като мярка за следене на хората.. Аре не с тия селско-тъпанарки номера.
  Те терористите, все едно като разберат за това, по хотели ще ми ходят братче.
  Някой пълен олиго....ен пак се е изходил с това предложение, някой вносител/производител на тези системи да изкара някой и друг милион на гърба на хората.
  Прозрачни сте, ИЗР..ДИ!!!!

 65. 65 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това е ТАКАВА тъпотия, че само заради предложението, трябва да хвърчат оставки/уволнения поради некадърност и липса на образование за тази работа!

 66. 66 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#63] от "rainbou1": през телефон в движение ... Сори има и много по-зле пишещи тука съгласи се

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 67. 67 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#63] от "rainbou1":
  И да ти уточня - от 17 години съм в туризма и може би малко повече съм запознат с изисквания и бюрокрация там.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това е ТАКАВА тъпотия, че само заради предложението, трябва да хвърчат оставки/уволнения поради некадърност и липса на образование за тази работа!

 70. 70 Профил на Petar Dimitrov
  Petar Dimitrov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Учудвам се на подобна идея и то публикувана за дискусия от компетентни органи, каквито би следвало да са МВР!?
  Системи за проверка достоверността на документа се инсталират само на граничен контрол. Там има компетентни специалисти, които могат да направят тази проверка. Това е и тяхно задължение. Там би следвало да " бъдат засичани терористи, фалшиви лични карти и хора". Фалшификациите са понякога толкова съвършени, че и дори професионалисти не могат да се справят с този проблем.Знаете ли , че базата данни със скритите символи, защити , знаци в документите за самоличност е от порядъка на 10000 файла, като всеки мецец се добавят нови и нови записи? Съществуващите автоматизирани системи (софтуер + хардуер) за подобно афтентификация (проверка достоверността на документа), с необходимите скенери с Ифраред (IR); Ултравиолетово (UV); коакциално (Coax) сканиране; четене на чип(RFID), и съпътстващият сертифициран афтентификационен софтуер са от професионален клас са много скъпи и обикновено връщат 3 резултата:
  1. Документа е добър
  2. Документа е съмнителен - тук е вече задачата на специалиста да сравни визуално защитите в документа с базата данни от шаблони за всички паспорти и Лични карти (ако има достъп до такава)!?
  3. Документа е фалшив.
  Какво ще правят на рецепция при 2 и 3 ?
  Подобно изискване не е наложено в нито една европейска страна, дори и в щатите!?? Отново ние ще сме единствени в света с подобни изисквания към Хотелския бизнес. А и МВР иска да прехвърли своите отговорности към единствения все още печеливш бизнес в България !?? Защо ?
  Може би , за да се задължат хотелите да си закупят, както се казва в съобщението "Подобни устройства предоставени на Гранична полиция." ??? Направо кажете коя е фирмата господа!!!
  Колко е просто да се постигне подобна "електронна обработка на информацията" :
  1. МВР да приемат адресните карти в електронен формат,
  а не на дискети или хартия - дори това да се забрани, защото много лесно може да се размножат с цел злоупотреба.
  2. Данните да се пращат автоматизирано към МВР сървъра в предварително дефиниран формат и срокове- Както е казано в статията - " името и датата на раждането от личния документ да го предават в реално време в полицейските управления."
  Нека ако се изисква да бъдат разписани с електронен подпис!
  3. Подходът в световен мащаб (извън Европейската Общност) е , хотелът да попълва задължително и при настаняване "полицейска форма" , която получава от МВР сървъра , с изискуемите данни на госта за настаняване + ако е нужно снимката от документа.
  Така със сравнително минимални средства ще може да се осъществи горе упоменатата идея за получаване данни в МВР в реално време, както и тяхната незабавна обработка с цел откриване ( в МВР, не в хотела) за издирвани лица, терористи...
  Нека авторът на статията да посочи поне една страна в Европа и в света , която да изисква от хотела проверка на достоверността на документа !!! Няма такава!!!!! България ще е първата - ураааааа !!!!!
  Дори и ОАЕ / Дубай, където снемат на границата "Ириса" на жените и "Пръстовия отпечатък" на мъжете, работят по технологията коментирана в т.3. и не изискват, проверка достоверност на документа в хотела.
  Не се учудвайте уважаеми господа от МВР на горните доста крайни оценки.

 71. 71 Профил на Petar Dimitrov
  Petar Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Учудвам се на подобна идея и то публикувана за дискусия от компетентни органи, каквито би следвало да са МВР!?
  Системи за проверка достоверността на документа се инсталират само на граничен контрол. Там има компетентни специалисти, които могат да направят тази проверка. Това е и тяхно задължение. Там би следвало да " бъдат засичани терористи, фалшиви лични карти и хора". Фалшификациите са понякога толкова съвършени, че и дори професионалисти не могат да се справят с този проблем.Знаете ли , че базата данни със скритите символи, защити , знаци в документите за самоличност е от порядъка на 10000 файла, като всеки мецец се добавят нови и нови записи? Съществуващите автоматизирани системи (софтуер + хардуер) за подобно афтентификация (проверка достоверността на документа), с необходимите скенери с Ифраред (IR); Ултравиолетово (UV); коакциално (Coax) сканиране; четене на чип(RFID), и съпътстващият сертифициран афтентификационен софтуер са от професионален клас са много скъпи и обикновено връщат 3 резултата:
  1. Документа е добър
  2. Документа е съмнителен - тук е вече задачата на специалиста да сравни визуално защитите в документа с базата данни от шаблони за всички паспорти и Лични карти (ако има досъп до такава)!?
  3. Документа е фалшив.
  Какво ще правят на рецепция при 2 и 3 ?
  Подобно изискване не е наложено в нито една европейска страна, дори и в щатите!?? Отново ние ще сме единствени в света с подобни изисквания към Хотелския бизнес. А и МВР иска да прехвърли своите отговорности към единствения все още печеливш бизнес в България !?? Защо ?
  Може би , за да се задължат хотелите да си закупят, както се казва в съобщението "Подобни устройства предоставени на Гранична полиция." ??? Направо кажете коя е фирмата господа!!!
  Колко е просто да се постигне подобна "електронна обработка на информацията" :
  1. МВР да приемат адресните карти в електронен формат,
  а не на дискети или хартия - дори това да се забрани, защото много лесно може да се размножат с цел злоупотреба.
  2. Данните да се пращат автоматизирано към МВР сървъра в предварително дефиниран формат и срокове- Както е казано в статията - " името и датата на раждането от личния документ да го предават в реално време в полицейските управления."
  Нека ако се изисква да бъдат разписани с електронен подпис!
  3. Подходът в световен мащаб (извън Европейската Общност) е , хотелът да попълва задължително и при настаняване "полицейска форма" , която получава от МВР сървъра , с изискуемите данни на госта за настаняване + ако е нужно снимката от документа.
  Така със сравнително минимални средства ще може да се осъществи горе упоменатата идея за получаване данни в МВР в реално време, както и тяхната незабавна обработка с цел откриване ( в МВР, не в хотела) за издирвани лица, терористи...
  Нека авторът на статията да посочи поне една страна в Европа и в света , която да изисква от хотела проверка на достоверността на документа !!! Няма такава!!!!! България ще е първата - ураааааа !!!!!
  Дори и ОАЕ / Дубай, където снемат на границата "Ириса" на жените и "Пръстовия отпечатък" на мъжете, работят по технологията коментирана в т.3. и не изискват, проверка достоверност на документа в хотела.
  Не се учудвайте уважаеми господа от МВР на горните доста крайни оценки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK