Над 31 хил. подписа за референдум срещу строителството във варненската Морска градина

Крайбрежната ивица на Морската градина във Варна, против чието застрояване шест неправителствени организации искат да организират референдум.

© Морски дневник

Крайбрежната ивица на Морската градина във Варна, против чието застрояване шест неправителствени организации искат да организират референдум.Шест неправителствени организации внесоха вчера в администрацията на Община Варна над 30 хил. подписа в подкрепа на искането си за организирането на местен референдум за съдбата на Морската градина. Това съобщи арх. Калина Павлова от Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА. Останалите организации, участвали в събирането на подписите са Обществен център за околна среда и развитие, "Обединено гражданско сдружение" , Българско дружество за защита на птиците"(БДЗП) и гражданските сдружения "Зелена Варна" и "Варна диша".


През лятото на миналата година членове на шестте организации бяха сред най-активните участници в протестите срещу решението на ОбС – Варна, с което беше направен опит да се разреши застрояването на северната част от парка. Стигна се дори до сблъсъци с полицията.


Според предварително разпространената информация, внасянето на подписите трябваше да се състои в 16ч. вчера в сградата на Община Варна.
"Имахме уговорка с директора на дирекция "Информационно и административно обслужване" в общинската администрация, да се срещнем около 16ч., за да не затрудняваме работата с граждани в последния ден от седмицата, каза Юлиян Чолаков, председател на СОПА. Около 15.30ч. обаче беше съобщено, че е получен сигнал за поставено взривно устройство в общината заради което служителите бяха евакуирани, а обслужването на граждани преустановено".


Заради непредвидените обстоятелства представителите на гражданските сдружения взели решение да внесат подписката си в администрацията на градския район "Приморски", но чиято територия се намира голяма част от Морската гпрадина. Там обаче районният кмет Петя Проданова отказва да приеме документите.


"След близо час увещания и спорове, а и след ултиматума ни, че няма да напуснем сградата на кметството докато подписката ни не бъде приета, около 18.ч. това все пак се случи, каза Калина Павлова. Сега кашоните с бланки, върху, които са събирани подписите са на съхранение в сградата на районната администрация", уточни тя. По думите й, в присъствието на представител на неправителствените организации в понеделник, те ще бъдат пренесени в деловодството на централното кметство.


Според Юлиян Чолаков внасянето на подписите точно в петъчния ден е било изключително важно, тъй като тогава е изтекъл тримесечният срок от заявяването на намерение за организиране на подписка на 26 януяри т.г.


"Входящият номер, с който разполагаме е издаден на 28 януари, каза Чолаков и това ни дава право да събираме подписи до понеделник. Ние обаче решихме да внесем подписката в петък, за да имаме още два дни за събиране на допълнителни подписи, които да гарантират, че дори и част от тях да се окажат невалидни, това няма да я провали".


Според съществуващото в момента законодателство при участие в подписката на 10% от гражданите на Варна с избирателни права, или най-малко 15150 подписа Общинският съвет в града трябва да подложи предложението за организиране на референдум на обществено обсъждане. Ако подписите са двойно повече или не по-малко от 30300 съветът трябва незабавно да задвижи процедурата за провеждане на референдума.


"В момента подписката ни съдържа около 31 хил. подписа, каза вчера Чолаков. Ние обаче имаме намерение да съберем допълнителна подкрепа за организиране на референдума в двата почивни дни и в понеделник да добавим новите подписи към вече предадените".


По думите на Чолаков активистите на СОПА са поискали по съдебен път да бъде удължен срока за събиране на подписите. След отлагане на делото обаче то е било насрочено за 28 май.


След като подписката стигне до Общинския съвет, тя трябва да бъде предадена на служба ГРОА за проверка на достоверността на личните данни, които съдържа. При положителен изход от нея ОбС Варна трябва да вземе решение за насрочването на референдума в близките два месеца, уточняват от СОПА.


Въпросите, на които жителите на Варна ще трябва да отговорят на евентуалния бъдещ местен референдум, който ще е първият в новата история на страната са два: "Да достига ли паркът "Морска градина" до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?" и "Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?".


Над 3 хил. души се подписаха в последната онлайн петиция срещу застрояването на Морската градина във Варна, която бе адресирана до бившия премиер Бойко Борисов. В нея гражданите настояваха да се въведе забрана за строителство върху всички урбанизирани зелени площи, както и парковите зони да се включат в специален регистър. Тази петиция обаче остана без последици.


Ако се стигне до референдум, неговата валидност ще бъде зачетена ако в него участват над 50% от 285 396 избиратели на последните избори за местна власт през 2011г. във Варна.
 


За Морската градина


За първи път името "Морска градина" се споменава през 1894 г. като Jardin de la Mer по времето на паркостроителя Антон Новак. През годините паркът поетапно е уголемяван, за да достигне 1380 дка през 1997 г.
Още от самото й създаване Морската градина е планирана така, че да граничи с морето. Тя е замислена като плавен преход от централната част на града към зоната за отдих и забавление, част от която е и плажът, представляващ елемент от ансамбъла на парка. По този начин се запазва свободен достъпът през парка до морето дори и при евентуално изместване на брега в резултат от естествени процеси или строителството на нови буни.
Тази далновидна концепция обаче е зачеркната от властите през 1997 г. с разделянето на парка на "Историческо ядро на Морската градина" с площ 550 дка и периферия със статут на зона за отдих.


Периферията от своя страна е разделена на паркова зона и крайбрежна зона, включваща ската и ивицата от ската до морския бряг.
След разделянето границите на терените често се преначертават, като през 2009 г. държавата продава на "Холдинг Варна" АД голяма част от крайбрежна зона на Морската градина.
През 2011 г. по заповед на министъра на културата Вежди Рашидов границите на Историческото ядро са "актуализирани", в резултат от което МРРБ с министър Росен Плевненлиев свеждат площта му до 442 дка, като най-силно е засегната именно крайбрежната зона. 
Статутът на крайбрежната зона на Морската градина като място за отдих е заличен окончателно през 2012 г. с новия Общ устройствен план на Варна. Според него там е предвидено застрояване като зона за обществено обслужване, включително с офиси, хотели, сгради с обществено предназначение и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK