Разследването за отвличането и убийството на Мирослава от Перник е приключило

Разследването за отвличането и убийството на Мирослава от Перник е приключило

© Анелия НиколоваРазследването за отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник е приключило, като се очаква до дни окръжната прокуратура в Перник да внесе обвинителният акт в съда. Единственият обвиняем е 27-годишният Марио Любенов с прякор Заека, който е задържан вече близо година.


Разпитани са над 100 свидетели, като са събрани повече от 20 тома материали, част от които чрез специални разузнавателни средства (СРС), писа в. "24 часа". Защитниците на Любенов Диана Ангелова и Владимир Стойков са се запознали с материалите и са направили допълнителни искания, за които обаче нямат информация дали са уважени, заяви за "Дневник" адвокат Ангелова.


"По делото няма нито едно пряко или косвено доказателство освен показанията на Стойчо Стоев. Никакви експертизи или допълните изследвания", съобщи още Ангелова.
Мирослава Николова изчезна на 7 ноември 2011 г. от Перник и беше в неизвестност близо два месеца. Тялото й беше открито в местност край града, като точното място беше посочено от Стойчо Стоев с прякор Чочо. Малко след това той се самоуби в присъствието на полицаи.


Оттогава в ареста е другият заподозрян и задържан - Марио Любенов. Той е посочен от Стоев като физическият убиец на момичето. Именно на базата на показанията на Чочо, дадени малко преди да се застреля, Любенов беше задържан.


Според обвинението, цитирано от в."24 часа", двамата замислят отвличането пет месеца предварително, като не са възнамеряват да крият момичето някъде, докато чакат парите, а направо да го убият. Малко след като е похитена, те искат откуп от семейството на Мирослава. Целта им е парите на Борислав Чолев, годеник на сестрата на момичето - Елеонора. Година по-рано той се е сдобива с наследство от покойния си баща.


По думите на адвокат Ангелова окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов е разпоредил разговорите на Любенов с неговите защитници да стават само в присъствието на разследващ полицай. Найденов не отговаряше на мобилния си телефон.


"Постоянно праща жалби до Върховната касационна прокуратура. Аз също писах - до бившия главен прокурор Борис Велчев, до новия - Сотир Цацаров. Още щом Цацаров встъпи в длъжност на 10 януари, изпратих жалба, но нямам отговор. Институциите трябва да обърнат внимание да не се нарушават човешките права, защото Наказателният кодекс гласи, че задържаният има право на защита, която да говори насаме с него", заяви пред в. "24 часа" майката на Марио Елка Георгиева.


По думите й в материалите, с които защитниците са се запознали, никъде няма обективни доказателства, че синът й е извършител. "Не е намерено негова ДНК по тялото на момичето. Обвинението е изградено само на показанията на Стойчо Стоев-Чочо. Срещу Марио няма нищо освен обвиненията на един мъртвец."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK