Калин Георгиев: В България не се подслушва повече, отколкото в Европа

Калин Георгиев

© Юлия Лазарова

Калин ГеоргиевВ България не се подслушва повече, отколкото в останалите държави в Европа. Това заяви в интервю за БНТ главният секретар на МВР Калин Георгиев.


Според Георгиев е грешка, че се поставя на публично обсъждане темата за подслушванията, защото във всяка държава службите извършват такава дейност, но тя не се афишира.


Броят на подслушванията в България, съпоставимо с населението, отговарят на общоеврепейските норми, но нито една държава няма да ви каже какви са те, защото всяка знае, че това е предмет на националната сигурност и не коментира темата, обясни Георгиев.
Главният секретар на МВР защити нуждата от доверие спрямо служителите на министерството с думите:"Тези, които не ни вярват днес, няма да вярват и утре". Според него през последните 20 години политиците умишлено убиват държавността, а МВР е един от стълбовете на държавата. След кризата на религиите, кризата на идеологиите, идва и кризата в доверието към МВР. Най-малко полицията е отговорна за това, обяви Георгиев. Според него е крайно време професионалният състав в МВР да бъде оставен да работи и да не се подменя. Ние по закон сме деполитизирани, на практика също, заяви Георгиев в отговор на въпрос дали може да гарантира, че МВР няма да работи в полза на някоя партия по време на изборите.


Помолен да обясни по-конкретно идеята за ротация на полицаите, Георгиев уточни, че ротация няма, а става въпрос за пренасочване на полицейски сили там, където има нужда, и това ще става по ясни критерии. И се зарече при следващата си среща с журналисти да се постарае да използва речник от не повече от 150 думи, за да бъде разбран добре.


Само преди два дни Калин Георгиев повтори, че няма как да бъде извършена териториална ротация на полицаите, както неотдавна предложи служебният премиер Марин Райков.


За щастие с премиера имаме няколко езика, на които можем да се разбираме и нямаме никакви различия, увери главният секретар на МВР и уточни, че указанията на премиера в МВР се изпълняват като заповеди.


За предстоящите избори МВР има няколко основни задачи, за които се е подготвило добре – опазване на обществения ред по време на изборния процес, противопожарната безопасност и разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпления срещу избирателните права на гражданите, заяви още Георгиев. Според него е крайно време хората да престанат да се оплакват, когато полицията работи, тъй като се е стигнало до такова положение, че законови правомощия на полицаите се тълкуват като полицейско насилие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK