Шефката на НСИ Ренета Инджова критикува президента и премиера

Ренета Инджова

© Антон Попов

Ренета ИнджоваПредседателят на Националния статистически институт (НСИ) Ренета Инджова отправи критични забележки към президента и служебния премиер.


В интервю за Би Ти Ви Инджова коментира, че докато Росен Плевнелиев обещава прилагане на датски стратегии за енергийна ефективност, всъщност жизненоважни български стратегии не се приемат и прилагат навреме. Става въпрос за стратегията за НСИ за периода 2013 - 2017 г., която правителството трябвало да приеме с голямо закъснение, но не го направило. Вследствие на това страната щяла да плаща огромни санкции към ЕС заради неспазване на директиви за статистическите данни.


Притеснително е това, че един служебен кабинет, който се смята за най-ефективния модел по време на политическа криза, всъщност е зациклил на темата подслушвания, каза още Инджова, според която властта в лицето на кабинета на Марин Райков и на президента имали най-голяма вина за "пренебрегването" на задълженията им към НСИ.
Инджова разказа още, че в НСИ има порочни практики по отношение на обществените поръчки. Тя даде конкретен пример как, докато отсъствала за месец и половина заради счупен крак, заместникът й сключил договор с фирма посредник, купуваща всички самолетни билети за служителите на института. Въпросната фирма купувала билетите на възможно най-високите пазарни цени.


"Направена е била обществена поръчка набързо, без да се направи проучване, без да се видят възможно най-евтините варианти. После се даде обяснение, че вече критерият не бил по цена, а по качество. Причината е в контролиращите органи, те не са на място", смята Инджова.


И допълни, че вече седми месец въпросният й заместник не може да бъде уволнен – първо, защото той е на назначение от кабинета, и, второ – защото излязъл в болничен и представял фалшиви документи от ТЕЛК.


"Вицепремиерът и финансов министър ми казва също така, че не е демократично да го отстраним. А аз не искам да плащам заплата на този служител повече", заяви Инджова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK