Омбудсманът настоя държавата да вземе мерки срещу изчезването на аптеките от селата

Константин Пенчев

© Красимир Юскеселиев

Константин ПенчевНационалният омбудсман Константин Пенчев препоръчва на компетентните държавни органи съвместно със съсловните организации в здравната сфера да вземат мерки за създаване на реални възможности за безпрепятствен достъп на гражданите до лекарствени средства, без да се прави компромис с качеството на предлаганата им фармацевтична услуга.


В своя позиция до министър-председателя, министъра на здравеопазването, председателите на управителните съвети на Българския фармацевтичен съюз и на Българския лекарски съюз омбудсманът напомня, че непрекъснато нараства броят на населените места, в които няма аптеки, а в медиите се появяват информации за нерегламентирана продажба на медикаменти.


В позицията на обществения защитник пише: "В държавата съществува проблем с висока обществена значимост, засягащ големи групи от граждани. По данни на Българския фармацевтичен съюз хората, живеещи в над 13% от общините в страната, са затруднени да упражняват правото си на достъп до лекарствени продукти. В тези населени места – най-често малки, гранични или отдалечени, гражданите са изправени пред трудния избор или да се лекуват, като за това разходват допълнително средства за пътуване и прилагат различни механизми за преодоляване на проблема, които могат да създадат предпоставки за застрашаване на живота и здравето им, или да преустановят лечението си, което също води до застрашаване на живота и здравето им."
Според Константин Пенчев е недопустимо хора в държавата да бъдат лишавани от правото им на своевременно, адекватно и качествено лечение поради ограничен или липсващ достъп до лекарства. Той е категоричен, че всеки човек, независимо от това в коя част на страната се намира, трябва да разполага с реални, гарантирани възможности да се грижи и да опазва своето здраве.


В позицията пише още: "Запознат съм с нормативно установените ред и условия, при които трябва да се предлагат лекарствени продукти. Споделям разбирането, че не може да се толерират практики за предоставяне на лекарства на населението, които са извън нормативно установените. Това неминуемо поставя под съмнение качеството на предлаганата услуга. Заедно с това обаче трябва да има ефективен механизъм, който да гарантира на хората правото на достъп до лекарства."


По данни на Комисията за защита на конкуренцията от средата на 2012 г. в 39 общини общини в страната няма нито една аптека, сключила договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това означава, че в 15% от общините  живеещите там не могат да си вземат лекарства, които касата плаща частично или изцяло.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Тя ,държавата , отдавна е ваела мерки за изчезването на аптеките от малките населени места!

 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  веднага им предлагам решение - да направят държавни аптеки в селата, от които частните се махнаха, защото с оборот 20 лв на ден няма как да се самоиздържат, а да не говорим за печалба.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Да внимава омбудсманът, че ще го налазят пазарните фанатици и ще му обяснят на бързо, че пазарът решава, кой да живее и кой да умре.

 4. 4 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Евала на Пенчев. Една птичка пролет не прави, за съжаление.

 5. 5 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Трябва преференции и добавки за фармацевти /същото важи и за лекари и зъболекари и др./, които да осигурят това важно конституционно право-достъп до лечение!

  Това е пример на малък бизнес, на който трябва да се помогне!
  Някой ми баеше за корпорации....

 6. 6 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Браво господин Омботсван!!!

 7. 7 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Решението е мобилна аптека обслужваща няколко села.

 8. 8 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ето му алтернатива на Магарешки да отваря аптеки по селата да назначава магистър фармацефти и да им поема пътни или квартири

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 9. 9 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Доживяхме .
  Омбудсман да се застъпи за неразличните .

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Пенчев е един от малкото уважавани от мене държавници.

 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Защо не се промени законът и не се въведат МОБИЛНИТЕ аптеки. След като има нужда от тях да се оборудват платформи и с фармацефт в тях да оказват необходимите услуги на населението.

 12. 12 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Интересно ми е каква точно е връзката между аптеките и опазването на здравето?

  Любов и светлина!
 13. 13 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#11] от "ЙЕИ":

  Отлична идея. Давай, заеми се.

 14. 14 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Решението е просто....трябва да се разреши използването на мобилни аптеки....Ще се намерят частници , които да инвестират в вонмобили са тази цел..За един ден се минават по 2 села. Предварително се взимат заявките , за лекарствата по здравна каса....и бабите доволни и бизнеса

 15. 15 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "изчезването на аптеките от селата" !?

  Аптеките ли ? Те хората изчезнаха ....

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 16. 16 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#4] от "Sir Humphrey":

  Комунягите са зли и отмъстителни към всички даже и към екзотичните себеподобни.Този човек беше като трън в петата им.Той анулира решение на министерски съвет за затваряне на едни от блоковете на АЕЦ Козлодуй и така постепено го истласкаха в девета глуха.Омбудснан при комунизъм и ДС,как ви се вижда.Защо комунягата -пастирка не формира правителство с Мин.Председател ПЕНЧЕВ ,за който имаше хиляди предложения.И това щеше да бъде най-логичното действие ,но от комунист до комунист има грамадна разлика.Пенчев е породата Европейски комунисти,а нашите са потомци и възпитаници на азиатските съветски боллшевики.Ако беше станало това по погрешка за нашите комунистически престъпници щеше да бъде възможното най-голямо наказание.Да се надяваме ,че ще се намери друг,който ще ги накаже повече от Пенчев.

 17. 17 Профил на bucconero
  bucconero
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тия хора в кой век живеят се чудя. Вместо да говорим за телефонни, мобилни и интернет покупки на лекарства, ние се чудим как държавата (!) да се занимава с отваряне на аптеки по селата.

  Нищо ново не научихте и нищо старо не забравихте, Пенчев, Тренчев и останалите защитници на народния интерес.

 18. 18 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Първо да вземе мерки за селата ( да не изчезнат ) после аптеките!

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#5:"moni56"]Някой ми баеше за корпорации....[/quote]

  А от една асоциация баят за вертикална интеграция,както галено наричат монополизацията и феодализацията на пазара на лекарства.

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#5:"moni56"]Трябва преференции и добавки за фармацевти /същото важи и за лекари и зъболекари и др./, които да осигурят това важно конституционно право-достъп до лечение! [/quote]

  Ако българското правителство направи държавните си такси такива,каквито трябва да бъдат,т.е. да не надхвърлят разходите на администрацията за извършване на дадена услуга,ако министърът на здравеопазването върне надценките за аптека и дистрибутор на едро,каквито бяха преди недоразуменията Гайдарски и тази с прическите,последната,ако Здравната каса още малко намали изискванията си за сключване на договор с аптеки и се откаже да проси като клошар отстъпки,при положение че си е дала срок 1 месец за изплащане на отпуснати на пациента и фактурирани към нея лекарства,и още няколко нормални неща,които засягат бизнес средата по принцип и няма за кога да се отлагат,тогава може да се помисли и по-специално за аптеките в малките населени места и ще се види че не са останали кой знае колко още неща да се направят.

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Таз година мобилни аптеки, догодина мобилни доктори от България, по-догодина санитарни вертолети от НАТО. Натам е тръгнало. Псевдосоциалната правителствена политика на 'безплатни здравни грижи' през последните 20 години и 49 преди това доведе до дефицит и демотивация на всички в здравния сектор. Социализмът по дефиниция води до дефицит и тотална мизерия характерна за Третия свят...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Само мобилни аптеки, иначе бай мангау ще им види сметката + ще предостави "екстрата" бит и е..н фармацевт (както и лекар), нещо дивашко, което съществува само в страни в каменната ера.

 23. 23 Профил на potrebitel12
  potrebitel12
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно споделям мнението на г-н Омбудсманът! Ние сме държавата в ЕС с най-много аптеки на от глава на населението (1 аптека на 1600-700 човека, при 1 аптека на 3500-5000 нормалното в ЕС) ии в същото време в 13% процента от общините няма достъп на лекарства..глупава политика

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK