Цветан Цветанов: Притеснявам се дали аз и Бойко Борисов не сме подслушвани (допълнена и видео)

Цветан Цветанов на националната конференция на ГЕРБ. Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Цветан Цветанов на националната конференция на ГЕРБ. Снимката е архивнаЗапочвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с бившия министър-председател Бойко Борисов не сме подложени на незаконно подслушване, което би могло да бъде осъществено точно по време на кампанията. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов в Елин Пелин, цитиран от агенция "Фокус". Малко преди това от ГЕРБ съобщиха, че Цветанов ще направи изявление в Долна Баня.


По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че в МВР са открити нарушения, позволяващи нерегламентирано подслушване. По думите му "две трети" от сигнала, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване под ръководството на Цветанов, е "верен". Това стана повод опозицията поиска Цветанов да бъде разследван и да не участва по никакъв начин в изборите.


По-късно заместник-председателят на ГЕРБ призова да се изчака краят на досъдебното производство, за да се дават обективни оценки. Предпоставки е едно, доказателства - друго, каза той.
Цветанов поиска Станишев да му се извини публично за обвиненията, които по думите му се оказали неверни. 


Бившият вътрешен министър призова "да бъдем отговорни в една изключително важна политическа ситуация". Затова от ГЕРБ нямало да използват прокуратурата като аргумент в политическите си послания.


Цветанов ще е проводник на предложенията на прокуратурата


В опита си да се защити, Цветанов говореше несвързано и отново препрати към предишният министър-председател Сергей Станишев и към организираната престъпност."Лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да каже къде са докладите с гриф "класифицирана информация", които изчезнаха по негово време. Попитахте ли лидера на БСП - какво се случи с документите, които бяха с гриф "класифицирана информация", и бяха изнесени преди неговото освобождаване от министерското кресло? Той не обслужва ли и не обгрижва ли организираната престъпност, когато е предоставил тази информация? Защото, след като не е намерена, значи тя е в ръцете на организираната престъпност. Това са доклади и информация, която касае организираната престъпност на България",смята още бившият вътрешен министър.


В един момент той говори и в трето лице и коментира обещанието си да се оттегли от политиката, ако се докаже, че под негово ръководство е осъществявано незаконно подслушване.


"Когато се докаже, че бившият вътрешен министър 2009-а - 2013-а, е разпореждал за незаконно използване на СРС-та, ще се оттегли от политиката, и ще си понесе наказателната отговорност.  Когато вече се потвърждава, че това не е вярно и, че неговото твърдение, което е отправил лично към мен, е лъжа, аз искам да призова Станишев да излезе и публично да се извини за това, което каза. Той нямаше смелостта да заяви, че ще се оттегли от политиката", заяви още Цветанов. По думите му той винаги е допринасял да има прозрачност и реален контрол с въвеждането на парламентарната подкомисия за контрол над СРС-та. 


"Ако ГЕРБ спечели изборите, и ако премиерът бъде натоварен с мандат, а той ще бъде определен от ПП ГЕРБ за премиер, и ако прецени, че мога да бъда отново министър на вътрешните работи, ще окажа пълно съдействие за реализирането на тези нови нормативни уредби, които са предадени като пакет от законодателни промени от прокуратурата", каза още Цветан Цветанов.


"Знам какво съм правил в МВР, но Станишев не знае"


"Благодарен съм за бързата реакция на прокуратурата след внесения сигнал. Удовлетворен съм, че няма доказване за незаконно подслушване, извършвано по разпореждане на Цветанов", заяви бившият вътрешен министър в Долна Баня, цитиран от БГНЕС. "Ако се докаже, че съм разпореждал подслушване, ще се оттегля от политиката и ще си понеса отговорността. Знам какво съм правил в МВР, но Станишев не знае", заяви още той.


Цветанов избирателно преразказа правомощията си според закона във връзка със специалните разузнавателни средства "Министърът на вътрешните работи трябва да следи за начина, по който се разпореждат исканията за използване на СРС. Той подписва искането, след като е спазена цялата процедура. Нали не си представяте, че е в неговата компетентност да ходи и да гледа техническите средства. Това не е моя работа", заяви бившият вътрешен министър.


По-рано днес  заместник-главният прокурор Борислав Сарафов цитира закона за специалните разузнавателни средства, според който контролът върху прилагането на СРС-та се осъществява от вътрешния министър. Освен това в Закона за МВР е записано, че министърът назначава шефът на СДОТО.


От ведомството, което в момента се оглавява от служебния вътрешен министър Петя Първанова, съобщиха, че заради доклада на държавното обвинените директорът на СДОТО Сергей Кацаров и началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров са временно отстранени.


Цветанов отправи и препоръка към главния прокурор Сотир Цацаров – "да се разшири обхватът на проверка на тази техника". "Като бъдещ депутат и ако ГЕРБ спечели изборите, когато политическото решение на партията е да възложи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, ще съдействам отново за пълната прозрачност и контрол, за да няма спекулации и да не се използват такива поводи за политически спекулации", заяви още Цветанов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK