Райков не смеел да си помисли, че той и правителството му може да са подслушвани

Райков не смеел да си помисли, че той и правителството му може да са подслушвани

© Надежда Чипева, КапиталНе смея да си помисля, че тези нарушения може да са ставали и по време на моето правителство, заяви служебният премиер Марин Райков във връзка с констатациите на прокуратурата в МВР.  Райков беше на посещение във Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод Деня на конституцията - 16 април.


Според служебният премиер към момента "няма впечатление да има достатъчно доказателства за вината" на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, иначе е щяло да бъдат повдигнати обвинения. "Вие знаете, че ние сме в демократична държава и презумпцията за невинност е принцип, който е в основата на нашето правосъдие. Освен това, което казах, че няма повдигнато обвинение, ние предприехме и други мерки", заяви още Райков.


Премиерът припомни, че временно са отстранени шефът на СДОТО Сергей Кацаров и ръководителят на отдел четвърти в службата Радко Димитров и допусна, че с разследването "нещата ще станат ясни в разумни срокове". 
Вчера от държавното обвинение съобщиха резултатите от проверката в МВР по повод сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев. Тя извади фрапиращи нарушения в СДОТО, които позволяват нерегламентирано подслушване. Едно от разминаванията е, че неколкократно автомобилната техника, която е действала като мобилен оператор и е можела да записва глас, вместо на паркинга (както е било записано в пътната й книжка) се е намирала по софийските улици. Това е било засечено с помощта на записи от видеонаблюдението в София. Някои от дните, в които това е установено, са след встъпването в длъжност на служебното правителство.


Образувани бяха четири досъдебни производства срещу трима бивши и настоящи директори в Специализираната дирекция за оперативни технически операции (СДОТО) и един служител в нея.


По думите на Цацаров "две трети" от сигнала, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване под ръководството на Цветан Цветанов, е "верен". Това стана повод опозицията да поиска Цветанов да бъде разследван и да не участва по никакъв начин в изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1780 Весело

  Хич дане му мисли, а да внимава какво говори.

 2. 2 Профил на Ужас
  Ужас
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Абе има ли един нормален човек, който да вярва, че някакъв си Радко, някакво директорче на дирекция, ще подслушва незаконно и после ще ходи по нощите с отвертката да трие данни, без да му е спусанот отгоре?!
  Радко е подслушвал и после се е пробвал да трие! Това е факт! Но и двете му действия са спуснати! Всички се досещаме от кого, или поне със знанието му!
  Да видим дали ще има някаква развръзка до изборите или всичко ще утихне...

 3. 3 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  С всяко свое действие служебното правителство доказва, че са подлоги на ГЕРБ! Нямало било доказателства за вината на Цветанов!Има разбира се относно Закона за СРС: Чл. 34а, ал. 1 т. 1 от Закона за СРС: "Контролът върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от министъра на вътрешните работи, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи." Чл. 37а от Закона за МВР: "Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" се ръководи от директор, който се назначава от министъра на вътрешните работи." Това казва всичко! Според мен нарушаването на тези членове от посочените закони са директно за обвинения на Цветанов за престъпна небрежност по служба, занижен контрол, от които произтичат незаконни действия от страна на МВР! Нарушаване на законите от органа, който следи за спазването на същите - това е страшно!

 4. 4 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нов кандидат за лидер в категорията "Цитат на деня".

  "Вие знаете, че ние сме в демократична държава и презумцията за невинност е принцип, който е в основата на нашето правосъдие."

  Ние всъщност бяхме на път обосновано да допуснем, че този принцип поне у нас предстои да бъде изместен от своята противоположност.

 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Що го е страх да си помисли? Нека си отпусне въображението Цвинокио е всесилен? Не ли?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  не мога да повярвам, че райков не знае, какво правят неговите хора

  Времето е наркотик, много от него убива.
 7. 7 Профил на krista_p
  krista_p
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И да смее, и да не смее - слушали са го, естествено.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Весело

  Този човек ако знае,че е министър преседател,сигурно знае, че и той носи отговорност.Всички говорят като за природно бедствие.

 9. 9 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Не е необходимо да си "помисля"! Ще го разбере наяве!

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 736 Весело

  Който го е страх от мечки не ходи в гората!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  НЕ Е СТРАШНО ДА МИСЛИШ ! СТРАШНО Е ОБРАТНОТО !!!
  /Сенека/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  От Римската империя та до днес демокрацията често е само фасада!Както и самият Райков!

 13. 13 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо да си го мисли, като си го знае. Освен МВР още няколко служби имат средствата да го правят, но никой даже не ги споменава. Някои са абсолютно безконтролни от 1990 г. Поздрави.

 14. 14 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Райков не смее да си помисли, че той и правителството му може да са подслушвани"

  Много нанагорно ще ми дойде сега-след целия ужасен свят с онова в Бостън-ако се добави и "ужаса" и непромисълта на този другар! И без туй се наповръщах с всички другари преди тоя,сега ще ме кара пак да продължа!
  Някой си НИКОЙ не щял да си помисля че това което вършат с микрофона и с рупора,с което ни проглушават ушите -че можело да бъде тихичко подслушвано!)
  Не смей да си помисляш,Рачко,не се ужасявай-за да не се ужасявам и аз!Само смей да правиш онова,зарад което оня персонаж носеше името-прякор Рачко Пръдлето!Запушвам нос...

 15. 15 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#3:"danakoplatec"]С всяко свое действие служебното правителство доказва, че са подлоги на ГЕРБ! [/quote]
  добър ден!! това ви го казах още преди да бяха встъпили в длъжност!
  лека нощ!!

 16. 16 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Големият въпрос е не е дали са подслушвали незаконно!Големият въпрос е и на коя чужда държава са предоставяли информацията?Цветанов колкото и прост да е,не е чак толкова прост да върши такива неща без голям батко зад гърба!Много интересен въпрос е също кога се сдобиваме с такава техника!Щото досега е ясно само че е по времето на ГЕРБ!Нещата ще станат сложни ако се окаже че я имат след атентата в Бургас!

 17. 17 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Май се получава "Вина има, виновен няма"!

 18. 18 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ужас":

  Всички се досещаме от кого, или поне със знанието му!
  Я пояси ,че аз се сещам за Серго и Гоце.Много добра постановка.
  А оня е трил най вероятно как е подслушван Боко и Цецо.

 19. 19 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 782 Весело

  Пак ще се опитат Герб да минат само с бушони. Нищо не са научили от бушона Дянков. Ама как да си прежалят опакото на партията? По-скоро лицето ще прежалят някакси.

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Вие знаете, че ние сме в демократична държава и презумцията за невинност е принцип, който е в основата на нашето правосъдие. Освен това, което казах, че няма повдигнато обвинение, ние предприехме и други мерки", заяви още Райков.
  Да, Райков, презумпцията за невинност все още не е отменена. Всеки е невинен до доказване на противното и това е признато европейско право. Презумпцията за невинност или Презумпцията за невиновност (на латински: praesumptio innocentiae) е отраслов правен принцип в пеналистиката.
  Принципът е закрепен в чл. 31, ал. 3 от Конституцията на България: „Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда“ и в чл. 6, ал. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по която Република България е страна от 1992 г.: „Всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона.“ Искам на основание доклада на Прокуратурата за подслушването, лицето Цветан Цветанов да бъде обвинено в престъпление, да бъде привлечен в качеството си на обвиняем и неговото дело да бъде гледано справедливо и публично в разумен срок от независим и безпристрастен съд, предварително създаден със закон. А компетентният съдебен орган на държавата нека да постанови присъдата си.
  Аз не виждам в това свое желание погазване на презумпцията за невинност.

 21. 21 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1692 Весело

  Има нужда от още един символ при коментарите.Освен + – и !, трябва и знак за "много тъп". Може да е лейка,кратуна или снимка на бивш министър.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  [quote#18:"bta"]А оня е трил най вероятно как е подслушван Боко и Цецо.[/quote]

  Верно?
  Ония, с главата като яйце пусна позивната, а вие вече сте се въоръжили с тази идиотщина.
  Веднъж го казах, а сега пак ще го повторя. Цвъ щеше да е чист като момина сълза, ако след пресконференцията на Станишев беше пуснал заповед за вътрешна проверка, отстранил цялото ръководство на службата за слухтене и бе нашарил буса с с лепенки и пломби навсякъде.
  Цвъ даде пресконференция и рече, че всичко това дето казал Станишев е лъжа. Повтарям, всичко.
  Е, не е лъжа, а фактът че някакъв радко е разфасовал техниката с цел укриване на доказателства засилват още повече съмненията в Цвъ...

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тяхната леко наподобява библейски сюжет -
  Моню царчето роди Боко Тиквата, Боко Тиквата роди Цветан - личния Ташунко Сапа на Винету, роди и Росен Презедентелиев, Ташунко Сапа роди тоталното подслушване, а Презединтелеиев роди Райков румнолиев и т.н. до пълната победа на генеалогията над здравия разум...

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Защо да не си помисли например, че Туй пак може да се скрие ккто зад фустата на тъщата така и зад сегашната Генарал Министър ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 25. 25 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Райков се оказа най-неуспешния избор от 3-мата ни служебни премиери досега, според мен!

 26. 26 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Премиерът припомни, че временно са отстранени шефът на СДОТО Сергей Кацаров
  ***********
  Много Сергеевци в този скандал.Мирише от всякъде на руски имена и нрави.

 27. 27 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#22] от "Graf":
  Ами да ди каже не ми пука кой и за какво е подслушван този, който го е страх той реве.
  А това го написах ,за да покажа как може да се интерпретира всичко.

 28. 28 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Ех, г-н служебен премиер, с това ли да Ви запомним - че бършите задниците на рапоня и пудела му?

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 29. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#22:"Graf"]Е, не е лъжа, а фактът че [/quote]вътрешния министър не е издал правила за работата на служителите в СДОТО, а съгласно чл. 115 от Конституцията министрите издават правилници, наредби, инструкции и заповеди. Съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за нормативните актове те могат да бъдат издавани само от органите, предвидени от Конституцията, от закон или указ, т.е. предвидена е специална компетентност относно субектите на съставянето на акта и това не е случайно - с нормативните актове се създават и формират правила за поведение, с тях се създават правни норми, поради което в чл. 2, ал. 2 от Закона за нормативните актове изрично е предвидено, че компетентността да се издават нормативни актове не може да се прехвърля. СДОТО е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи. А престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.
  Общественоопасно е деянието, което застрашава или уврежда личността, правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в РБ или други интереси, защитени от правото. Налице е действие или бездействие на министъра на вътрешните работи и заради всички тези му нарушения на закона, прокуратурата сега е предложила на служебния вътрешен министър да издаде правила за работата на служителите в СДОТО.
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1921975

 30. 30
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 31. 31 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  данс СА ТИ ПРЯКО ПОДЧИНЕНИ! Попитай ги тях! Ама и за тяхната слушалка.../дане станеш втори цвъц/!

 32. 32 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Весело

  От фейсбук: Вярно ли, че ББ хукнал с една отвертка в ръка да отвива главата на ЦвЦв?
  - Не, мъчил се е да демонтира само ушите, щото тоя модел няма памет.

 33. 33 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#27:"bta"]Ами да ди каже не ми пука кой и за какво е подслушван този, който го е страх той реве. [/quote]
  До коментар [#27] от "bta":Шушумиго, Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.
  Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
  Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
  Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
  Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления. Всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси.
  Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите, така че не ми пука ти какво мислиш, "bta". "bta", твоите права свършват там, където започват правата на другите хора!


 34. 34 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#33] от "latcho59":

  Ай сега ми кажи кое от това, което си написал, се спазва на тая територия България? А?
  А защо не се спазва, отдавна е ясно.

 35. 35 Профил на lapacalo
  lapacalo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пионер във Великия Поход към Централния Софийски е Миро Мръшляка. Следва Хубав Цвъцко. След редица перипетии, велики сражения и славни подвизи там ще акостира и всенародният любимец Бате Бабуин, придружен от голяма част от маймунарника.
  Чакат ни исторически събития!

 36. 36 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#34:"tily_lily"]А защо не се спазва,[/quote]защото
  http://www.slovo.bg/old/prs/nesmenar.htm

 37. 37 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1114 Весело

  Познал е,че сме демократична страна!Как ли са подслушвали в римския сенат?!Сигурно са наемали сабинянки!

 38. 38 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "latcho59":

  Шушумиго,когато това започне да се зпазва от някой в тая държава ще кача ЕВЕРЕСТ за един ден.
  Тая държава ще се оправи когато почнем да мисли реално и почнем да работим без да крадем.И когато някой наруши дадени права да се съобщава на висок глас ,а не да си мрънкаме вкъщи.

 39. 39 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "tily_lily":

  Не го е написъл ,а копирал.

 40. 40 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#34:"tily_lily"]Ай сега ми кажи кое от това, което си написал, [/quote]
  Не го е написал latcho59, а "Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,
  прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази
  КОНСТИТУЦИЯ"...

 41. 41 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "latcho59":

  Е да то на книга е лесно ,но нали знаеш-дела трябват.

 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#39:"bta"]Не го е написъл ,[/quote]
  До коментар [#39] от "bta": Да, за твоя голяма радост и за мое голямо съжаление. Иначе, някои неща нямаше да са написани така.

 43. 43 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 506 Гневно

  Като започнат да се правят на ощипани моми някои премиери, че ми иде да ги цапардосам!

 44. 44 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Проява на лицемерие или нежелание за мислене?Все си мисля ,че е по добре да е умен лицемер!Човек отказващ да мисли е близо до безнадежността!Лицемера при критична заплаха би започнал да мисли адекватно и да взема съответните мерки!Критичният момент е 12-05.Но 12.05 може и да му е лимита от време!

 45. 45 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Записите в колата с подслушвателна техника, която се е движела из София и страната, не са изтрити, както официално обяви прокуратурата. Това разкриха сензационно източници на ПИК в специалните служби. Вчера от Сотир Цацаров и колегите му твърдяха пред медиите, че има заличаване на информация, без да има техническа необходимост от това, и то не защото системата е претоварена."Информацияа в специализирания автомобил с подслушвателна техника е запаметена не на хард диск, от който би могла да бъде изтрита, а на флаш памет", разкриват нашите източници. Това на практика означава, че оттук нататък разследващите ще могат избирателно да ползват информация от мобилната техника, която е иззета и в момента се съхранява при тях.Днес Сотир Цацаров обяви, че досъдебното производство по СРС-гейт продължава с пълна сила. Нищо чудно от иззетата флаш памет да се появят прихванати диалози с основни политически фигури. Има голяма вероятност част от информацията да бъде внимателно филтрирана от компетентните органи, преди да излезе на бял свят, твърдят източниците ни.До момента по СРС-гейт като обвиняеми са привлечени бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, както и настоящият - Сергей Кацаров. Обвиняем е и Радко Димитров - директор на подслушвателното звено. До момента нито един от тях не е дал показания, от които да става ясно, че са осъществявали подслушване по заповед на ръководители на МВР.Твърде вероятно е, ако някои от четиримата обвиняеми усети острието на Темида, да проговори срещу поръчителите на подслушванията.


 46. 46 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Любопитно

  - Казвам: „Не мисли за слонове“.
  За какво си мислиш?

  - Слонове. (Из Inception)

  Премиера може поне да помисли, че в повода за посещението му в този ден е и причината за брутално нарушаване на основния закон. Как може да влезе една конституция в сила след като не е била одобрена чрез референдум?

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 47. 47 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#45] от "moni56":

  ами именно де , ако има поръчители нека си понесат отговорността ,то така каза и цветанов ,ако е той ,напуска политиката ,ама ,ако се окаже ,че някой си е бачкал чястно за други поръчители кво става ,а ако се окаже ,че това са хората работещи и подали сигнала на др станишев ,кво става ,а ако поръчител е бил и самия станише в ,щото досега не съм забелязал да изтичат негови СРС и такива на Доган -не те са честни политици ,ама виж чухме СРС на Ваньо танов ,на Б Б и т .н,та не ми се вярва да не е намесен и станишев,още повече ,че в тяхната партия това е традиция ,баща ми като бивш концлагерист цял живот го слушат на живо и така не успя да си прочете досието в милицията ,пардон сега и викат полиция ,ама със старите милиционери !!!!

 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Баси!
  Дрънкането в китна Българийка с цел замазване и извъртане продължава с пълна сила и отвсякъде!

  Абе, Марине, абе, Райков, кой си ти, та раздаваш квалификации по въпроси в правомощията само на Прокуратурата?
  Кой си ти, та по твоите "впечатления" да се решава дали да обвиняват Онуй или не?
  ПовЕрва си, че си Гооолеееем Началник?
  Или подгряваш публиката?

  И каква е тази "презумпция за невинност" ?
  На Туй? Че нали Туй го играе политик? Там правилата на играта са други.
  Или на Калин? Ама и той, въпреки че се води "професионална квота", се оказва забъркан в политически скандал.

  Аман!

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Весело

  [quote#37:"Лодка в гората"]Познал е,че сме демократична страна!Как ли са подслушвали в римския сенат?!Сигурно са наемали сабинянки! [/quote]
  Тц!
  И тогава както сега - подслушвали са теляците на партийци ... опс ... патрициите, пазвантите, конярите, сега шофьори ...

 50. 50 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#8:"hodounski"]Този човек ако знае,че е министър преседател,сигурно знае, че и той носи отговорност.[/quote]
  този чиляк,както и всички други чиляци преди него-те знаеха че са премиери,но и всички знаеха че НЕ носят никаква отговорност!! в БЪлгария ТЕ я носят всъщност много леко и чак не я усещат-защото НЯМА ТАКАВА!

 51. 51 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "danakoplatec":

  Този наш европейски комунист агент ,понастоящем служебен премиер се прави на хахо,артист като неговия патрон от Правец.Той неможел да повярва,че слухтят около него.Аз ще му кажа,че той е сниман с жена си в леглото и кдрите се подготвят да се покажат ако неслушка.Това е теорията и практиката на органите ,на които е служили на партията майка ,която е отгледала и възпитала баща му и целия му род.

 52. 52 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#47:"tur671"]някой си е бачкал чястно за други поръчители кво става [/quote]

  8 ГОДИНИ!
  Ама ако си каже кой е ,може по-малко или даже хич!

 53. 53 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Явно Райков не смее да си помисли какво става когато тези, които подслушват изведнъж се оказват подслушвани....

  Истината е, че всички по висшите етажи на властта толкова са свикнали с ФАКТА, че се подслушва масово, че това вече не им прави впечатление и това се приема за нещо в реда на нещата.

 54. 54 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#49:"xm..."]И тогава както сега - подслушвали са теляците на партийци ... опс ... патрициите, пазвантите, конярите, сега шофьори ...[/quote]

  Абсолютно вярно! Трагичното е, че първо главно е изтървало шесто главно, а шесто главно е изтървало контрола над подопечните мутри.

  Резутатите са ясни- след 4 години нямаме държава, а след още 4 няма да имаме и територия, ако мат'ряла не се опомни.

 55. 55 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#38] от "bta":

  Тази държава може да се оправи веднаж завинаги,само тогава ,когато отстраниме комунистите от власт със закон за декомунизация с лустрация за 25 -30 год.,национализираме богатствата им по род и произход и ги натикаме в дранголника за мин.10 г.,та хората да ги забравят напълно както по име ,така също и агентурните им имена и физиономии.Само тогава може да кажем,че сме се изравнили с т.н.отличници от средна Европа и Прибалтика.Това може да стане само и единствено с Германския модел за прустройствона обществото.Първата стъпка в това направление е тотален бойкот на изборите.Всеки гласувал ,независимо за коя партия подарява гласа си ,чрез преразпределението на тези престъпници,които ежедневно псува и проклина за измаменит надежди и мечти.

 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#0:"Райков"]Не смея да си помисля, че тези нарушения може да са ставали И по време на моето правителство[/quote]

  Т.е. вече е 100% ясно, че са ставали при предишното правителство!
  Ами Цвъки какво чака!? Сигурно да извадят от лявото му ухо запис на телефонен разговор на Плевненлиев и да открият след от интервенция с отверка в дясното му ухо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#27] от "bta":

  Утре сигурно няма да ти пука, и ако ти посегнат сексуално! Така де! Нали ти е посегнала любимата ... партия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#33] от "latcho59":

  Комунистически лъжи идемагогия,която не спирала от времето на техния архитект Ленин.Оруел много точно го е написал всичко това във фермата.Нашата държава в момента прилича на кочина,където всички прасета са равни ,но има и по-равни.,и така близо 70 г.се изравняваме.ММоже да създадемсловия за равен старт и шанс за всеки в живота ,само тогава,когато изтриеме от властта българските комунисти,техните наследници ,клакьори и помагачи.Това може да стане само с германския модел и опит за преустройство на обществото.

 59. 59 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#40] от "latcho59":

  Всичките тези синковци до един бяха доносници и агенти,които в името на достойнството и справедливоста трябваше да си посипят главата с пепел.Но никой не го направи от тях.До последно отричаха ,кълняха се ,че на никого не са направили зло,досущ ,като нашия Райков защитаваш колегата си Божан от икономиката.Школата ,която създаде едните и другите е една и съща.Така крякаха и отричаха и по-младите ,които стачкуваха пред НС.-до един агенти и доносници ,но не напуснали властта и възможностите за кражби.Умен,честен,способе,работлив и морален комунист няма.

 60. 60 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#28:"bgkurshum"]Ех, г-н служебен премиер, с това ли да Ви запомним - че бършите задниците на рапоня и пудела му? [/quote]
  ............................
  Пудел, пудел, ама го е захапал за топките и му задава посоката...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 61. 61 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#39] от "bta":

  написАл.
  И после, не ставаше въпрос дали е негово творение или не, ставаше въпрос че нищо от това не се случва.

 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#58] от "adenauer":

  Комунистите са оправдавали именно с доводи, като вашите, своите беззакония и погазването на човешките права.

  Всъщност вие не сте антикомунист, вие сте комунист и нищо комунистическо не ви е чуждо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Бърка Райков, те ББ подслушваха та него ли. Не случайно ББ отиде в американското посолство да проведе разговора с американският президент а не от кабинета си. А разговора с руският президент го проведе от кабинета си, все едно тези които го подслушват ще го пратят на Путин.

  Това вече трябва да ви даде насоки кои подслушват и в чия полза. Така че ББ и Цветанов са лилипути в сравнение с тези сили. Но това няма да го чуете от Станишев.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#0:"Райков"]Не смея да си помисля, че тези нарушения може да са ставали И по време на моето правителство[/quote]
  Че нали снимките от камерите това показват, че колата шари по София и по неговото време. Напълно сигурен съм, че той или министъра му не са давали такава заповед. Просто твърде нови са за да знаят тези възможности.

  Следователно някой друг командва тази кола. И никак не е сигурно че това е Цветанов или ББ, просто няма доказателства че са те. Със същият успех можем да твърдим че е "къртица" на Станишев която е активирал по времето на безвластието. Когато няма доказателства просто безрезултатно ще си говорим.

  Това е най-важният извод - пълно безвластие и хаос в тази служба. Следователно най-важното е тя да се постави под строг контрол.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Господин служебен Премиер, доказателствата за Цветанов са в Закона за специалните разузнавателни средства, където ,разумно или не,е записано изрично,че разрешение за тяхното използване дава министъра на вътрешните работи. Не е посочена никаква възможност в определени случаи това да става и от упълномощено от него лице,каквито формулировки има в други закони,включително и в устройствения Закон за МВР. Според мен тази изрична разпоредба е не е много удачна,но вероятно законодателя се е ръководел от изключителността на тези средства и възможностите за тежки злоупотреби при тяхното използване. Съгласен съм,че конкретни доказателства за вината на Цветанов все още няма, ако разбираме тази вина на плоскостта на правото.Защото не е изключено подчинените на Цветанов на своя глава да са използвали техниката за неправомерни цели и няма как самия министър на вътрешните работи да се занимава с излизаето на специалните автомобили за работа на терен,на тренировки,за попълване на пътни листове и други отчетни документи.В този смисъл разследването може да установи наистина една злоупотреба от заемащи по-низши постове лица от администрацията на министерството.В тези случаи правото говори за проявена непредпазливост,по-точно небрежност от страна на един министър,който не е създал необходимата организация за недопускане на подобни фалове.Но Цветанов е политическо лице в министерството и в този случай той следва да понесе политическа отговорност,ако не се намерят доказателства за наказателна такава. Нали такава отговорност понасят онези западни министри,които не попадат под ударите на закона за подобни фалове в ресорите,които те ръководят,като подават оставк?.На времето при прочутата "афера Профумо" във Великобритания тогавашен министър на отбраната подаде оставка за някакви любовни връзки с проститутки.У нас за такова "мъжество" електората ще ръкопляска на министъра-мъжкар.Нали президента Никсън сам подаде оставка като такъв при аферата "Уотъргейт",при която се установи,че е послушвана централата на противостоящата партия.Нали германския канцлер Хелмут Кол напусна политическия живот след като се установи,че партията му/ а не той ! / е получавала незаконно някакви пари за избори ? Та за това става на въпрос. А не като нашия ЦвЦв сега,които лети усмихнат по градове и села,организира,вози цигани от едно предизборно мероприятие на друго, и хули политическите си противници като последен уличен хулиган .И човек си мисли,че сякаш нищо не се е случило в ръководеното от него министерство.Той ни лук ял,нилук мирисал.А сам Главния прокурор каза и показа една схема,където от ниво министър надолу липсват всякакви правила за използвнето и отчета на тази техника.Няма ръководни заповеди,няма инструкций,няма наредби.А кой трябва да ги създаде,кой трябваше да създаде организация те да бъдат изготвени и да действат ?Аз ли ? Не и Вие,г-н Служебен министър.

 66. 66 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#4:"cup_of_tea"]Ние всъщност бяхме на път обосновано да допуснем, че този принцип поне у нас предстои да бъде изместен от своята противоположност.[/quote]

  Съвършено вярно! Това да подслушваш по този безразборен начин си е откровено "виновен до доказване на противното".

  Точно затова съм и против всички тия камери навсякъде. Защото в нито един момент не съм сигурен кой и по какъв повод ще използва тази информация.

 67. 67 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Е, да няма достатъчно доказателства, че екс министърът на МВР не е пряко отговорен или е бил поне "запознат" със системното нерегламентирано използване на СРС повече от 3 г. и нещо!
  Това не се прави без нареждане от висшестоящ. Но дори да няма преки доказателства за негови разпореждания, той носи отговорност какво се случва в това министерство, за къде е била необходима тази информация и то толкова продължително време. Въпросът е много сериозен, за да бъде замазан просто така.

 68. 68 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега вече може да разберем оплакванията на Плевнелиев, че методично са "отстрелвали" неговите кандидати при съставяне на служебното правителство. Ами дългото ухо го е слушало и неудобните кандидати са били неутрализирали навреме...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 69. 69 Профил на petkoan
  petkoan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кофти избор на заглавие. Подгравателно звучи

 70. 70 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1164 Любопитно

  Интересна ще е справката на телефона на този Радко, през времето от пресконференцията на Станишев, до "самодейните" му изпълнения. Между другото деянието му е за 10 г. затвор/ между 5-15/, така че позволява задържане под стража. Нека му предложат сделка, не вярвам пред угрозата от десетгодишна присъда да си мълчи. Като го гледам какъв самодеец е , 100% има записи на устните нареждания на "правилните" хора. Той си е ченге по дефиниция и няма начин да не се е застраховал.

 71. 71 Профил на tantanran
  tantanran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ужас":

  От кого, аз все повече не се досещам от кого, да предположим, че всичко е нагласено от Цветанов и сие, от всичко досега едно ми става ясно, че Цветанов и сие нямат акъл, иначе отдавна, още преди оставката трябваше да са си заличили следите. Много логично е, че след като подадеш оставка всиско ще се разсмърди. Аз разсъждавам нормален човек който върши нещо нередно как би постъпил, т.е. би си покрил следите и то навреме, защото няма нито сигурност за това какво ще стане след него, нито, че отново ще дойде на власт. Това, което също много ме интересува, защо Станишев вдига толкова медиен шум, вместо да занесе информацията си на Цацаров така, че да не разбира целият свят за евентуално разследване и да се хванат престъпниците на место престъплението. Може ли някой да ми каже, защо дефакто Станишев е предупредил нарушителите на закона какво следва. Защо след като има такъв източник на информация не проговори по рано червената централа. Интересно е, дали това подслушване не е започнало след оставката и около нея, за да може изобщо да избухне подобен скандал. Това за мен е много вероятна версия, като знам комунистическите тактики. Що се отнася до Цветанов, то този човек за мен няма място в политиката. Смятам, че има прекалено първични разсъждения. Той може да е добър полицай, може да е и добър професионалист, не мога да знам, но за политик определено не става, защото на един подобен модел на расъждения не бива да се дава прекалено голяма власт и въпреки това не вярвам на сълзите на Москва, просто не им вярвам. Освен това, не вярвам, че те са подслушвали по малко и по регламентирано, а по скоро вярвам, че са си покривали винаги добре следите и още нещо, за толкова години упраление, комунистите не са сложили така очакваният ред в подслушването, защо ли. Ако някой има идея нека сподели, какво мисли.

 72. 72 Профил на tantanran
  tantanran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#68] от "geo_19":

  от кого, сега вече съвсем се обърках, ако Плевнелиев е президент избран като кандидат на ГЕРБ, какво точно печели ГЕРБ с неговият неуспех. От друга страна ми е ясна неприязънта на Цветанов към него, но далеч повече позитиви от провала на Плевнелиев може да извлече опозицията отколкото ГЕРБ, защото за много хора това е кандидата на ГЕРБ. Така, че кой има истинска позла от дескредитирането му, че да му отсрелва кандидатите. Един от първите който нападеше Плевнелиев беше Станишев, няма да напомням дори заглавията в този вестник по повод нападките на Станишев към служебният кабинет и в частност президента, нещо не ми е ясно какво точно се случва.

 73. 73 Профил на tantanran
  tantanran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#67] от "danid":

  аз лично напълно приемам факта, че Цветанов е допуснал подобно нещо ако ли по друг начин, то като е позволил под носът му да се случи, но от друга страна поръчителят може да е и друг и то много по заинтересован от подобен скандал и също влиятелен обещател, поръчителят на това нещо може да е точно толкова ДС и БКП, колкото и Цветанов, защото нека да не се лъжем, че както Сикуритете все още нарежда какво да се случва в Румъния, така и ДС подава все още дневният ред в България, а колкото и да се прави на жертва в момента партията на другаря СТанишев има най голям интерес от този скандал, това са фактите, дано да излезе истината.

 74. 74 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#33] от "latcho59":

  я двама няма да казвам какви са ти писали минуси, ето това са първите птички тук които биха се радвали на откровенна диктатура сигурно са комунистически чугуни от правешки тип сиреч ГЕРБ

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 75. 75 Профил на tantanran
  tantanran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "Къти":

  не мисля, че е всесилен, това, че журналистите от Дневник не го харесват и го превръщат в лайтмотив не означава,че този човек не е добър професионалист, медалът винаги има две страни, въпреки, че журналистиката на Дневник ни внушава само едната. Аз мисля, че има много по всесилни от Цветанов в тази държава и те са винаги едни и същи.

 76. 76 Профил на tantanran
  tantanran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#62] от "tribiri":

  Кои са комунистите господин Графе, мисля, че не е редно да ни се преставяте един път като блюстител на демократичните устои на капитализма и след това да ни подстрекавате като идеалистичният плановик с капиталистически портрет Графът. Не мислите ли, че дори и петдесет процента от този форум да вика да живее КостоФ, другите двадесет да викат Ура за парията майка БСП, съществуват и други тридесет процента, които си задават въпроси.

 77. 77 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#73:"tantanran"]България, а колкото и да се прави на жертва в момента партията на другаря СТанишев има най голям интерес от този скандал, това са фактите, дано да излезе истината. [/quote]
  Всъщност исках да кажа, че не е възможно да стане без знанието и разпореждането на Цветанов. Мисля, че е взел мерки да няма писмени следи, както е и логично. В др. ваш пост казвате, че Цветанов е редно да излезе от политиката, с което съм абсолютно съгласна.
  Вярно е, че в тази предизборна обстановка скандалът си е предизборен. Но. Но за мен това е много сериозен въпрос, и независимо от СтаниШеф, не би трябвало да остане в мъгла. И от истината ще спечелим всички, като не е обезателно СтаниШеф да спечели, нали? Знае ли човек какво ще излезе?

 78. 78 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#17:"jo"]Май се получава "Вина има, виновен няма"![/quote]

  сефте

 79. 79 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Райкооов, тия дето ги мислиш/не мислиш са ти подчинени.
  Аз може да си мисля, може и да не си мисля. Но ти си премиер и няма какво да мислиш, а си длъжен да действаш. Тая министърка за чий е там?
  Или и ти като Боковите министри: "Аз знам, че ме подслушват, но в това няма нищо лошо"

  това държава ли е, питам?

 80. 80 Профил на ТHE HORSE
  ТHE HORSE
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Предишните не смееха да действа, тия не слея и да мислят.
  Дисциплина в кадровата политика на ДС се затяга !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3733 Весело

  [quote#0:"статията"]Райков не смеел да си помисли, че той и правителството му може да са подслушвани[/quote]
  А стига бе! Чак пък толкова срам! Да се чуди човек какви ги вършат на тези уж сериозни събирания!
  Ама защо се срамуват толкова!? Всички сме гледали.....ХХХ

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Г-н Райков,вие не смеете ама преди малко в предаването" Лице в лице" г-жа Петя Първанова -шефа на МВР каза следното:Работи се по версията,че повдигнатите обвинения към"Милиционера с отвертката" бил в 22 часа там за да ремонтира устройството.При тази версия ще се смеете ли или няма да смеете да мислите.

 83. 83 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#82:"chicago514"]Г-н Райков,вие не смеете ама преди малко в предаването" Лице в лице" г-жа Петя Първанова -шефа на МВР каза следното:Работи се по версията,че повдигнатите обвинения към"Милиционера с отвертката" бил в 22 часа там за да ремонтира устройството.При тази версия ще се смеете ли или няма да смеете да мислите.[/quote]

  мдаа, после ще кажат, че са намерили в лицето клещи, тел и пирони че това потвърждава версията за среднощен ремонт, а не за триене на данни.

 84. 84 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 572 Весело

  Ей, всички едни боязливи... Тоя не смеел да си помисли, Бибитко и Цвъки се страхували да не би...

 85. 85 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#82] от "chicago514":

  Все си мисля, че ако Петя Първанова случайно се засече с ЦвЦв на улицата или в коридора, ще се обърне към него с "Шефе".

 86. 86 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#85] от "nikero":
  ...сАгласен... Цвъко е толкУ сигурен, дека ша са върне на бЕл кон, та е оставил г-жата да му грее столчЕто... ама кой да сА надЕва, че ша сА развони таА работа... Инак фУ'син премиера ми звучи нЕкак отдалеко, аристократично и ;е-еко за малко у България...гнуслив ми сА види от т'ва...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 87. 87 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Не смея да си помисля, че тези нарушения може да са ставали и по време на моето правителство,"
  Да не се прави на толкова наивен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 88. 88 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#57] от "tribiri":

  Глупости не дрънкаи едното няма общо с другото.И както се оказа от днес всичко ще излезне поредния цирк( предизборно).
  Но за това след като цацаров каже ,че първите данни са водели към престъпление,а той е казал ,че продължава разследването.

 89. 89 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#61] от "tily_lily":

  И аз това твърдя.

 90. 90 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 450 Весело

  Райков не смеел да си помисли, че той и правителството му може да са подслушвани..

  А...Не, - подслушването е повсеместно и ...без исключения,
  - за всеки по нещо и....всички са в качамака.

  urkobozambo
 91. 91 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 652 Любопитно

  "Райков не смеел да си помисли,
  че той и правителството му може
  да са подслушвани ."

  Цецомобила , дали смее или НЕ ?

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 92. 92 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Не смея да си помисля, че тези
  нарушения може да са ставали и
  по време на моето правителство.

  Интересно ,чие Правителство Сте.
  То, "Буда" се подслушваше ,та ВИЕ ли не?

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK