Системата за случайно разпределение на делата може лесно да бъде манипулирана

Системата за случайно разпределение на делата може лесно да бъде манипулирана

© Надежда Чипева, КапиталСистемата за случайно разпределение на дела, която се използва в почти всички съдилища в страната, може лесно да бъде манипулирана. Това обяви Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).


Представители на организацията участваха в проверката, която Висшият съдебен съвет направи в двете върховни съдилища и в Софийския градски съд.


Програмата "Лоу чойс", с която се разпределят делата, е с изключително ниска степен на защита и не може да даде гаранция, че разпределението става на случаен принцип. Това дава възможности да се избират конкретни магистрати, за да се гарантира желаният изход от процеса. Могат произволно и без да остава следа, да се изменят и двете ключови стойности - брой дела и натовареност, които насочват избора към един или друг съдия, показва проверката.
Досега се смяташе, че системата гарантира безпристрастно разпределение на процесите и никой не би могъл да злоупотреби, защото всяка интервенция ще се запамети в архив. Проверката на Института за правни инициативи обаче показва, че и архивът не е защитен и може да бъде редактиран. Достатъчен е достъп до компютъра, на който е инсталирана системата.


"Лоу чойс" е разработена от Висшия съдебен съвет. Тя се използва в над 170 съдилища, което е около 95 процента от всички в страната.


Заключенията на БИПИ са, че като функционалности софтуерът на е адекватен на нуждите на съдилищата, което налага непрекъснати пригаждания, голям брой изключения от нормативните правила и локални практики. Затова експертите препоръчват подмяната му с друг.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK