Алексей Петров: Злоупотребява се покрай службите и се извършват частни поръчки

Алексей Петров.

© Красимир Юскеселиев

Алексей Петров.Естествено, че няма условно разделен и частно обособен ГДБОП, но че се злоупотребява покрай службите и се извършват и частни поръчки – сто процента, и с държавен, и с частен ресурс". Това заяви подсъдимият по делото "Октопод" Алексей Петров преди поредното заседание по процеса, цитиран от агенция "Фокус".


Според него описаната в сигнала, получен от лидера на БСП Сергей Станишев, технология на подслушване може да се случи "с технически средства – и държавни, и частни", заяви Петров. По думите му е очевидно, че описаното в сигнала функционира. "Не очаквайте, че някой ще изпрати някъде документ и ще се подпише. Нелепо е да се казва – ако това се докаже. Как да се докаже? Може да се докаже след време, когато Цветанов не е на власт. Ще има няколко арестувани, които са го осъществявали. Те ще разкажат кой ги е изпратил", добави Петров.


Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев съобщи, че от 2009 г. досега под ръководството на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветановнерегламентирано и противозаконно са подслушвани политици и бизнесмени. Той занесе данните от получения на електронната си поща сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров, който по думите му бил впечатлен от конкретиката в информацията.
Петров смята, че Цветанов, в тези четири години, не е извършил нито едно елементарно действие, без разпореждането на Борисов, включително незаконните подслушвания.


"Когато става дума за скандала с подслушванията, министър Цветанов заяви, че ако някъде е разпоредил или е подписал и се подслушва незаконно или нередно, той щял да излезе от политиката. Аз ви уверявам, че някой ден това, което се случи със записи при мен с Устинов, ще се окаже, че наистина има злоупотреба с власт и че не е подписал той, както не е подписала и Янева, но в същото време - е злоупотребено с власт и това ще се установи. Начинът, по който е злоупотребено, не е много далече от това, което каза Станишев", заяви още бившата барета от ДАНС.


"Аз съм следен и подслушван. В същото време - тези, които са ме следили, и аз съм ги контролирал, записал, снимал, някои от тях си позволих да пусна в медиите", каза Петров.


"Моят призив е, че министърът на вътрешните работи, който е в момента, изобщо не може да заема тази позиция. Ако има проблем и по време на изборите, и с ръста на престъпността по време на тези два месеца, проблемът е министърът на вътрешните работи. Това е госпожа, която много уважавам, но тя се е занимавала с една строго специфична дейност, свързана с международната дейност", заяви още Алексей Петров. 


Попитан - дали ще участва в парламентарните избори, Алексей Петров каза: "Всички участваме в изборите, вероятно и аз. Като експерт ще подкрепя една от партиите". Той добави, че не е решил дали ще бъде кандидат-депутат. "Винаги има такава вероятност. Ако трябва да се постигне нещо и да бъда от полза за всеки, който подкрепя малкия и средния бизнес, защото това е решението на България, бих влязъл във всякаква роля". 


Алексей Петров потвърди, че се е срещал с бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и от тези срещи имал усещането, че "министъра върши някои неща под натиск". "Не смятам, че това е новина, защото Борисов ръководеше еднолично, командваше еднолично и грубо поръчваше да бъдат изпълнявани от министрите и не съвсем редни неща, особено при министър Цветанов", заяви още Петров.


"Мирослав Найденов, както казваше премиерът, беше един от най-добрите министри. Все пак аз бях един от най-лоялните граждани. Бях също в Тристранния съвет, представител на работодатели. Няма нищо лошо - да се срещам с министри. Най-много съм се срещал с министър-председателя, с Цветанов – преди ареста. С другите – след ареста. Срещал съм се и с Мирослав Найденов. Коментирали сме много неща за малкия и средния бизнес", добави Петров. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK