Райков представи приоритетите на служебния кабинет пред чуждестранни посланици

Марин Райков

© Юлия Лазарова

Марин РайковПравителството е изпълнено с решимост да осъществи конституционните си правомощия. Това заяви министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков на среща във Велико Търново с ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България, съобщиха от Министерството на външните работи.


Райков припомни основната задача на служебното правителство е организирането на свободни, демократични, прозрачни и честни парламентарни избори.


Той подчерта, че наред с това кабинетът му приема като свои приоритети българското участие в изработването и осъществяването на политиките на ЕС, енергийната и регионалната политики, ангажиментите на България заедно с международната общност за опазване на сигурността и за устойчивото развитие, борбата срещу международния тероризъм.
Вътрешнополитически задачи


"Ефективното и прозрачното усвояване на европейските финансови инструменти и фондове е отговорен ангажимент на служебното правителство, защото тези средства са важен инструмент за инвестиции в растеж и заетост и за постигане на целите на стратегия "Европа 2020", заяви премиерът.


Сред най-належащите задачи пред българското правителство е справянето с безработицата особено сред младите хора, добави Марин Райков. Той изрази и надеждата, че отчитайки постигнатите резултати и изпълнените критерии за присъединяване към шенгенското пространство, резервираните държави членки ще заемат конструктивна политика и ще подкрепят един общ прагматичен подход.


Постигането на ред, ефективност и прозрачност на енергийния сектор в България е особено важна тема в дневния ред на правителството, каза премиерът и външен министър като акцентира върху предприетите от правителството законодателни промени в сектора. "Диверсификацията, либерализацията и постигането на по-добра енергийна ефективност са правилните стъпки в това отношение" изтъкна Марин Райков.


Приоритети във външната политика


Като основен приоритет на кабинета във външната политика Райков посочи изграждането на регион на стабилност, просперитет и сигурност в Югоизточна Европа. "Ние искаме повече Европа в региона", заяви той и допълни, че като член на ЕС и НАТО, България е един от най-активните поддръжници за евро-атлантическата интеграция на страните от Балканите.


Според премиера и външен министър предстоящото присъединяване на Хърватия към ЕС от 1 юли ще отправи ясно послание към останалите страни от региона, че членството в ЕС е постижима цел при изпълнение на поставените критерии и стандарти.


"За България добросъседските отношения са не само изискване на ЕС към разширяването, но и ключ към развитието на двустранните ни отношения с Република Македония", подчерта още Марин Райков.


"България подкрепя реализирането на европейската перспектива на Република Македония – за нас тя няма алтернатива. Нашата привързаност към европейската перспектива на Република Македония, обаче, не е достатъчна. Добре би било, самата тя да е привързана към нея", допълни той.


Когато говорим за постигането на регионална и глобална сигурност не можем да бъдем безучастни към продължаващото напрежение в Близкия изток и по-специално кризата в Сирия, която придоби катастрофални измерения, каза премиерът.


България ще продължи да участва активно, заедно със своите съюзници и партньори, и в борбата срещу международния тероризъм, отбеляза той. Страната продължава разследването на терористичния акт в Бургас от миналото лято, при който загинаха петима израелски туристи и един българин, и ще предоставяме всички събрани доказателства на нашите партньори и съюзници от ЕС и НАТО, подчерта министър-председателят.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...Страната продължава разследването на терористичния акт в Бургас от миналото лято..."

  Е нее, нали Цецоний разкри и заклейми атентаторите...и сега ГЕРБ се напъва да счупи брояча на изборите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2013 Любопитно

  "справянето с безработицата особено сред младите хора" - само това е близо до реалността. Другите клишета, общо взето са все в "тази посока", която никак не е в крак с НУЖДИТЕ на хората в България, а с вперен взор към ПРЕДСТАВЯНЕ, като добрички към ЕС, ЕК и партньорските и близки съдружни...

  Коментиране на анализираното, вече...
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Това е кабинет на статуквото и топленето на стола и избори в полза на Герб !!! Интересно обаче каква бомба им е заложил оня дето избяга и дава клетвени показания срещу бившите властници !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  и как са намалили младежката безработица !? и с колко човека е намаляла !?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Харесва ми дългия и широк хоризонт на кабинета.

  Статията някак подсказва, че ще управлява повече

  тъй като е добре приет сред хората както нито една партия в момента.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Правителството е изпълнено с решимост да осъществи конституционните си правомощия. Това заяви министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков на среща във Велико Търново с ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България, съобщиха от Министерството на външните работи.
  Правителството не може да е изпълнено с решимост да осъществи конституционните си правомощия, а е длъжно да изпълни конституционните си правомощия, Райков. Конституцията (или основен закон) е върховен закон и е задължителна за всички, тя не е с пожелателен характер.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  До коментар [#6] от "latcho59":

  ++++++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "latcho59":

  Конституцията не е приета с референдум за да важи като основен закон, а силово се налага от 91 г. и в разрез с декларацията за човешките права на ООН от 1948 г.

  Така тя важи само на добра воля и има само препоръчителен характер. Благодарение на това вместо върховенство на закона има такова на силата и страха.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 9. 9 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  посланиците ли са ти началници и какъв го дириш там да им показваш какво ще правиш в собствената си държава ??
  Не съм чул американския президент да вика посланиците да им представи какво ще прави .

 10. 10 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "tripleaaa":

  Не е нужно Конституцията да се приема чрез референдум, може да бъде приета и чрез Велико Народно събрание (т.е. представители избрани от народа да създадат Конституция).
  Що се отнася за декларацията за правата на човека от 1948г. от ООН, режимът на легалност на този документ е абсолютно на добра воля и няма задължителен характер. Единствено Хартата за предпазване правата на Човека и фундаменталните му свободи има конституционна и юридическа стойност като нормативен акт в България. След 2011 година, когато влезе в сила Лисабонския договор това важи и за Хартата за правата на човека на ЕС.

 11. 11 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "tripleaaa":

  Въпросната Харта за предпазване правата на Човека е от 1951г. и е приета от Съвета на Европа (да не се бърка със Европейския съюз) и спазването й от всичките 47 страни, ратифицирали и приели хартата се следи от съда за правата на Човека в Страсбург.

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#8:"tripleaaa"]Така тя важи само на добра воля и има само препоръчителен характер. [/quote]
  Щом ти казваш, значи е така, "tripleaaa". Затова аз се обръщам към министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков, а не към теб! Иска ми се да вярвам, че поне за състава на служебното правителство Конституцията е върховен закон и е задължителна.

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#8] от "tripleaaa":
  [quote#8:"tripleaaa"]Така тя важи само на добра воля и има само препоръчителен характер. [/quote]
  Иначе в затвора всички са невинни. По техните думи, разбира се. Всички обещават, че като излязат, ще изпълняват Конституцията и законите на страната, ще се променят и никога повече няма да правят така, както и няма да пишат глупости като теб по форумите.
  http://www.lentata.com/page_4483.html

 14. 14 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#10] от "peron":

  Дай примери за страни където конституцията на страната

  не е приета с референдум след като е била изработена от ВНС?

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 15. 15 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 639 Неутрално
 16. 16 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#14] от "tripleaaa":

  Конституцията на Съединените Американски Щати, Белгия, Испания и доста други държави. Въпросът е какъв е контролът на ревизия на Конституцията. Аз искам чрез референдум да може да се ревизират някои членове от Конституцията, като изключим примерно член 1-ви (и други основополагащи артикли, които гарантират либералната демокрацията в България), който да бъде предпазен от ревизия.

 17. 17 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  След защитата на Божанчо този клабинет за мен е напълно компрометиран. От него не очаквам нищо, поне не нещо хубаво. Всъщност очаквам едно нещо - да си замине колкото е възможно по-бързо.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 18. 18 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  К'ви приоритети бе, Райков!? Утре си отивате!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1241 Любопитно

  До коментар [#18] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":  К'ви приоритети бе, Райков!? Утре си отивате!"

  -Дошло време да си отива,той още приоритети уточнява и разяснява.
  Впоследствие имах разочарования от Софиянски,но си спомням като стана служебен премиер,още втория ден беше в Нефтохима и веднага се заредиха болници и училища с нафта и така за няколко дни се виждаха неочаквани резултати.Аз лично го срещнах в Русе по половерче,без охрани и кавалкади да обикаля заводите,а тия само нагиздени пред екраните бъбрят с нежен и успиващ тон за приоритети и действия-никакви.Само обещания,за които след това намират обосновани причини да не ги изпълнят.
  А това"изпълнени с решимост" не е ли "като две капки вода" с"имаме воля",което по- ми харесва защото се чете отзад-напред:"ЯЛОВ ЕМАМИ".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK