Спасените жертви на трафик се нуждаят от помощ, но рядко я търсят

Спасените жертви на трафик се нуждаят от помощ, но рядко я търсят

© Юлия ЛазароваОколо 32 милиарда долара се генерират средно на година от нелегален трафик и експлоатация на хора в световен мащаб, сочат данни на ООН. В 80% от случаите става дума за принудителна проституция, но жертвите на трудова експлоатация също са много. Трафикът на хора, или модерното робство, е едно от най-сериозните престъпления срещу личността. Оставя трайна психологическа вреда и засяга много човешки животи.


Това разказаха специалисти по време на международната конференция "Трафик на хора – мерки за противодействие в държавната политика и ролята на неправителствения сектор", която се проведе миналата седмица в София. В нея взеха участие представители на основните държавни и неправителствени структури в България и Германия, които участват в борбата с трафика на хора.


България продължава да е една от основните държави на произход
на жертвите на трафик. Другите две водещи страни по този показател в ЕС са Румъния и Унгария. Но проблемът не е само наш, а е международен, защото държавите дестинации за трафик са по-голяма част от западноевропейските - начело с Германия, Холандия, Белгия и Великобритания.


Най-силните предпоставки за трафика на хора


са бедността, безработицата, липсата на образование и неграмотността сред по-уязвимите групи. Според статистиката на МВР на първо място сред тези групи са ромите, предимно момичетата и младите жени. Най-често регионите на произход на жертвите пък са Сливен, Варна, Бургас, Добрич, Русе, Пловдив, Пазарджик и Монтана. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. По думите му България си сътрудничи тясно с държавите дестинации, както и с Интерпол и Евроюст за овладяване на престъпния феномен.


Като крайни дестинации за 2011 и 2012 г. международната мрежа за борба с трафика идентифицира основно държави като Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Испания, Австрия, Франция, Италия, Кипър и Полша, но в различните страни тенденциите са различни. Жертвите на трафик към Швеция например са предимно с трудова експлоатация. В Чехия също, въпреки че и там има склоняване към проституция. Във Великобритания жертвите на трафик са принуждавани да джепчийстват, а в Гърция неотдавна се разкри схема за продажби на новородени бебета, изброи вътрешният зам.-министър. 


В рамките на международните сътрудничества през последните две години България е била водеща в девет групи за разследване на трафика на хора в ЕС, обясни Георгиев. Една от най-успешните проведени акции е операция "Монтана" във Виена, където са идентифицирани 31 български жертви и 6 трафиканта. В международни операции с Франция, Полша и Германия на територията на четири държави пък е обезвредена цяла мрежа за трафик, която изнасяла хора конкретно от България, съобщи още Георгиев. 


"За 2012 г. имаме 110 осъдени трафиканти, като с влязла в сила присъда са 82 от тях. Жертвите на трафик, които са идентифицирани са 684 - с 20% повече спрямо 2011 г.", похвали се той.


През 2012 г. Националната комисия за борба с трафика на хора е получила 70 сигнали за трафик от граждани и близки на жертвите. Благодарение на тези сигнали са идентифицирани общо 126 жертви, като 50 от тях са били случаите на сексуална експлоатация, а 64 са тези на трудова екплоатация, разказа и Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. Това по думите й показва, че е подобрен механизмът за идентифициране на злоупотребите с човешкия труд, както и че малко се е разчупило табуто, че е срамно да станеш жертва на трудово робство. По-често това се случва при мъжете, отколкото при жените.


Ролята на неправителствените организации 


е наистина голяма, особено за реинтегрирането и оказване на психологическа помощ на жертвите на трафик.  В Германия има мрежа от около 380 неправителствени организации за борба с трафика на хора. У нас съществуват около 30 фондации, които се занимават с такива жертви, като 18 от тях са насочени изцяло към тази дейност. 


В цялата страна към момента функционират 14 кризисни центрове за деца жертви на трафик, 4 за възрастни и два приюта на Националната комисия за борба с трафика на хора. В кризисните центрове жертви могат да отседнат за период до шест месеца и да се възстановяват физически и психически от случилото се, а приютите са за по-дългосрочна грижа. Общата статистика е за 78 жертви, които са получили дългосрочна подкрепа във всички центрове в страната. От тях 24 са в държавните.


Реинтеграцията е особено важна стъпка след като жертвите са идентифицирани и спасени, разказва проф. Урсула Менле, заместник-председател на фондация "Ханс Зайдел" и председател на Комисията по федерални и европейски въпроси в Баварския Ландтаг. Те се нуждаят от помощ, но рядко я търсят и обикновено е на местно ниво, защото след като са измъкнати от порочния кръг предпочитат да напуснат незабавно страната, в която са били, разказа проф. Менле.


Само шест от общо 31 жени, идентифицирани при операция "Монтана" във Виена са пожелали помощ и грижа в приютите на комисията, разказа и Антоанета Василева. "Тази грижа е доброволна. Ние можем да убеждаваме една жертва да остане при нас, но нямаме право да я задържим насила", уточнява тя.


Шестте жени останали в приюта между година и година и половина, защото се възстановявали с различно темпо. Всяка е получавала всекидневна психологическа и емоционална подкрепа, разказа Василева. Специалистите помогнали на жените да съставят план за живота си, осигурили им курсове за професионална преквалификация. "Вече три от тях живеят самостоятелно и се справят доста добре, като и до сега поддържат контакт с екипите ни. В този първи етап от реинтегрирането е важно ако те желаят да поддържат такъв контакт на седмична или месечна база", обясни Василева.


Архив, 2001 г.: Група български проститутки и сводници са екстрадирани от Полша.

© Красимир Юскеселиев

Архив, 2001 г.: Група български проститутки и сводници са екстрадирани от Полша.


Специалистите разказват, че едно от най-големите предизвикателства, свързани с борбата с трафик, е постоянното сменяне на тактиката. Трафикантите бързо откликват на разкритията на полицията и променят собствения си подход на работа. Примамките за нови жертви стават все по-сложни и по-лъскаво опаковани. "Младите хора, които са решили да се установят другаде в ЕС да не се подлъгват по примамливите оферти, които трафикантите все по-често използват. Една от новите примамки е дори предлагане на обучение по чужд език. Един млад човек спонтанно би откликнал на такава обява в желанието си да пътува и да се развива", разказа евродепутатът Мария Габриел.


Европейските институции също активно работят по проблема, увери Габриел. Тя обясни за 


Стратегията за елиминиране на трафика на хора в ЕС


за периода 2012-2016 г., която ще бъде представена този юни. 


"Трафикът не познава граници. Страните членки не могат да се справят сами с него, затова ролята на европейските институции може да бъде съществена", заяви евродепутатът. Тя обясни, че базата на легалната борба срещу трафика е чл. 5 от хартата на основните права в ЕС, а цялостната законодателната рамка е описана в директива 36 от 2011 г., която поставя международното сътрудничество и превенцията на преден план за решаването на проблема. 


Основните приоритети, посочени в европейската стратегия за борбата с трафика са пет.


На първо място е идентифицирането на жертвите на трафик. След това е засилването на превенцията чрез широки информационни кампании. Според Габриел тук основна роля имат неправителствените организации, които трябва да информират рисковите групи и особено младите хора, които действат импулсивно, когато става дума за заминаване.


Третата точка е увеличаването на наказателните мерки, не само за трафикантите, но и за хората, които ползват услугите на жертвите на трафик. Това обаче е деликатна тема, която до този момент е възпрепятствана, заради огромните различия в законите на страните членки. В немалка част от тях проституцията е легална. Принудителната проституция, разбира се, не е, но полицията и съдът нямат право да правят проверки без повод. Освен това е трудно да се установи принуда в конкретните случаи, защото жертвите на трафик обикновено не са склонни да свидетелстват. Статистиката показва, че само една на 100 задържани жертви на трафик дава показания в съда. Накрая – ако момичето е от страна-членка на ЕС, тя може да пътува и пребивава свободно в рамките на евросъюза и няма основания за екстрадация.


За да подходи максимално ефективно и към този аспект на проблема, Европейската комисия планира да изготви цялостен анализ на проблема с трафика на хора в ЕС до 2016 г. Това е част от четвъртия приоритет от стратегията, който предлага подобрена координация и тясно сътрудничество между всички участници в борбата - от превенцията до реинтеграцията на жертвите.


Петата мярка е повишаване на знанията и ефективен отговор на нововъзникналите проблеми, където отново е необходимо международно съдействие, както и участие на неправителствените организации, на медиите и на гражданското общество. "Ако се появят повече перспективи и възможности за образование и развитие у нас, ще се елеминират основните фактори за риска от попадане в порочния кръг на трафика", коментира Габриел.


Борбата с трафика на хора продължава, увериха специалистите. Според тях успеваместта на акциите срещу трафиканти и информираността на хората се увеличават, защото повече страни и институции се включват в усилията. 

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Не си мислете, че трафика и проституцията у нас да стават без разрешението на местни полицейски шефове....

 2. 2 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1222 Любопитно

  До коментар [#1] от "dobrich":

  у никоя държава не стават
  [quote#1:"dobrich"]без разрешението на местни полицейски шефове.... [/quote]
  ...и дебелите задници у парламентите

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  'че малко се е разчупило табуто, че е срамно да станеш жертва на трудово робство'.
  Звучи нелепо. Излиза ,че не е срамно да си жертва на трудово робство.
  По точно е : 'че се е разчупило табуто, че е срамно ДА КАЖЕШ че си станал жертва на трудово робство'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Най-често регионите на произход на жертвите пък са Сливен, Варна, Бургас, Добрич, Русе, Пловдив, Пазарджик и Монтана.
  =================
  Значи най-много цигани има в тези градове. Не знаех.

 5. 5 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  След това е засилването на превенцията чрез широки информационни кампании. Според Габриел тук основна роля имат неправителствените организации, които трябва да информират рисковите групи и особено младите хора, които действат импулсивно
  =======================
  90% от циганките знаят ,че отиват за проститутки. Даже мечтата им е такава . Преди време Дневник даде точно такъв материал. Мисля ,че беше за сливенски циганки.

 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Голям бизнес , големи пари !!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Никаква помощ за тия! Това със склоняването е валидно в не-повече от 3% , останалите си проституират напълно съзнателно, а че стигат до сводници е част от играта.
  Затвор за тия отрепки и толкова!

 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#6:"Trollfest"]
  Голям бизнес , големи пари !!! [/quote]

  Най-древният...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До авторката Генова - ако беше постояла по-дълго на тази конференция щеше да разбереш далеч по-интересни неща за българската проституция в Германия - тя далеч не е само принудителна

 10. 10 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#9] от "richardnixon":

  То си е даже семеен бизнес .Жените от рода си "работят", мъжете са им сутеньори-защитници и идват в България и се фукят с коли и палати за стотици хиляди евра .....

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 11. 11 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Оплакват се само тия дето са решили, че след като са поработили извесно време и имат заделени пари, могат да се чупят и да си работят сами. Обаче, кой пуска така лесно кокошката дето снася златните яйца?

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK