Дискусия за лятното часово време обобщи: малко ползи за икономиката, вреди за здравето

Дискусия за лятното часово време обобщи: малко ползи за икономиката, вреди за здравето

© Валентина ПетроваПсихолози, енергетици и университетски преподаватели предлагат лятното часово време да бъде премахнато, защото икономическите ползи от въвеждането му са незначителни, а вредите върху здравето на хората - съществени. Това становище изразиха участниците в днешното национално съвещание "Лятното часово време – различни гледни точки".


Те предлагат Министерският съвет да назначи икономическа оценка на лятното часово верме, каквато досега не е направена, а след това на обществена дискусия да се преценят аргументите "за" и "против". Това според участниците в днешната среща е възможно да стане още преди следващата смяна на часа (последната неделя на октомври), ако компетентните органи си свършат работата.


"В днешно време смяната на часа е неефективна, а икономическите ползи са сравнително минимални, дори нищожни", каза доц. Радослав Кючуков от Техничесикя университет в Русе. Подобно мнение изрази и Ани Алашка от Българската стопанска камара, която от години следи проблема. Тя цитира данни на Електроенергийния системен оператор, според които лятното часово време спестява 23 млн. киловатчаса електроенергия,тоест 54 стотинки на човек.

Идеята за лятно часово време е на Бенджъмин Франклин. През 1784г., в хумористично писмо до френски вестник през 1784 г., той предлага на парижани да стават по-рано. Уилям Уилет разработва  сегашната схема в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г.


Лятното часово време е приложено за първи път след Първата световна война, сле дкато първо Германия го въвежда официално, а след това и Великобритания. В България това става на 1 април 1979 г.

Всяка промяна води до психически дисбаланс, каза Десислава Илиева, психолог от Българския червен кръст. Тя посочи, че психическите последици от смяната на часовото време водят и до физически проблеми - отпадналост, липса на сън, сърдечно-съдови проблеми. Освен това се засилват стресът и чувството за неудовлетвореност. Няма психолог, който да одобрява идеята за смяната на времето, каза тя.


Смяната на часовото време през март е тази, която травмира организма, смята Галя Петрова от Центъра за психотерапия. Най-трудно с шока се справят възрастните хора. В седмицата след смяната на часа през март се наблюдавало увеличаване на сърдечните заболявания, каза тя.


Срещу  лятното часово време се изказват и чужди учени. В началото на миналата година Тил Рьоненбърг от университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен, заяви: "Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така."


Организатори на днешната среща Федерацията на научно-техническите съюзи в България, НТС на енергетиците, Националният комитет по осветление и Русенският университет "Ангел Кънчев".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK