1500 служители от "Мини Марица-изток" са в принудителен отпуск

1500 служители от "Мини Марица-изток" са в принудителен отпуск

© Георги КожухаровЗаради намаления обем на работа в мините 1500 от общо 7000 служители на "Мини Марица-изток" са в принудителен платен отпуск, заяви Валентин Вълчев, синдикален лидер от КНСБ в дружеството, цитиран от агенция "Фокус". По негови думи натоварването на централите е много ниско.


"В момента натоварването на четирите централи е около 400 - 450 мегавата, добивите в трите рудника работят на две смени, другите две смени почиват. Много ниско е подаването на въглища и ако нещата продължават така, скоро може да излязат и извън контрол", каза Вълчев.


Според него същото е положението и в Югозападна България.
За четвъртък е насрочен браншови съвет в министерство на икономиката, за участие в който са поканени всички въгледобивни дружества в страната, ще има представители и на БЕХ, ЕСО, ДКЕВР и представители на КНСБ и КТ "Подкрепа".


"Трябват бързи действияя, защото не може да продължават така нещата. Предприятието се декапитализира и представлява една бъдеща социална бомба", заяви Вълчев.


"За момента има служители в платен отпуск. След като те се върнат от отпуск, излизат други 1500. В началото на годината хората все още не са си използвали отпуските за 2013 г., и добре, че ги имат, за да използват тях, но в Югозападна България не е така. Също има около 1500 души в отпуск, само че повечето са вече в неплатен", каза Валентин Вълчев. Той допълни, че става дума за мините Станянци, Чукурово, Бели брег, Бобовдол.


"Положението не е розово и може да доведе до социално напрежение", заяви синдикалистът. По думите му исканията са да има работа за български миньори, добиващи български въглища, които се горят в български централи.


Синдикалистът казва, че вече от страна на миньорите са дадени предложения как да се излезе от ситуацията. По негови думи трябва да се намали такса пренос, за да може да се изнася ток. "С голямото натоварване покрай хубавото време ВЕИ-тата работят, преференциално се изкупува енергията оттам и миньорите остават на улицата", обобщи ситуацията той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Освободете износа, като намалите таксите за пренос!!! Какво чакате - в момента само износът е спасението!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сигурни избиратели на „Лидер“!

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#1] от "Хипчо":

  На кого ще се изнася, като никой не иска....

 4. 4 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 631 Гневно

  Абе тая държава въобще някой управлява ли е? До кога ще стои тая тъпа такса за пренос?!?!?! Разкарайте я веднага, няма ли износ държавата ще загуби много повече отколкото премахването на таксата!!!! Ама то с калинки трудно се управлява!

 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Да спрат единия блок на АЕЦ "Козлодуй", за да върнат препитанието на хората?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Ужас
  Ужас
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сега гледах трима енергийни експерти при Милен Цветков. Ами и тримата бяха категорични, че положението в енергийния секотр на България е трагично! И тук не става въпрос само за цената на тока за физически лица и ЕРП-тата. Те са само една малка брънка. Хората обясниха, че в момента товара в мрежата на България е критично малък! Няма потребление! Няма износ! Износа страдал много от високите цени за пренос и съответно нулева конкурентноспособност! Някакъв тотален хаос е! Но скоро ще трябвало да спираме и единия блок на АЕЦ, защото ВЕЦовете трябва да се въртят, няма как, а и делът на ВЕИ-тата, на които е гарантирано изкупуването на тока, става още по-голям, защото пада като цяло потреблението.
  Абе общо взето е един омагьосан кръг, в който потъваме и колапса не е само мираж!!!
  Също така споменаха, че ЕРП-тата са само част от проблема, който е много сериозен по цялата верига в енергетиката и най-вече в БЕХ и НЕк, където всичко е потънало в заеми и абсолютна неефективност и лошо управление!!! Никакви реформи, никакво подобрени, години наред! И логичното се случва с големи темпове...

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Когато някой иска да съкрати излишните полицаи-всички са "За",когато обаче трябва да се съкратят излишните миньори-всеки мънка и суче.
  Нищо ново под слънцето.

 8. 8 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 871 Любопитно

  Ето го пак потреблението в България:

  http://bit.ly/Vt5Nhw

  Няма търсене.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 9. 9 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А какво ще стане ако се построят още 2000 мвт мощности в хипотетичната АЕЦБелене?Изноа?На кого-на Австралия ли-защото съседите строят бясно нови мощности.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  До коментар [#9] от "papadok":
  Не измествай темата!

  Става дума за това, че системата е на ръба.
  Така е отофтана, че ....
  Ако рухне - жална му майка на българина.

 11. 11 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Е какво да правим - да пуснем всички печки да отворим прозарците и да осветим курниците ли за да не фалират централите с разбойнически договори за доставки на ток и на варовиците на Прокопиев - това Костов и Уотъргея трябва да отговарят какви мощности са изчислявали и какви тоци са заявявали - и най-важното - на какви цени! Нека да фалират - въобще не ми пука - тези тецове на практика горят плодороден чернозем! и сега внасяме домати и плодове от Полша която на времето и правихме оранжериите защото в студа и пясъка там те не растяха - а ние пък горим!

 12. 12 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално


  добре че хората най-после разбраха че енергетиката е хранилката на партийните клептомани и че Белене е самоубийство за България

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Пускай 1,2,3,4 енергоблок на АЕЦ Козлодуй та и другите 5 000 да излязат в отпуска.
  Дай тули, дай киреч да строим АЕЦ БелеНе.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  скоро тази картинка ще се повтори с фотоволтаиците и перките на Курумбашев и Гагаузов когато се окаже че никой не ще излишният и скъп ток

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  Някой партии като БСП и Атака искаха още един АЕЦ с два блока по 1000 мегавата защото сме щели да имаме НЕДОСТИГ на енергия!

 16. 16 Профил на Ужас
  Ужас
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Спрете да говорите за тоя АЕЦ Белене! За него е ясно, че отиде в забвение и никой няма и да посмее вече да говори за него, дори и БСП! Ако се довърши не знам какво чудо щеше да стане, но както гледам и без него сме в окаяно положение. Енергетиката на една държава сама по себе си е сложен организъм, а нашата е доста болна. И не само ЧЕЗ и другите ЕРП-та са причината, те по-скоро са симптома, който се предава на физическите лица чрез сметките. Но болеста е много навътре в организма, т.е. в БЕХ, ДКЕВР, НЕК и общо взето всички властимащи последните 20-тина години!
  Щом няма износ, щом се спират всички възможни мощности, щом товара е под 4 мегавата и няма изглед да се вдигне, това си е чисто и просто колапс в наципнален вариант!
  ВЕИ-тата допълнително товарят системата с много скъп и задължителен за изкупуване ток, като стават все по-голям дял от потреблението, защото се спират други мощности!! Отделно ВЕЦ-вете няма как да се спрат, особено в пролетние сезон! Та логично се спират ТЕЦ-овете, но това не е решение!!! Това е следствие на големите проблеми!
  Трябва да има износ, трябва да има потребление и баланс в производството на ел. енергия! А в БЕХ и НЕК е тотален хаос и най-вероятно целенасочено лошо управление от години!!!
  Наистина се движим по енергийния ръб и дори и да няма режим на тока, то сме само на крачна от пропастта!

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  [quote#11:"richardnixon"]Нека да фалират - въобще не ми пука [/quote]
  Боже, колко сте елементани!
  За това руснаците имат една поговорка:
  Ще си извадя едното око, та тъщата да има кьорав зет!
  И до кога така?
  До пълната деградация и съсипия необратима?
  Въпросът ми е реторичен....

 18. 18 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хипчо":кой ще ти купува ток от партийната енергетика на България бре! Румъния предлага два пъти по-евтин ток от Бг за региона а Украйна - 3 пъти по-евтин! Не разбрахте ли че енергийният център на Балканите според Гоце и Уотъргея е душегубка за българите

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  До коментар [#14] от "richardnixon":

  Късичка се прояви паметта ти-ми че ти най-големите виновници,пък уж най-пресни- ги пропускаш.
  Няма да ти помогна,помъчи се малко и опитай пак.

 20. 20 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#19] от "dedo pepo":сигурно с дългата си памет си забравил за Гьола и Мариците и Цанков камък - тука не са ти червените бабички

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И при това положение в предизборната програма на БСП е записано,че щели да изграждат АЕЦ-Белене.И сега имаме почти три пъти повече мощности от необходимите,а какво остава ако изградим и Белене.Освен това потреблението на ток ще спада още-заради намаляващото население,заради все по-енергоефективни електроуреди и заради влошаващото се промишлено производство.

 22. 22 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":ами плащай на разбойниците - хората обаче не искат - и истината кой и как е вършал в енергетиката излезе наяве - няма как да я ментосате вече

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  [quote#18:"richardnixon"]кой ще ти купува ток от партийната енергетика на България бре! Румъния предлага два пъти по-евтин ...[/quote]
  Стига глупав и клиширан спам!
  Износът се е свил за миналата година с грубо 20%! Това не може да доведе до колапс на системата.
  И се опира до минималното, абсолютно нееластично потребление! Това, вътрешното, напълно гарантираното от чужда конкуренция!
  Не се ли усещате какво цунами се е задало?

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#18] от "richardnixon":

  Хайде бе! Сериозно ли предлага 2 пъти по евтинко на региона.

  А защо продава на собствените си предприятия и на населението си по-скъпо отколкото в България.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#5] от "Къти":Е то 5-ти в Козлодуй трябва да го спрат скоро по план, за профилактика и зареждане с гориво. Както всяка година Би трябвало да го знаеш. Плановите спирания на реакторите са калкулирани в цените и не би трябвало да оскъпяват микса. Друг е въпросът, ако спирането се удължи не за нормалните 40-45 дни, а за повече.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  [quote#22:"richardnixon"]ами плащай на разбойниците - хората обаче не искат [/quote]
  Ама вие май наистина не разбирате?
  Че въпросът май вече опира не до това на кого и какво искаш да плащаш, а че може да няма на кого да платиш дори и да искаш?
  Какво си мислите, че енергетиката е като крушката в кенефа на двора? Цък - както ти е кеф?
  Дерзайте! Целта е близо ...

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  На някои хора в този форум и банките са им като крушките в кенефа на двора и енергетиката и чуждестранните инвеститори.

  Кой от кавото си разбира!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#23] от "xm...":явно нямаш никаква представа за жалката конкурентноспособност на бг-енергетиката дори в сравение със съседите и - отделно явно не си задаваш въпроса защо боклуците пушеците и радиацията остава за българите а чистият ток - за гърците сърбите турците - защо бг гори чернозема си от марица а внася земеделски продукти на поразия - защо руснаците ни натискат да правим гьолове след чернобил и кой в крайна сметка обира всичко и кой плаща сметките и диша пушеците

 29. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  абе що хора които не разбират нищо от енергетика и енергийна система дават ценни съвети, ми прочетете има материали , образовайте се и ще разберете че единственото нормално нещо в нашата енергетика са вероятно точно 3 те марици щото са "мека " мощност за разлика от АЕЦ и разните ВЕИ, изключвам тук ВЕЦ който поне се спира лесно и относително може да се регулира.

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 30. 30 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":от 12 хил мвт инсталирани мощности българия максимум през зимата ползва 4 000 и едва 300 успява да изнесе на загуба - останалите стоят замразени още от времето на студената война - а иначе приказвай си врели некипели - тук обаче повечето са с над средно образование и ще имаш проблем да си лансираш въздуха

 31. 31 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ако беше нормална икономиката при падащо потребление и свръхпроизводство щеше да има намаление на цената...

  Любов и светлина!
 32. 32 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Е, проблемът не е само във ВЕИ-тата или таксата за пренос. Токът стана скъп и за българите, и за гърците и просто нема как всички заети в бранша с прилични заплати да останат и да получават същите пари.

 33. 33 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#31] от "petranica":нормалната икономика няма нищо общо с партийната енергетика - щом партия слага дори в програмата си строителство на безумни енергийни мощности при излишък това означава далавера а не икономика

 34. 34 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Разбира се, че Белене няма да се строи. Тя вече беше построена под формата на ВЕИ и американските централи. И вината е в алчните МУТРИ и ПОЛИТИЦИ, които минираха енергетиката.
  Молете се да ни се размине само с поскъпване на тока, а не безпаричието да доведе до крупни аварии.

 35. 35 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дамян":

  Разбира се че знам, но краткото спиране от около 35-40 дни (така се движат последните години) няма да реши генерално въпроса за миньорите и за това изрично не го посочих, като вариант.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 36. 36 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#30] от "richardnixon":

  не са такива цифрите точно но да кажем 6000 6500 е нормално да се достига като пикова мощност, не може да преценяваш кои цени са изгодни и кои не щото почти няма цена която да е реална от изкупните тока от АЕЦ не струва примерно 44 лв а около 70 ама някой решил да е толкова, евтиния ток на Марица 2 се допълва с купени емисии щото тя няма сероочистване като хората, по добре питай някой специалист и прочети отколкото да дрънкаш приказки на едро

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 37. 37 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#18] от "richardnixon":
  Попресоли малко манджата. Румъния продава на същите пазари като нас и по същите цени - 4-4.5 евроцента. Освен Румъния на борсата в Будапеща продват и австрийски ВЕЦ и ветропаркове, чешки АЕЦ и ТЕЦ. Цената се колебае сезонно, но тази зима е неочаквано ниска за зимен месец (февруари март) Проблемът ни е, че при такса за износ от 17.5 евро на този пазар и на тази цена може да се класира само Козлодуй и евентуално с много малка печалба МИ2.
  Следва да се замислим обаче, дали тези цени на борсата не се формират заради скрито субсидиране на износа, чрез по-високи цени на местните пазари. Ако е така, разрешено ли е това в ЕС, ако е разрешено , в какви граници може да се прави...
  В този смисъл трите бири е прав... много прав
  Може би австрийците и германците са по мъдри от нас, съгласявайки се на по-високи сметки у дома за да се стимулира износа.
  Мисля, че в ЕК се усещат за това и се канят да вземат мерки в посока уеднаквяване на ПАЗАРНИТЕ цени за местен пазар и за износ. Т.е. да има съвпадение и свободен достъп на всички компании на единен (регионален) пазар. Регионален, щото електроенргията малко трудно се транспортира на повече от 500-600 км, а при 800 си става направо неефективно при днешните мрежи.
  Вярно, износът на електроенергия може да се прави със "заместване", но и това оскъпява и затруднява износа.
  "Заместване" означава примерно, че ако Румъния изнася за ток Турция нашето ЕСО приема и пуска за продажба румънския ток в северна България, а наш ток от южна България (Мариците) отива за европейската част на Турция. Грубичко но, нещо такова.

 38. 38 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#33] от "richardnixon":

  А нещо да кажеш за бума на ВЕИ. Защо през 2012 преизпълнихме заложените мощности до 2020? Кой назначи Семерджиев и онази калинка без диплом? Бакиите са големи и са започнали от Костов, та до Борисов, включително.

 39. 39 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  иначе тук е пълно с чугунени глави, точно аз и още няколко тук обяснявахме че не ни трябва Белене, сега тия дето спориха с нас искат тецове да спират то бива необразованост ама чак толкова

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 40. 40 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дамян":Румъния продава на съседите си на 3 цента а Украйна е паднала до едно цяло и седем цента = ако беше иначе защо румънците сега продават ток на гърците а нашият няма пазар никъде - купуват само Сърбия Албания при екстрени ситуации а на взаимен обмен - и Турция много малко Цялата приказка за енергийния -център беше да се обслужат руските интереси и шлемовете на Гоце - само 4 на сто от енергоресулсите се произвеждат в България - какъв център може да бъде като всичко купува с валута за да изнася за стотинки

 41. 41 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#36] от "stg":6 и дори 7 хиляди беше през 80те драги с огромното пилеене по съветски - като затвориха кирливите фабрики на СИВ падна на половина - сега е максимум 4 000 мвт и то при голям студ!

 42. 42 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#38] от "bilbotorbins" Курумбашев и Гагаузов са сред ВЕИ милионерите - ако знаеш за други партийци - пиши Знам само че когато Уотъргея прие закона за ВЕИ 20 годишният син на Гагаузов вече се водеше собственик на перки и хотоволтаици с мощност равна на един от закритите блокове на АЕЦ - какви изводи си правиш

 43. 43 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#41] от "richardnixon":

  нещо си се объркал спорейки с мене , винаги от първия ден и до днес съм против строежа на Белене, просто ти казвам да си прецезираш данните и да прецениш кое може и кое не може да се спира и как

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  [quote#41:"richardnixon"]6 и дори 7 хиляди беше през 80те драги с огромното пилеене по съветски - като затвориха кирливите фабрики на СИВ падна на половина - сега е максимум 4 000 мвт и то при голям студ! [/quote]
  Ти можеш ли да смяташ? Ей тъй, извън броенето на пръсти?
  За "данните" ти въобще не отварям въпрос ...

 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#40] от "richardnixon":
  Остави го този енергиен център...и Гоце. По това нямаме спор с теб. Продължавам да се съмнявам, че Румъния изнася за 3 евроцента. (Украйна е друг случай и не е в ЕС)
  Но ако го прави, следват две неща:
  1. Няма износна такса или е мнинимална.
  2. Продава по-скъпо на местния си пазар (на едро) от колкото за износ.
  Ние също можем да изнасяме от Козлодуй на 3 цента с много малка печалба и без износна такса, но не го правим защото смятаме ( ако съдим по протестите - с основание) , че цената за износ не бива да бъде по-ниска от цената на микса на НЕК. А последния вече е 4 евроцента. Скоро , като наизлязат миньорите с китките, вероятно ще преразгледаме тази си позиция и ще махнем базумната такса... ако не са я махнали вече. Страхувам се обаче, че миньорите с кирките ще мотивират едно следващо покачване на цените, при което изобще не е ясно, дали парите ще отидат при миньорите или някъде другаде... А за улична конфронтация между миньори и бедни не ми се мисли... Най-вероятно ще се обединят и ще тръгнат дружно да трошат соларни паркове, че по-лесно.

 46. 46 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  [quote#45:"Дамян"]Най-вероятно ще се обединят и ще тръгнат дружно да трошат соларни паркове, че по-лесно. [/quote]
  викаш лудити на 21 век, нищо чудно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 47. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#46] от "stg":

  аааа... майтап майтап, ама дано да бъркам в прогнозите...

 48. 48 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  [quote#47:"Дамян"]аааа... майтап майтап, ама дано да бъркам в прогнозите... [/quote]
  за начало, моментална отмяна на такса износ, то е абсурд да я има и знам как звучи но ако трябва да се дотира износ по дългосрочни договори щото енергетиката както беше писал един колега тук не е цък цък включ изключ

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 49 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хипчо":

  За съжаление, няма да спаси много изсноса - съседните държави също драматично са намалили потреблението на ток. А и някъде четох че махането на съответната износна такса пък започва да обезкървява пък НЕК. Ситуацията доколкото разбирам е сложна и няма решение, което да задоволи всички страни.

 50. 50 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#5] от "Къти":

  Някъде четох че системата е бая закъсала. За да върнат препитанието на миньорите трябва да вдигнат цените на тока за бита в страната, за да могат да махнат таксите за износ и макар от падането на потреблението у нас, ще има възможност тока от мариците да бъде конкурентен за износ и те да се натоварят за да работят пък и миньорите Но ако се махне таксата без да се вдигнат цените ще фалира НЕК.

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Да, ама българина масово гласува за още 2,000 МЕГАВАТА в Белене! Представяте ли си ако и тях ги имаше какво щеше да стане?

  А относно таксите за пренос да се махнели - че нали това са стълбовете, жиците, трансформаторите и т.н. Ако не се вземат пари за поддръжката им и почнат да се повреждат тока в канчета ли ще си го носим? Аман вече от хора които не са специалисти а "решават" проблеми в енергетиката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Що се вайкате питайте разни Баневци, Дачевци, Диневци и други горди приватизатори на заводи защо не консумират ток ? Защо нарязаха заводите вместо да работят на пълна мощност и да харчат ток ?
  Тия електро мощности на централите 12 000 мгвт са правени за тях.
  Кажи си БКП/БСП къде са заводите ?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 53. 53 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Не затваряйте мините! Утре като ви потрябват, няма да може да ги отворите !
  Цитирам друг съфорумец: "проблемите на миньорите ще станат ваши проблеми."

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 54. 54 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 979 Любопитно

  Когато затвориха урановите мини, мълчахте.
  Когато затваряха заводите , мълчахте.
  Когато затваряха реактови в Козлодуй, мълчахте
  Когато настроиха соларни паркове, мълчахте.
  Когато строяха хидроинженерското, мълчахте.

  Сега що не мълчите?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 55. 55 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Прави са! Трябва да се облекчи износа на ток! При тия цени, вътрешното потребление ще намалее още! Пък и отоплителния сезон свърши! Не може бедстващият народ да плаща социалните проблеми на частния сектор! Когато са добре, имат реализация, прибират си печалбите, взимат си заплатите и не се вълнуват, че потребителите задлъжняват заради непосилни сметки! Разбира се, миньорите нямат вина за тези неща! Това са проблеми на бизнеса! Този бизнес, който е частен и си пази независимостта! Сега иска помощ! Единствената възможна е, да се облекчи износа! Ако не - фалити и нови безработни! С това, последното, собствениците на мини играят и то много умело! Тежка ситуация, но не бива да се решава за сметка на потребителите на енергия! В никакъв случай не бива!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK