Председателят на ВАС не се притеснявал от проверката на случайното разпределение

Георги Колев

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги КолевНе се притеснявам от проверката. Но липсва методика при провеждане на проверките, липсва ясен начин за избор на проверяващите, защото аз предлагам те да бъдат избирани чрез жребий от целия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Предлагам още Общественият съвет към ВСС да определи кои ще бъдат НПО, които да участват, както и кои могат да се организират и това да е свързано чрез жребий, не може и  няма обяснения на отговора и счетохме, че са подходящи тези и тези, това не е сериозно."


Това беше част от изказването на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев преди заседанието на съдебния съвет в четвъртък. Той коментира решението от миналата седмица, с което проверката на случайното разпределение на делата беше иззета от комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и възложена на комисията по информационни технологии.


Вчера "Капитал" съобщи, че софтуерът, който се използва за случайното разпределение на делата във ВАС, позволява манипулация при избора на съдията, който ще гледа делото.  Това е записано в доклада на работната група, която провери ВАС и Върховния касационен съд (ВКС).
Колев заяви, че не се е запознал с констатации, след като го направи, ще коментира подробно.


"В първия момент, когато беше назначена тази проверка, единственото, което получих, беше писмото, в което се посочват дата и протокол, в който не бяха отразени каквито и да било данни как е избран проверяващия и НПО. В първия момент реших, че проблем няма. На 18 март всички бяха допуснати и предоставени всички данни. Но за мен беше абсолютна изненада, че 12 дни бяха поискани документи които нямат никакво отношение към проверката", каза още председателят на ВАС.


Според Колев обхвата на проверката трябва да бъде разширен. "Считам, че трябва да бъдат проверени всички апелативни и окръжни съдилища в страната. Разбира се, това е по преценка на съвета. На първо място апелативните съдилища по график до края на годината", заяви още Колев.


Председателят на ВАС коментира и интервюто на члена на ВСС Незабравка Стоева във в. "Преса" от сряда, което е било "безкрайно некоректно". "Няма как да твърдиш, че 15 човека от този съвет са гласували по команда. Това е малко несериозно. Несериозно е да се твърди, че има безпринципни решения на този ВСС и няма никакви обсъждания", заяви още Колев.


В него тя заяви, че по време на ревизията във ВАС проверяващите не са срещнали съдействие от ръководството на съда: "Преди началото на проверката с господин Колев направихме уговорката, че до приключването на доклада с резултатите, ако е необходимо, ще изискваме и други документи и актове. Когато му припомних, че тази уговорка може да бъде потвърдена от членовете на комисията, той отговори:


"Тогава да погледнем и видеокамерите във ВАС." Това според нея означавало, че проверяващите са били наблюдавани с камери: "Думите на Колев ми прозвучаха като заплаха. Бях изискала с допълнително писмо списъка на командированите съдии във ВАС, защото включването им в съдебните състави на ВАС има пряко отношение към случайния принцип на разпределението на делата. Искахме да проверим дали се спазва този принцип, както и правилата, които председателят е установил. Една проверка може да бъде извършена много формално и в обществото да продължи да витае мнението, че "гарван гарвану око не вади". Ние в комисията предпочетохме по-задълбочения подход. И в последна сметка се натъкнахме на необяснима съпротива", казва още Стоева.


По думите му има разлика в начина, по който е работил старият съдебен съвет и този. "По едни и същи пунктове обсъждането в  стария съвет отнемаше два пъти по-малко време. Знаете ли защо е така? Няма член на този съвет, който да не е взел становище. Изрично."


Във връзка с препоръката от доклада на комисията на Стоева  Колев трябва да утвърди вътрешни правила за случайното разпределение на делата. "Несериозен въпрос, това е така, защото законът ми позволява да определя докладчика на случаен принцип, оттам нататък аз имам постоянни тричленни състави. Петчленни състави има конкретни правила за определяне. Твърде сложно е да се определят всички на случаен принцип, дори бих казал, че това е несериозно. Има режим, при който се изключват. Петчленнките се определят по съответен принцип", каза още председателят на ВАС.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 750 Гневно

  "Твърде сложно е да се определят всички на случаен принцип, дори бих казал, че това е несериозно. Има режим при който се изключват. Петчленнките се определят по съответен принцип", каза още председателят на ВАС.

  МЪДРЕЦ.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1498 Гневно
 3. 3 Профил на gmladenov04
  gmladenov04
  Рейтинг: 502 Неутрално
 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 613 Неутрално

  М'че к'во да се притеснява завалийката, да не би до сега някой да е понесъл отговорност за престъпление?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1167 Гневно

  "Няма как да твърдиш, че 15 човека от този съвет са гласували по команда. Това е малко несериозно. Несериозно е да се твърди, че има безпринципни решения на този ВСС и няма никакви обсъждания", заяви още Колев

  Наглец!!!

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Съдебната система и прокуратурата обслужват мафията, политическата и магистратската каста.

  Всеки опит за разбиване на статуквото се парира още в зародиш.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 8 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 448 Неутрално
 8. 9 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#0:"статия"]аз предлагам те да бъдат избирани чрез жребий от целия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).[/quote]
  С вашия софтуер за "случайно" разпределение ли?
  Ще правим случаен избор, докато софтуерът "изплюе правилният" проверяващ.
  Хитър си...като стадо лисици

  "We're not gonna take it! Anymore."
 9. 10 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Изказването на милиционера – председател на ВАС, и факта, че има именно той е председател на този съд, без въобще да се е занимавал с административно право, е показателен за състоянието на съдебната система у нас.

 10. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  Ама разбира се, че всичко става случайно! Даже има фирми, които специално се пререгистрират от цяла България , за да може делата им на съвсем случаен принцип да бъдат насочени към съдия Лилия Илиева!
  Ето сега пак има 5-6 почивни дни за Великден и със сигурност на съдия Лилия Илиева, съвсем случайно при това, ще и бъдат разпределени 5-6 дела, като публикуването на решенията ще стане на 30 април, защото срокът за обжалване е 7 календарни дни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":

  По страшното е друго! Те не само че обслужват мафията, ами вече специализират в областта на обслужване на мафията.
  За да бъдат по-ефективни, вече се профилират. Един води делата за данъчни измами на мафията. Друг е специалист по документалните измами. Трети е специалист по тежките престъпления.

  Така постигат 100% успеваемост по отношение защита на интересите на мафията с минимум усилия. Заради това им пречи случайния избор.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 13 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  е как ще се притесняват - всички следи са покрити, лайф ис лайф по герберски

 13. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  До коментар [#1] от "Rhapsody of Fire":Да така е. Твърде е сложно. За прости хора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 15 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Поне да мълчат да не дразнят хората. Иначе всички знаем, че са над закона!

 15. 16 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 463 Неутрално

  След като проверяващите ще са "хора, които познава".. Нормално да не се притеснява.

 16. 17 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Снимката говори сама по себе си.

 17. 18 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Е защо да се притеснява ?!?!

  Това чувство за безнаказаност ни е болезнено познато последните 23 години. Заради такива властимащи корумпета отиваме непрекъснато надолу. И все няма дъно. жалко за децата ни!

 18. 19 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "Не се притеснявам от проверката"
  Защо да се притеснява ?
  Нали няма допусне проверка .

 19. 20 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Последното, повтарям последното нещо, което може да се очаква от Георги Колев е почтеност а камо ли професионализъм...

  Ченге-кариерист-подлога, който Цвъцко направи шеф на ВАС без Колев изобщо да има опита, че и ценза за това! (Колев няма висше юридическо образование, завършил е Висшия институт на МВР и работи като следовател и после прокурор, т.е. Върховният Административен Съд се оглавява от човек, който никога през живота си не е бил съдия...)

  Какво повече да говорим?...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK