Съветът за електронни медии избира председател

Съветът за електронни медии избира председател

© Надежда Чипева, Капитал



Съветът за електронни медии ще избира председател, съобщиха от регулатора. Право да издига номинации има всеки от петте членове на съвета.


Настоящият председател е доц. Георги Лозанов. Той беше избран през 2010 г., като стана част от състава на съвета от квотата на Народното събрание, а кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ. Лозанов е бил член на НСРТ (предшестващия СЕМ регулатор) от 1997 г. до 2001 г. и негов председател за една година. Първият му мандат като член на СЕМ е бил от 2001 до 2003 г. Доц. Лозанов е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на катедра "Печат и книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация.


В закона за радио и телевизия е записано, че членовете на СЕМ се избират или назначават за срок шест години. Съставът на съвета се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.




След като беше избран през 2010 г., Лозанов лансира идеята съставът на СЕМ да бъде намален от девет на пет души. Малко след това парламентът гласува бързи промени в Закона за радио и телевизия.


"Намалението е логично, защото не съм сигурен, че девет души са необходими", каза Лозанов. Той обаче предупреди, че "от друга страна, не трябва да става механично, просто за да намалим бройката. Защото увеличаването на бройката навремето имаше проста аргументация в полза на независимостта. Колкото повече са членовете, толкова по-трудно е да се създадат лобита на базата на нечие влияние, включително и да бъдат купени", каза тогава Лозанов

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK