Найденов занесе материали на прокуратурата, които ще дадат друга насока на делото срещу него

Мирослав Найденов

© Цветелина Белутова, Капитал

Мирослав НайденовБившият земеделски министър Мирослав Найденов дал показания в прокуратурата днес във връзка с образуването срещу него досъдебно производство. В своя защита той е занесъл аудиозаписи и стари документи, които Найденов вече бил представял на бившия главен прокурор Борис Велчев и шефа на ДАНС Цветлин Йовчев. Това стана ясно от думите му пред агенция "Фокус".


От прокуратурата не са съобщавали нищо официално по случая.


"Аз поисках да дам тези обяснения и те са във връзка с констатация, че материали, които в миналото съм представял на Борис Велчев и Цветлин Йовчев не са били прикрепени към досъдебното производство по неясни за мен причини.Подкрепих тези мои обяснения с аудиофайл. Надявам се на бърза реакция от страна на прокуратурата и, разбира се, надявам се това да помогне за изясняване на обективната истина в това досъдебно производство. Смятам, че тези материали имат отношение към това дело. За моя изненада се оказа, че те не са били прикрепени към него, а мисля, че биха могли да му дадат друга насока", заяви още Найденов.
В края на март специализираното звено към Софийска градска прокуратура (СГП) повдигнаха три обвинения на бившия земеделски министър – за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда.


Найденов е обвинен за това, че:


1. През октомври 2010 г. в гр. София е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов – длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." – престъпление по чл. 304а НК.


2. На 2 ноември 2010 г. в гр. София е принудил Светослав Симеонов (изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие") да извърши нещо, противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него  систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.


3. През март 2010 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от Държавен фонд "Земеделие" по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г." – престъпление по чл. 283 НК. "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД e сред традиционните участници в търговете за доставка на храни за бедни. Нейнотf име и в списъка с кандидати и в отворените днес оферти в Държавен фонд "Земеделие" за участие в обществената поръчка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK