В опит да защити Флоров, Цветанов нападна главния прокурор

Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Цветан ЦветановВ опит да защити временно отстраненият шеф на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов предизвика главният прокурор Сотир Цацаров.


Във Видин, където Цветанов се срещна със симпатизанти, той заяви:


"Искам да видя достойнството на главния прокурор за секретния доклад, който се озова в ръцете на Евелин Банев – Брендо. По думите на председателя на ГЕРБ, цитиран от агенция "Фокус" в момента никой не говори за проверката (бел.ред. за теч на информация за разследването срещу Брендо), която е създала лош имидж на страната ни като ненадежден партньор в борбата с тежката трансгранична организирана престъпност.
"И когато успяхме да задържим Евелин Банев – Брендо и неговата група аз съм награден от карабинерите заради това, че имахме политическа воля имахме професионалисти, които се бореха срещу тежката организирана престъпност", заяви още Цветан Цветанов.


Още преди да бъде номиниран за главен прокурор за Сотир Цацаров се твърдеше, че е близък до Цветанов. Повод за това беше реплика на бившия вътрешен министър, който през 2010 г. обяви Цацаров (към онзи момент председател на пловдивския окръжен съд) за съдия за пример. "Цацаров е един от може би най-стабилните съдии в България."
По-рано днес Цветанов заяви, че Флоров е работи по "повдигането на обвинение на Евелин Банев - Брендо" и че има големи успехи в борбата с наркотрафика.


В края на деня в петък Станимир Флоров беше временно отстранен от длъжност със заповед на служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова. Повод е започналото разследване срещу него за подкуп. Държавното обвинение образува досъдебно производство два дни след като по електронната поща прокуратурата и медии получиха документи, според които Флоров е бил разработван от службите.


Това не е първият път, в който Цветанов използва случая с обявения от него за "кокаинов крал" Евелин Банев - Брендо. Той беше задържан през май 2012 г. Тогава бившият вътрешен министър обяви, че разследването срещу Брендо е било възпрепятствено през 2008 г. от теч на информация. Отначало той заяви, че за нея е виновен магистрат, но ден след това се поправи:


"Магистратът, за когото споменах днес, не е пенсиониран служител на съдебната система. Говорим за служител, който е работил в правоохранителната система. Той е имал частична информация за тази операция и затова ще бъде проверено дали той я е изнесъл. В момента той вече е извън правоохранителната система, но има начин да му се потърси отговорност", заяви тогава Цветанов.


Днес той отново повтори, че при задържането на Брендо, в колата му е открит доклад, "който през 2008 е предоставен на българските власти, както и още 18 мобилни телефона, карта с основния и резервния маршрут за прекарване на тоновете кокаин през океана".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK