Политолози и социолози за скандала с подслушването

Политолози и социолози за скандала с подслушването

© Юлия ЛазароваСпоред политолози и социолози новата фаза на скандала с подслушването показва вътрешните проблеми в ГЕРБ. Цветан Цветанов става тежест за партията и за лидера й Бойко Борисов, казват те в коментари след твърденията на бившия министър Мирослав Найденов, че колегите му и президентът са били подслушвани по нареждане на бившия шеф на МВР. 


Евгений Дайнов: Това е началото на погрома, който ще понесе ГЕРБ на изборите


Поставя се началото на погрома, който ще понесе ГЕРБ на изборите - така политологът Евгений Дайнов коментира ефекта от скандала с подслушването след твърденията на бившия министър Мирослав Найденов, че министрите и президентът са били подслушвани по нареждане на екс вицепремиера Цветан Цветанов. Пред "Фокус" той казва още: Загубвайки властта, в ГЕРБ сами се хванаха за гушите и беше ясно, че който е с по-слаби нерви напуска потъващия кораб.
Дайнов не смята, че Мирослав Найденов е направил изказването си по сценарий, а просто е целял като депутата от същата партия Емил Димитров да стане видим и да бъде защитен от държавните органи. Според политолога не е по силите на "милиционерски мозъци" насред предизборна кампания да отстрелят Цветанов, а Бойко да се върне на бял кон, такава схема е прекалено сложна.


Кольо Колев: В ГЕРБ има неразрешим конфликт


Още преди изказването на Мирослав Найденов данните от социологическите изследвания ясно показваха как се отразява скандалът с подслушването на ГЕРБ - партията губи доверие. Разкритията на бившия министър просто ще развият процеса. Последиците ще бъдат делегитимация на ГЕРБ, загуба на доверие, което неминуемо ще се отрази на резултата от изборите, коментира пред "Дневник" Кольо Колев от социологическата агенция "Медиана":


За Борисов е кристално ясно, че Цветан Цветанов е политически труп, но той не може да се освободи от него преди изборите, каза Колев.  Той смята, че вероятно е постигнато мълчаливо съгласие  Цветанов да добута изборите и да получи депутатски имунитет. След това както поради вътрешни, така и поради международни причини, той ще отпадне от политическия живот, е виждането на Колев.


Доводите му - Цветанов вече е загубил лице в международен план, "видяхте доклада на департамента на САЩ, представяте си каква ще е реакцията в Европа".


Според него има неразрешим конфликт в ГЕРБ, но Борисов, който си дава сметка, че Цветанов трябва да си ходи, не може да го отстрани, тъй като това съвсем ще срине партията и ще нанесе още по-голям удар върху изборите.


Цветозар Томов: Става дума за тотален шантаж


Става дума за тотален шантаж, за който се използват тайните служби, МВР като система се организира от висши политически кръгове. Целта е да се намерят някакви неугледни факти от личния живот на хората, които са обект на подслушване, които да бъдат използвани, за да бъдат тези хора зависими, казва социологът Цветозар Томов пред БГНЕС.


Едва ли шантажът е само политически, той е в икономически кръгове и къде ли не още, продължава Томов. Все още не мога да приема, че сме стигнали толкова далече, че сме оставили нещата да стигнат толкова далече, казва той.


"След като правителството е подслушвано, политическите конкуренти са подслушвани, до какво равнище в каква степен службите са се превърнали в бандитска група, занимаваща се с шантаж, ние не знаем. Всъщност, оказва се, че човекът, който е счупил гръбнака на организираната престъпност, го е укрепил с подопечната му институция. МВР е гръбнакът на организираната престъпност в България, това е може би най-тъжният извод, който можем да направим." - е мнението на социолога.


Според Цветозар Томов въпросът е "как се оправяме оттук насетне", защото Цветанов продължава да прави кампания и може и да вземе изборите. Мисля, че въпросът е "Или Цветанов или България" и аз очаквам този човек да бъде справедливо наказан за престъпленията, които е извършил, казва Томов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK