Предизборните автобуси на Варна закъсняват с графика

Така изглежда системата за градски транспорт във Варна.

© Морски дневник

Така изглежда системата за градски транспорт във Варна.Трима от неуспелите кандидати в конкурса за доставката на автобуси за градския транспорт във Варна, са подали жалби до Комисията за защита на конкуренцията. Те са срещу решението на тръжната комисия, определила полското дружество "Соларис" за победител в конкурса за възлагане на обществената поръчка. Това каза Иван Луков, председател на постоянната комисия по транспорт към варненския Общински съвет. По думите му недоволните от избора на "Соларис" са украинската компания ЛАЗ, чешкият клон на дружеството IVECO, както и друга чешка компания, производител на транспортна техника - SPR. Всички те са участвали в обявената обществена поръчка за доставка на автобусите, но офертите им са били класирани след тази на победителя.


"В най-добрия случай решението на КЗК по подадените жалби може да бъде произнесено на 8 май, каза Луков. Това е датата, на която изтича едномесечният срок за разглеждане на възраженията и обявяването на резултатите от проверката по тях." Това обаче означава, че новите автобуси няма да могат да бъдат вкарани в предизборната надпревара преди датата на извънредния вот – 12 май.


По личното настояване на Бойко Борисов
Доставката на новите автобуси, които да обслужват линиите на градския транспорт във Варна, е част от проекта за Интегриран градски транспорт на общината. Той е на стойност 114 млн. лв. и включва още изграждането на високоскоростно трасе от отдалечения кв. "Владислав Варненчик" до северния изход на града в посока Златни пясъци, система за контрол на трафика, електрона система за таксуване, изграждането на 17 километра велоалеи.


В края на миналата година по личното настояване на бившия премиер Бойко Борисов процедурата по доставката на автобусите беше отделена от целия пакет на проекта и така тяхната доставка бе планирана за началото на летния сезон във Варна или около месец преди датата, на която трябваше да се състоят редовните парламентарни избори. Още тогава този акт беше изтълкуван като опит на ГЕРБ да превърне доставката на новите автобуси в част от предизборната си битка за Варна. С оставката на кабинета и насрочването на извънредни избори на 12 май обаче осъществяването на този сценарий беше поставен под въпрос.


Новите 70 автобуса за градския транспорт във Варна трябва да бъдат произведени от полската компания "Соларис", партньор на германското дружество "Неоплан". Автобусите на полската фирма бяха избрани в конкуренция с още девет компании – чешкият клон на "Ивеко", украинската ЛАЗ, чешката "Лидел", турската Autosan, холандската VDL и още eдно полско дружество - AMZ Кутно. В конкурса, с оферти само за някои от обособените му позиции, участваха италианската фирма "Брадабус", чешката SOR, както и немската MAN.


Според параметрите на предварителното задание "Соларис" трябваше да достави за нуждите на градския транспорт във Варна 30 съчленени и 20 солови дизелови автобуса, както и още 20 на метан. За тяхната покупка бяха предвидени 41.75 млн. лв.


Още претенции


По време на днешното заседание на комисията по транспорт към ОбС – Варна, стана ясно, че срещу решението на комисията, избрала "Соларис" за доставчик на новите автобуси, още на 26 март е подадена и още една жалба. Тя е изпратена до председателя на ОбС Николай Апостолов от компанията "Джеми" ООД, управлявана от определяния като близък до ДПС турски гражданин Захир Мерт. С писмото си той възразява срещу решението на Съвета на директорите на "Градски транспорт - Варна" ЕАД за избор на доставчик за новите автобуси, настоява за спиране на доставката им, както и за извършването на пълна проверка на тръжната процедура.


"Нямам никаква представа какъв е мотивът на г-н Мерт да изпрати тази жалба точно сега и да я адресира до Апостолов, каза Иван Луков. Тя не може да има никакъв ефект, най-малко по три причини. Първата от тях е, че жалбата е срещу процедурата на обществената поръчка за доставка на автобусите. Втората – че срокът за обжалването й е изтекъл още в края на януари т.г. и, трето, защото общинският съвет не е орган, който може да удовлетвори претенциите на "Джеми", обясни той.


По думите на Луков, след като през ноември м.г. обществената поръчка за доставка на автобусите беше официално обявена, тя е била изпратена за проверка от Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията по обществените поръчки. От двете институции по нея не са били направени никакви забележки. Никакви претенции от потенциални участници в конкурса за възлагане на обществената поръчка не са били предявени и в предвидения от закона 60-дневен срок. "При това положение не виждам на какво основание сега от "Джеми" оспорват условията на конкурса", каза Луков.


Роднини и стари познати


През последните няколко години името на компанията "Джеми" ООД нееднократно бе замесвана в скандали с изпълнението на различни обществени поръчки. Заради близостта на собственика й Захир Мерт с високопоставени членове на ДПС "Джеми" често бе определяна и като част от фирмените "обръчи" на партията. Един от фактите, често цитиран като доказателство за това, беше роднинската връзка на Мерт със Сали Табаков, брат на бившия кмет на гр. Дулово, а след това и депутат от ДПС Митхат Табаков. През ноември 2011 г. той сам се отказа от имунитета си, за да отговаря по обвинения за документна измама, подкуп в особено големи размери и сключване на неизгодна сделка. По последните две обвинения срещу Табаков вече са произнесени присъди от съответно 4 и 5 г. затвор, които все още не са влезли в сила.


До средата на 2010 г. Сали Табаков беше член на борда на директорите на общинското дружество "Градски транспорт" във Варна и бе принуден да го напусне, след като през пролетта на 2010 г. ГЕРБ овладя ОбС в града и подмени членовете в управителните органи на дружествата, които управляваше.


Сега атаката на Мерт се възприема от членове на ОбС във Варна като закъснял реванш за осуетените намерения на "Джеми" да бъде ключов доставчик на системата за градски транспорт във Варна. Според тях обаче това е по-малкият проблем пред проекта за интегриран градски транспорт във Варна. По-големият е арбитражното дело, заведено от частния превозвач "Транстриумф холдинг" срещу общинския му партньор в градските превози във Варна "Градски транспорт". Частното дружество претендира за неустойка по неизпълнен договор, по силата на който общинската компания трябваше да изкупи 100% от дяловете му.


През лятото на 2011 г. по предложение на двама общински съветници на ГЕРБ във Варна сделката бе гласувана от ОбС като задължително условие за включването на Варна в проекта за интегриран градски транспорт на няколко от големите български градове. По-късно се оказа, че договорът, сключен на база на решението, съдържа тайна клауза. Според нея независимо от изхода на сделката "Градски транспорт" дължи на "Транстриумф холдинг" 1.5 млн. лева под формата на предварително изискуемо капаро или неустойка. Още през зимата на миналата година обаче стана ясно, че изкупуването няма отношение към участието в проекта и така договорът бе обявен за излишен. Независимо от това обаче частната компания заведе арбитражно дело срещу общинския превозвач във Варна. Ако то бъде спечелено "Градски транспорт – Варна", ще бъде доведено до фалит, твърдят от мениджмънта на компанията.


Дни преди да подаде оставка, бившият варненски кмет Кирил Йорданов обвини депутата от ГЕРБ Павел Димитров, че носи персонална отговорност за сключването на тайния договор. В отговор на това народният представител обяви, че поведението на Кирил Йорданв е "арогантно и неадекватно на ситуацията" и че "само крайно безочлив човек може да реагира така". В крайна сметка на 6 март Кирил Йорданов се оттегли от поста си, а системата за интегриран градски транспорт във Варна потъна в неясното си бъдеще.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Весело

  Изтървали са рейса, пич!

 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бусовете са си баш супер, дори едно - две нива над културното местно, та да не ги разпорят на вторият курс...
  http://www.solarisbus.pl/vehicle/urbino-18-75#goTo|urbino1_scene4

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Хубаво, че ни осведомихте какво се далаверосва във Варна но това на снимката ми се чини, че е тролей а не автобус а инак '' бутаньето е стамно ама сигурно '' дето вика един мой познат.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Явно, че всичко във Варна ,свързано с общината се подчинява
  единствено на закона за далаверата...

 5. 5 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Това на снимката .......обичайно за нашият роден транспорт !

 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  И какво излезе , че пак трябва да благодарим на ББ защото поръчката на Варна е отделена от другите. Бургас вече са с новите автобуси ...
  Хайде варненци следващата бюлетина гледайте пак да е гърбава.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Как заради далаверите на двама-трима, цял град става за смях...А за държавата да не говорим

 8. 8 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Киро замина,но некомпетентния и крадлив бардак остана,следователно простотиите ще си продължават.

 9. 9 Профил на Veselin Stilyanov
  Veselin Stilyanov
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Е сега заради тези "недоволни" фирми, автобусите ще се забавят, и я дойдат лятото, я не. Ние българите сме шампиони в това да се "топим" и ставаме за смях. Удивлявам се, как една хубава новина (като доставката на 30 нови автобуса), може да бъде представена като корупцнионна практика. Благодарим ви български медии...

 10. 10 Профил на Veselin Stilyanov
  Veselin Stilyanov
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До средата на 2010 г. Сали Табаков беше член на борда на директорите на общинското дружество "Градски транспорт" във Варна и бе принуден да го напусне, след като през пролетта на 2010 г. ГЕРБ овладя ОбС в града и подмени членовете в управителните органи на дружествата, които управляваше.

  ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ОТНОВО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ?

 11. 11 Профил на Veselin Stilyanov
  Veselin Stilyanov
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Сделката за покупката на "Транстриумф" беше гласувана от предишния Общински съвет. Основен "докладчик" - човекът, който обясняваше, че няма как Варна да кандидатства по проекта за Интегриран градски транспорт без да бъде купен "Транстриумф", беше кръстникът на кмета Радо Коев.

 12. 12 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "Още тогава този акт беше изтълкуван като опит на ГЕРБ да превърне доставката на новите автобуси в част от предизборната си битка за Варна."

  Кой го изтълкува....хайде стига сте тълкували. Сигурно имате вече 10 еднакви статии със следния сценарий.

  Нищо не се случило, обаче всичко било предвидено да се случи предизборно, обаче бойко объркал работата с тая оставка и сега всичко се прави прибързано, макар че е ясно че няма да стане за изборите на 12 май.

  И макар да е 80% ясно, че ще има нови избори есента и ако им е толкова важно да правят неща предизборно е по-умно да си ги оставят за тогава.

  Възможността Варна да се вози в нови автобуси месец по-късно заради шепа интриганти явно е за предпочитане.

  http://denislavgeorgiev.eu
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  Помислих, че са окъснели на БСП-то симпатизантите за откриването на кампанията

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на clior3
  clior3
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Денислав хубаво го е написал. То не бяха локви, то не бяха автобуси - явно се опитват да се изкарат нещата по един начин, но вече прекалено явно прозират намерение на въпросния автор. Само, че вече доста пъти лъсва факта, че не може или не иска да си провери информацията качествено и пише, неща които не са на 100% верни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK