Двама кандидати в битка за най-голямата прокуратура

И двамата кандидати са от районна прокуратура София

© Юлия Лазарова

И двамата кандидати са от районна прокуратура СофияДвама кандидати ще се борят в четвъртък (25 април) за поста административен ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП). Това са Христо Динев и Иван Петров, които работят в СРП. Това е вторият важен избор за Висшия съдебен съвет (ВСС) за последните две седмици, след като миналата седмица кадровиците на Темида избраха председател на Пловдивския окръжен съд, доскоро оглавяван от главния прокурор Сотир Цацаров, и първият, който засяга пряко ръководеното от Цацаров ведомство.


Изборът за този пост е важен, защото СРП е най-голямата прокуратура в страната, която е своеобразна фабрика за правосъдие. Основните проблеми, посочвани от работещите в СРП, са от битово естество - липсата на работно пространство и фактът, че обвинителите са разпръснати в пет отделни сгради, както и незаетите щатове и натовареността. Според статистиката прокурорите в СРП са два пъти по-натоварени от средната натовареност в страната - ако тя е 1000 преписки на година, то в районните обвинители в София решават по 2000. От това кой ще ръководи тази структура на държавното обвинение зависи до голяма степен и начина, по който полицейските управления работят по престъпленията, които засягат най-много гражданите - битовата престъпност, като кражби, грабежи, документни престъпления, измами, шофиране в нетрезво състояние и т.н.


До началото на тази година СРП се ръководеше от прокурор Александър Налбантов, който обаче почина след дълго боледуване. Малко след това заради стила си на работа и атмосферата, която беше създал в прокуратурата, той получи наградата Юрист на годината от сайта "Правен свят".
Проблемите


"Безспорно най-големият проблем е липсата на място – прокурорите са разпределени в пет сгради. Докладът по делата се разнася из тези сгради, колеги търчат по заседания и така им се убива целия ден. Самата прокуратура не е разделена на териториален признак, а е разпръсната. Най-наложително е да се реши проблемът със сградата", смята прокурор от СРП, с който "Дневник" разговаря. Той обаче отчита, че това не може да е изцяло в правомощията на административния ръководител. По думите му е важно да се намерят средства за хартия и ксерокс, защото такива на моменти липсват. А това затруднява страшно много работата на обвинителите.


"Понеже сме голяма прокуратура, не си влизаме по делата, които сме наблюдавали в съдебна фаза. Но това означава, че трябва да разполагаш с някакви материали от самото дело пред теб, докато тече процесът. За това обаче пари няма – да се снимат експертизи, показания", казва още същият прокурор и добавя: "Пари за подобряване на материалните условия е ясно, че няма да има, но той може да съдейства, за да се купят хартия и ксерокси."


По думите му от новия административен ръководител зависи най-вече да не се превръща в проводник на частни интереси и да не допуска "мачкането" на граждани: "Да не привиква в неговия кабинет и да не им казва как да решат делото. Освен това административният ръководител не трябва да допуска обвинители от горестоящи прокуратури да натискат неговите подчинени. Трябва да ги предпазва от натиск и да не ги фаворизира едни спрямо други не спрямо работата им, а спрямо други неясни критерии", казва още обвинителят.


Според прокурор от по-горна инстанция най-важното е новият административен ръководител да направи анализ на работата на СРП. От него ще стане ясно каква е реалната натовареност и дали създадената организация на работа е добра. Според него е важно бъдещият ръководител да създаде нормална и добра комуникация с горестоящата прокуратура.


Според статистиката прокурорите в СРП са два пъти по-натоварени от средната натовареност в страната - ако тя е 1000 преписки на година, то в районните обвинители в София решават по 2000.

© Юлия Лазарова

Според статистиката прокурорите в СРП са два пъти по-натоварени от средната натовареност в страната - ако тя е 1000 преписки на година, то в районните обвинители в София решават по 2000.


Кандидатите - кой кой е


Христо Динев е завършил Югозападния университет в Благоевград и има 14 години стаж в прокуратурата. През периода 23 януари 2006 г. - 9 юни 2011 г. той е бил зам. районен прокурор на София и е отговарял за първи отдел "Престъпления срещу личността". Другият кандидат - Иван Петров, работи в Софийската районна прокуратура от 2001 г. Преди това е бил съдия-изпълнител първо в Етрополе, после в Самоков.


Христо Динев е малко известен сред колегите си, като публично се появява предимно по разследвания, свързани с нарушаване на авторски права и компютърни престъпления. Становището на предишния ръководител на СРП - Александър Налбантов, за качествата на Динев, които намираме в атестацията му от 2011 г., обаче будят съмнения в неговите професионални качества:


"Като такъв (шеф на Първи отдел – бел. авт.) той е следвало да осъществява контрол над прокурорите от този отдел и да разрешава възникналите текущи организационни затруднения така, че работата в този отдел да върви безпроблемно. За периода на неговата дейност като заместник районен прокурор Христо Динев показа, че не е особено ангажиран с дейността на отдела. Когато беше необходимо неговото съдействие за разрешаване на даден организационен проблем, той не проявяваше нужната инициативност. Липсата на активни действия по изпълнение на служебните му задължения като заместник на административния ръководител му пречеше да подпомага реално административния ръководител в неговата дейност. Често прокурор Христо Динев в качеството му на заместник на административния ръководител не съумяваше да организира времето си така, че да ги изпълни в срок, в други случаи успяваше само в резултат от многобройни напомняния.


Постепенно стана ясно, че на него не може да се разчита – той беше дезинтересиран от общите задачи, а голяма част от неговите задължения като ръководител на Първи отдел се изпълняваха от останалите зам. районни прокурори.


Прокурор Христо Динев има засилени интереси и познания в областта на компютърните информационни технологии и интелектуалната собственост, за което свидетелстват многобройните посещавани от него семинари и обучения, една част от които като лектор.Той е отзивчив при изслушването на събеседника си, но не се чувства ангажиран с неговия служебен проблем."


Атестационната комисия дава на Динев, който е и магистър по финанси, оценка "много добра" –  100 точки. Отбелязано е, че натовареността му е била над средната и е нямал е просрочено произнасяне по преписките и делата, осъществява непрестанен контрол върху работата на разследващите органи, организира я и активно участва във вземането на решения по досъдебните производства. Спазва правилата на Етичния кодекс, не е наказван и е поощряван. 


Пред "Дневник" той отказа да коментира становището на Налбантов, защото по думите му не е етично.  В началото на март сайтът "Биволъ" публикува списък с масони, сред които е и името на Христо Динев. Информацията за членството на Динев в такава ложа беше потвърдена и от двама други магистрати, пожелали анонимност: "Твърдения всякакви има. Не ми е понятно откъде може да сте чули такова нещо. Наистина не е уместно преди избора да коментирам, за да не изглежда, че си правя PR", лаконичен беше той. Попитан по принцип за позицията му за участието на магистрати в тайни организации, Динев заяви отново, че няма да коментира и ако такъв въпрос му бъде зададен по време на изслушването във ВСС, ще отговори тогава.


Иван Петров работи в Софийската районна прокуратура от 2001 г. Преди това е бил съдия-изпълнител първо в Етрополе, после в Самоков. Той получава с шест точки по-ниска атестация - "много добра". Бил е член на екип от разследващи прокурори в районната прокуратура от момента на създаването му.  Като такъв на него са му възлагани дела с висок обществен интерес.


"Към работата си прокурор Петров се отнася съвестно и има нужната мотивация. Произнася се с мотивирани прокурорски актове при спазване на сроковете, визирани в НПК. Влага лично време и енергия за срочно и качествено изпълнение на поставените му задачи. Проявява инициативност и е ангажиран към работата си", пише в становището си покойния вече бивш председател Александър Налбантов.


Прокурор Иван Петров не е бил наказван и също е бил поощряван. Според атестацията му прокурор Петров спазва стриктно процесуалните норми, свързани с образуването и движението на наказателните производства, дава правилна и законосъобразна оценка на относимите факти и обстоятелства, притежава умение за тяхното систематизиране в хода на производството. Колегите му коментираха, че Иван Петров има изключително тежък обвинителен уклон и многократно е "злоупотребявал" с правомощията си, като е задържал неправомерно (според съда) обвиняеми или е повдигал обвинения за деяния, които не съставляват престъпления. Магистрати дори се шегуват, че когато Петров е дежурен през уикенда, гледат да не излизат от домовете си, защото, ако нещо се случи, Петров със сигурност ще ги задържи за 72 часа.


Концепциите


Концепциите, които кандидатите са представили пред ВСС (могат да се видят на сайта на съвета) са сходни. И двамата поставят за основен приоритет разрешаването на кадровите проблеми и материалната база.


Христо Динев предлага "при важни събития каквито са избори, референдуми, футболни мероприятия" дежурствата събота и неделя да дават повече от един прокурор. "Практиката показва, че през почивните дни се внасят и по над 10 искания за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" и прокурорът следва да се яви в съдебна зала, отделно постъпват и не малко искания за 72 часово задържане, както и съгласувания на обвинения и доклади на дела и преписки за указания, постъпват и искания за одобрение на протоколи", пише още Динев.


Според Иван Петров е необходимо да се създадат екипи по разследването от момента на започване на производството. Това трябва да стане при спазване на случайния принцип: "Ако бъда избран за административен ръководител, ще създам организация от момента на започване на работа по разкриване и разследване на престъплението до постановяване на присъдата на първоинстанционния съд". Това според Петров може да бъде постигнато, като от момента на получаване на съобщението за започване на наказателното производство в прокуратурата се избере прокурор на случаен принцип и в екип от полицаи и други разследващи органи.


Динев ще заложи на регулярното провеждане на обучителни семинари и на "ежедневния стремеж за създаване на екипна работа с колегите, гарантиране на спокоен за работа климат и сигурност в работата им, както и повишаване на мотивацията на колектива". Динев би обсъдил възможността с прокурорите да провеждат лекции пред колегите си по наболели проблеми. Освен това той иска да стане практика, обвинителите, които са участвали в семинари да представят пред колегите си доклади за наученото.


И двамата кандидати ще направят анализ за причините навръщане на делата в СРП от по-горната инстанция. Динев предлага и провеждането на регулярни срещи на прокурори и ученици "на които да бъдат обсъждани теми, насочени към моралното и правно израстване на малолетни и непълнолетни лица". Динев предлага още създаването на контактни точки с институциите, като например с комисията за конфискация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK