Огнян Донев и Сашо Дончев обявиха имуществото си

Огнян Донев и Сашо Дончев обявиха имуществото си

© Антон ПоповПредседателят на управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев подадоха декларации за имущественото си състояние пред Сметната палата, както ги задължават последните промени в Закона за публичния регистър, внесени от лидера на РЗС Яне Янев. Работодателските поискаха от омбудсмана да оспори поправката "Янев" пред Конституционния съд, защото нарушават правата на бизнеса. Константин Пенчев обаче отговори, че по закон може да атакува само текстове, които нарушават правата и свободите на гражданите.

Шефовете на двата най-големи работодателски съюза изпълниха в срок закона, въпреки че в знак на протест срещу който организациите им напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество. Сметната палата информира, че част от декларациите са изпратени по пощата и вероятно това е причината все още да не са оповестени данните за останалите лидери на национално представените бизнес сдружения. 
Председателят на КРИБ Огнян Донев и съпругата му притежават общо 11 имота – апартаменти, гаражи къщи в София, Несебър Банско, Созопол, Ловеч. Донев има още дялове от четири ниви и една ливада в Банско и Раднево. Наличните му парични средства са 50 хил. лв, а съпругата му разполагта с 20 хил. лв., се вижда от декларацията, качена в сайта на Сметната палата.


Бизнесменът е обявил, че притежава дялове и акции от 20 компании, няколко заема, между които един за 12 млн. лв. Лидерът на КРИБ е обявил и два лични банкови влога – за 152 хил. лв. и за 10 хил. евро, а съпругата му – един за 56 хил. лв.


Декларацията на председателя на управителния съвет на БСК Сашо Дончев показва, че той и съпругата му притежават по едва втора от пет апартамента, четири гаража и един офис. Дончев има на влог близо 93 хил. лв. 42 хил. лв служебни аванси и кредитен лимит до 90 хил. лв. по банковата си карта. Той притежава и дялове и акции в 10 компании.


И двамата бизнесмени не са обявили собственост върху моторни превозни средства.


Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин пък няма банков заем, се вижда от неговата декларация пред Сметната палата. Банкерът разполага с 36 хил. евро налични средства и 60 хил. лв. на влог. Освен това е обявил собственост върху 12 недвижими имота – апартаменти гаражи, магазини, парцели, половината от които са му дарени.


Синдикалните лидери демонстрират умерено благосъстояние, се вижда от декларациите им.


Президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев обявява, че през 2006 г. се е сдобил с по една четвърт от апартамент гараж и ателие в София с обща площ 174 кв м, без да посочва цената на придобиване. Същата година синдикалният лидер е станал съсобственик и на  25 декара ниви в Търговищко, от които притежава една втора идеални части. Тренчев притежава и половин БМВ, купено през 2004 г. за 1500 лв., както и половината от джип мицубиши паджеро, купено две години по-късно за 490 лв. Президентът на "Подкрепа" е обявил, че разполага с налични 650 лв., и още 17 хил. лв. на влог в банки.


Председателят на КНСБ Пламен Димитров си е купил през 2009 г. апартамент от 95 кв. м за 124 800 лв. и паркомясто 24700 лв. в София , а съпругата му притежава два имота във Варна. Самият Димитров има по сметки в банки 47 хил. лв. и 14 хил. евро, ао съпругата му – 46 хил. лв. и 66.5 хил. евро. Семейството обаче има и доста заеми съответно за 28 хил. лв. и 27 хил. евро, между които и кредитни карти.


Синдикалният лидер на учителите Янка Такева е съсобственик с малък дял в къща в София и части от ателие в Слънчев бряг, къща и земеделски имоти в Ковачевци и офис в София. Тя притежава по една трета и от две скромни коли – опел аскона, купен през 1994 г., и шевролет авео, придобит миналата година за 13 800 лв. Водачката на учителските протести през 2008 г. държи на влог в банка 16350 евро и има заем от ВСК за 7500 лв. Вложила е 500 лв в акции от "ЦКБ сила".

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Това е декларирано, пък бедна ни е фантазията, какво е скътано. Иначе си личи, че с пот на челото са ги изкарали.

 2. 2 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Председателят на КРИБ Огнян Донев и съпругата му притежават общо 11 имота – апартаменти, гаражи къщи в София, Несебър Банско, Созопол, Ловеч."

  Беднотия, беднотия...

 3. 3 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 442 Весело

  Kато отворя мобилето, не виждам Мицубиши Паджеро за 500 лв....

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не ме е яд, когато ме лъжат. Яд ме е, когато си мислят, че им вярвам!

  Дори и лъжата да бъде полезна за определен период, то с течение на времето тя неизбежно се оказва вредна. Обратно, правдата с течение на времето се оказва полезна, въпреки че за момента може да носи вреда. — Дени Дидро

 5. 5 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Майко мила, дайте един смс номер да ги подпомогнем, горките закъсали са го с тия заеми! А тоя па наглец си купи паджеро за 650 лв?!?!?!?

 6. 6 Профил на Sylvia
  Sylvia
  Рейтинг: 442 Весело

  Жалко не му се падам някоя племенница на Огнян Донев.

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "Бизнесменът е обявил, че притежава дялове и акции от 20 компании, няколко заема, между които един за 12 млн. лв. "
  ------------------
  Личните имоти не са важни, а дяловете и акциите с неназована стойност. Нямат коли, защото колите им се водят на фирмата, за да се признаят за разход. И т.н. приказки от 1.000.001 нощ.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Какъв е този джип (на Тренчев), купен преди 7 г. за 490 лв.?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Митсубиши Паджеро за под 500лв???

  Що ни правят на идиоти, толкова струва само на скраб!

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Иначе е голям майтап да гледаш, как тукашните бизнесмени си избиват комплексите и се правят на бедняци

  Андрешковския синдром явно не се лекува ни с време, ни с пари

 11. 11 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Направо живи да ги ожали човек с тези половинки и четвъртинки идеални части и заеми. Милите те, един цял имот нямат.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 12. 12 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Все пак спазват закона, макар че публично обявиха несъгласието си с него. Аз съм доволна от това, дори да има нарушения и лъжи в декларациите им, както подозирате, важно е да спазваме законите, добри и лоши.

 13. 13 Профил на blader
  blader
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Тренчев притежава и половин БМВ, купено през 2004 г. за 1500 лв., както и половината от джип мицубиши паджеро, купено две години по-късно за 490 лв."

  опа, я да видим кой си е купил джип за жълти стотинки...или по-скоро кой е укрил данъци..Тренчев - 'бедния' застъпник за правата на трудещите се...

  They didn't know it was impossible so they did it...
 14. 14 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#2] от "nochkopenev":
  Всъщност, ако се приложи методиката на Форбс, ще имуществото (баланса на активите) на Донев е поне 400 млн. лв. , а на Дончев - около 200 млн. лв. Това са най-вече притежавани акции в контролираните от тях предпрития, остойностени по цена в края на годината Вероятно тези цифри също са декларирани, но не са оповестени. Данъчните декларации, които за физически лица са нещо като отчет за всеобхватния доход при фирмите са съвсем друго нещо Вероятно тия двамата декларират доходи в границите на 2-3 млн. годишно.

 15. 15 Профил на rali.germanov_86
  rali.germanov_86
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Българиооо, Българио... НАРОДЕЕЕЕ, народе.. Отидохме си, живи мъртавцих сме...- Не искаш СОЦИАЛИЗЪМ... ето ти го КАПИТАЛИЗМА. Така ще е докато търпим такива "водачи" на трудовия н арод и "ЧЕСТНО" забогателите капиталисти....

 16. 16 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като гледам и на "олигарси" сме го закъсали!

 17. 17 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si": Изобщо не се правят на бедняци. Закона на Яне сърши нещо полезно за тях - даде им възможност да покажат колко са богати без да излезе, че се фукат. Повярвай ми, тези хора обичат да се покажат
  Драма за тях ще има, ако случайно вземем, че се откажем от плоския данък и въведем прогресивна скала по ДОД. Тогава данъкът, който плащат ще се увеличи поне двойно - примерно 24% върху 2 млн. лв. годишен доход.

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ами постига си целта янето - дръжте чорбаджиите . Ами що ли не виждам редом с тия декларации и негова та . дали е регистрирал и конете като движимо имущество . И като тези велможи декларират парите си , от тяк колко ще префръкнат в мойта пенсия ? Янето да декларира оборите за конете си , ама да обясни и колко майстори от гоцеделчевските села са работили ангария по ремонта им. А това че има чорбаджии - ще има . Демокрацията по презумпция е само в капитализма . А капитализма ражда чорбаджиите . Нещо против? Внимавайте с минусите - ще потвърждават че сте против последното .

 19. 19 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 619 Любопитно

  И къде в тая класация трябва да поставим ЦЦ с неговите апартаменти?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дамян":

  Бълха ще ги ухапе . Знаеш , че всички разходи се калкулират в крайната цена .Крайната цена също знаеш кой я плаща . А всяко нещо си има цена . Дали е интелектуален , дали технически - всеки продукт си върви с цената .

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#7:"Депутат 241"]дяловете и акциите с неназована стойност[/quote]
  Най-вероятно са с назована стойност, но не ни ги съобщават. Но всеки може да си изясни картинката поне за Донев. Влизаш в ТР и виждаш в кои предприятия колко акции и дялове притежева пряко или през други фирми. Не е лесна задача, но може да се реши. После поглеждаш на сайта на БФБ какви са били цените на акциите на притежаванеите компании към края на годината. Лесното при Донев е, че повечето от акциите му са в поблични друцества и се търгуват на БФБ - Софарма, Софарма Трейдинг и други Софарми, Българска роза Севтополис, Момина крепост, Лавена, Доверие Холдинг...

 22. 22 Профил на olivia7
  olivia7
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Видяхте ли как Янев ги подплаши всичките до шушка настръхнаха като млади зайци. Янев, брат, ти си единственият, който се бориш срещу корупцията и подигравките на монополите. КВиж ги как се уплашиха, добре че си ти ,та да разровиш в акото , в което се давим до сега. само ти ще спасиш България и ще я поведеш към прогрес.

 23. 23 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  При Сашо Дончев нещата са малко по-сложни... Той има акции и дялове в няколко газоснабдителни дружества. Но най-големият му актив, вероятно са неизвестен брой акции в Овергаз инк. Неизвестен брой, защото бяха в една офшорка в Кипър. Сега може и да не са там, ама и това може да се види в ТР.

 24. 24 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#4] от "latcho59":

  Много философски разсъждава дидро . А обидковено философите са непрактични . Лъжата , която за момента носи полза , ще бъде заклеймена след време , но ползата ще си остане . Ползвателя само ще си посипе главата с пепел, в стил - Извинявайте мили другарчета у повече няма да правя така . За правдата да не говорим- тя винаги е персона нон грата .

 25. 25 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 414 Весело

  „Наличните му парични средства са 50 хил. лв, а съпругата му разполагта с 20 хил. лв., се вижда от декларацията, качена в сайта на Сметната палата.“
  ----
  Олелеее, този жив да го ожалиш... Ще опира в най-скоро време да му събираме помощи, за да си плати отоплението, тока и водата. А фирмите му внасят ли някакъв данък печалба или и те така сиромашката...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#20] от "papyre": така е, прав си. За да запази сегашния си доход след облагане Донев ще тябава да вдигне цените на лекарствата (нали за това намекваш) с цели 0,5%

 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#22] от "olivia7":

  Добави и Кръглия зеленчук , че миш маша да бъде пълен.

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дамян":

  Предполагав ,че същия има и друг бизнес ,не само илачите . Дори и да не е с 0.5 % , от тук от там - ще намери начин да избие взетото му , че даже и с горница . И ще хвърли и някой лев за благотворителност - все пак имидж трябва да се гради .

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#28] от "papyre": Е има де В Доверие Холдинг. Няма кой знае каква нужда да има друг бизнес, защото СВЕТЛИЯ му бизнес прави оборот някъде към 700 млн. лв. и печалба 70-80 млн. от която за разпределение чрез дивидент за Донев лично са приемрно 2-3 млн.лв годишно. Някои години по-малко, някои повече. Останалата част от печалбата се реинвестира.
  Донев е малко по-различен случай от Ковачки, Черепа,Захариев, Банев... и затова не е особено интересен. Другите са много по интересни, защото защото ако се съпоставят активите им с доходите, ще се види, че им липсва голяма част от доходите. Защото те са "черни касички", подставени лица, които непрекъснато се разплащат с едни други лица, дето не сме и чували.
  Донев е независим в този смисъл. Ако е имал някакви първоначално зависимости, отдавна се е разплатил. По тази причина Донев е на прицел на много "независими медии", а Захариев, Банев, Черепа, Ковачки, не са... Въпреки, че Ковачки даже беше подсъдим
  Е, на мен ми се иска да видя имотносто състояние и данъчните декларации на Ковачки, например

 30. 30 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#5:"Моди трий нищо да не остане!"]паджеро за 650 лв?!?!?!? [/quote]
  Това е само снимката на паджерото!

 31. 31 Профил на perry_mason
  perry_mason
  Рейтинг: 218 Неутрално

  те синдикалистите с много имоти и пари бе. От заплати ли са? че те повече от работодателите декларирали?Отделен въпрос е, че псоледните лъжат де, особено Донев.

 32. 32 Профил на Орнела Мути
  Орнела Мути
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Според мен авоарите му са много повече от това , което декларира .

 33. 33 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#3:"Pima"]Kато отворя мобилето, не виждам Мицубиши Паджеро за 500 лв.... [/quote]
  Абе имаше едно, ама още 2006 година го купи другарят тренчев! Ма нямаше толкова пари завалийката, та му продадоха само половината.

 34. 34 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Собствеността върху акции на публични дружества е публична информация. който не го мързи и може да чете -- ще си я намери, ако толкова го интересува.

  По-примитивничките хора, завиждащи по-горе за десетина апартамента, не могат да си представят, че притежаваните акции на стойност стотици милиони левове...

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дамян":

  Никаква драма няма да имат ако им вдигнеш данъците. Просто счетоводителя им ще получи по-висока премия, ще прехвърлят сметките си в някоя по приветлива държавица (офшорна зоничка), а бюджета ще събере едно голямо нищо.

  Има една азбучна истина, когато сумата за укриване на данъка е по-ниска от самия данък, то данъка просто се укрива и това е. Под укриване не разбирам престъпление, има 1001 начина да избегнеш данъчно облагане съвсем законно. Справка всички богати хора, които кой знае защо имат по-няколко гражданства, едно от които е на дребнички държавици с офшорни функции.

 36. 36 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Притесняват ме парите и имуществото на синдикалния лидер
  Пламен Димитров, откъде тия средства със синдикалната си
  заплата...и кого защитава този човек?

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дамян":

  Мисля си ,че другите ще бъдат интересни ,докаго цъфне имотното им състояние на простора , ще бъде разнищено да последния цент и скоро ще бъде забравено след някое ефектно запалване или някоя нестандартна коалиция след изборите . Ковачки мина през стъргата . И според мен - с достоинство . което си е едно абстрактно понятие . Сгащиха го за някакви неплатени 16 мириона данъци . И при плащането им щеше да бъде спасен от съдебно преследване . След плащане на съответната глоба, разбира се . Но той зе заинати ,че обвиненията са несправедливи , и както се мижда , засега печели съдебната битка . Явно целта е да бъде изхвърлен от определени позиции, които не се знае как е заел. Но вече доста години не могат да се справят с него . Амеждувременно неговия бизнес храни доста народ. И този хранен народ си го защитава . Колкото до Черепа , той отдавна вече е в светлия бизнес. От мутренското време остана само позивната му . Като се има пред вид ,че стана и сторонник на българската култура . Заради него / не само ,разбора се / беше променен и закона за частните колекции , както всички знаем. Така че той вече е "държавен " стълб. Та си мисля , че и да им видим декларациите , все едно . Виж , ако има начин да се проследят потоците , които са напълнили тези декларации и вместо лустрация , да се случи експроприация , би било друго . Ама като се сетя как се проследиха апартаментите на цецко , само се усмихвам. Малко накриво .

 38. 38 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  После ще се окаже, че са си сбъркали декларациите.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 39. 39 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 924 Любопитно

  ихии другаря Пламен Димитров направо милионер бре ще да е спестявал активно сигурно и работил здраво за да има апартамент за 130 000лв квалифициран човек ми се струва поне 2-3 езика говори и две-три висшета има .....

 40. 40 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Донев бая нагъл богаташ бил!

 41. 41 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#37] от "papyre": Мисля по малко по-различен начин Ковачки наследи парите на Косьо Самоковеца и ги изпра успешно вкарвайки ги в енергетиката. Наистина храни много хора, но ако погледнеш цените на тецовете му, ще видиш че те са относително надути. Това се решава в ДКЕВР. Освен това уж тези ТЕЦ са допълващи мощности и трябва да работят по-малко, по-рядко... А те работят неоправдано много. Това го решава ЕСО. И накрая, по програма Брикел и ТЕЦ Марица 3 Димитровград трябваше да бъдат окончателно закрити до 2012-та, а ТЕЦ Бобов дол трябва да излезе напълно от експлоатация тази година. Да видим дали ще излезе... Тези неща не знам кой ги решава... мисля че е работа на правителството да ги изведе от експлоатация.
  В резултат на всичко това Ковачки генерира едни парични потоци, които не се виждат във финасовите отчети. Сигурен съм, че има "черна каса" , макар че не мога да го докажа.
  А Черепа да, отдавна е на светло, както и Захариев. Обаче кажи ми защо един бизнесмен трябва да краде от собственото си предприятие? Да го батисва, вместо да го развива? За мен отговора е един - има да се разплаща с някого.

 42. 42 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Донев ако не знае как да лъже с документи, не знам кой ще знае Не го мислете него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK