Прокурорът Роман Василев подал оставка, не е приета

Роман Василев

© Асен Тонев

Роман ВасилевПрокурор Роман Василев е подал оставка днес, но тя не е била приета от главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че проверката на действията на Василев при разследването на Тенчо Попов, Петър Сантиров и Николай Цонев показала, че държавният обвинител е съгласувал действията си  с административните си ръководители. Това се казва в съобщение на прокуратурата. 


Вчера главният прокурор упрекна Василев, че го е подвел и е заобиколил закона, когато през 2010 г. поискал от Цацаров - председател на Пловдивския градски съд по това време,  разрешение да използва специални разузнавателни средства в разследването на Попов, Сантиров и Цонев. 


Днес Василев е подал оставка чрез Цацаров до Висшия съдебен съвет. Цацаров обаче отказал да я представи пред съвета след като получил резултатите от проверката срещу Роман Василев. В хода й обяснения са дали самият Василев, бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев и специалния агент Иван Москов.  Изискани са и допълнителни данни, включително преписки, водени в Инспектората на Върховната касационна прокуратура спрямо Василев.
От материалите и обясненията е установено, че всички действия, извършени от прокурор Василев в хода на разследването по досъдебното производств,о са били координирани с екипа, на който това разследване е било възложено и са били изцяло съгласувани с ръководството на прокуратурата, информират от държавното обвинение. 


Случаят нашумя през 2010 г. след зрелищен арест на бившия военен министър Николай Цонев, когато Василев се обърна към него с думите: "Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като за всеки един престъпник долу на земята!" Видеото от ареста беше разпространено от МВР и след вдигналия се шум прокурорът беше наказан с порицание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK