Правителството одобри разпределението на спешния пакет от социални мерки (допълнена)

Правителството одобри разпределението на спешния пакет от социални мерки (допълнена)

© Антон ПоповНа редовното си заседание днес правителството одобри предложеното от тристранния съвет разпределение на 41 млн. лева, които бяха осигурени за спешни социални мерки сред най-уязвимите групи. Финансирането по пера остава 75% за заетост и 25% за еднократни социални помощи. 


За заетост ще бъдат похарчени общо 30 617 604 лв. Това ще осигури работа на 15 930 души, като приоритетни ще бъдат младите хора до 29 години, безработни с трайни увреждания и с малки деца, дълготрайно незаетите. 


За младежите се отпускат 6.5 млн. лева допълнително по програма "Работа за младите хора на България". Това ще даде шанс за 3050 човека за първа работа в частния сектор или публичната администрация.
Най-много средства - 12.4 млн. лв. - по перото за подпомагане на заетостта са за националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", която е насочена към обезкуражените и дългосрочно незаетите. С тези пари общо 7500 безработни ще имат субсидирана заетост за шест месеца при 6-часов работен ден. По програма "Нова възможност за заетост" с допълнителен ресурс от 4.3 млн. лв. ще бъде осигурени работни места за 2000 съкратени. На микропредприятата ще се отпускат средства за първите им пет разкрити работни места, като предвидения бюджет за това е 231 000 лв.


За националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания са осигурени допълнително 1.8 млн. лв., с които ще бъдат наети 600 човека. Още 200 души с увреждания ще получат шанс за работа в частния сектор с финансиране от около половин милион лева по мерки по закона за насърчаване на заетостта. По програмата "Асистенти на хора с увреждания" пък се отпускат 1.2 млн. лева, с които ще бъдат наети нови 650 лични асистенти в страната.  


Около 230 самотни родители и безработни майки на малки деца също са предвидени за субсидирана заетост. Те попадат в две категории - на самотни родители с деца до 3 години, и на майки с деца до 5.


През 2012 г. регистрираните в бюрото по труда са се увеличили с над 33 хиляди спрямо 2011 г. Общо безработните у нас по данни на Агенцията по заетостта са 375 770, или 11.4% от българите в трудоспособна възраст. Младите хора без работа са се увиличили с 10 хиляди спрямо предходната година, като броят им достига почти 79 хиляди. Хората с увреждания също са сред най-неравнопоставените на пазара на труда. Над 14 500 човека с увреждания не успяват да намерят работа извън субсидираните от държавата места. 


По другото направление за социални помощи с бюджет от 10 500 000 лв. ще се финансират отново най-уязвимите групи. Сред тях са децата с трайни увреждания, домакинства, които са останали извън обхвата на целевото енергийно подпомагане за последния отоплителен сезон, както и хора, осигурени за общо заболяване и майчинство, които имат доход на член от семейството по-малък от 350 лв. и право на обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години. 


Еднократни помощи от 65.72 лв. ще получат всички, които са кандидатствали за енергийна помощ, но не са се класирали, защото са надвишили изискуемия минимален доход с до 10 лева. Право за същата помощ ще получат и хората, които не са кандидатствали за нея, отново с толеранс от 10 лв. над индивидуално определения диференциран минимален доход.


За хората, които получават обезщетения за общо заболяване и майчинство и за децата с трайни увреждания са предвидени по 50 лв. еднократна помощ. Уточнение от Министерството на труда и социалната политика за реда, по който ще се отпускат еднократните помощи:


Енергийна помощ  


До десет работни дни Агенцията за социално подпомагане ще започне приемането на молби-декларации за отпускане на еднократна финансова помощ за отопление. Ще се взима предвид доходът за шест последователни месеца между 01 януари 2012 и 30 септември 2012 г.


Няма нужда да подават нови молби хората, които вече са го направили преди началото на отоплителния сезон 2012 – 2013 г. и са получили откази, заради надхвърляне на диференцирания минимален доход с до 10 лв. Хората с откази ще получат еднократната помощ  за отопление в размер на 65,72 лв. в края на април 2013 г.


Хората, които тепърва ще подават молби-декларации и отговарят на критериите, ще получат еднократната помощ в края на май 2013 г. Помощите ще бъдат изплащани по банков път или на каса според желанието на хората, заявено в самите молби-декларации.  


Еднократна помощ за майки с деца между 1 и 2 години


Право на еднократна помощ в размер на 50 лв. имат осигурените майки с доход до 350 лв. на член от семейството, на които е отпуснато обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години в периода от 1 януари 2013 г. до влизане в сила на приетото днес постановление на Министерския съвет.  


Еднократната помощ ще бъде изплатена заедно с детските надбавки в края на май 2013 г.   Еднократна помощ за деца с увреждания  


Еднократната помощ от 50 лв. за децата с увреждания ще бъде изплатена заедно с детските надбавки в края на април.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK