Тристранният съвет отпусна 30 млн. лева за заетост

Тристранният съвет отпусна 30 млн. лева за заетост

© Анелия НиколоваТристранният съвет разпредели днес по направления парите за спешни социални мерки за най-уязвимите групи. Три четвърти от  общо 41 млн. лв., които бяха отделени от бюджетите на всички министерства, ще се използват за насърчаване на заетостта. Останалите 25% или около 10.5 млн. лв. ще послужат за еднократни помощи за енергийно бедните, за децата с увреждания, както и за финансиране на социалните трапезарии за периода май-декември 2013 г.


Разпределинето на пакета от спешни социални мерки беше единствената точка в дневния ред на Националния съвет за тристранно сътрудничество, която можеше да се гласува, въпреки че се предвиждаха и други. Причината е, че в началото на заседанието работодателите напуснаха съвета, след като представиха позицията си срещу промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. По този начин обаче заседанието имаше кворум, за да започне, а бизнесът изрично даде съгласието си за разпределението на средствата по начина, по който се е обсъдило и в работната група към съвета вчера. 


Реши се, че за заетост ще се изхарчат 30 617 604 лв. Така ще се осигурят субсидирани работни места за 15 930 безработни от уязвимите групи на пазара на труда - младежи до 29 години, безработни с трайни увреждания, родители на деца до 5-годишна възраст, дълготрайно незаети и други.
Средствата ще минат по вече разработените механизми и програми. За националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" например са осигурени допълнително 12.4 млн. лв., които ще стигнат за да осигурят заетост на 7500 безработни за шест месеца при 6-часов работен ден. По програма "Нова възможност за заетост" с допълнителен ресурс от 4.3 млн. лв. ще бъде осигурени работни места за 2000 съкратени.


За националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания са осигурени допълнителни средства от 1.8 млн. лв., с които ще бъдат наети 600 човека. Допълнително още 200 души с увреждания ще получат шанс за работа в частния сектор с финансиране от около половин милион лева. По програмата "Асистенти на хора с увреждания" пък се отпускат още 1.2 млн. лева, с които ще бъдат наети нови 650 лични асистенти в страната.  


Около 230 самотни родители и безработни майки на малки деца също са предвидени за субсидирана заетост. На микропредприятата ще се отпускат средства за първите им пет разкрити работни места, като предвидения бюджет за това е 231 000 лв.


Синдикатите не останаха доволни от това разпределение на средствата за спешни мерки. След заседанието президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че мерките за заетост са могли да се вместят в 25 млн. лева, и така да останат пари за ваучери за храна за 50 лв. за хората на минимална работна заплата. Това би струвало 6.5 млн. лева.


"Дори в този изпилен пакет, който според нас се опитва да гаси един огромен социален пожар с капкомер, а не с необходимата противопожарна техника, дори в него би могло да има по-голяма справедливост. Не можахме да я постигнем, за съжаления. Затова оставаме разочаровани в немалка степен", каза Димитров. Синдикатите са убедени, че до края на април може да се отпусне още един пакет, като изчисленията им показват, че има резерви от поне още 40 млн. лв., които могат да се използват. 


Сега за помощ на най-нуждаещите се бяха предвидени енергийните еднократни помощи от 65 лв. за семействата, които допреди това са надвишавали критерия за енергийна бедност с до 10 лв. Право на такава помощ получават и тези, които не са подали молби, но отговарят на условията. Еднократна помощ в размер на 50 лв. ще получат и децата с увреждания. 

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Весело

  Бая "заети", ще са някои, докато ги олапат.

 2. 2 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Айде циганите да се подпират на метлите предизборно.

  I'm addicted to the truth.
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "...............Реши се, че за заетост ще се изхарчат 30 617 604 лв. Така ще се осигурят субсидирани работни места за 15 930 безработни от уязвимите групи на пазара на труда - младежи до 29 години, безработни с трайни увреждания, родители на деца до 5-годишна възраст, дълготрайно незаети и други............."

  Сумата не е голяма ,но и това е някаква помощ на усилията за намаляване на безработицата у нас!Дано парите се използват по оптимален начин!

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Тристранния съвет !!! Тези решения преди или след абдикацията на робовладелците от тристранния съвет ли се взеха ???

 5. 5 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Взеха ги в състояние на сърдечна недостатъчност http://dl.cardiobg.com/index.php/------21-24--2013-/72-2013-04-02-09-54-06.html

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 6. 6 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Оооопс - обърках линка за сърдечната недостатъчност в отношенията - http://econ.bg/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8_l.a_i.400198_at.4.html

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 7. 7 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Тристранният съвет разпредели днес по направления парите за спешни социални мерки за най-уязвимите групи."
  Предсрочни избори...
  Служебно правителство....
  Протести....
  гроб...
  Намирате ли причинно-следствена връзка?
  1. "..спешни социални мерки за най-уязвимите групи."
  Защо са тези спешни социални мерки, за да се стигне до тях?
  2. Работата на държавата не е да раздава социални помощи! Друга и е функцията!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 8. 8 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Всички тези измислени пари за т.н.субсидиране на раб места ще отидат в ръцете на акулите -комунисти и ДС.На работниците по 100-150 лв.,а за червените разбойници т.н.национално отговорен капитал милионите.То чно по схемата за субсидиране на селското стопанство.За големите арендатори по 600-700хил.дк милионите в т.ч. и европейски субсидии,а на другите по-малките голи обещания.Не гласувайте.Всеки ваш глас отива за червените -това са всички партии без изключение.Тотален бойкот на изборите.Негласувалите не разпределят вота си.

 9. 9 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  заетост не се постига с наливане от държавната хазна на пари във фирмите , които ще ги усвоят тоест излапат след което ще уволнят ненужните им служители и всичко ще си е по старо му .

 10. 10 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 488 Неутрално
 11. 11 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  Пак разделяне на хората на някакви признаци. Това е.
  Какво значение има дали си под 29 или на 32. Навсякъде със всичко се стремят да ни разделят. Проциганската социална политика е също разделяне.
  Разделяй и владей.

  I'm addicted to the truth.
 12. 12 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1300 Весело

  Че нали работодателите се оттеглиха!?Значи е двустранен съвет

 13. 13 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#9:"palermo88"]заетост не се постига с наливане от държавната хазна на пари във фирмите , които ще ги усвоят тоест излапат след което ще уволнят ненужните им служители и всичко ще си е по старо му . [/quote]
  Епа и аз това се опитвам да обясня!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Весело

  "Тристранният съвет отпусна 30 млн. лева за заетост."

  Тази тристранка вади тези милиони, както навремето мистър Сенко вадеше заек от ръкава си!!!! Но както тогава, така и сега, публиката ръкопляска докато приключи шоуто.

 15. 15 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#7:"drakar65"]2. Работата на държавата не е да раздава социални помощи! Друга и е функцията![/quote
  Прав си, докторе!+++

 16. 16 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Държавата е длъжна да създава закони, правила и наредби! И да се погрижи те да се спазват!
  Вече после бизнеса да си носи отговорността!

  "За националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост"!? Поредната глупост!
  ...социални помощи , да крепят метлата за да не падне...
  ....осигуряване на заетост....Поредната глупост! Никой не ни е длъжен да ни осигури нещо!

  Подобни глупости имаше по времето на соц-а, където нямаше безработица/що ли?/, пролетариата си клатеше краката...
  Хайде да не продължавам...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 17. 17 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Е, той не е ли двустранен съвет - в момента?

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  А БОЙКО КЪДЕ Е ?
  Седи в Банкя и пише предизборната си реч. От комина излиза черен дим. Не сме готови ,демек.
  Служебното правителство е ужасено от икономиката на страна ,но си придава бодър вид. Нещо ще дадем , нещо ще остържем, където може ще капнем. Сакън , да не станем първото служебно правителство подало оставка поради невъзможност да се справи с положението дори само за два-три месеца.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#16:"drakar65"]Държавата е длъжна да създава закони, правила и наредби! И да се погрижи те да се спазват!
  Вече после бизнеса да си носи отговорността! [/quote]Всичко това е разписано в чл.28 от Конституцията.
  = ВСЕКИ има ПРАВО на ТРУД
  = Държавата СЪЗДАВА УСЛОВИЯ
  ... УМИШЛЕНО да държиш 450 000 безработни и обезверени 1 200 000 незаети е пряко нарушение на Конституцията = садизъм и геноцид ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#16:"drakar65"], пролетариата си клатеше краката... [/quote]Ако не поумнее ... "бизнеса" ще бъде издигнат над тълпата и бизнеса ще си клати краката в такт с вятъра

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#7:"drakar65"]Работата на държавата не е да раздава социални помощи! [/quote]Това е работа на църквата Социалните работни места също са работа на църквата и общините.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Божеее, Дневник, Тристранният съвет нищо не отпуска и нищо не разпределя, тъй като е консултативен орган. Решенията се вземат от правителството и най-вероятно ще бъдат гласувани на утрешното заседание на МС. Според мен е жалко да се дават 40 млн. за социални помощи, пари, които няма да подпомогнат достатъчно тежкото социално положение на хората, но ще нарушат инвестиционния план, като се режат капиталови разходи.

 23. 23 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тристранният съвет отпусна 30 млн. лева за заетост

  никакъв тристранен съвет не е,едни парички жалки,но НАРОДНИ пари ,са изтупани от крайчеца на продънения брашнен чувал...все НАРОДНИ пари! Пари,с които боравят ОНИЯ и..трябва Мерси да им се каже сигур,а,че благоволили с тия жалки пари нещо си там нейде отвъд хоризонта или...или под ватерлинията родна?! Каква ватерлиния,каква вода-народът изгоря с клечката...

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#23:"triton123"]дни парички жалки,но НАРОДНИ пари ,са изтупани от крайчеца на продънения брашнен чувал...все НАРОДНИ пари! Пари,с които боравят ОНИЯ и[/quote]... и ще отидат фирмите на ОНИЯ за безсмислени курсове или нещо друго безсмислено. Целта = да залебим ОНИЯ ! Нашите хора са нашият проблем!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  по колко левчета на глава от бедния към 5-6 млн. народ се пада? я да сметна, по 7-8 лв./глава! бравос...

 26. 26 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "На микропредприятата ще се отпускат средства за първите им пет разкрити работни места, като предвидения бюджет за това е 231 000 лв."
  Еми, май това е сумата, която има вероятност да отиде за нови работни места.
  Не е много.
  Останалите 30 млн са просто "усвояване на средства". Любимо занимание на БГ политиците.

 27. 27 Профил на expansip
  expansip
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#25] от "triton123":

  Само избирателите са 7 млн.
  Това е БГ феномен. От десетилетия имаме отрицателен прираст на населението, ама броят на избирателите не мърда. А може и понякога, при нужда, да се увеличава.

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#17] от "_dan_":

  Той е много странен съвет. Самоназначилите се синдикати преговарят заедно със служебно правителство. Назначените за работодатели се убедиха, че следващото правителство пак ще е червено, независимо кой пребоядисан ще вземе властта, и нямат интерсе да преговарят.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Разстроено

  До коментар [#11] от "ashamana":
  Съгласен съм с тебе!Това безумие да се разделят хората на под 29 и над 50 год. не е нормално!Аз например гоня 40-те години/дай Боже да съм жив и здрав да ги стигна някой ден/,в момента съм на борсата с обезщетения /които свършват след три месеца/ и не мога да се включа в никоя програма ,защото не влизам във възрастовите ограничения!Пълно безумие е това!

 30. 30 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  нормално е да се подпомогнат хора с увреждания, но всичко останало са пари на вятъра. Държавата не може изкуствено да създаде работни места, може само да създаде условия за бизнеса да поиска да създаде работни места. Което става по друг начин. Тия 30 милиона по-добре да се дадат не за подпиране на метли, а за някакви курсове за обучение, и на някаква група от хора да се повиши квалификацията. После те по-лесно ще си намерят истинска работа. Защото работа има, но за квалифицирани хора. Ако някой подпира метла на държавна издръжка няколко месеца, после няма да е с по-добри шансове на пазара на труда.

 31. 31 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#27:"expansip"]От десетилетия имаме отрицателен прираст на населението, ама броят на избирателите не мърда.[/quote]
  Така,но не само...отр.прираст,ниска раждаемост(на ниво 1945г.),2 милиона зад граница,1 млн.мъртви души( разбирай и хора) по списъците..гаврата е неописуема..затуй и аз избягах надалеч-макар че ми се искаше чааак в Австралия!чао от Дойчланд!

 32. 32 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дано не тръгнат да раздават пари за метли! Дано тия неграмотни хора се насочат в помощ на хора, нуждаещи се от физическа помощ. Дори и срещу минимално заплащане от страна на нуждаещите се, добавено към субсидията за заетост, която ще даде държавата!

  goblenka
 33. 33 Профил на mockingjay
  mockingjay
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Знаете ли колко "самотни" родители изобщо не са самотни!!!Самотни са само на документи за да смучат помощи, да - за ромите става въпрос!

 34. 34 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Купуването на гласове започна.
  И пак с НАШИТЕ ПАРИ.
  Нищо друго не можем да очакваме от новите "управляващи" ни комуноиди.
  Назначени от ГРОБарската мафия.

 35. 35 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "bat_plamen":

  То и да влезеш шанса да се получи нещо от това са към 1 %.
  Аз участвах в прословутата програма за инициативните българи.
  Тя приключва съвсем скоро.
  На първо място изисикванията са такива, че имаш страшно много ограничения и задължения и реално не можеш да се занимаваш в много видове бизнес,
  например не може да са стоки втора ръка, не може да са стоки или деривати от селското стопанство. Не можеш да закупиш оборудване втора ръка или дори на изплащане.
  Задължен си 5 години да пазиш оборудването, 1 година да плащат заплата. а проека е на стойност до 20 хиляди, като за старт ти отпускат само 20%. И още куп непосилни неща, 30 файла документация.
  Отделно за да кандидатстваш трябва да си регистрираш първо фирма. Уж за безработни програма.
  И аз доколкото разбрах имало само 2 одобрени проекта за областта от която съм, при положение че проекта е за до 2500 бизнес проекта.
  а на един бивш колега от курса по програмата му искали 10 хиляди за да го одобрят.

  I'm addicted to the truth.
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#35] от "ashamana":
  Твоите думи за пореден път доказват колко са изкривени нещата у нас!Аз ще ти дам друг пример!През есента на 2011 година /месец септември/подадох документи за езиков курс по програмата за обучение и придобиване на нови знания към бюрото по труда!Прецених ,че мога не чакам и на частни начала си записах първо ниво!През май месец се случиха две неща!Първото е ,че получих одобрение за записване на езиков курс и по същото време положих изпит за първо ниво!Ако бях чакал щях да загубя една учебна година!

 37. 37 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "bat_plamen":

  Изкривяване е точно казано. Абсолютно изкривяване в каквато и област да се погледне.

  I'm addicted to the truth.
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#37] от "ashamana":
  +++++++++++++++++++++++++
  Прав си и държавата не върши много често нищо смислено,за да се канализират нещата и да се наложат успели практики от чужбина у нас!

 39. 39 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "bat_plamen":

  Според мен в България няма среда за развитие на способните хора, в нас се развиват най-вече селските тарикати, които нарушават законите.
  Трябва да имаш чичо, както се казва.

  I'm addicted to the truth.
 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#39] от "ashamana":
  +++++++++++++++++++
  Или да имаш вуйчо както може също да се каже!За съжаление така стоят нещата и всеки /или почти всеки/,който има "топло местенце" е на някого човек !

 41. 41 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#35] от "ashamana":

  Това е точно така! За това и изпратих преди 3-4 дни предложения до Министър Костадинова по темата. В тях посочвам, че предвидените 2.5 хиляди лева за стартиране на бизнес за безработни е нищожна сума и е по-добре да се насочат към съществуващи бизнеси, поели ангажимент да открият работни места / да вървят тия пари след работника, когото ще наемат /, или инвестиции, позволяващи да се вдигнат заплатите. И... строг контрол! Изискване на резултати! Преди време ГЕРБ беше предложил една популистка мярка: да подарят на бездомни и безработни роми апартаменти, при условие, че те се грижат за тях и си плащат сметките. Първо, тези апартаменти изискват голям ремонт и ромите не могат да намерят пари за такъв. Второ, собствеността на такъв имот автоматично ги вади от списъка на имащите право на енергийни помощи. Т.е, стоварват им един проблемен апартамент и им отнемат подкрепата, защото с тази придобивка влизат в друга социална група. И с тази помощ за стартиране на бизнес от безработни е същото. Царят даваше по 5000 и после коригира на 15 000 и пак бяха недостатъчни! С тия 2.5 000, дори да се комбинират с еврата от ЕС .... Регистрациите, проектите, лихвите по кредита / тия пари минават през банка /, закупуването на техника, консумативи, животни, ако става дума за ферма / пази боже от такъв проект с тия пари /не просто ще глътнат тази помощ, но тя няма и да стигне!

  goblenka
 42. 42 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "goblenka":

  Програмата обаче е за безработни. И парите не са малко, бюджета им е 500 милиона. Проблема е, че и тая програма е провалена за да могат кръгове от фирми да усвоят пари, а до хората да не стигне нищо.
  Аз поне очаквах а и такива слухове имаше, че ще се одобряват масово проекти, защото в програмата им за заложени до 2500 удобрени проекта, но аз това което разбрах, че почти нямало одобрени хора.
  И най-тъпото е, че от програма за безработни иска да си регистрират фирма преди да подадат проекта, което някъв фарс.
  Другото е, че целият курс си беше фарс.
  А за изискванията вече писах.

  I'm addicted to the truth.
 43. 43 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#42] от "ashamana":

  Точно това обяснявах. Това е чист популизъм. Отчита се дейност, наивници се хващат, проектите са обречени, поради недофинансиране, предприемачите много бързо се връщат в бюрата за безработни, но вече, обременени с дълг. За това чакам отговор на писмото си. В него, предложенията не са популистки.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK