Христо Динев е новият районен прокурор на София

Христо Динев е новият районен прокурор на София

© Юлия ЛазароваХристо Динев е новият районен прокурор на София. Висшият съдебен съвет (ВСС) го избра с 13 гласа "за". 


Неговият конкурент Иван Петров получи подкрепа само от един от гласувалите членове на съвета, а 10 бюлетини бяха обявени за недействителни. 


Дебатите преди избора продължиха около час. Председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров каза, че Динев отговаря на изискванията, докато Петров не притежава необходимите нравствени качества за поста. Той даде за пример разследване, водено от Петров в продължение на 12 години без да взема  предвид предписанията на съда и други няколко сигнала и преписки срещу него. 
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира кандидатурата на Динев с думите, че излага конкретно своите идеи.


До началото на тази година районната прокуратура в София се ръководеше от покойния Александър Налбантов. През 2011 г. обаче той критикува своя заместник Динев, че не съумява да организира времето си така, че да изпълни в срок задълженията си. 


Христо Динев е завършил Югозападния университет в Благоевград и има 14 години стаж в прокуратурата. През периода 23 януари 2006 г. - 9 юни 2011 г. той е бил зам. районен прокурор на София и е отговарял за първи отдел "Престъпления срещу личността". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK