Съдът остави кмета на Исперих в ареста

Снимката е архивна

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивнаРазградският окръжен съд потвърди поисканата от прокуратурата мярка за неотклонение "Задържане под стража" срещу кмета на Исперих Бейсим Басри, обвинен за убийство на длъжностно лице и го остави в ареста.


Ако вината на градоначалника се докаже, той може да получи най-тежкото наказание до 20 години затвор, или доживотна присъда. Бейсим Басри, а не неговият шофьор Шенол Хълми е стрелял през февруари тази година по тримата горски стражари в резервата Воден, категорични са прокурорите, които първо обвиниха общинския служител, но после се насочиха към началника му.


С цел да се прикрие вината на кмета, по време на досъдебното производство са давани лъжливи показания, съчинявани са истории, които да доразвиват фалшивите факти, в съответствие с новооткритите доказателства, заяви прокурор Милена Пенчикова, обвинител по делото. Затова подчинените на Бейсим Басри чиновници ще бъдат на свой ред разследвани, категорични са обвинителите.
ДНК експертиза, установила, че косми, открити по дървото, от което е стреляно, са от косата на кмета на Исперих. Това дава основание на прокуратурата да твърди, че той е нападателят на горските стражари.


Защитниците на Басри обаче заявиха , че обвиненията са нагласени. Политически мотиви, насочени срещу ДПС, чийто представител е кметът на Исперих или икономически интереси, свързани с инфрастуктурен проект за 50 млн. лева, който се изпълнява в общината са в дъното на съчиненото обвинение, смятат адвокатите на кмета. Решението за постоянния арест ще бъде обжалвано, обявиха защитниците.


Кметът на Исперих беше задържан заради опит за убийство. Градоначалникът ще бъде разследван за инцидент в правителствения резерват "Воден-Ири Хисар", разиграл се през февруари. Тогава от дърво в охраняваната гора бракониер стреля с автомат "Калашников" по горската стража.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK