За заякването на съдебната номенклатура, или поредния избор на ВСС

За заякването на съдебната номенклатура, или поредния избор на ВСС

© Надежда Чипева, КапиталДокато споделяме (основателно до голяма степен) добрите си впечатления през последния месец от прокуратурата и лично от главния прокурор и особено за енергично образуваните четири дела за незаконното подслушване от началото на тази седмица, във Висшия съдебен съвет в четвъртък беше извършен поредния важен и...предизвестен избор.


За председател на втория по големина съд в страната - Пловдивския окръжен, който бе оглавяван от г-н Цацаров до избирането му за главен прокурор, очаквано беше избран неговият фаворит - председателят на Районния съд Веселин Хаджиев. Очаквано - защото медиите писаха какво ще се случи веднага след кандидатирането на Цацаров за най-високия прокурорски пост.


Писахме - най-напред пловдивските медии го прогнозираха, че шефът на Районния съд, в който попадна делото на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за клевета, ще заеме поста на Цацаров, а районната съдийка Екатерина Роглекова, която реши делото в полза на Цветанов, ще се изкачи на овакантения председателски стол на Хаджиев или на някой друг председателски пост на районно ниво.
Хаджиев беше избран в четвъртък за председател на Окръжния съд без нито ден стаж на съдия в окръжен съд в състезание с кандидат с 10 години стаж като окръжен съдия, от които две години заместник на председателя Цацаров, и подкрепен с писмо до ВСС от цялото ръководство на Пловдивския опелативен съд. (Това дотук не са оценки, а факти.) За съдия Роглекова предстои да видим.


Предизвестеният избор


на Хаджиев бе парафиран от ВСС на фона на съмнения за реалната мотивация на кадровиците на Темида, продължаващ спад в доверието към съдебната система, външни и вътрешни критики за нейната работа. Част от съмненията произтичат от потвърдения факт, че от делото Тодорова с/у Цветанов се е интересувал председателят на по-горния съд Цацаров и Хаджиев му го е предоставил. Резултатът днес, година по-късно е, че всички съдии от Наказателното отделение на Окръжния съд, който трябва да гледа жалбата на Тодорова срещу оправдателното решение на Районния съд, са си направили отвод. Всички, до един! Защото по-нататъшният ход на този процес е компрометиран.


(И понеже непрекъснато се пише, че народът не ги разбира тези тънкости и не се интересува, затова само глобално псува, моля за търпение да обясня простичко: 


Правният спор в съда е нещо коренно различно от споровете ни на улицата и на масата, където можем да пускаме покрай ушите си аргументите на опонента или да минаваме с "гледай си работата". В съдебния спор, когато едната страна обжалва пред по-горния съд решението на първата инстанция, съдът е длъжен (задължен е от закона) да обсъди всички основания, посочени в жалбата - може да ги отхвърли или уважи, но е длъжен да ги коментира всичките, просто няма право да ги отмине.


Немислимо е, в жалбата по делото Тодорова с/у Цветанов да не е посочен фактът, че Цацаров е чел предварително делото и след това го е върнал на Районния съд, като обстоятелство, поставящо под съмнение безпристрастността на първия съд. Следователно окръжните съдии ще трябва да коментират този факт. Но как да обявят за компрометиращо, че довчерашният им председател го е чел, като днес той е най-силният човек в държавата - главен прокурор, за седем години при това. А не могат ли да отхвърлят това основание? Как, като трябва да се мотивират, а това би означавало да напишат черно на бяло, че едва ли не няма нищо страшно  по-горен съдия да чете дело, което не му е разпределено и с което няма нищо общо. Затова се самоотвеждат пловдивските съдии. И делото стои ненасрочено. И най-вероятно ще бъде пратено в някой друг съд - да си трошат там главите с него - в Пловдив то си свърши работата.


Ето защо съдийски началник, особено на по-горен съд, и то съд, в който един ден ще отиде конкретно дело за последна инстанция, трябва да се пази като от огън от въпросните папки. А не да ги чете "заради обществения и медиен интерес" и после да ни уверява, че не е правил внушения, камо ли натиск да е оказвал. Може и да не е, но законът и съдийският морал не му позволява да се интересува, защото интересът му - дори само интересът! - вече е поставил под съмнение справедливия и безпристрастен  процес, на който всеки има право. Независимо дали делото се отнася за вътрешния министър или за хамалина от Сточна гара.


Затова, когато на 20 декември м.г. по време на избора на Цацаров за главен прокурор, той потвърди, че е чел делото, трийсетината журналисти в залата пред монитора се смаяха. На 19-те членове на ВСС, които гласуваха за избора, изобщо не им направи впечатление. А сред тях има съдии!


Приключвам с разяснението си.)


Парафирането от ВСС през седмицата на този предизвестен избор налага да припомним:


Септември  - ноември 2010. Медиите съобщават, че председателат на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев е фаворитът на вътрешния министър Цветанов за председател на Върховния административен съд (ВАС). Изборът на 15 ноември 2010 беше предизвестен с предварително осигурените 17 подписа на членове на ВСС за единствения кандидат Колев и се проведе без да се впечатлят от съмненията около политическата намеса на ГЕРБ, професионалната му подготовка - без нито ден стаж като административен съдия, и около имотната му декларация. Съмненията бяха декларативно отхвърлени от мнозинството на ВСС.


Април  -  май 2011. Медиите съобщават, че семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветанов Владимира Янева е фаворитът на този вътрешен министър за председател на овакантения от Колев пост в СГС. Предизвестеният избор беше извършен въпреки наличието на кандидат с безспорен професионален авторитет - без нито един отменен съдебен акт. И независимо от запазените и до днес съмнения за конфликт на интереси на Янева, тъй като е държала дело с подсъдими, които са били контрагенти по имотна сделка на баща й.


Февруари  - декември 2012. Медиите съобщават, че председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров е фаворитът на "властта" за главен прокурор и цитират похвалите, които премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов междувременно са отправили към него като добър съдия. На 20 декември 2012г. Цацаров е избран от новосформирания ВСС, първо и основно -  с процедура, непозната в европейската практика (при трима кандидати да се гласува за един), и второ -  без мнозинството да се впечатли от интереса му към делото Тодорова /Цветанов.


Януари - април 2013. Медиите съобщават, че фаворит на... Цацаров за овакантения от него стол в Окръжния съд в Пловдив е Веселин Хаджиев, председател на Районния съд, който оправда Цветанов. В четвъртък ВСС парафира и този предизвестен избор с 19 гласа. Въпреки наличието на кандидат с 10 години опит като окръжен съдия и нито едно отменено съдебно решение досега.


Общото в изброените избори е, първо, че всички те се извършват при продължаващ спад в доверието към съдебната система, външни и вътрешни критики за нейната работа и призиви на съдийската и гражданската общност за истински дебат, на което силно


контрастира формалното обсъждане (парафиране) от ВСС на кандидатите


Второ, че и четирите избора са предизвестени в медиите с мотиви, недопустими от закона и от етичните стандарти, без да бъдат опровергани по същество от ВСС. Независимо че два от изборите са извършени от новия съвет, за чието прозрачно сформиране Европейската комисия ни похвали.


Третото общо е, че в два от изброените избори (ВАС и Пловдивския окръжен съд) за председател на по-горен съд се изпраща председател на друг съд, който никога, ама никога не е стъпвал в съда, който ще ръководи, и при това никога не се е занимавал с административно право, какъвто е случаят с ВАС. А дори само това доказва, че истинските мотиви за избора им не са онези, които се изговарят публично и формално на заседанието на ВСС, а са формирани и преплетени в сянката, където по правило стоят кукловодите.


Опасното - както се казва, за обществото, което иска правосъдие и справедливост - е, че този начин на кадруване - от един началнически пост се качваш на друг (особено драстично е в пловдивския случай заради игнорирането в "състезанието" на съдията Симеон Захариев с професионален опит и безупречен обществен авторитет), е че така се създават условия за изграждане и необратимо заякване на съдебна номенклатура - аз бих я нарекла по-ясно -


началническо съсловие от посочени отвън лица


което администрира (управлява) правосъдието в зависимост от интересите на създателите от задкулисието, тъй като гласуващите във ВСС са само видимите изпълнители. Така съдебната власт се превръща - тя вече се превърна - в система от командно-административен вид, подобна на тоталитарната, която изначално няма нищо общо - не може да има! - с правосъдието.


Тенденцията за този начин на избор на шефове на различните нива, а тя вече се превръща в желязно правило, е особено разрушителна за съда. И ще води все по-често до отказ на съдии да гледат дела, както стана в Пловдив. Защото (жалко -  те все пак се наричат съдии) съдия с изправен гръб тутакси ще влезе в полезрението на "началника", който е избран по всевъзможни причини, но продиктувани от тъмното.


Ето защо - когато аплодираме прокуратурата и конкретно главния прокурор Цацаров за разкритията за незаконното подслушване, за образуваното дело от петък срещу шефа на ГДБОП (който отдавна трябваше да отговаря  за маса провалени полицейски производства), за обсъждането на евентуалната отговорност (дори?) на бившия вътрешен министър, нямаме никакви намерения да премълчаваме непомръдващото и на милиметър, дори все по-заякващо  порочно статукво в съдебната система.


И понеже дочуваме аплодисментите чак от Брюксел и Вашингтон за главния прокурор през последния месец,  нека да имат предвид, че ръкоплясканията им отекват в София и като алиби за описаните кадрови произволи. 


Тъй че когато от Брюксел ръкопляскат, да държат сметка за ехотото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  Паячето си плете паяжината на спокойствие и все повече оплита и души малките мушици !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Прокуратурата в момента действа прекалено тенденциозно. Загърбени са големите далавери, особено в енергетиката, за сметка на някакви кокошкарски истории.
  Пак ни замиват очите!

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Изборни страсти в Пловдив,
  преди страстната седмица

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Силна статия! А колко още неща не знаем!? Нашият ден е 12 Май. Да помислим добре за кого ще гласуваме и да прогоним мафиотите от властта!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Чувам в далечината кънтеж от кухи лейки.Приижда свободният от наряд Гербериат да пита кой покровителства престъпниците,като бави дела.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 6. 6 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  България - страната на нашите и вашите. Конкурси ? Има, разбира се. Накрая нашият човек винаги е пръв, защото са му дали готовите отговори от резултатите с тестовете. За останалите - ами нека си извадят някой и друг документ, похарчете 50 лева... колкото по - голяма е сумата, толкова по -добре, за да откаже най-упоритите от участие в иначе така неслучайният конкурс.
  Нашето момче накрая винаги си взима дължимото - "познаваме се от толкова години, как няма да помогна".

 7. 7 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#5] от "Майндърбайндър":
  Сега са на инструктаж,че нещо се пообъркаха и стрелят на посоки.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#7] от "arnautsky":

  И тяхната не е лесна.Трябва да заклеймят Цацаров,ама донякъде.Правилно бие врага,ама защо и наш'те.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 9. 9 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 705 Разстроено

  ВСС(състав и манталитет) е отживелица от тъмно минало!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ..."В съдебния спор, когато едната страна обжалва пред по-горния съд решението на първата инстанция, съдът е длъжен (задължен е от закона) да обсъди всички основания, посочени в жалбата - може да ги отхвърли или уважи, но е длъжен да ги коментира всичките, просто няма право да ги отмине"...
  Петя Владимирова, на теория е едно, на практика – друго.
  Теория - когато знаеш всичко, но нищо не работи. Практика - когато не знаеш нищо, но всичко работи. Съдилищата в Република България открай време съчетават практиката с теорията - нищо не знаят и нищо не работи.

 11. 11 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Брей голям зор с тоя Цветанов, кой ли, как ли не се мъчи да го окаля че белким да се раздели тандема. Костов доста усилия потроши, да не говорим за червените, Волен, всички медии впрегнати. И резултата какъв е? всички се разделиха и се сдавиха здраво освен Бойко и Цветанов. Има още много да учите всички дето това ви е основен приоритет

 12. 12 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 799 Любопитно

  [quote#5:"Майндърбайндър"]Приижда свободният от наряд Гербериат[/quote]

  Май вече плъзнаха? За сега работят с минусите. Но ще почнат и да пишат. Споко!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 13. 13 Профил на kwiksilver
  kwiksilver
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много хубав материал, Петя, както винаги! Макар и да имам усещането, че и ти, и Брюксел и целият свят си лае, а керванът си върви - задкулисието е настъпило здраво България и няма пускане

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вчера Цветан Цветанов - професионален убиец - човек, който е нает да ликвидира демокрацията като висша ценност, в типично негов стил мина в атака и нападна съдебната система. "Искам да задам въпрос дали има тайни общества в съдебната система, които могат да генерират всичко това, което се случва в момента и дали може да са подвластни на политически партии...", каза Цветанов, цитиран от БНР.
  КРАДЕЦЪТ ВИКА - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА…Крадецът вика – дръжте крадеца! – тази проверена от живота фраза се повтаря и повтаря, а крадците се множат и минават чрез медиите дори за благодетели.
  На света има достатъчно блага за нуждите на всички,
  но не и достатъчно за алчността на всички.
  Махатма Ганди
  И аз искам да задам риторичен въпрос - дали има тайни общества извън и във държавата, в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, които могат да генерират всичко това, което се случва дълги години в страната и дали може да са им подвластни и политическите партии...

 15. 15 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да изчистим България от пластмасите и другите боклуци, можем днес. Но да я изчистим от олигарсите, ченгетата и техните подставени лица в съд, прокуратура и т.н. и на 12 май няма да успеем! Затова да я изчистим днес, а за другото, "каквото сабя покаже" е казал поета!

 16. 16 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#10:"latcho59"]Теория - когато знаеш всичко, но нищо не работи. Практика - когато не знаеш нищо, но всичко работи. Съдилищата в Република България открай време съчетават практиката с теорията - нищо не знаят и нищо не работи.[/quote]
  ============
  Тази крилата фраза трябва да стои изписана на съдебните палати в БГ!!!
  А тефтерчето на Красьо Черничкия да се постави да тефтерчето на Левски в музея...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 17. 17 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  "Хаджиев беше избран в четвъртък за председател на Окръжния съд без нито ден стаж на съдия в окръжен съд в състезание с кандидат с 10 години стаж като окръжен съдия."

  Аз лично не бих заложил на човек, който е работил 10 години в съдебна системас отчайваща репутация.

 18. 18 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И тъжно и срамно! И няма кого да набиеш! А докога ли?

  effi
 19. 19 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 656 Разстроено

  До коментар [#11] от "jackdaniels":

  Какво"окалящо" има, когато се показват и доказват истините за Цветанов?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 20. 20 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#17] от "Отнесен":

  Как система с отчайваща репутация, нали човека е бил заместник на Цацаров, дето лично твой Цветан разправя че бил най-свестния съдия? Или Цацата не е вече ваш човек? Но другия дето оправда Цветан още се води ваш, а?

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 21. 21 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Интересно как така след всички посочени назначения на кандидати,подкрепени от довчерашната власт на мушката на същите тези избраници е същата тази власт, а не всички предишни властници? С какво предишните са по-добри от днешните - не са подслушвали,не са монтирали свои хора на важни властови позиции, не са се облагодетелствали от властта и каквото друго се сетите? В нашата не толкова голяма страна всички се познават и всички са си близки; стила на управление на едните и другите не се различава съществено по резултатите си - при всички управления в т.н. демократични години е имало корупция,подслушване,порочни властови връзки, неправомерно облагодетелстване и какво ли още не. Затова ще си останем най-бедната страна в Европа и ще държим всички "престижни" последни или първи места по бедност,неграмотност,лошо здравеопазване,нискоефектвна и неработеща съдебна система.... и още, и още!

 22. 22 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#20] от "el_duderino":

  Има такива, има и онакива съдии. Сигурен съм, че много добре се знаят помежду си кой какъв е.

 23. 23 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  тези са слуги на олигарсите от ДС

  BG e мини империя на злото.
 24. 24 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  нищо няма да се промени в тази държава, защото прекалено много се облажват от властта

  BG e мини империя на злото.
 25. 25 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Да се закрие! Веднага!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 26. 26 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Имало съдебна власт имало и главен прокурор,който дори работел енергично?! Стига бе! Къде ги видяхте? Само шум и специални ефекти без нищо реално насреща.Нашата съдебна система е така структурирана с партийни квоти,че може да съди само цигани за 2 метра жица.Виж,ако някой извади тапешник и изкара акъла на политик (както стана с Доган),тогава съдът неудържимо съди за назидание с максималното наказание.Много ги бива да си бранят интереса!

 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Някой да знае истинската причина Цветанов да се окаже по-голяма ценност за България от демокрацията и правото?

 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Четвъртата власт наистина е власт. Овластена е да формира обществено мнение и точно затова отговорността й е не по-малка от тази на другите власти.

  Има факти от статията, които са както безспорни, и така и нередни (четенето на делото от Цацаров, за което му е дадена възможност от Хаджиев). Абсолютно нередно, но на тази база, както и на база факта, че Хаджиев не е работил в ПОС, да се стига до извод, че:
  "... съдебната власт се превърна в система ..., която изначално няма нищо общо - не може да има! - с правосъдието" е дотолкова голямо залитане, че просто е невярно.

  Ако се върнем на двубоя "Хаджиев - Захариев", коментираните в статията факти имат твърде малко общо с правилността на избора м/у тях. Дали някога авторът на статията е разменяла и дума и със съдия Веселин Хаджиев, и със Захариев? И ако най-важните критерии за избора м/у двамата са професионалните и нравствените им качества, дали въобще авторът на статията може да има претенции за правилна ориентация по този въпрос? Смея да кажа, че Хаджиев - като морал (но и като съдия, и като администратор) заслужава много голямо признание. И ако се съсредоточим само на въпроса "Хаджиев или Захариев", мисля, че в крайна сметка изборът не е грешен (особено по критерия морал). Ако във всеки един акт на съдебната власт непременно се търси най-вече "задкулисието", аргументи може и да се намират, но залитанията могат да се окажат и леко болнави...

 29. 29 Профил на kamilla
  kamilla
  Рейтинг: 8 Неутрално
 30. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#27] от "vjacho":

  А някой някъде да е казал или доказал, че Цветанов наистина е приет от някого за по-ценен от другите?

 31. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "lazar.vasilev":

  Точно така! И трите ни държавни власти не струват ни пукнат грош, а долу-горе на това дередже е и неофициалната ни четвърта власт.

 32. 32 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Гневно

  Един от основните принципи на класическата демокрация е, че всяка власт трябва да се избира пряко от народа. А за най-недопустимо се счита една власт сама да определя своя състав. А според червено-глобализираното недоносче, прието за наша Конституция, народът избира само Парламента. Е, да, и президента, който на практика няма власт и колкото един селски кмет. Как искате тогава нещата в съда да вървят, когато там нещата се решават или от депутатите, или от самоизбрали се на престижни места съдебни сатрапи?
  Освен това неоспорима истина е, че каквито са законите на една държава, такава е и самата държава. А нашите закони са такива, че правят властимащите фактически неподсъдни за качеството на това, което правят като свое служебно задължение. Депутатите не отговарят за калпавите закони, които носят вреди за милиарди евро на държавата ни, съдиите не отговарят наказателно за това, че по тяхна вина издадена вече присъда не може да влезе в изпълнение, министърът не отговаря за заробващите договори, подписани от неговите подопечни.
  Така че не се сърдете на Цацаров, на Цветанов, на Бойко или на някого другиго - те не са виновни. Виновни са конституцията и законовата система на държавата, което означава, че са виновни депутатите. Там е отровният извор, който залива държавата и ни заплашва с тотална катастрофа.

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#32:"glog"]Виновни са конституцията и законовата система на държавата, което означава, че са виновни депутатите. [/quote]

  И понеже ние ги избираме,всички сме виновни.

 34. 34 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 767 Неутрално

  [quote#32:"glog"]Освен това неоспорима истина е, че каквито са законите на една държава, такава е и самата държава.[/quote]
  Не ли обратното?Все пак,ако не бяхме станали член на ЕС,което ни наложи все пак някаква синхронизация на законодателството,не ми се мисли какво щяхме да представляваме като държава от правна гледна точка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK