Съкращаването на средства в отбраната застрашавало стотици милиони евро от ЕС

Тодор Тагарев

© Надежда Чипева, Капитал

Тодор ТагаревЗастрашено е усвояването на стотици милиони левове от еврофондовете за железопътния транспорт заради орязаните разходи на военното министерство, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде БНР.


По думите на военния министър има няколко сериозни проблема в резултат на намалената издръжка с 5.3 милиона лева, които правителството реши да пренасочи за социално подпомагане. Той обаче отказа да посочи кои сфери в сигурността са застрашени и спомена единствено риска от загуба на евросредства в транспорта.


"Министерство на отбраната трябва да освободи определени честотни спектри, за да може усъвършенстваните железници да отговарят на европейските норми. Именно разчетите, с които се запознах до момента, са за десетки милиони", подчерта Тагарев.
Той подчерта, че в единия случай става въпрос дори за повече пари - над сто милиона лева. "Такива средства няма в бюджета за отбрана, и то срокът за някои от тези дейности е първи септември. Знаете, че в моя мандат от около три месеца това няма как да се случи", коментира министърът.


За да се справи с орязания бюджет, военното министерство ще спре или забави неизвестен брой обществени поръчки, пари за командировки и охрана и ще разчита дори на по-ниски сметки за ток, каза и постоянният секретар за отбраната Добромир Тотев.


"Ето и сметките за електричество последните месеци са по-благоприятни, зимните месеци, февруари стига до два и половина милиона лева. За март гледам, че е доста по-ниска, март е около милион и шестстотин лева", подчерта той.


Министърът на отбраната беше един от тримата министри в служебния кабинет, който е бил против орязването на парите на държавните ведомства, за да се осигурят финансови помощи за най-бедните българи. Той се е обосновал именно с това, че много дейности в армията изобщо не били финансирани.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK