Журналисти отново питат Цацаров дали Борисов е разпореждал дела за оперативно наблюдение на репортери (обновена)

Журналисти отново питат Цацаров дали Борисов е разпореждал дела за оперативно наблюдение на репортери (обновена)

© Юлия ЛазароваНад 40 журналисти  и правозащитници изпратиха повторно отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. В него те напомнят, че не са получи отговор на предишния призив от феврури, в който от  държавното обвинение дали има данни по нареждане на бившия премиер Бойко Борисов, ексвътрешния министър Цветан Цветанов или друг високопоставен служител в МВР да е извършвано незаконно подслушване.


Повод за първото писмо беше репликата на Борисов преди заседанието на консултативния съвет по национална сигурност през февруари: "Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички." Повод за думите му беше изнесената в медиите информация, че през 1997 г. ЦСБОП му е завела дело за оперативно наблюдение.


Подписалите първото писмо уточняват, че все още не са получили отговор на въпросите си.
Досега Цацаров само веднъж неофициално е коментирал. По думите му той може да каже само дали има образувани досъдебни производства, а не оперативни дела.
В новото писмо журналистите и правозащитниците отбелязват, че "обоснованите предположения за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства и за произвол при боравенето с получената по този начин информация" са довели  до прогресивно влошаване на обществения климат в страната и до срив на доверието в институциите.


"Днес се обръщаме отново към Вас убедени, че за запазване на общественото спокойствие и правовия ред се налага да разпоредите образуването на досъдебно производство, което да изясни:


има ли данни министър-председателят от правителството на ГЕРБ, бившият министър на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ, високопоставени служители на МВР или свързани с тях лица да са извършвали нерегламентирано подслушване и да са нареждали образуване на оперативни дела срещу български граждани;


възможно ли е в рамките на законно разрешено използване на СРС да е извършвано подслушванe на хора, които нямат нищо общо с разследваната престъпна дейност; възможно ли е органи на МВР умишлено да са въвеждали в заблуждение съда, като са включвали в исканията за разрешение на СРС лица, целта на чието проследяване е била политическа или икономическа", настояват журналистите и правозащитниците.


Към писмото им са прикрепени над 300 публикации от пресата и различни електронни издания, посветени на темата за специалните разузнавателни средства и множеството сериозни съмнения и данни за злоупотреба с тях.


"Огромният обем от журналистически публикации по темата (от началото на годината броят им е над 300) е сигнал за високата тревожност, с която живеят хората в днешна България. А липсата на адекватна реакция от Ваша страна при отсъствието на други работещи институции, е в състояние да увеличи антисистемните настроения сред населението", пише още в писмото.


Подписалите го настояват Цацаров да разпореди прокурорска проверка има ли образувани такива дела по разпореждане на тогавашния министър-председател и ако има, от кои служби, срещу кои граждани, какви са делата и каква е процесуалната им фаза. "Искането ни засяга един от най-болезнените проблеми в страната: изясняване на това как се упражнява тайната власт в България", се казва още  в писмото до Цацаров.


Преди време международното организация "Репортери без граници" определи коментара на Борисов като "разрушително послание", което може да има "катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни".


Журналистите пишат още, че въпреки "многобройните данни за незаконно използване на специални разузнавателни средства, държавното обвинение не се наема да разследва фактите, а издирва авторите на сигналите и заплашва хората, дръзнали да ги осветлят. Последният пример за това е недопустимата намеса в свободата на медиите чрез приканване на журналист "да издаде" източниците си на информация".
Прокуратурата генерира престъпност, която не желае да разследва.


"Настоятелното ни искане за образуване на досъдебено производство е свързано и с обстоятелството, че това е единствената възможност да бъде осигурена процесуална защита на свидетелите, тъй като заявяването на истината за престъпления, извършвани от държавни органи, предполага опасното им конфронтиране с източниците на "тайната власт", пише още в писмото.


В него се припомня, че  разпитите от една проверка (бел. ред. проверката в МВР е образувана по закона за съдебната власт, която ограничава правомощията на прокурорите) не могат да бъдат ползвани в наказателен процес, а разпитаните не могат да поискат от прокурора да вземе мярка за незабавната им защита.


"Това е възможно само при образуване на досъдебно производство, което е изключително важно и за авторите на сигналите, и за проверяващите, и за гражданското доверие в овластените институции".


"Обществото, господин главен прокурор, вече не вярва на прокуратурата, защото съществуват основателни подозрения, че прокуратурата генерира престъпност, която не желае да разследва. Опасяваме се, че Вашето бездействие или симулация на действие - особено в настоящия политически момент - могат да ви уличат в съучастие", пише в писмото. Поради тази причина журналистите и правозащитниците настояват от проверката да бъдат отстранени "свързаните с бившия вътрешен министър лица, чиито имена и служебна кариера са добре известни в правния свят" (бел. ред. проверката в МВР се води от градския прокурор на София Николай Кокинов и заместника му Роман Василев, който е бил награждаван от Цветанов).


"Искаме още веднъж да повторим, че Вашата намеса се налага, защото в настоящия случай безпрецедентно е прекрачена всяка граница на търпимост, а и защото по-нататъшната Ви пасивност би увеличила съществуващите подозрения на Европейските ни партньори, че в България нарушаването на основните граждански права се толерира от най-високо ниво. Що се отнася до правната рамка, позволяваща употребата на СРС, уверяваме Ви, че ще настояваме следващото Народно събрание да създаде анкетна комисия, която да извърши комплексна проверка на нормативната уредба и на практиката по  нейното приложение от страна на всички служби, в това число и Върховната прокуратура", завършва писмото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK