Райна Балева: Благодаря за подкрепата. Ще продължа да се боря със системата

Райна Балева

© Красимир Юскеселиев

Райна БалеваМиналата седмица "Дневник" разказа историята на 63-годишната пенсионерка Райна Балева, която страда от изключително рядко автоимунно заболяване и не може да си позволи лечението за него. Много читатели откликнаха и поискаха контактите на Райна, за да й помогнат. Днес публикуваме писмото, което тя изпрати до редакцията с благодарност към всички, които се ангажираха с проблема й. Очаквайте утре на "Дневник" продължение по темата. 


Благодаря от цялото си сърце на всички, които ме подкрепиха. Дадохте ми много сила и кураж да продължа битката срещу системата. Защото е ясно, че даренията не са решение на моя проблем. Иска ми се всички нуждаещи се болни хора да получават своето лечение от държавата, както е по закон, за да могат да насочват цялата си енергия към борбата срещу болестта. На мен не ми останаха сили за това. Хубавото е, че организмът ми някак си сам се справя, докато аз пиша писма и водя свръхнеприятни телефонни разговори с представители на различни държавни институции.


Специално искам да благодаря на д-р Стойчо Кацаров, който публикува откритото ми писмо на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването, на "Дневник" за дадената гласност* и на журналистката Ангелина Генова за професионалното умение, с което разказа моя случай, на многобройните лекари, сестри, санитарки, работещи в невероятно трудни и унизителни условия, благодарение на които още съм жива. Благодаря ви за топлите думи, за пожеланията за успех, за съчувствието. Не съм очаквала толкова много непознати хора да бъдат съпричастни с бедата ми. Ще бъда много щастлива, ако моят случай успее да раздвижи пластовете и да доведе до преразглеждане на цялата порочна система за отпускане на безплатно лечение на българските граждани.
До днес (3 април - бел. ред.) в моята дарителска сметка има 1832 лв.* Неочаквано много. Шестото поред вливане е осигурено. То трябва да се проведе на 15, 16 и 17 април (3 последователни дни по 30 ампули на ден, всяка ампула по 13 лв., общо 1170 лв.). След това трябва изследване, което касата не поема, то струва около 170 лв. То ще реши дали се продължават вливанията всеки месец или вече може да са по-рядко.


Ако успея да победя системата и да получа лечението от държавата, всяко левче от събраната сума, което е останало, ще внеса в сметката на друг човек, който се нуждае. 


С благодарност:


Райна Балева


*Текстът е обновен на 4 април по молба на авторката. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK