Над 31 хил. подписа за референдум срещу строителството във варненската Морска градина

Крайбрежната ивица на Морската градина във Варна, против чието застрояване шест неправителствени организации искат да организират референдум.

© Морски дневник

Крайбрежната ивица на Морската градина във Варна, против чието застрояване шест неправителствени организации искат да организират референдум.Шест неправителствени организации внесоха вчера в администрацията на Община Варна над 30 хил. подписа в подкрепа на искането си за организирането на местен референдум за съдбата на Морската градина. Това съобщи арх. Калина Павлова от Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА. Останалите организации, участвали в събирането на подписите са Обществен център за околна среда и развитие, "Обединено гражданско сдружение" , Българско дружество за защита на птиците"(БДЗП) и гражданските сдружения "Зелена Варна" и "Варна диша".


През лятото на миналата година членове на шестте организации бяха сред най-активните участници в протестите срещу решението на ОбС – Варна, с което беше направен опит да се разреши застрояването на северната част от парка. Стигна се дори до сблъсъци с полицията.


Според предварително разпространената информация, внасянето на подписите трябваше да се състои в 16ч. вчера в сградата на Община Варна.
"Имахме уговорка с директора на дирекция "Информационно и административно обслужване" в общинската администрация, да се срещнем около 16ч., за да не затрудняваме работата с граждани в последния ден от седмицата, каза Юлиян Чолаков, председател на СОПА. Около 15.30ч. обаче беше съобщено, че е получен сигнал за поставено взривно устройство в общината заради което служителите бяха евакуирани, а обслужването на граждани преустановено".


Заради непредвидените обстоятелства представителите на гражданските сдружения взели решение да внесат подписката си в администрацията на градския район "Приморски", но чиято територия се намира голяма част от Морската гпрадина. Там обаче районният кмет Петя Проданова отказва да приеме документите.


"След близо час увещания и спорове, а и след ултиматума ни, че няма да напуснем сградата на кметството докато подписката ни не бъде приета, около 18.ч. това все пак се случи, каза Калина Павлова. Сега кашоните с бланки, върху, които са събирани подписите са на съхранение в сградата на районната администрация", уточни тя. По думите й, в присъствието на представител на неправителствените организации в понеделник, те ще бъдат пренесени в деловодството на централното кметство.


Според Юлиян Чолаков внасянето на подписите точно в петъчния ден е било изключително важно, тъй като тогава е изтекъл тримесечният срок от заявяването на намерение за организиране на подписка на 26 януяри т.г.


"Входящият номер, с който разполагаме е издаден на 28 януари, каза Чолаков и това ни дава право да събираме подписи до понеделник. Ние обаче решихме да внесем подписката в петък, за да имаме още два дни за събиране на допълнителни подписи, които да гарантират, че дори и част от тях да се окажат невалидни, това няма да я провали".


Според съществуващото в момента законодателство при участие в подписката на 10% от гражданите на Варна с избирателни права, или най-малко 15150 подписа Общинският съвет в града трябва да подложи предложението за организиране на референдум на обществено обсъждане. Ако подписите са двойно повече или не по-малко от 30300 съветът трябва незабавно да задвижи процедурата за провеждане на референдума.


"В момента подписката ни съдържа около 31 хил. подписа, каза вчера Чолаков. Ние обаче имаме намерение да съберем допълнителна подкрепа за организиране на референдума в двата почивни дни и в понеделник да добавим новите подписи към вече предадените".


По думите на Чолаков активистите на СОПА са поискали по съдебен път да бъде удължен срока за събиране на подписите. След отлагане на делото обаче то е било насрочено за 28 май.


След като подписката стигне до Общинския съвет, тя трябва да бъде предадена на служба ГРОА за проверка на достоверността на личните данни, които съдържа. При положителен изход от нея ОбС Варна трябва да вземе решение за насрочването на референдума в близките два месеца, уточняват от СОПА.


Въпросите, на които жителите на Варна ще трябва да отговорят на евентуалния бъдещ местен референдум, който ще е първият в новата история на страната са два: "Да достига ли паркът "Морска градина" до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?".


Над 3 хил. души се подписаха в последната онлайн петиция срещу застрояването на Морската градина във Варна, която бе адресирана до бившия премиер Бойко Борисов. В нея гражданите настояваха да се въведе забрана за строителство върху всички урбанизирани зелени площи, както и парковите зони да се включат в специален регистър. Тази петиция обаче остана без последици.


Ако се стигне до референдум, неговата валидност ще бъде зачетена ако в него участват над 50% от 285 396 избиратели на последните избори за местна власт през 2011г. във Варна.
 


За Морската градина


За първи път името "Морска градина" се споменава през 1894 г. като Jardin de la Mer по времето на паркостроителя Антон Новак. През годините паркът поетапно е уголемяван, за да достигне 1380 дка през 1997 г.
Още от самото й създаване Морската градина е планирана така, че да граничи с морето. Тя е замислена като плавен преход от централната част на града към зоната за отдих и забавление, част от която е и плажът, представляващ елемент от ансамбъла на парка. По този начин се запазва свободен достъпът през парка до морето дори и при евентуално изместване на брега в резултат от естествени процеси или строителството на нови буни.
Тази далновидна концепция обаче е зачеркната от властите през 1997 г. с разделянето на парка на "Историческо ядро на Морската градина" с площ 550 дка и периферия със статут на зона за отдих.


Периферията от своя страна е разделена на паркова зона и крайбрежна зона, включваща ската и ивицата от ската до морския бряг.
След разделянето границите на терените често се преначертават, като през 2009 г. държавата продава на "Холдинг Варна" АД голяма част от крайбрежна зона на Морската градина.
През 2011 г. по заповед на министъра на културата Вежди Рашидов границите на Историческото ядро са "актуализирани", в резултат от което МРРБ с министър Росен Плевненлиев свеждат площта му до 442 дка, като най-силно е засегната именно крайбрежната зона. 
Статутът на крайбрежната зона на Морската градина като място за отдих е заличен окончателно през 2012 г. с новия Общ устройствен план на Варна. Според него там е предвидено застрояване като зона за обществено обслужване, включително с офиси, хотели, сгради с обществено предназначение и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (211)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 815 Неутрално
 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Това съобщи арх. Калина Павлова от Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА.
  .............
  Това е единственото средство старшинките да бъдат вкарани в карцера - СОПА.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  И пак Калина ....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  През 2011 г. по заповед на министъра на културата Вежди Рашидов границите на Историческото ядро са "актуализирани", в резултат от което МРРБ с министър Росен Плевненлиев свеждат площта му до 442 дка, като най-силно е засегната именно крайбрежната зона.
  ------------

  Ами, без коментар. ГЕРБ

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "През 2011 г. по заповед на министъра на културата Вежди Рашидов границите на Историческото ядро са "актуализирани", в резултат от което МРРБ с министър Росен Плевненлиев свеждат площта му до 442 дка, като най-силно е засегната именно крайбрежната зона."

  Пияницата и комсомолецът - съсипателите на съвременна България. Обещано от ГРОБ ®.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dehumanizer":

  ГРОБ работещи за ТИМ

  Чудесно... милицонери работят за мутри

 7. 7 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Последните апетитни общински имоти във Варна в реална опасност .
  „Вече е налице сериозен дефицит на приходи от Годишната програма за управление и разпореждане с общинската собственост. От планираните 5,22 млн. лв. до този момент са постъпили едва 18%. Това поставя под въпрос реализирането на много проекти, основни и текущи ремонти на социалната и техническата инфраструктура във Варна“, съобщават от кметската пресслужба.
  Слава богу нямало да се изграждат повече светофарни уредби,които по най-безумен начин съсипаха и без това тежкия трафик в града.
  На кого ли са далавера никнещите,като гъби след дъжд светофари?
  И ремонта на районното кметство може да почака.
  Разпродажба точно сега, не бива да се случва.
  Да спрат всякакви предизборни и други безумни действия и да започнат икономии поне до избиране на нов кмет и ново правителство.
  http://yphalachev6.blogspot.com/2013/04/blog-post_26.html

 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Там обаче районният кмет Петя Проданова отказва да приеме документите."

  Разбойниците се съпротивляват до последно. А сега хапнете тоя референдум, милиционерска сган.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Само варненци ли може да се подписват?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  [quote#9:"Храбър - #27"]Само варненци ли може да се подписват? [/quote]
  мисля че така е редно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 11. 11 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "Trollfest":
  [quote#3:"Trollfest"]И пак Калина [/quote]
  ====
  По едно време пък беше пълно с янковци и все зулумджии!
  Е, някои поотрепаха, но другите къде се покриха с накраденото, никой не ти казва!

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#10] от "stg":
  Само варненци ли може да се подписват? - цитат на коментар #9 от “Храбър - #27”
  мисля че така е редно
  .............
  Не е редно, Паркът е от национално значение. Ако решат да застроят Болонският лес в ПАриж, само столичани ли ще се подписват?
  Михаил Колони, когато предлага да се обособи Морски парк през 1881 г., му се смеят в общината, подиграват му се. А той е живял в Париж, Букурещ, има виждане за това, какво е един град...
  "Известният археолог Карел Шкорпил, който живее във Варна, кани по настояване на общината чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Архитектът взима присърце възложената му задача и мястото бързо е почистено, картографирано и са засадени първите редки растения." Само зарди това е обект от национално значение, а има и много други аргументи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#10:"stg"]мисля че така е редно[/quote]
  И аз така мисля, ама не пречи да попитам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "stg":Морската градина във Варна е паметник с национално значение - но подписите за нея ще се съберат и ще се направи градски референдум много по-бързо във Варна отколкото да се прави подписка в цяла България и безумно скъп референдум

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#12:"СДС ( уцели 10-ката! )"]Само зарди това е обект от национално значение, а има и много други аргументи. [/quote]
  Мисля, че до колкото решенията се взимат от варненската община, то подписката трябва да е само от варненци.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  морската градина е най красивото место на Варна и не трябва да се бута нищо в нея ,долу на плажа вече кипи бурно строителство и въпреки добрите идеи за укрепване на ската ,трябва да се помисли и за природата и запазването и в естествения си вид ,смятам ,че подписката трябва да е освен срещу строителството ,но и за намиране и създаване на реален план за облагородяване и запазване на естествения вид на градината и скатовете ,защото не могат да останат в сегашния си строителен вид ,все е дно си на златните или в слънчев бряг в разгара на сезона на строителството

 17. 17 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 466 Весело

  ТИМ да застроят морските градини на Солун, Истанбул, Одеса или Сочи, а и Констанца е възможно, така или иначе имат много хубави идеи.

 18. 18 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  И като го застроят после ще събарят застроеното защото хората ще спрат да ходят там в тази гмеч.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 19. 19 Профил на chuK
  chuK
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тея не им ли втръсна да правят референдуми?

 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Тази далновидна концепция обаче е зачеркната от властите през 1997 г. с разделянето на парка на "Историческо ядро на Морската градина" с площ 550 дка и периферия със статут на зона за отдих.
  ****************

  Значи, дори и комунистите 45 години спазваха първоначалната идея на парка и дори са го разширявали, а сегашните "демократи" го съсипаха за има - няма 15 години?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#20] от "VеnRus 2008":
  а сегашните "демократи" го съсипаха за има - няма 15 години?
  .........
  Социалистите го разширяваха, но Костов отвори вратичката, съвсем небрено и между другото, и през нея се втуърнаха като глутница хиени облажелите се кредитни милионери, пирамидаджии, рмз-приватозатори и подобна паплач.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Както винаги въпросите са зададени идиотски и съдържат по няколко отговора вътре. Аз примерно може да не искам да има заведения, как да го изкажа?

  bezsmyrten
 23. 23 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За съжаление нямам право да участвувам в тази подписка, затова само морално подкрепям варненци които не желаят мутрите да се разпореждат с живота им. Успех!

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#22] от "Filip":

  А какво ще кажеш да има велоалея свързваща Морска гара с Евксиноград?
  Това са ок. 20 км. , отиване и връщне 40 км. и ето ти го проблема с неспортуващите младежи решен.
  Ама то и малко желание се иска, съвсем малко, понеже пътят си го има, просто след 1997 е преграден , поради застрояване.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Пълно безумие! Това е голямо лицемерие от страна на "арх."-та. После дали ще прави референдум за нейния проект "моят бряг"?!

 26. 26 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#24] от "СДС ( уцели 10-ката! )":

  На тия, които не им се спортува, винаги могат да си намерят оправдание.

  bezsmyrten
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Поздрави на всички привърженици на ДСБ! (И на СДС...). Бюлетина 27 е нашият (и вашият) избор! Всичко друго е от лукавия... мафия, комунисти, ченгета и мекерета!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1448 Весело

  До коментар [#26] от "Filip":
  На тия, които не им се спортува, винаги могат да си намерят оправдание.
  ..........
  Няма оправдание.
  На Морска гара се пият по две бири,
  в подножието на двореца - две, по пътя обратно - 3-и
  и после се седя на маса , по мъжки. След което следва нощно къпане без бански и още нещо...
  Питай ме, ще ти обясня, само алеята да подготвят.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 29 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Уважаеми българи,
  т.нар. "зелени", които инициират подписки във Варна са протежета на червения мафиот Борислав Гуцанов.

  Морската градина НЕ Е застрашена и това е гарантирано от наскоро приетия ОУП на община Варна. Дори Калина и Кръстьо - ударната дружинка на Гуцанов, прикрита подд благовидни "зелени" идеи - бяха силно разочаровани, че вече нячма за какво да се хванат...
  Морската градина във Варна беше най-варварски застроявана именно преди 10 годиини, когато Гуцанов и кликата му бяха всевластни господари на Варна!!!
  Къде бяха "зелените тогава"????

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 30. 30 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Цялата община във Варна и сегашният временен кмет са ужасно корумпирани - каза ми го един германец който е ходил при тях и социалната комисия оглавявана от сегашния кмвет - казали му че ще му одобрят каквитко и да са проекти за благоустрояване на циганските квартали само при едно условие - ДВЕ ТРЕТИ от одобрените средства отиват при тях като рушвет! Германецът го каза на публична лекция в Червената къща в София

 31. 31 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 409 Неутрално

  хахах,м добре бе, политическа партия да ми се прави на загрижена преди изборите, айде моля ви се, не на мен тия. записките на реформиста сме ги чели.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Костодебил
  Костодебил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "richardnixon":  На мен един аржентинец ми каза, че не са му искали нито лев за проект за разширяване на пристанището за няколко десетки милиона евро. Същото ми каза и един филипинец, който искаше да изгражда нова пречиствателна станция.

 34. 34 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#29:"mtmvb"]Къде бяха "зелените тогава"????
  [/quote]

  На училище или в университета. Предполагам мистични за теб места, които явно не си посещавал.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 35. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#14] от "richardnixon":

  няма проблем как е, просто изразих лично мнение

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 36. 36 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#17] от "Ivan Donchev":

  Иване, четох на страницата на вашия гуру Маринов, че по всички пенсионерски сбирки носите подписката и карате пенсионерите да се подписват без да знаят за какво.
  Един приятел пък, му беше написал, че го е хванало яд как го заставят да се подпише и е написал неверни данни. Понеже Николай е изтрил коментара, онова момче си пази архив с отговорът му и само чака да му внесете подписа, за да ви покаже как ги събирате.
  Кой ли ще се смее последен? ))
  п.с. Моля модераторите да не ме наказват за наглостта ми да пиша истината в тяхната медия.

 37. 37 Профил на varnavvj
  varnavvj
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Абсолютно подкрепям Олег Кустов!

 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да бяхте чули Москов какво разказа днес, друга песен щяхте да запеете. Иска ви се да превземете цяла България, ама не! Потрудете се, спечелете и тогава. На готово и баба знае да краде!

 39. 39 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Гневно

  Искам да попитам многоуважаемите зелени госпожи и господа, какво направиха през последния месец за Варна. Не за алеята, за Варна питам? Поне да имат повече варианти за отговори.
  Не се мъчете много, аз ще ви кажа - НИЩО. Едно голямо нищо!
  Предизборна кампания - прекрасна, луксозна, а с чии пари?
  Някой от вас видя ли рекламните материали?
  Еееей, ама другите могат да ви завидят на лукса!
  Ето какво правят нормалните хора www.facebook.com/photo.php?fbid=561767630511784
  и не смейте да ги плювате, защото е непочтено!
  Ако имате да им кажете нещо - направете го право куме в очи, ама не ви стиска на гъзоретките!

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 40. 40 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Поправете ме, ако греша, но няма смисъл от референдум за нещо, което е незаконно така или иначе. Ако сега няма кой да санкционира това беззаконие, то няма да има и след референдума, така че явно проблемът е другаде.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 41. 41 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#40] от "clint_eastwood":

  Аз също не разбирам защо след като е незаконно да се строи в Морската градина, се прави референдум против застрояването в нея. Нали закон има, какъв е смисълът и от референдум????

 42. 42 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#39] от "vilmonn":

  хахаха разсмя ме твоят коментар.
  Досега чета една рекламна тарифа тук http://www.economedia.bg/onlineads/prices.php?l=bg#dnevnik
  и се чудя, колко ли плащат "зелените" за реклама тук?
  Сигурно коментиралите по-долу могат да изчислят, че някой ми открадна калкулатора

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 43. 43 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#40] от "clint_eastwood":

  Да, другаде е. Едни лакоми хора искат да вземат нещо без пари. Ама не става. Все още в държавата има закони и всеки е длъжен да ги спазва. Който не е доволен да се жалва пред компетентните органи, а не да манипулира хората и да им пълни главите с бръмбари.

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 44. 44 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пиер Иванов":

  Тя и на Костов се върти реклама. Ама всички забравиха кой продаде България и сега нови собственици ще ни пробутват.

 45. 45 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#39:"vilmonn"]Ето какво правят нормалните хора www.facebook.com/photo.php?fbid=561767630511784
  и не смейте да ги плювате, защото е непочтено![/quote]
  Оф, писна ми вече с тези почиствания! И ьТВ и тя ме кара да чистя! Нали плащам данъци, да вземе да почисти тоя който е взел парите, а не да ми бута метла в ръката и да ме кара, да се чувствам виновно, че не мета! И плажа няма ли концесионер той за кво е що му чистите бе хора? Ако е общината или да почисти или да сложи един полицай, който лятото хем да пази от кражби хем да глобява който мърси! Обзаложихме се с приятели коя от партиите ще се "сети" да почисти най-видните места във Варна за кампанията. Аз заложих на нова алтернатива! Деси Добрева сигурно е на нисък старт вече с метлата.

 46. 46 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#36] от "Олег Кустов":

  За николай.маринов.5 ли иде реч?
  Веселяк )) Явно си има проблеми момчето, не го мислете.

  Съвет от мен, Олег - Ако някой прави грешка, не го прекъсвай

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 47. 47 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#45] от "galjab":

  Еми, ще ти писне, то спаменето в нета е по-интересно. Ако си размърдаш д-то, няма да заслабнеш, споко ))

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 48. 48 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#46] от "vilmonn":

  Няма ли някой по бира да черпи или тук ще киснем цял ден?

 49. 49 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#48] от "СДС":

  Скачай, аз черпя. Тук ще им оставим кебапчета за мезе ))

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 50. 50 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Весело

  Безсрамници! Наспамихте ми хубавата темичка
  Точно ми дойде музата да вадя факти и документи....

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 51. 51 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#50] от "vilmonn":

  Зарежи ги. Айде, всички пред общината да сложим по няколко парафа за агитката. Пък да ги видим на проверката после

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 52. 52 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Весело


  По-добра идея имам! Ще искаме да се легитимират имат ли право да събират подписи и лични данни )))))))

 53. 53 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#39:"vilmonn"]какво направиха през последния месец за Варна. [/quote]

  Я кажи ти какво си направил за Варна бе, мишка. Лесно е да критикуваш, нали? Я първо се запитай изряден данъкоплатец ли си, с какво си допринесъл за Варна и как се бориш с безобразията случващи се там. То по форумите е лесно да критикуваш, но се иска малко мъжество да застанеш срещу тим лице в лице. Зелените освен това са партия с почти и изцяло МЛАДИ хора, без агенти на ДС, без бивши и настоящи комунета. Нормално е преди десетина години тези хора да са били на по 15-20 години и да не са се интересували от политика, затова "ама къде бяха когато..." не върви. Въпроса е ВИЕ къде сте били, когато са се случвали безобразията. Навярно вкъщи, на топло пред компютъра а не по протестите.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 54. 54 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#53] от "XXXXXX":

  Сега, ТИ ме чуй внимателно, господинчо!
  1. Не ми говори на бе. Дама съм.
  2. Когато съм била на протести, ти сигурно си ходил прав под масата. Нещо да си спомняш от 89-та? Не. Щом не, нямаш право да държиш тон на никого.
  3. Засегнаха те истините, които пиша ли? Сори, знам, че боли, затова ги написах.
  Писна ми от такива като вас. Един нормален човек остана ли в държавата? Един пиар като хората даже не можете да направите.
  Може и прекрасни идеи да имате, но не знаете как да ги представите.
  Затова, по-лекичко с определенията по мой адрес, че вадя само факти. Не празнодумствам като повечето субсидеристи.
  Хубава вечер и няколко пъти премисли отговорът си, преди да го изпратиш.

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 55. 55 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#53] от "XXXXXX":

  Момче, не словоблудствай. Единствената партия, регистрирана за изборите, без агенти на ДС, е СДС. Вчера го обявиха всички медии. Направи си труда поне да си информиран, преди да пишеш.

 56. 56 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#54] от "vilmonn":

  Кво му се връзваш на това цвеке? я, не се занимавай с глупости, а го пусни на истинските Зелени. После им доведи и Екогласност и сеир да гледаме всички

 57. 57 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#41] от "Горгона Медуза":
  [quote#41:"Горгона Медуза"]не разбирам защо след като е незаконно да се строи в Морската градина, се прави референдум против застрояването в нея. [/quote]
  Вижте първия въпрос:
  "Да достига ли паркът "Морска градина" до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?"

  Тимаджийските подлоги отделиха зоната непосредствено до морския бряг от Морската градина. И сега ТИМ се канят да си настроят хотелите там, след като държавата им продаде терена за без пари.

 58. 58 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 466 Весело

  Я! Каква виртуална идилия
  Вие в събота на купони не ходите ли?

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 59. 59 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#54:"vilmonn"] [/quote]

  89 като бебе едва ли съм ходил по протести. Попитах Ви ВИЕ какво сте направили за Варна и не отговорихте. Явно нищо. Достатъчно ми е, благодаря Приятно живеене в Тимландия, аз вече се изнесох.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 60. 60 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И БЕЗ ТУЙ СЕ Е ПОДКОПАЛ БРЕГА , ТА ЕДНО СТРОИТЕЛСТВО ЩЕ СРУТИ ВАРНА В МОРЕТО.
  ДА ТЕ Е СТРАХ С КОЛА ДА ПЪТУВАШ КЪМ ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ.

 61. 61 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#57] от "Whoops":

  Я, ти отворената, по-леко с определенията!
  Да си чула случайно, че са инвестирани над 20 мил. лв за противоерозионно укрепване на над 1100 м. Да си видяла подпорната стена? Ако не си от Варна, ще ти пратя снимка. Що някой не каза Евала на Холдинга, че даде 20 милиона от своите пари и укрепи брега, а всички плювате ли, плювате?
  ОК, разбрахме, че искате да вземете проекта. Само се чудя колки кинти би вложил кандидат-инвеститора в проекта?
  Отговори ми!

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 62. 62 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#59] от "XXXXXX":

  Разчиствам от зелени талибани, спонсорирани от софийски и задгранични бригади. Това достатъчно ли е?

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 63. 63 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 759 Неутрално

  [quote#55:"СДС"]СДС[/quote]

  Синът на шефа на СДС във Варна уби и след това изнасили моя приятелка. Виж случая с Роди, светла и памет. Такива хора за мен са по-зле и от комунистите. Я ми кажи кой от зелените е бил член на ДС. И колко от досиетата на СДС са изчезнали преди 8 години

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 64. 64 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#59] от "XXXXXX":

  Момче, не си вземай белята. Ако ще пишеш нещо смислено, пиши. Няма смисъл всички да бухаме по клавиатурите и да не се четем. Нали дискусия искаме да има?

 65. 65 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 693 Весело

  [quote#61:"vilmonn"]Що някой не каза Евала на Холдинга, че даде 20 милиона от своите пари и укрепи брега, а всички плювате ли, плювате? [/quote]
  Събота даваме дежурства, а?
  Аз пък се чудя каква човешка измет трябва да си, за да пишеш мнения по форуми срещу заплащане.

 66. 66 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Разстроено

  До коментар [#63] от "XXXXXX":

  Името му напиши. Жалба подадена ли е?
  Говориш за ДСБ, най-вероятно.

 67. 67 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#63] от "XXXXXX":

  Няма ли коя да я забележи тая Калинка, че злоупотребява с хора като теб? Да вземе да я бутне някой в парламента, че ми става жал като те чета. Съжалявам за приятелката ти. Но това няма нищо общо с темата. Не я измествай.

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 68. 68 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#65] от "Whoops":

  Къде ги давате тези дежурства, бре моме? Плащат ли добре поне?

 69. 69 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#65] от "Whoops":

  Много ясно! Ако трябва и денонощно ще стоя тук, да обяснявам на неиформираните как ги заблуждавате.
  Това, че някой не се бие в гърдите какво е направил, не означава, че другите трябва да го хулят.
  Ако имаш въпроси, задавай докато съм тук. Ако не, чупката, че ще ме накажат за груб език и после тъпкано ще ти го върна.

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 70. 70 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#63] от "XXXXXX":

  Знам за какво говориш. Цветанов носи цялата отговорност за обезличаването на СДС във Варна. И не случайно бяха поставени условия, той да е вън от листата. Въпрос на време.

 71. 71 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#63] от "XXXXXX":

  Точно така, за съжаление сте прави. Цветанов уби синята идея във Варна и желанието на младите да работят за нея.
  Затова всякакви кандидат партийки се опитват да се доберат до младите хора. Това обаче е без значение за факта, че само в СДС няма агенти на ДС.

 72. 72 Профил на varnavvj
  varnavvj
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За съжаление във Варна СДС няма от години и всичко е благодарение на Цветанов! Нямам идея как този човечец нямаше доблестта да се оттегли сам? Какво е това дебелокожие?

 73. 73 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#57] от "Whoops":

  Тия простотии ги запази за партийните сбирки на Зелените. Крайбрежната алея е отделна зона от Морската градина от 12 години и това е нещо напълно нормално. Няма крайморски град в света, където първата линия да не е с отделен статус от останалата част на града. А лозунгите с които събирате подписи са "ДА спасим Морската градина". Като сте против застрояването на алеята, да бяхте искали такъв референдум.
  Само че нямаше да се върже никой, нали? Друго си е да "спасяваш" цялата Морска. Толкова сте ми смешни с тия напъни. Поне да ги бяхте измислили малко по-логично нещата. Все още по-голямата част от българите имат мозък и го използват. Освен това като ви се проследи веригата, се стига до червената партия. Комунисти се правят на природозащитници. Смях!

 74. 74 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#73] от "Горгона Медуза":

  Брей! Ослепях. На всичко отгоре и умна

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 75. 75 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#73] от "Горгона Медуза":

  Нищо ново под слънцето. Публична тайна е, че и преговори са водили.

 76. 76 Профил на boneva70
  boneva70
  Рейтинг: 237 Неутрално

  референдуми,референдуми и пак референдуми а на лице нищо...само харчат излишни пари и манипулират хората,хвърляйки им прах в очите!

 77. 77 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Един тон виртуално мастило изписахте, а аз не разбрах за какво е референдума. Някой да ми подскаже?

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 78. 78 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#77] от "Пиер Иванов":

  Е, що коментираш като си неподговен, бре?

 79. 79 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#77] от "Пиер Иванов":

  буахахаха ...ама ти сериозно ли?
  на! готованец! чичко гугъл нямаш ли си?

  Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?
  ...дано съм го преписал правилно

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 80. 80 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#79] от "istrebitel":

  Ми то си е за смях
  Кой ли малоумник го измисли това? Що не се покаже да му видим личицето нахилено? Няко дете от предучилищната ще му даде най-компетентен отговор...

 81. 81 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#80] от "Олег Кустов":

  Малееее обикновено човек с интелигентност около и над средната, не следва ли да знае, че на реферндум се задават генерални въпроси, а не се изброяват детайли до припадък.
  Тоя за малоумни ли ни взе? Кой го е писал това?

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 82. 82 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Гневно

  До коментар [#80] от "Олег Кустов":

  Някой ако си мисли, че от пясъчника може да отиде да си играе на рефендум, то нека да зане, че на хората им омръзна да плащат скъпо за смяна на памперсите на разни политически недоносчета!

 83. 83 Профил на varnavvj
  varnavvj
  Рейтинг: 418 Неутрално

  егати дискусията водите....

 84. 84 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#79] от "istrebitel":

  Ако приемем, че реферндумът постигне желания резултат и варненци отговорят с Да на олигофренския въпрос, възникват още няколко питанки:
  1. След като не искат яхтено пристанище на крайбрежната алея, както е във всеки известен морски (и не само морски) град, това значи ли, че искат Варна да се превърне в село? И вместо да привличаме туристи с яхти (които замърсяват не повече от една рибарска лодка), то според талибаните-калинки трябва да се превърнем в дестинация за хора, които не могат да си позволят да отидат другаде? Или пък според световно неизвестната архитектка, на плажа трябва да има къмпинг тип "златна гнидка", а яхтеното пристанище трябва да е във Владиславово?

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 85. 85 Профил на boneva70
  boneva70
  Рейтинг: 237 Неутрално

  и кво стана като не можаха да си съберат подписчетата?...сигнал за боооооооомба браво много оригинално

 86. 86 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#84] от "vilmonn":

  Не бих се сетил Но по твоята логика, след като може да има "обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения", то значи, че можем да пострим на крайбрежната и стадиони, спортни зали, корида за борба с бикове (това спада към аткракциите?!?) или какво още?
  Аз искам една писта да си спретна и да иСтребвам калинки )

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 87. 87 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#83] от "varnavvj":

  Че какво й е? Разсъждаваме си на глас
  Ти какво искаш да има там, а?

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 88. 88 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#84] от "vilmonn":

  Двойката изпусна, моме
  Явно е нарочно, за да подчертаеш малоумието на изброяването! Или може би не е малоумие, а целенасочено действие? Предлагам след рефендума Калинки малинки, Кънчовци, Мъмчовци и свитата им, да образуват "граждански съвет", който да определи (срещу съответната сума дадена "под масата" кое точно е обект за "атракции и развлечения". Т.е. чрез референдум към "Устойчиво управление на корупция в околната среда" - същинското НПО на Калинка.
  Айде банда, време е за бар. Желаещи за дежурство има ли?

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 89. 89 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#88] от "Пиер Иванов":

  Чупката! Казах, че ще си седя тук до второто пришествие.
  И ще си свалям всеки коментар, ей така - да си го имам в архив )

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 90. 90 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#89] от "vilmonn":

  Е, ти изби рибата =))) Остави малко и за талибаните, де.

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 91. 91 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#85] от "boneva70":

  От една колежка чух в общината, че не им достигала бройката и с това са спечелили време.

 92. 92 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#90] от "istrebitel":

  Тц. Само ще ти обезопася пистата. Ти се погрижи за безаварийното кацане

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 93. 93 Профил на Пиер Иванов
  Пиер Иванов
  Рейтинг: 409 Гневно

  До коментар [#91] от "СДС":

  е, не. това си е чисто безобразие.
  не бих се сетил.

  Мислете! Играйте! Мислете! Надсмивайте се!...
 94. 94 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#93] от "Пиер Иванов":

  Виртуала промива мозъци, друже.
  Да идват сега да кажат какви още са ги надробили.
  Аз само ще чета. Антени нямам - бъдете спокойни )

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 95. 95 Профил на boneva70
  boneva70
  Рейтинг: 237 Неутрално


  До коментар [#91] от "СДС":

  то си е очевадно...ако не е бомба ще е нещо друго само и само да отклонят вниманието от неуспеха си,а една бомба в общината е много удобна за създаване на хаос и суматоха ,пък и честно да ти кажа всяко чудо си е за 3 дни та и тоя референдум като останалите!

 96. 96 Профил на boneva70
  boneva70
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#94] от "vilmonn":

  не си казала не сме те обзавели с антенки

 97. 97 Профил на Олег Кустов
  Олег Кустов
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#96] от "boneva70":

  Ама от шпионските може ли? ) Те тук и фотограф си имат, направо ще го викнем да ги щракне.

 98. 98 Профил на vilmonn
  vilmonn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#97] от "Олег Кустов":

  А по една котва в гъзоретките не щете ли?
  Я, чупката всички да не ви нащракам с капитан Спароу за спомен :Р
  Направихме им пиар на талибаните, отивайте да спите спокойно и да сънувате усмихнати
  На тях кошмарна нощ им предстои ... ще четат, ще анализират и ще се чудят кога (къде) изпуснаха коня

  Една жена може така да те прати да вървиш по дяволите, че да чакаш пътуването с нетърпение.
 99. 99 Профил на istrebitel
  istrebitel
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#98] от "vilmonn":

  Това че Ви има, не означава че ще Ви бъде.'
 100. 100 Профил на varnavvj
  varnavvj
  Рейтинг: 418 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK