Европейската прокуратура ще покрива дейността на ОЛАФ

Джовани Кеслер

© Анелия Николова

Джовани КеслерЕвропейската прокуратура, която предстои да бъде създадена, първоначално ще разследва финансови престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Това каза генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер по време на конференция в София, посветена на създаването на новия европейски орган.


Кеслер коментира, че компетенциите на ОЛАФ ще съвпадат с бъдещите компетенции на европейската прокуратурата, но със сигурност структурата на Европейското звено за съдебно сътрудничество Евроджъст ще продължи да съществува. Генералният директор на ОЛАФ обясни, че някои от държавите-членове на ЕС са чувствителни към идеята, външна сила да започне да упражнява някаква форма на вмешателство в националните им компетенции. Консенсусът ще бъде постигнат с всички държави от ЕС чрез активен дебат, каза той.


Той коментира и делото САПАРД, като обясни, че това е добър случай за две паралелни разследвания по един и същ казус. Крайният резултат обаче не съвпадна, каза Кеслер и това според него показва, че нещо не е наред. Според него всичко това ще се промени с изграждането на европейската прокуратура, като чрез нея би се стигнало до едно разследване и един процес.
Българският главен прокурор Сотир Цацаров коментира, че бъдещата европейска прокуратура чрез делегирани прокурори трябва да може да установява пряко връзка с националните съдебни системи, като трябва да бъде използвана идеята за т.нар. двойна подчиненост на европейските прокурори. Това ще позволи по-бързото им и ефективно интегриране в националните правни системи.


Според Мишел Конинкс – президент на Евроджъст, бъдещата европрокуратура няма да може да работи без помощта на експерти от полицията и прокуратурата.


Бившият главен прокурор Борис Велчев смята, че предимството на новата прокуратура пред българската ще бъде, че като структура извън съдебната власт, тя ще може да създаде независими от националните власти оперативни служби.


По въпроса с метода на работа на бъдещата Европейска прокуратура Джовани Кеслер обясни, че няма да има Европейски наказателно-процесуален кодекс. Педвижда се създаването на набор от правила за следствените действия, които да поставят общи критерии за всички държави. Разследването ще се извършва според законодателството в съответната държава, в която се разследва.


На въпрос, пред кого ще отговарят делегираните прокурори на европейско ниво и пред регионалните правни системи, Кеслер отговаря, че все още няма конкретни отговори. Той даде пример с Италия, чието обвинение действа на две нива, където има национален прокурор за борба с мафията.


Тъй като се предвижда в общоевропейската прокуратура да работят делегирани прокурори, всяка държава член на съюза ще трябва предварително да обявява своите обвинители. Освен разследвания в европейската прокуратура обаче, се предвижда те да могат да действат и на национално ниво. Според чуждестранните гости, за делегирани прокурори трябва да бъдат определени най – добрите. Те ще бъдат изправени пред редица затруднения и няма да бъдат в "завидно" положение.


Според представителите на Германия, европейската прокуратура трябва да бъде напълно независима, но е нужно решенията й да подлежат на контрол. Европейското обвинение трябва да поеме ангажимент за закрила на финансовите средства на ЕС, да осигури високи стандарти по отношение на основните права и процесът на хармонизиране на законодателствата на правната взаимопомощ да бъде улеснен. Румънските представители обясниха, че все още не са достигнали до официално становище по въпроса за европейската прокуратура.


Бившият зам.-главен прокурор и настоящ обвинител във Върховната касационна прокуратура Галина Тонева предложи бъдещата европейска прокуратура да бъде изградена на основата на "национални" и "централно" бюро. Според нея те не трябва да бъдат подчинени на държавните власти, а единствено на европейския прокурор, който да координира работата на националните бюра.


В края на конференцията прокурор Иванка Которова, ръководители на отдел "Международна правна помощ в международния отдел на Върховна касационна прокуратура", заяви, че страните, които не одобряват идеята за европейска прокуратура, не са в залата. Тя заяви, че българската прокуратура е готова за подобен проект.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  добре е-преди връзката на ОЛАФ с България беше КАЛИНКА-ОНАЯ С ДИПЛОМИТЕ. Да не се бърка оная работа с другата работа.

 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Това добре!
  Някои европейски /изучавал съм структурите в Италия/ си имат, освен Финансова полиция, ръководена от генерали, специализирана прокуратура и специализиран съд за престъпления с бюджетни средства и средства от ЕС!

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Добре е да има и такава система за контрол над съдебната система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK