"РискМонитор": Основният риск за националната сигурност е нивото на институционална стабилност

Стефан Попов, изпълнителен директор на "РискМонитор"

© Антон Попов

Стефан Попов, изпълнителен директор на "РискМонитор"Основният риск пред националната сигурност в България е нивото на институционална стабилност. Това показва доклад на фондация "РискМонитор" за рисковете пред сигурността до 2020 – 2025 г., представен днес в сградата на Министерския съвет.


"Големият риск в средносрочен план не е свързан с военно нападение, ядрени заплахи, природни бедствия или с националната идентичност, а по-скоро със състоянието на институциите. Предлагаме погледът от традиционно насочен навън да бъде обърнат навътре, към институциите в България", посочи Стефан Попов, изпълнителен директор на "РискМонитор" и един от авторите на доклада. Той допълни, че идеята не е да се дават прогнози за институционален срив, а в следващите 10-15 години стабилността и устойчивостта на институциите да бъде приоритет на държавното управление на всички нива.


По думите на Попов примерите за относителен блокаж на институциите през 1991 г., по времето на Андрей Луканов, през 1996-7 г., и с февруарските протести тази година, когато правителството подаде оставка, говорят, че подобно състояние на институционални кризи е латентно и при натрупване на рискове може да се превърне в по-трайна парализа.
"Наблюдава се натрупване на рискове по региони", отбеляза антропологът Васил Гарнизов, също участник в екипа, изготвял доклада. Според него определени територии, в които са се натрупали дисбаланси, са с висока степен на риск от социален разпад.


Икономистът Георги Ганев също подчерта "регионалната неравномерност на благосъстоянието в България", като посочи, че въпреки нарастването на благосъстоянието като цяло, съществуват региони, в които то силно се влошава. "Така една мярка като минималния осигурителен праг не създава проблем пред трудовия пазар в София, където доходите са високи, но в Разград това е една огромна тежест върху всеки трудов договор", каза Ганев.


Според икономиста именно тази "регионална неравномерност" е била причината протестите в началото на годината да започнат и да са най-силни извън София.


Ганев обясни, че в енергетиката също има натрупване на процеси, които представляват риск за националната сигурност. "Енергетиката продължаваше да се развива по един модел с години. Абсолютно всяко решение на всеки проблем беше откриване на нови мощности. Оказва се, че има такова нещо като твърде много мощности. Толкова много, че застрашават сигурността на електроенергийната система", посочи той.


Сред сферите, в които има концентрация на риск, е и образованието, което в момента не произвежда полезен човешки капитал, посочи Ганев. "Обсесията с високи технологии е прекрасна, но тя не решава проблема с безработицата, защото образованието продължава да бълва юристи и счетоводители, от които пазарът на труда няма нужда", каза той и добави, че ако в България днес се появят високотехнологични производства, те няма да наемат никого от онези 700 - 800 хил. българи, които търсят работа.


В доклада, изготвян в продължение на година и половина, авторите обръщат внимание и на рисковете за България при евентуално преструктуриране на Европейския съюз. "Не става дума за разпад на съюза", обясни Стефан Попов и добави: "Никой не знае как ще изглежда той след 5-10 години. Има различни сценарии: център-периферия, няколко центъра, Европа на няколко скорости". По думите на Попов е важно България да излезе от пасивната си позиция в общоевропейските политики и да премине "от номинално към реално членство", подобно на други малки страни като Естония и Словения, за да си гарантира участие в един бъдещ различен Европейски съюз.


На въпроси дали докладът не подценява ролята на службите за сигурност Васил Гарнизов отговори, че според авторите акцентът е върху администрацията, защото рискът от пряк военен конфликт е малък, а и България няма капацитета да се справи с него отвъд колективните системи за сигурност. "Българската администрация няма способност за превенция на риска от терористични атаки в България. Единственият отговор на такъв вид заплахи е всъщност укрепването на администрацията", посочи Гарнизов и добави: "От вчера насам прокуратурата показва едно състояние на служби в МВР, които, меко казано, не са устроени по най-ефикасния начин, за да идентифицират подобни заплахи и да реагират. Въпросът дали състоянието на институциите ще продължи да представлява риск зависи и от дейността на Съвета по сигурността към Министерския съвет", каза Гарнизов.


На дискусията, водена от секретаря на Съвета по сигурността към Министерския съвет Георги Кръстев, присъства и военният министър Тодор Тагарев. Той увери авторите, че от 10-ина години отбранителната политика на България се ръководи не от класическите концепции за външен враг, военен потенциал и защита на територията.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Риск Монитор" за заплахите пред националната сигурност до 2025 г.:Опасността от институционален срив е мегариск за националната сигурност -Бедност, забавен растеж, престъпност, небалансирано развитие на регионите са други основни фактори

  Съдии близки до властта, антидатиращи
  Президент, единствената легитимна власт в момента-антидатиращ!
  Когато на властта или съда му изнася си антидатират!
  За да се рачистят авгиевите обори на всички политици, трябва
  народен съд със най-справедливото наказание! Ще анти-датира до 10.12.1998 , когато смъртното наказание е било разрешено!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 515 Весело

  И къде са новините тук?
  Това са всеизвестни неща от години!
  Пак ли са усвоени едни пари за анализи, правени в селския хоремаг?

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Ами лабилни са институциите в България

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Опасността е в стабилността на институциите. Т.Е. България се разпада.Да живеят калинките!

 5. 5 Профил на Smarty
  Smarty
  Рейтинг: 402 Весело

  нещо много станахме "експертите", които за 30 пари ще продадат и майка си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK