За 500 лекарства цената ще се формира от най-ниската в 12 страни от ЕС

 

© Георги Кожухаров

 Близо 500 лекарства, които се продават с рецепта, но не се заплащат от здравната каса, ще имат нови цени, предвижда нова наредба, публикувана на страницата на министерството на здравеопазването, съобщи Би Ти Ви. Колко ще струват те, ще зависи от стойността им в 12 държави от ЕС, като най-ниската от тях ще важи за България. Ако се окаже, че някое лекарство не се предлага в страните, избрани за сравнение, има пет резервни държави за сверка.


В момента производителите на лекарства по рецепта, които не се плащат от Здравната каса, сами определят цената и тя е максималната за страната. С промените тази цена вече ще се определя от държавата. В Наредбата е записано също, че максималните цени на лекарствата без рецепта няма да могат да бъдат увеличавани в продължение на една година.


"Можем да очакваме, че новия режим който се въвежда, ще доведе до намаление на цените," коментира доц. Илко Гетов, член на Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствените продукти, цитиран от Би Ти Ви. Пред телевизията Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването заяви, това е добра новина за чиновниците от Националния съвет по реинбурсиране и цени на лекарствата, а не за пациентите, защото им позволява да упражнят политически и чиновнически рекет върху производителите на лекарства,


За момента производителите на лекарства се въздържат от коментар на наредбата. Тя ще е на сайта на здравното министерство поне още седмица за нейното обществено обсъждане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK