Цацаров ще обяви резултатите от проверката в прокурорския инспекторат

Цацаров ще обяви резултатите от проверката в прокурорския инспекторат

© Анелия НиколоваГлавният прокурор Сотир Цацаров ще представи резултатите от проверката в инспектората към Върховната касационна прокуратура. Това беше първото нещо, което Цацаров предприе, след като встъпи в длъжност в средата на януари.


Малко след това той обяви първоначалните резултати от ревизията - унищожаване на документи, образуване на проверки по анонимни сигнали и дисциплинарно преследване на прокурори заради решенията им по дела са част от нарушенията.Инспекторатът на ВКП е ключов орган в съдебната система, защото към него се препращат всички жалби и сигнали, които засягат работата на съдии, прокурори и следователи.  Работещите в отдела извършват проверка и ако преценят, изпращат сигнала или на Софийската градска прокуратура за образуване на разследване, или на Комисията за професионална етика и борба с корупцията към ВСС за образуване на дисциплинарно производство.Проверката се извършва от комисия, в която влизат петима прокурори от ВКП, сред които Любомир Божков, Евгени Диков, Марио Василев, Емил Владимиров. Заместникът на Цацаров -  Борислав Сарафов, е определен  за изпълнител на заповедта за проверка.


Предварителните данни показаха още, че в звеното е имало електронен регистър на жалби, който е несъответен на унифицираната информационна система на прокуратурата, както и че е нямало случаен принцип за разпределяне на преписките.


ВСС ще обсъди и съдия Петя Крънчева


Резултатите от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) на делата, водени от заместник-председателя на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева, ще бъдат обсъдени на днешното заседание на съвета. Докладът е внесен от Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и взаимодействие с ИВСС. Целта е целият състав на ВСС да прецени дали има данни за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Крънчева.


Ревизия на нейната работа бе разпоредена още от предишния състав на ВСС, като проверката на ИВСС обхваща периода от 1 юли 2011 г. до 30 септември 2012 г. През лятото на миналата година в медиите се появиха информации за дела, антидатирани от нея. Конкретният повод за проверката  е прекратеното поради изтичане на давност обвинение срещу Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата, подсъдими за изчезналите шест милиона долара на Майкъл Чорни от Централна кооперативна банка (ЦКБ). В началото на февруари делото завърши с оправдателни присъди на първа инстанция и по другите обвинения. Процесът тече от 2004 г., а след  произнасянето на присъдите Крънчева заяви: "За съжаление трябваше да се сблъскате с тази сага, но истината възтържествува."


Според част от резултатите на проверката председателят на СГС Владимира Янева (и семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов) е намалила постъпващите при Петя Крънчева дела, като е издала четири заповеди, които са били в сила от края на юли 2011 до края на март 2012 г. Според данните от доклада председателят на СГС не е посочил аргумент в заповедите си. Янева се е позовала само на разпоредба от Закона за съдебната власт, отнасяща се до работата на ръководителя при организацията на работата на съответния му подчинен съд.


С аргумента, че Петя Крънчева е назначена за зам.-председател на СГС и ръководител на наказателното му отделение, Владимира Янева е издала още една заповед, с която делата на Крънчева, идващи от системата за случайно разпределение, са намалени до 25%.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Кой арестуваха?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#1:"comandante"]Кой арестуваха? [/quote]

  За какви арести говориш...тука ше се раздават бонуси...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Че са блажили, блажили са и то ЯКО. Да видим, каква отговорност ще понесат, и трябва да им се направи и една задълбочена имуществена проверка, да видим благодарния матрял с какво ги е надарил.

 4. 4 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 479 Весело

  Аз мога да ги обявя от сега.Всички са нагли, корумпирани и маскари.За сметка на това са и нагли.Толкова че нищо няма да направят преди народа да ги по натисне.За аргументи може да се използва, сопа тръба ...

 5. 5 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Има някои нередности, ще има наказани" .След това на някой прокурор ще му бъде намалена заплатата за месец - два и продължаваме същото.

 6. 6 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цирк "Балкански"! Това е днешната правораздавателна система, назначена от изпълнителната власт! Свидетели сме на това как хора на отговорни постове си плюят на авторитета и са принудени да лъжат и мажат за беззаконията на управляващите! Повече нямам какво да кажа по темата!

 7. 7 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 426 Неутрално

  а, луди ли сте, всичко е точно!

 8. 8 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Слаби политици, слабо гражданско общество следователно слаба държава. А от тези три неща следва- масово заминават младите българи да учат в чужбина, ако не са имали средства след като завършат заминават да работят там. 2014 напълно се отваря пазара за работна ръка в Европа тогава отново много хора ще заминат. над 50 000 българи всяка година кандидатстват пряко или косвено за "Зелена карта".Не виждам кое ще спре тези процеси на обезлюдяване, ако прибавим ниската раждаемост и високата смъртност се очаква до 30 години държавата да загине като изчезне.Ако си на 21 години в момента нямаш друга алтернатива освен да станеш мутрупоклонник или емигрант.

  Дано някой го чуе от хората които могат да вземат спешни мерки, защото ако чакат от младите да им поправят грешките жертвайки живота и щастието си - НЕ СА ПОЗНАЛИ .

  X
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#8:"Darin Ivanov"]ако прибавим ниската раждаемост и високата смъртност се очаква до 30 години държавата да загине като изчезне[/quote]

  Това в коя комсомолска организация го сметнахте!?
  Всъщност вашият коментар показва основния проблем на обществото ни - тотална неграмотност смесена 1:1 с високо самочувствие.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  Предлагам на Прокуратурата, резултатите от проверките им да бъдат изнасни на "стената на плача", както правят някои ВУЗ-ове по време на кандидат-студентската кампания.

 11. 11 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 479 Весело

  След назначението на Делян Пеевски за следовател и вдигането на рамене от ВСС с аргументацията 'Ми ние ко да напрайм', не съм сигурен дали нещо в съдебната ни система (колкото и необичайно да е то) може да ме учуди!

  Може би единственият начин да се спре корупцията наистина е граждански натиск, който да доведе до нови и нови контролни органи. Рано или късно количествените изменения водят до качествени изражения...може пък един ден бюрокрацията да стане толкоз раздута, че да няма файда да се корумпира и, видиш ли, съдебната система да добие интегритет...викам си, а дано, ама надали

  Гласувайте!
 12. 12 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "tribiri":

  Ти си който си мечтае за комсомолската организация. За да заемаш ти и шепа тебеподобни някакво място, което никога няма да помиришеш ако имаше свободна конкуренция трябва половината България да емигрира, а другата половина да тъне в бедност!

 13. 13 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#9] от "tribiri": Викаш нЕма страшно, мадридския разбойник като дойде пак и ще спаси Територията на ци-ганите....

 14. 14 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади! Само ще размесят гаргите по етажите и гнездата!

  "Истината е винаги посредата!"
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Разстроено

  До коментар [#3] от "442":  Че са блажили, блажили са и то ЯКО. Да видим, каква отговорност ще понесат, и трябва да им се направи и една задълбочена имуществена проверка, да видим благодарния матрял с какво ги е надарил."

  -Няма,няма да видим!

 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#6] от "danakoplatec":
  Сотир Цацаров:"Не е работа на министър-председателя, нито на министъра на вътрешните работи да хвали който и да е съдия, включително и мен."
  http://legalworld.bg/show.php?storyid=29071
  Единственият към този момент кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров отново получи политическа подкрепа. Този път зад кандидатурата му застана премиерът Бойко Борисов. Днес той заяви, че Цацаров "е най-добрият окръжен съдия, с когото съм работил като главен секретар на МВР". Още през юли в интервю за "Нова тв" Борисов заяви, че е добре наследникът на Борис Велчев (който вече е конституционен съдия) да е съдия, за да има външен поглед към системата. Още през 2010 г. вътрешният министър Цветан Цветанов определи Цацаров като "стабилен съдия". Малко след като той беше номиниран, пък Цветанов заяви: "Сотир Цацаров има безупречна репутация в Пловдив и това мисля, че е достатъчно, за да бъде избран за главен прокурор.
  "http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/19/1950669_borisov_podkrepi_sotir_cacarov_za_nov_glaven_prokuror/
  „Ние можем само да гадаем колко близки са отношенията между Цацаров и бившия министър-председател Бойко Борисов, който в действителност задвижи цялата ситуация”, подчерта чешкият премиер.

 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Досега всички действия на Цацаров са само пушилка...
  Реформа в правораздавателната система може да започне с вкарването на 10-20 корумпирани"слуги" на Темида зад решетките и още пет - шест дузини дисциплинарни уволнения и лишаване от права.
  Другото е кьорфишеци.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#11] от "sandoy":


  [quote#11:"sandoy"]Може би единственият начин да се спре корупцията наистина е граждански натиск, който да доведе до нови и нови контролни органи.[/quote]
  ++++
  Подкрепям напълно!
  Правилото - Колкото повече, толкова повече - действа безотказно. Справка - виж Мечо Пух.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 19. 19 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  тотален цирк - много проверки и накрая нищо. точно по герберски

 20. 20 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  ++++++++++++++++

 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#6] от "danakoplatec":


  [quote#6:"danakoplatec"]

  Цирк "Балкански"! [/quote]
  =====================

  А а а а да си имаме уважението !
  Не съм съгласен с теб !
  Цирк "Балкански" е приятно и хубаво нещо , доставящо радост на стари и млади .

  А че съдебната ни система е цирк ,
  това е друго нещо
  и ако имаш предвид нея ,
  съм напълно съгласен с теб !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Изглежда ми по-свестен от останалите, но ще видим. А и една птичка пролет не прави, ако не се казва Лионел Меси

  I'm addicted to the truth.
 23. 23 Профил на kabico
  kabico
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този само на мен ли ми прилича на Питър Грифин от Фемили гай. Изглежда ми точно толкова изпълнен с воля за промяна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK