Три случая на нерегламентиран достъп до секретни данни са регистрирани през 2012 г.

Три случая на нерегламентиран достъп до секретни данни са регистрирани през 2012 г.

© Цветелина Ангелова, КапиталТри случая на нерегламентиран достъп до класифицирана информацияс гриф "строго секретно" са регистрирани през 2012 г. Това съобщи председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров, който днес представи доклад на комисията за миналата година.


В първия случай става въпрос за неправилно размножаване на секретни документи, а във втория - за унищожаване на секретни документи без разрешението на ДКСИ. Третият се отнася за съхраняване на документи с гриф "строго секретно" в регистратура на по-долното ниво - "секретно".


Според анализа на комисията случаите не са довели до вреди за националната сигурност, заяви Борис Димитров.
Близо 80 000. човека в България имат достъп до класифицирана информация в рамките на 2356 организационни единици, става ясно от доклада на ДКСИ.


"Системата не е застрахована от въздействието на най-слабото звено - човешкият фактор, тъй като каквито и да са системите, ако човек реши да направи нещо нередно, той би могъл да го направи ", коментира Димитров.


В отговор на въпрос той обясни, че разгласения лист, в който се говори за атентата срещу Бойко Борисов и се споменава Ахмед Доган, не е бил класифицирана информация, а данните в него са с ниска степен на достоверност.


"Ставаше въпрос за един обикновен принтирен лист, на който наистина беше написано "строго секретно", но нямаше уникален номер на регистратурата, която го е създала, нямаше съответните други реквизити на грифа, нямаше подписи, нямаше печати, нямаше организация, която го е създала. При това положение нямаше как да се произнесем, че документът е класифициран", обясни Димитров.


Според председателя на ДКСИ документите, засекретени преди 2002 г., не са описани в регистрите, създадени след приемането на закона. Тогава за тяхното съхранение, използване, предоставяне са действали други правила, които Борис Димитров допусна, че е възможно да са били нарушавани.


"Предполагам, че е възможно и за в бъдеще да се появяват някои документи от преди 15-20 и повече години", каза той. Според анализа, който ДКСИ прави обаче тези документи, които излизат в публичното пространство, нямат пряко отношение към националната сигурност, към външната политика, към отбраната и към конституционно установения ред.


"Те най-често имат политически цели, но не се отразяват върху цялостната система за защита на класифицираната информация", обясни председателят на ДКСИ.


Издадените разрешения за достъп до класифицирана информация през 2012 г. са били 23 228. От тях 12451 са за документи с гриф "секретно", 6897 - за гриф "поверително" и 3880 за документи с гриф "строго секретно".


ДКСИ е подписала пет международни споразумения през 2012 г. - с Великобритания, Германия, Палестина, Словения и Турция, а общо има 40 международни споразумения.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Нещо като "строго секретно" остана ли в България !

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Едва ли може да се направи система, която да компенсира дефектите на слабото звено ))  тема за рзмисъл

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ...а колко ли са нерегистрираните случаи?

  Парадоксалното у нас е, че обикновено регламентът за достъп до класифе-та е практически недостъпен за някого, който не е от "четвъртата власт" или "от нашите"! Кво вадис?

 4. 4 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Само три са регистрираните а още колко има ...

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Това е основната причина да не влезем в Шенген.Куцо и сакато има достъп.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кой се страхува от публикуването на известни факти?
  Прокуратурата заплаши журналист от Медиапул с дело
  Драгомир Янчев от СГП твърди, че колега е разгласил държавна тайна във връзка с делото за подкуп срещу Цонев, Сантиров и Попов, което бе разсекретено от съда.
  http://new.legalworld.bg/show.php?storyid=30402

 7. 7 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Проблемът не е там. Проблемът е КАКЪВ ОГРОМЕН ОБЕМ ИНФОРМАЦИЯ Е Класифициран, та се налага 80 000 човека да боравят с него. Това е меко казано анахронизъм.
  Секретността е най-ефикасния инструмент на една бюрокрация да влластва безпределно.
  !

 8. 8 Профил на Snoopy
  Snoopy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  80,000 човека в 2300 организационни единици (к'о е т'ва) имат достъп до секретна информация?!? Смях в залата

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#7] от "AzDebil":

  Да .Прав си .Има безумни инструкции за засекретяване на всякакви глупости.

 10. 10 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#8] от "Snoopy":

  Прочетете закона за класифицирана информация и правилника към него. Там ясно са описани правилата за достъп. Накратко право на достъп имат служители на МО, МВР и други структури, които създават такива документи, в зависимост от служебните си задължения имат достъп до различни нива на секретност. Също така други лица, които имат нужда от такъв достъп по силата на служебните си задържения, включително и частни фирми. Също така напр. народните представители имат достъп по силата на правилото "необходимост да се знае".

 11. 11 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Случката е достатъчно омърляна и насоката на разсъждения бе зададена от Цацаров, който пръв оповести , че сигнала е " обикновен "лист хартия . Но това е първоначалния сигнал , Изпратен от по секретната поща от служител на НСС в "приятелска " държава . Но не се обръща внимание на факта , че въпросния служител, след завръщането си е направил доклад по случая . И не се разбра каква е съдбата на този доклад. Ако е с ниска степен на достоверност, каква му е съдбата . Защото ниска степен в никакъв случай не означава "недостоверен". В такъв случай на него все пак трябва да има някаква резолюция - да се запази , да се унищожи или да се засекрети . И явно е бил засекретен, щом самия Борисов се позовава " на секретен документ " на НСС. Той ли не знае,дето всичко знае и всичко може . А колкото до ДКСи , тя може да знае КАКВО и КОЕ трябва да се засекрети , но не вярвам тя ДА ЗАСЕКРЕТЯВА документите на службите . Обикновенно службите преценяват кой документ да бъде засекретен или не . Затова и не тя РАЗСЕКРЕТЯВА документите им. Действа принципа - КОИТО ЗАСЕКРЕТЯВА ,той и разсекретява . Изобщо мъглата се сгъстява , вместо да се разсее .

 12. 12 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#11] от "papyre":
  По закон отмяната на грифа за степен на секретност е в прерогативите на ДКСИ, както и тя дава разпореждането за унищожаването на материалите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK