Ангел Семерджиев е бил в конфликт на интереси заради лиценз на кръстницата на детето му

Ангел Семерджиев

© Надежда Чипева, Капитал

Ангел СемерджиевКомисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи конфликт на интереси по отношение на бившия председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев, съобщи Би Ти Ви.


Разследването е започнало след самосезиране на Комисията от 19 февруари 2013 г. по публикации в медиите. От събраните в хода на производството доказателства се установило, че Семерджиев е издал лицензия за търговия с електрическа енергия в полза на "Проенерджи Трейд" ООД за срок от 10 години.


Фирмата е собственост на Анелия Димитрова, която е кръстница на детето му. Димитрова продала къща от затворен тип във вилната зона на с. Кошарица, община Несебър, на цени, двойно по-ниски от пазарните. Впоследствие Семерджиев е продал и апартамент от 168 кв.м. в гр. Несебър на друга фирма на Димитрова –"Анрад консулт" ЕООД, за сумата от 90 000 евро.
Решението на Комисията може да се обжалва пред Административен съд - София град.


През февруари прокуратурата образува производство срещу Семерджиев за това, че в периода 2009-2012 г. е използвал служебното си положение, за да може фирмата "Про енерджи трейд" ООД да получи 10-годишен лиценз.


В началото на януари Ангел Семерджиев се оказа един от общо 291 души на висши държавни длъжности, които не са подали пълна и изцяло достоверна информация за имуществото си пред Сметната палата. Семерджиев не е декларирал покупка и продажба на апартамент от 168 кв.м в Несебър и паркомясто към него. Не е декларирал и ипотечен заем от 90 000 евро, обезпечен с имота в морския град.


В края на януари Семерджиев подаде оставка като председател на ДКЕВР заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.


Семерджиев оглави ДКЕВР през септември 2009 г. по предложение на тогавашния ресорен министър Трайчо Трайков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK