Правителството одобри разпределението на спешния пакет от социални мерки (допълнена)

Правителството одобри разпределението на спешния пакет от социални мерки (допълнена)

© Антон ПоповНа редовното си заседание днес правителството одобри предложеното от тристранния съвет разпределение на 41 млн. лева, които бяха осигурени за спешни социални мерки сред най-уязвимите групи. Финансирането по пера остава 75% за заетост и 25% за еднократни социални помощи. 


За заетост ще бъдат похарчени общо 30 617 604 лв. Това ще осигури работа на 15 930 души, като приоритетни ще бъдат младите хора до 29 години, безработни с трайни увреждания и с малки деца, дълготрайно незаетите. 


За младежите се отпускат 6.5 млн. лева допълнително по програма "Работа за младите хора на България". Това ще даде шанс за 3050 човека за първа работа в частния сектор или публичната администрация.
Най-много средства - 12.4 млн. лв. - по перото за подпомагане на заетостта са за националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", която е насочена към обезкуражените и дългосрочно незаетите. С тези пари общо 7500 безработни ще имат субсидирана заетост за шест месеца при 6-часов работен ден. По програма "Нова възможност за заетост" с допълнителен ресурс от 4.3 млн. лв. ще бъде осигурени работни места за 2000 съкратени. На микропредприятата ще се отпускат средства за първите им пет разкрити работни места, като предвидения бюджет за това е 231 000 лв.


За националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания са осигурени допълнително 1.8 млн. лв., с които ще бъдат наети 600 човека. Още 200 души с увреждания ще получат шанс за работа в частния сектор с финансиране от около половин милион лева по мерки по закона за насърчаване на заетостта. По програмата "Асистенти на хора с увреждания" пък се отпускат 1.2 млн. лева, с които ще бъдат наети нови 650 лични асистенти в страната.  


Около 230 самотни родители и безработни майки на малки деца също са предвидени за субсидирана заетост. Те попадат в две категории - на самотни родители с деца до 3 години, и на майки с деца до 5.


През 2012 г. регистрираните в бюрото по труда са се увеличили с над 33 хиляди спрямо 2011 г. Общо безработните у нас по данни на Агенцията по заетостта са 375 770, или 11.4% от българите в трудоспособна възраст. Младите хора без работа са се увиличили с 10 хиляди спрямо предходната година, като броят им достига почти 79 хиляди. Хората с увреждания също са сред най-неравнопоставените на пазара на труда. Над 14 500 човека с увреждания не успяват да намерят работа извън субсидираните от държавата места. 


По другото направление за социални помощи с бюджет от 10 500 000 лв. ще се финансират отново най-уязвимите групи. Сред тях са децата с трайни увреждания, домакинства, които са останали извън обхвата на целевото енергийно подпомагане за последния отоплителен сезон, както и хора, осигурени за общо заболяване и майчинство, които имат доход на член от семейството по-малък от 350 лв. и право на обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години. 


Еднократни помощи от 65.72 лв. ще получат всички, които са кандидатствали за енергийна помощ, но не са се класирали, защото са надвишили изискуемия минимален доход с до 10 лева. Право за същата помощ ще получат и хората, които не са кандидатствали за нея, отново с толеранс от 10 лв. над индивидуално определения диференциран минимален доход.


За хората, които получават обезщетения за общо заболяване и майчинство и за децата с трайни увреждания са предвидени по 50 лв. еднократна помощ. Уточнение от Министерството на труда и социалната политика за реда, по който ще се отпускат еднократните помощи:


Енергийна помощ  


До десет работни дни Агенцията за социално подпомагане ще започне приемането на молби-декларации за отпускане на еднократна финансова помощ за отопление. Ще се взима предвид доходът за шест последователни месеца между 01 януари 2012 и 30 септември 2012 г.


Няма нужда да подават нови молби хората, които вече са го направили преди началото на отоплителния сезон 2012 – 2013 г. и са получили откази, заради надхвърляне на диференцирания минимален доход с до 10 лв. Хората с откази ще получат еднократната помощ  за отопление в размер на 65,72 лв. в края на април 2013 г.


Хората, които тепърва ще подават молби-декларации и отговарят на критериите, ще получат еднократната помощ в края на май 2013 г. Помощите ще бъдат изплащани по банков път или на каса според желанието на хората, заявено в самите молби-декларации.  


Еднократна помощ за майки с деца между 1 и 2 години


Право на еднократна помощ в размер на 50 лв. имат осигурените майки с доход до 350 лв. на член от семейството, на които е отпуснато обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години в периода от 1 януари 2013 г. до влизане в сила на приетото днес постановление на Министерския съвет.  


Еднократната помощ ще бъде изплатена заедно с детските надбавки в края на май 2013 г.   Еднократна помощ за деца с увреждания  


Еднократната помощ от 50 лв. за децата с увреждания ще бъде изплатена заедно с детските надбавки в края на април.  

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Убиват бизнеса, гонят хората от страната, а които нямат възможност се самозапалват и после одобряват помощи, най-вероятно за да си ги присвоят? Мизерници!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ...41 млн. лева....
  Това е половин спортна зала или три км. магистрала!

 3. 3 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Гаден, нагъл популизъм ! Търсете инвестиции и оправете пазара на труда не хвърляйте на вятъра не мъчени народни пари за да си купувате "индуллгенции" сред бедните и безработните и болните !

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  На тези помощи по 50-60 лева само разходите по раздаването и банковите такси ще са още по толкова. Което ще плати кой? Всички заедно, три-четири: пак да-нъ-ко-пла-те-цът!

 5. 5 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А защо не обвързаха тези помощи, както и всички други и с придобито средно образование на двамата родители ...тогава щяхме да се отървем от 80% от братята роми. Но да се надяваме,че и това ще стане някой хубав ден!

 6. 6 Профил на Росица Делева
  Росица Делева
  Рейтинг: 171 Гневно

  Малко са парите, малко са грижите от страна на държавата , а много са нуждаещите се от бързи и спешни мерки .

 7. 7 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поне се опитват да изключат ромите и тези, които само се правят на нуждаещи се.Като за временно правителство не може да се очаква повече.

 8. 8 Профил на mockingjay
  mockingjay
  Рейтинг: 427 Гневно

  Супер, дискриминирахте отново българските деца, защото трябва да мобилизирате циганския електорат. Не си мислете че сте ги изключили - те и метачките се осигуряват, останалите си имат регистрации като безработни, и на подоходния критерий отговарят, и са самотни майки - отвсякъде стават да ги субсидирате с нашите пари! 40000 жени в майчинство от 1 до 2 г. - по 50 лв. - ставаше въпрос за 2 млн. лв. Сега ще са 1 млн. примерно, икономия от 1 млн. лв. е смешна сума за който и да е държавен бюджет , но много по-смешни сте ми вие! Въобще защо не вземете на българките и 240-те лв на месец???? Колко кебапчета и цигански вот може да купите за тези пари, правили ли сте разчети, г-жо Костадинова???

 9. 9 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#7:"petar_333"]Поне се опитват да изключат ромите и тези, които само се правят на нуждаещи се.[/quote]
  Как точно? Имаш ли представа колко майки "не ромки" вземат детски надбавки в момента?

 10. 10 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "niceprson": Аман от популизъм и хвърляне на прах в очите.


 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Много лесно може да се намери поне за част от младите безработни работа. Само във военното министерство имало 85 работещи пенсионера с по 2 бона заплати. Представете си каква е общата бройка за страната!?

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Служебното правителство се опитва да направи подобрения в социалната сфера у нас и това е добре!За съжаление то разполага с много ограничен финансов ресурс!

 13. 13 Профил на mockingjay
  mockingjay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#12] от "bat_plamen":

  Интелектуалният ресурс му е по-ограничен явно!

 14. 14 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 489 Гневно

  Трохички за всички,
  а на НАС - власт
  до захлас ....
  значи - ПАРИЧКИ!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Весело

  До коментар [#13] от "danimia":
  Не съм запознат с този въпрос!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  До коментар [#14] от "brancusi":
  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Абсолютно си права ,ако се погледне от началото на т.н. преход та до днес-23 години всички правителства без значение от цвят и идеи се занимават основно как да се облажат от това,че са на власт!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK