"България на гражданите": Промяна в устройството на съдебната власт, намален мандат на главния прокурор

От ляво на дясно - Йонко Грозев, Даниел Вълчев, Меглена Кунева

© Надежда Чипева

От ляво на дясно - Йонко Грозев, Даниел Вълчев, Меглена КуневаДа се направят промени в устройството на управляващия орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС), да се намали квотата на Народното събрание във ВСС, а главният прокурор да се избира от парламента и прокуратурата да носи политическа отговорност.


Това са само част от промените, които "Движение България на гражданите" (ДБГ) предлага в предизборната си програма. Програмата в частта й за правосъдието и вътрешния ред беше представена в сряда пред правни експерти и неправителствени организации.


Прави впечатление, че ДБГ е единствената партия с конкретно разработена реформа на съдебната власт с цел осигуряване върховенството на закона, което се оказа най-големият дефицит в тъй наречения български преход. Двете големи партии - ГЕРБ и БСП, които ще имат и най-голямо парламентарно представителство в следващото Народно събрание, за съжаление почти са игнорирали проблемите на съдебната власт в своите програми, особено ГЕРБ.
Защо буксува реформата на правосъдието


Една от причините за настоящото състояние на правосъдието е в липсващата политическа воля за правосъдие, доколкото правителствата на прехода са силно уязвими от наказателно преследване за корупционни престъпления и нямат интерес от силно и работещо правосъдие. Втората причина е начинът на структуриране на съдебната система, който затруднява упражняването на ефективен обществен контрол и позволява нейното задкулисно манипулиране от партийни и частни интереси. Така е мотивирана в програмата на ДБГ необходимостта от промените, които се предлагат.


А лидерът на ДБГ Меглена Кунева откри кръглата маса с думите на Радой Ралин: "Когато от политиката си отиват угнетените, остават угнетителите. В момента ми дойде стряскащата мисъл, че това важи и за съдебната система, където угнетените са много."


Повечето от промените, предлагани от ДБГ, не могат да бъдат осъществени без промяна на конституцията, затова в бъдещия парламент ДБГ ще работи за постигане на политически консенсус да се промени основният закон.


- Парламентарната квота на ВСС да се намали  до една трета от общия брой членове на съвета.
В момента квотата на парламента е 11 души - половината от общия брой изборни членове на съвета. Преди парламентарните избори през 2009 ГЕРБ също говореше за намаляване на политическата квота, но после замълча. В експертните анализи на неправителствените организации с правна насоченост също се предлага намаляване на квотата, а Съюзът на съдиите в България (ССБ) предложи неотдавна  парламентът да избира за своята квота във ВСС независими юристи с доказана необвързаност с политически партии.


Повече от две десетилетия, откакто съществува ВСС като върховен орган за управление на съдебната власт, бяха достатъчно време да се откроят несъвършенствата на модела и ролята му за състоянието на третата власт. Не случайно и най-важните предложения на БДГ за реформа освен намаляването на парламентарната квота засягат структурата на ВСС:


- Разделяне на управлението на съда и прокуратурата чрез създаване на самостоятелен Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. 
Логиката на управление на съда и прокуратурата е различна, затова няма основания да бъдат управлявани от един и същ орган, коментира юристът Йонко Грозев, който представи правната част на програмата. Съюзът на съдиите пък много отдавна поставя въпроса за противоречията в кадровата политика на ВСС при сегашната му структура, която принуждава съдии се произнасят за прокурори и прокурори за съдии въпреки различията във функциите им. ССБ беше вече предложил по-опростен модел за решаване на проблема -  да се оформят съдийска и прокурорска колегия в рамките на действащия ВСС, което не налага промяна на конституцията.


Любопитно и важно е, че в огласената вчера програма на една от сигурните за следващия парламент партии - ДПС, също се предлага идеята, смятана за революционна и невъзможна довчера - за две структури на ВСС - на съдиите и на прокурорите. БСП не е взела отношение по този въпрос, но все пак предлага конкретна идея, макар и само една - пряк избор на съдебната квота на ВСС, както настояваше Европейската комисия при избора на сегашния ВСС, но ГЕРБ не допусна тогава идеята да мине, а сега в новата си програма не казва нищо.


- Избор на главния прокурор от Народното събрание измежду кандидати, предложени от Висшия прокурорски съвет, като мандатът му се намали на 5 години (сега е 7 години без право на повторен избор) и с възможност за освобождаването му от Народното събрание с две трети мнозинство.  Тази промяна цели да се формира политическа отговорност на прокуратурата, без да се извежда тя от системата на съдебната власт, тоест отговорност, без да бъде нарушавана прокурорската независимост.


- Правомощията по назначаване и повишаване на прокурорите да се предоставят на главния прокурор "със съвещателно становище от Висшия прокурорски съвет".  В момента е твърде тромава процедурата по назначаването и повишаването на прокурорите, мотивира идеята юристът в ДБГ Йонко Грозев.


ДБГ ще работи за провеждане на референдум за промяна на конституцията, като преди това ще поиска промени в закона за допитването, за да направи ефективен този инструмент на прякото участие на народа във вземането на важни решения.


В раздела за вътрешен ред и сигурност същественото в програмата е да се ограничи контролът на политическото ръководство на МВР върху разследването, както и да се създаде орган извън МВР, който да отговаря за прилагането на специалните разузнавателни средства.


В дискусията Даниел Смилов от "Отворено общество" коментира, че дебатът за структурни промени в системата на съдебната власт трябва да бъде експертен поради спецификата на темите и проблемите и затова не би имало смисъл от референдум, а усилията трябва да се концентрират за постигане на консенсус между политическите сили за приемане на предложената от ДБГ реформа.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Костов навремето искаше да реформира съдебната система но комунистите го препънаха.

  And Freedom for all
 2. 2 Профил на Soothsayer
  Soothsayer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тези са като тв7 - всичко изгонено от някъде е там!
  А и Радой Ралин едва ли би ги одобрил, за да го цитират!

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#1] от "zapadnqka":

  Костов направи каквото може- предложи и израха Филчев и назначи Алексей Петров. За министър избра безкнижния Теодоси Симеонов.

 4. 4 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Значи ше дойдат нови лапачи в съдебната власт, още гладни и на занижени цени ще раздават правосъдие, а прокурочето по-честичко ще си го преизбираме.
  Пък народа го еби...

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 5. 5 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Неутрално

  България на гражданите са единствената нормална партия в нашия български политически живот! Меглена Кунева е способна да помогне и може да даде на българския парламентаризъм. Време е да започнем да мислим нормално и да започнем да решаваме проблемите по същество, а не да ги замитаме под килима ала ГЕРБ. Кажете ми един държавен проблем, решен от Бойко Борисов?! Напротив! Смея да твърдя, че тези хора оставят каша във всяка една сфера, която е била обект на тяхно управление. Калинки и милиционери не правят работеща демокрация и нормална икономика. Това ще кажа аз... и ще препоръчам номер 33.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 6. 6 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wizard":

  Да видим обаче след изборите да не се гушнат лИбовно с Бокий, та тогава стой та гледай "нормално"!

  ура и да живей!!!
 7. 7 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "пуц муц":

  Един беше казал много правилно - нека влязат те в парламента пък чакай да се откажат от сладкото местенце. Такива коалиции, ще се извъртят каквито са необходими, за да си останат вътре.

  I'm addicted to the truth.
 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wizard":

  Само вие и дсб си позволявате такова нахално и невъзпитано поведение- да казва за кой да гласува и за кой било редно да гласува. Това е личен избор партийни човече.

 9. 9 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "пуц муц":

  За мен са единствените нормални. Останалите и с лупа да ги гледам, намирам още повече проблеми. За ГЕРБ и БСП дума не може да става!!!
  А иначе ме обнадеждава и факта, че по Кунева плюят абсолютно всички партии, което е ясна заявка, че тя не им е в схемите за грабене и унищожаване. Доста са нещата, които ми харесват в България на гражданите, но нека всеки сам си избере. Аз съм за тях и единственото, което ще помоля е, всеки, които има право да гласува. Това е право на всеки гражданин!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да се направят промени в устройството на управляващия орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС), да се намали квотата на Народното събрание във ВСС, а главният прокурор да се избира от парламента и прокуратурата да носи политическа отговорност. Това са само част от промените, които "Движение България на гражданите" (ДБГ) предлага в предизборната си програма.
  Евтин, долен и гнусен популизъм на "Движение България на гражданите" в действие!
  С Решение № 3 от 10.04.2003 г. на КС на РБ по конст. д. № 22/2002 г. за тълкуване разпоредбите на чл. 158, т. 3 от Конституцията в частта й "промени във формата на държавно устройство и на държавно управление" на основание чл. 149, ал. 1, т. 1 от Конституцията Конституционният съд РЕШИ:2. Формата на държавно управление по смисъла на чл. 158, т. 3 от Конституцията следва да се тълкува разширително. Това понятие се определя не само от характера на държавата като парламентарна или президентска република или монархия. В него се включва и изградената от Великото Народно събрание чрез редица конституционни текстове, които доразвиват парламентаризма, система от висши държавни институции - Народно събрание, президент и вицепрезидент, Министерски съвет, Конституционен съд и органите на съдебната власт (Върховен касационен съд, Върховен административен съд, прокуратура, следствие и Висш съдебен съвет), тяхното съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начина на формиране и мандата им.

  Във формата на държавно управление се включват и възложените от Конституцията на тези институции дейности и правомощия, доколкото с изменението им се нарушава балансът между тях при съблюдаване на основните принципи, върху които е изградена държавата - народен суверенитет, върховенството на основния закон, политически плурализъм, разделението на властите, правовата държава и независимостта на съдебната власт.

  Различна ще е формата на държавно управление, ако съдебната власт се подчини на изпълнителната, защото това ще измени баланса между трите власти, ще наруши изискването за тяхното разделение (чл. 8 от Конституцията ) и за независимостта на съдебната власт (чл. 117, ал. 2 от Конституцията ). Промяна ще има и в случай, че Върховният касационен или Върховният административен съд поемат дейностите на Конституционния съд, който е извън съдебната система. Същото ще е и ако президентът, конституционните съдии или висшите конституционно установени длъжности в съдебната власт запазват постовете си пожизнено, както и ако се отмени или измени броят на мандатите им или тяхното времетраене. Така е и при промяна на броя на народните представители или на някой друг основен конституционен орган, както и при промяна на срока на легислатурата на Народното събрание. Такива промени не са в правомощията на обикновено Народно събрание. Недопустимо е обикновено Народно събрание да направи промяна в определените от Конституцията организация, функции и статут на основните конституционни органи, които осъществяват държавното управление, както и в баланса между тях.
  "Движение България на гражданите" (ДБГ) предлага в предизборната си програма решаване на въпроси в правомощията само на Велико Народно събрание.


 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#10:"latcho59"]Евтин, долен и гнусен популизъм на "Движение България на гражданите" в действие! [/quote]
  „Лидерска скромност: нека да сме по-малко, че да си поделим по по-множко. “
  „Думба-лумба два дни, а година — гладни.“
  Радой Ралин

 12. 12 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "ashamana":

  Дългосрочният интерес на ДБГ или подобно на нея партия е да стои в твърда опозиция и спрямо ГЕРБ и спрямо БСП. Следващият парламент ще изгърми преди да навърши и една година. Дискусията за необходимата промяна на конституцията трябва да започне отрано, за да бъдем подготвени за следващата задаваща се криза.

 13. 13 Профил на p.i.p.
  p.i.p.
  Рейтинг: 439 Неутрално

  ох пръмовицеее...

  чула недочула какво казват другите - и тя барабар Петко с мъжете...

 14. 14 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тя самата Кунева трябва да стане клиент на прокуратурата за
  престъпления срещу българският народ....

 15. 15 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Парламентарната квота на ВСС да се намали до една трета от общия брой членове на съвета."

  А защо ВСС да не бъде избиран пряко от гражданите на републиката?!

  Или въобще защо да има ВСС или защо да има Висш съдийски съвет и Висш прокурорски съвет,

  а не се избират местните кадии както местните представители в законодателството?

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 16. 16 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А ако има Съдийски съвет и Прокурорски съвет, но техния състав се избира на в 2/3 или САМО от съдии и прокурори, си остава СЪЩИЯТ затворен кръг:

  - съдии избират "наши" хора в съдийския съвет
  - "нашите" хора в съвета назначават "наши" съдии

  И така до безкрай се избират, назначават, избират, назначават, избират, назначават...

  Някъде се губи, че те СЪЩО са народни представители!

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 17. 17 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Трябва народен "фийдбек" да има! Без фийдбек съвсем е изгубена съдийската кауза. Избори и за кадии, и за обвинители, и за шерифи!

  Ето Т. Джеферсън какво мисли:

  Thomas Jefferson strenuously objected:

  The exemption of the judges from that [from election] is quite dangerous enough. I know no safe depository of the ultimate powers of the society but the people themselves; and if we think them [the people] not enlightened enough to exercise their control with a wholesome discretion, the remedy is not to take it [control] from them, but to inform their discretion by education.

  As Jefferson had warned:

  Our judges are as honest as other men and not more so. They have, with others, the same passions for party, for power, and the privilege of their corps. . . . [A]nd their power the more dangerous as they are in office for life and not responsible, as the other functionaries are, to the elective control.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 18. 18 Профил на milmarcho
  milmarcho
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "Не се оплаквай, че не ти гласуват доверие, ще бъдеш по-малко излъгана"- пак от Радой Ралин.

 19. 19 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ПОДКРЕПЯМ,СЛЕД КАТО МУСТАКАТИЯТ БАНКЕР ТОЛКОВА СЕ ПЪНЕ ДА Я СМАЧКА,ПОДКРЕПЯМ Я

 20. 20 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wizard":
  Аз бях на среща скоро с нея ,и зададох 5 въпроса .мнението ми което остана е ,че няма подготвен екип.В 31 точки липсва основни неща ,нищо не е заложено за хората в неравностойно положение .

 21. 21 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е верваме ви и на вас ,де !
  Кой беше номера на бюлетината? Да не го забравим случайно...

 22. 22 Профил на svejarov
  svejarov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само Движение България на гражданите иска промяна на порочната ни съдебна система.Всички други са за кражбите,беззаконието и корупцията.Помислете не сте ли за №33 -аз съм...

 23. 23 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Баш като че ли за такива бивши номенклатурци и министри Радой Ралин е казал: "Не вярвай велможата. Одира ти кожата."

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  "...В момента ми дойде стряскащата мисъл, че това важи и за съдебната система, където угнетените са много."

  Само какъв език.
  Не вярвам на човек, който не може да върже 2 изречения, вън от блудкавото театралничене, без напъни и патос.
  Нямам намерение да гласувам за Боко, но предпочитам недодяланата му реторика, пред префърцунените превземки и фалша на Кунева.

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  "Двете големи партии - ГЕРБ и БСП, които ще имат и най-голямо парламентарно представителство в следващото Народно събрание, за съжаление почти са игнорирали проблемите на съдебната власт в своите програми, особено ГЕРБ."

  Не , бе.Просто смятат да я карат както досега - назначават си съдии и прокурори и крадат на воля.Кога крадците от двете крила на БКП , ще искат независима съдебна система?! Никога! Нали първо тях ще погне.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 26. 26 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Весело

  [quote#24:"2.5"]Само какъв език.
  Не вярвам на човек, който не може да върже 2 изречения, вън от блудкавото театралничене, без напъни и патос[/quote]
  А на такъв , дето и едно изречение не може да върже?! Пъпеша , примерно

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 27. 27 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Блажени са вярващите....

 28. 28 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  А бе, Ванга го е казала - жена ще оправи България! Тачър пък е казала - ако искаш да обявиш политически проблем - избери мъж! Ако искаш да бъде решен - избери жена!

 29. 29 Профил на Lowkey
  Lowkey
  Рейтинг: 442 Гневно

  ДО 2-3 СЕДМИЦИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ КНИГАТА НА АНТОН ТОДОРОВ "МЕГЛЕНА КУНЕВА - СНАХАТА НА ЗАДКУЛИСИЕТО"!!!!ПРОЧЕТЕТЕ Я И УЗНАЙТЕ ИСТИНАТА!!!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=wUexyi3WdFQ
  http://www.youtube.com/watch?v=Vtcm2kaI4fg

 30. 30 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  До # 29 LowKey
  Тоя Антон Тодоров, сигурно ще да е от "задкулисието", щом толкова го разбира и познава! А истината я знаем! "Задкулисието" не иска Меглена Кунева, както не искаше и Царя!

 31. 31 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нов бардак със стари ку,рви не става!!!
  Пръмовица, Мръмовица, Прошков Мрошков и други тем подобни
  са све от едно котило!!!! За който никой не ще и да чуе!!!! Макар че, те се мислят за велики и всезнаещи!!!! Бедна им е фантазията за това какво ги чака на изборите!!! Ами и след това!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 32. 32 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Пръмова, плс

  Hang on tightly, let go lightly
 33. 33 Профил на qwert
  qwert
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Червената кукувица,ДПС и мутрата Борисов ще правят нова тройна коалиция.Не слушайте лъжите и обещанията на Кунева,че няма да се коалират с Б.Б Въпреки приказките на Б.Б. за ДПС този популист ще се отметне както винаги прави това.ТОВА СА "ДЕСНИТЕ".ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЦЗМОЖНО ДА ЕЛИМИНИРАТ КОСТОВ,ЗА ДА НЕ ИМ ПРЕЧИ ЗА СЪЗДАВАНЕ ОТ КУКЛОВОДИТЕ НА ТАЗИ ФАЛШИВА КОАЛИЦИЯ.

 34. 34 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Не е въпросът кой какви промени предлага, а как ще ги реализира. Защото на всички е ясно, че една партия няма да събере абсолютно мнозинство, а досега многократно сме виждали, че при коалиционни договорки реформата в прокуратурата е оставяна на заден план. Много са партиите, които в опозиция говорят за конституционни реформи за прокуратурата. Това се изтърка вече.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 35. 35 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  Ей тук вече ще се развихрят плювачите от партийните централи! Луда ли е тая бе, да им посяга на най-скъпото!? Какво е това чудо, какво е това своеволие, какви са тези екзотични идеи?! Къде се е чуло и видяло, да има независима и работеща съдебна система в България?! Неслучайно никой от "големите" играчи думичка не обелва за това. Неслучайно на никой протест даже не се споменават тези проблеми! Монополите, ЕРП-тата, депутатите дори - това са удобните виновници. Правителството даже може да си подаде оставката, ама само съдебната система да не се пипа! В никакъв случай! Пък тази....къде е тръгнала?! Сега ще види тя, кон боб яде ли! Ще я залеят с компромати, и за Габон ще има, и за Париба, и за блоковете в Козлодуй, всииичкооо!!! Помия ще се лее на едро! Нищо че и последния малоумник вече не вярва на това....ама въпросът е, че трябва да се съсипе партията, да се разколебаят хората, да им се набие в главите приказката за новия бардак и старите курви... щото така вероятно няма да се усетят, няма да се замислят, дали наистина искат да продължават да живеят в бардак, пък макар и с нови курви... В крайна сметка, това е целта! Утре на изборите "големите" ще изкарат граждански квоти, ще махнат най омазаните, ще предложат по две-три нови лица, т.е. нови курви и бардакът ще продължи да си съществува както винаги. Така де, що да се променя нещо повече, като могат да се променят само курвите?! Такива като мадам "Йес", дето казва само "Йес" на Европата нямат място в нашият си, български бардак! Съвсем друг въпрос е, нещо лошо ли иска Европата от нас, на нещо неизгодно за самите нас ли ни кара, да кажем "йес"?! Щото последните доклади, с които се мъчат да "ни набиват обръчите" все с тези проблеми са свързани, все за пустата му съдебна система ни натякват...ама ние, жителите на бардака не обичаме да ги чуваме, още по малко обичаме да им казваме "йес". Ние по добре да им кажем, "Авееее, вие ли ще ми кажете на мен, веее", да си разкъсаме ризите, да се ударим с все сила в гърдите и да ревнем с пълен глас "БОЛГАР, БОЛГАР!", да отрежем малко лентички, да си обещаем заплати от 2000 лева...и въобще, да си я караме както си знаем....в бардака....

 36. 36 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#10] от "latcho59":
  Вземи първо пак да прочетеш статията...

 37. 37 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не знам, ама като видя Вълчев и Кунева на едно място и тръпки ме побиват! Няма ли кой да им развали седянката сега?

 38. 38 Профил на kranush
  kranush
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не съм юрист, но всички малко или много сме били потърпевши от невежество или корупция в съдебната ни система. В тази връзка предложенията от ДБГ ми изглеждат разумни и интелигентни. Въобще ДБГ се очертава партията с най добър мисловен капацитет и предложения за реформи в обществото ни.

 39. 39 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дневник- защо като цъкна минусче или плюсче автоматично се цъква и обратното на съответното мнение?
  ГЕРБ и БСП са партии на овцете, които си търсят кой да ги стриже и да ги дои, а БГ и ДСБ са партии на хората, които мислят.
  Едно е да събереш хора в огромна зала срещу пари и да им подаряваш карти за игра, съвсем друго е да спечелиш уважението на професионалната общност.

 40. 40 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Икономическите групировки съгласувано с политически субекти решават резултатите от изборите.
  Само разумните граждански протести ,подкрепяни открито и от опозиционни партии, използуващи законни средства / не други начини/ : улицата, телевизията , радиото, печата ,форуми могат да принудят управляващите и техните икономически поддръжници , да променят икономическото състояние на страната към по – добро. "Мълчаливото мнозинство" освен програмни декларации, би искало не само думи ,а и дела за постигане на целите.Особено , ако е извън парламентарна сила.Не случайно партията на " мълчаливото мнозинство" в списъка на огласените партии е "празно".

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#30:"laundromat"]Тоя Антон Тодоров, сигурно ще да е от "задкулисието", щом толкова го разбира и познава![/quote]

  +++ Този си върти един мръсен занаят.Личният му архив е тази част от архива на Държавна сигурност,която е актуална към момента.Прави си бизнеса човека.

 43. 43 Профил на katya.stoeva
  katya.stoeva
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кунева да внимава кого цитира - продажница и соц снаха като нея не може да стъпи на малкия пръст на Радой Ралин!!Има творци, които не бива с лека ръка да бъдат цитирани от всякакви мижитурки като Кунева!

 44. 44 Профил на Интелигентен комар
  *****
  Неутрално

  Не трябва да има квоти, всички длъжности в съдебната система трябва да са изборни. Нямам никаква вяра на Кунева!

 45. 45 Профил на todoriadis
  todoriadis
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Наистина е много смело от страна на България на гражданите да говорят точно за съдебната реформа. никой досега дръзна да пипне там. Меги Кунева дава заявки за Желязна лейди

 46. 46 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "Wizard":

  Да ти кажа, и аз бях много голям поддръжник на Кунева и БГ, даже тука не веднъж съм я защитавал, само че и тя е едно голямо менте и сега ще се обоснова.

  Когато бяха най-големите протести и хората чакаха само някой да им каже само как да се осъществят техните желания и искания по легитимен път, Кунева измишкува и се кашира като измекярче...за да се завърне с едни анемични и комични 31 точки...които ще променят живота ТИ! Ха-Ха-Ха! Смея се на собствената си наивност!

  31 точки, които ще променят живота ТИ! Банер на половин страница!

  Кликаме.

  Първа точка - ще дадем на децата да играят.

  Втора точка - ще възстановим чичко доктор по училищата.

  Трета точка - ще построим повече магистрали от Бате Бойко.

  Четвърта - ще узаконим еднорозите...

  Видя се колко са партия на гражданите и колко ще се вслушват в тях...когато гражданите крещяха 'Искаме радикална промяна', те им предложиха козметична...

  Да ти кажа, за мен е по-добре корумпиран политик с идея, акъл и визия, отколкото честен (което е много под въпрос) който няма капацитет да промени нищо.

  Тя може и да е била еврокомисар на годината и т.н. и да е кадърна в една сфера...но в крайна сметка, да бъдеш министър председател явно е съвсем друга бира...

  Гласувайте!
 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  [quote#3:"grayeagle"]Костов направи каквото може- предложи и израха Филчев и назначи Алексей Петров. За министър избра безкнижния Теодоси Симеонов.[/quote]Също Костов някак "забрави" да отвори досиетата.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 48. 48 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Самият факт, че единствено Кунева и хората й повдигат този въпрос, вече говори много. За да искаш независим съд значи няма от какво да се притесняваш, ако го има. Как Кунева няма да се притеснява, ако е толкова грешна и виновна, колкото я изкарвате, скъпи плюещи? И защо всички други мълчат по темата за правосъдието?

 49. 49 Профил на perry_mason
  perry_mason
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ако има сили Съдебната ни система, трябва да осъди знакоив криминални лица и политици. И да ги вкара в затвора. Сред политиците обаче си и ти, Кунева

 50. 50 Профил на perry_mason
  perry_mason
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#48] от "krista_p":

  ха, те хората на Кунева нали всичките са стари к..ви предатели от други партии. Като самата нея. Като бяха на власт що го не направиха? А са теглили само заеми да задължат НЕК и нас българите, а те и тя специално са прибирали комисионни от Париба. Я да я махаш тази престъпница оттук.Какво се правят на нови? Все едно падат от Марс. Ег..ти амнезията получиха

 51. 51 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#50] от "perry_mason":

  Стари-нови - факт е, че искат независим съд. Не ти ли стига акъла да проумееш, че една "престъпница" никога няма да поиска такова нещо?! Извади документа за комисионната и тогава говори за нея - сега си на ниво "Шок" и "Уикенд".

 52. 52 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#46] от "sandoy":

  Ами, като си започнал, да взема и аз да обясня, защо съм решил да им дам доверието си...
  Първо, за точките - това далеч не е цялата им предизборна програма. Тя е далеч по подробна и обхваща далеч повече мерки. А тези 31 точки са прости неща, които могат да бъдат изпълнени в кратки срокове, АКО гласуваме за тях и им дадем властта разбира се. Това са все конкретни обещания, чието изпълнение хората лесно могат да се видят и да оценят. Т.е. аз приемам това, като един ангажимент от тяхна страна, с който дават възможност на всеки, да вземе един молив и просто да отмята по листа - това изпълниха, това не. Както е модерно да се казва, тези точки се явяват някаква част от обществения договор, който се сключва между избиратели и избираеми. Между другото, досега аз не съм срещал друга партия, която да предлага толкова конкретни неща...може би щото никой не иска да може така конкретно да бъде оценяван... А, да не забравя, че не е маловажно - няма нито една точка от всичките 31, за която някой да каже - "не съм съгласен с това". Та, това е едната причина, да им се доверя. Другото е програмата им. Прочетох я, хареса ми. Надявам се, да им гласуваме доверие, за да могат да си я реализират. Проблемът с програмата обаче е, че голямата част от нас - българите просто не сме свикнали да четем. Гласуваме си по навик, или на инат, предимно "срещу", вместо "за". Все търсим някакво по уж малко зло, вместо наистина добро и затова сме на тоя хал... Единици са хората, които си правят труда да прочетат предизборните материали поне на основните партии. Както става ясно обаче, партия БГ явно се е насочила именно към тази таргет група - на единиците. Защото намеренията им, включително и въпросите от статията по горе, са все неща, които няма как да не привлекат към тях най вече четящите, мислещите и милеещите за България членове на обществото ни. Разбира се, тази част далеч не стига за спечелване на избори. Това безспорно прави партия БГ в някаква степен елитарна интелектуална партия, а ако искат власт, те трябва да привлекат далеч повече гласоподаватели, включително и не дотам грамотни и разбиращи... Затова са 31-те точки - за тези, които нямат търпение и желание да прочета цялата програма. Ама стига вече за тези точки... Да спомена и протестите. На протестите хората поискаха промяна, вярно е това. За мен обаче, промяната не се корени само в това, да сменим, примерно, Фидосова и Мая Манолова с някакви други дами, уж нови лица, които обаче всъщност са досущ като предишните, щото водят същата политика. Промяната, която уж всички искаме, може да се осъществи само с радикална промяна на политиките и нравите. Като начало, на тези на управляващите, а в последствие на всички нас. Точно това виждам в предложенията на партия БГ, и в програмата им, пък защо не и в личностите там - заявка за промяна, за "основен ремонт" на цялото ни общество. С други думи, това са точно нещата които всички ние искаме от политиците и които и протестиращите поискаха. Аз не виждам друга партия, която да стои по близо до исканията на българите от протестите, от партия БГ. Всички останали се опитват да замажат нещата, да направят поредната подмяна, вместо промяна. А защо не е са излезли на самите протести...ами много ясно! Хайде да не си говорим глупости, а! Представяш ли си, ако някой от тях беше се появил, какъв вой щеше да се надигне, че се опитват да яхнат протестите, че се мъчат да спечелят дивиденти от народното недоволство и т.н. и т.н.. Няма нужда от това. Напълно подкрепям позицията им. Промяната я има в програмата им! Който я иска действително, да чете и да гласува. Който си харесва положението, да си избира "по малкото зло"! Да не говорим, че освен всичко друго, такъв е единствения нормален и законен начин, по който трябва да действа една партия - да предлага политики и програми, пък ние да ги приемаме или не... Е аз приемам техните предложения. Няма да агитирам и вие да ги приемете, просто ги прочетете! А дали ще ги изпълнят в крайна сметка....само Бог знае!

 53. 53 Профил на perry_mason
  perry_mason
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кунева е политическа марионетка. Факт. Само се дъни дотук. Факт. Напускат я с хиляди. Факт. Краде чужди идеи. Факт. Заобиколена е от предатели. Факт. Няма платформа. Факт.

 54. 54 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#53:"perry_mason"]Кунева е политическа марионетка. Факт. Само се дъни дотук. Факт. Напускат я с хиляди. Факт. Краде чужди идеи. Факт. Заобиколена е от предатели. Факт. Няма платформа. Факт.
  [/quote]
  Виждал ли си, как някой и дърпа конците?! Не си! Факт! Досега с каквото се е хванала го е довършила, и като преговарящ, и като комисар - факт! Няма как да я напуснат хиляди, при положение че има 300 - факт! Като са "откраднати" идеите, защо никой друг не ги споделя - факт! Вече не, те си тръгнаха - факт! Има, ама ти не си я чел - факт!

 55. 55 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#46] от "sandoy":

  Колега, донякъде са разумни вашите аргументи! Има само един основен и дълбок въпрос - няма друга нормална партия на хоризонта, особено ако си крайно разочарован от ГЕРБ, БСП и останалите субекти, кой от кой по-тъмен. За да се чуе гласът на гражданина е необходимо да гласува легитимно и най-важното, мнението му да не отиде на вятъра. На този фон не виждам никакви разумни аргументи да гласувам за някой друг, освен за Кунева. Това от мен не е проста идиотска пропаганда, тип Болен и така нататък. Това от мен е чиста и права, разумна и точна логика, основана на факти, които установявам чрез собствените си сетива. Това е.
  Най-важното е да вземем информиран избор, а не след кратко време да сме разочаровани отново и пак да виним, не някой друг, а себе си, че за пореден път сме измамени!
  Успех в избора на 12 май и е хубаво човек да е рационален и разумен, а не първичен и емоцонален, когато в ръцете си държи собственото си бъдеще.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 56. 56 Профил на perry_mason
  perry_mason
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какво да очакваш от банда предатели от други партии? Нищо, освен жажда за власт и крадене

 57. 57 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Отново идеи, хвърлени в пространството, вдъхновени от народния гняв. Много слабо.

 58. 58 Профил на adhm
  adhm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПРОМЕНИТЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СА НАЛОЖИТЕЛНИ . СЛЕДВА ДА СЕ ГЛАСУВА ДОВЕРИЕ НА ТЕСНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ , КОИТО НИ ПРЕДУПРЕЖДАВАХА НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО И ЧАКА С ПРОМЯНА НА КАСАЦИОННОТО ОБЖАЛВАНЕ. ВКС СПРЯ ДА РАБОТИ . ЗАНИМАВА СЕ С НАУЧНА РАБОТА . ДА . НА ВЪРХА НА ЕДНА ИГЛА КОЛКО ДЯВОЛА ДЯВОЛА МОГАТ ДА СЕ СЪБЕРАТ.
  ПРОМЯНАТА В ОБЖАЛВАНЕТО ПРЕД ВКС ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ , НО КОГА . НАСТРЪХНА МИ КОСАТА КОГАТО ЧУХ НОВИЯТ МИНИСТЪР . " ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА Е В РЪЦЕТЕ НА СЪВЕСТА НА СЪДИИТЕ .ДА АДВОКАТ ЕКМЕНДЖИЕВ МНОГОКРАТНО ДАВА СТАНОВИЩЕ. СЪДИИТЕ СЛЕДВА ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ И АТЕСТИРАТ . НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ СЪДИИ ДА БЪДАТ ОТЛИЧНИЦИ . СЛЕДВА ДА СЕ СЪЗДАДЕ СИСТЕМА ЗА АТЕСТАЦИИ , ОЦЕНКИ , ОТ КОЕТО ДА ЗАВИСИ И РАЗМЕРА НА ЗАПЛАТАТА . РЕШЕНИЯТА ПО ДЕЛАТА ДА БЪДАТ ЛИЧНИ . РЕШЕНИЕ НА СЪДИЯ ...........ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА ГО ЗНАЕ. СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СИСТЕМАТА МИ ПРИЛИЧА НА ЕДИН БЕЗКРАЕН ГАФ . СЪДИЯТА ОТ ВКС , КОЙТО Е ПИСАЛ РЕШЕНИЯ , ПОСТАНОВЛЕНИЯ НА ПЛЕНУМА , КАТО КОЛЕКТИВНИ И РЪКОВОДНИ СЪДЕБНИ АКТОВЕ СЕ БУТАТ ОТ БЮРОТО С ОПАКОТО НА РЪКАТА И СЕ ПИШЕ ОТВЛЕЧЕНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ . ПРЕДИ ХЕЛМУТ КОЛ В БУНДЕСТАГА ПРЕДЛАГА ДА СЕ ВЗЕМЕ ПОПУЛЯРНО РЕШЕНИЕ . ПРИЕМА СЕ ВСИЧКИ ГЛАСУВАТ С ДА САМО ЕДИН Е ПРОТИВ И ТОВА Е ХЕЛМУТ КОЛ . ТОВА Е СЕГАШНАТА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА. ПРОЕКТ ЗА АТЕСТИРАНЕ. ПОСЛЕДНИТЕ ДВАМА ОТ РАЙОННИЯТ , ОКРЪЖНИЯТ И ОТДЕЛЕНИЯТА НА ВКС ГУБЯТ РАБОТАТА ЗА ГОДИНАТА ПОРАДИ ПОКАЗАНИ СЛАБИ РЕЗУЛТАТИ ИЛИ ИМ СЕ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ . НЕ МОЖЕ С ЕВРОПЕЙСКИ ЗАПЛАТИ ДА СЕ ПИШАТ РЕШЕНИЯ КОИТО ВКС ГИ РАЗПОЗНАВА КАТО НА МАЛОУМНИ . Е И РЕЗУЛТАТ НИКАКЪВ ИЛИ = НА 0 . ПРОФЕСОР КОРНЕЗОВ ПРИЗОВАВАМ ВИ КАЖЕТЕ СИ ТЕЖКАТА ДУМА . НЯМАМЕ ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА , ПАРДОН ИМАМЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР , НА КОЙТО АКО МУ СЕ ПОВЕРИ И ВКС ЯВНО ЩЕ ИМА РЕЗУЛТАТ , НО ЕДНА ПТИЧКА ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ . ПРЕДИ 20 ГОДИНИ СЪДИИТЕ РАБОТЕХА ДО 21.00 ЧАСА ЗАЩОТО ИМАХА ОТГОВОРНОСТИ СЕГА ДО 16.00 ЧАСА .

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK