1500 служители от "Мини Марица-изток" са в принудителен отпуск

1500 служители от "Мини Марица-изток" са в принудителен отпуск

© Георги КожухаровЗаради намаления обем на работа в мините 1500 от общо 7000 служители на "Мини Марица-изток" са в принудителен платен отпуск, заяви Валентин Вълчев, синдикален лидер от КНСБ в дружеството, цитиран от агенция "Фокус". По негови думи натоварването на централите е много ниско.


"В момента натоварването на четирите централи е около 400 - 450 мегавата, добивите в трите рудника работят на две смени, другите две смени почиват. Много ниско е подаването на въглища и ако нещата продължават така, скоро може да излязат и извън контрол", каза Вълчев.


Според него същото е положението и в Югозападна България.
За четвъртък е насрочен браншови съвет в министерство на икономиката, за участие в който са поканени всички въгледобивни дружества в страната, ще има представители и на БЕХ, ЕСО, ДКЕВР и представители на КНСБ и КТ "Подкрепа".


"Трябват бързи действияя, защото не може да продължават така нещата. Предприятието се декапитализира и представлява една бъдеща социална бомба", заяви Вълчев.


"За момента има служители в платен отпуск. След като те се върнат от отпуск, излизат други 1500. В началото на годината хората все още не са си използвали отпуските за 2013 г., и добре, че ги имат, за да използват тях, но в Югозападна България не е така. Също има около 1500 души в отпуск, само че повечето са вече в неплатен", каза Валентин Вълчев. Той допълни, че става дума за мините Станянци, Чукурово, Бели брег, Бобовдол.


"Положението не е розово и може да доведе до социално напрежение", заяви синдикалистът. По думите му исканията са да има работа за български миньори, добиващи български въглища, които се горят в български централи.


Синдикалистът казва, че вече от страна на миньорите са дадени предложения как да се излезе от ситуацията. По негови думи трябва да се намали такса пренос, за да може да се изнася ток. "С голямото натоварване покрай хубавото време ВЕИ-тата работят, преференциално се изкупува енергията оттам и миньорите остават на улицата", обобщи ситуацията той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK