Роман Василев ще замества Кокинов като ръководител на градската прокуратура

Николай Кокинов и Роман Василев

© Анелия Николова

Николай Кокинов и Роман ВасилевРоман Василев, който е заместник-градски прокурор на София ще замества подалия оставка Николай Кокинов, съобщиха за "Дневник" от обвинението.


В момента Кокинов е в 30 дневен отпуск, след като вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува оставката му от поста.  В такива случаи излизащият в отпуск ръководител определя в молбата си кой ще го замества. Обикновено това е заместникът с най-голям стаж, какъвто е Роман Василев.


Кокиновя подаде в петък след изтичането на записи на разговори  между него и бившия премиер Бойко Борисов и предишния земеделски министър Мирослав Найденов. От тях стана ясно, че  Кокинов дава предварително резултатите от проверката на държавното обвинение в МВР и освен това тримата обсъждат как да бъде измъкнат Найденов от наказателна отговорност за корупция и злоупотреба с власт.
Кокинов подаде оставка и като магистрат, но ВСС отложи гласуването й, защото срещу бившия градски прокурор тече дисциплинарно производство за нарушение на случайното разпределение на делата.


Кой е Роман Василев


Името на Роман Василев също се появява в разговора между Найденов, Борисов и Кокинов. По думите на бившия градски прокурор той и Василев "били хора на Бойко" и затова били атакувани от президента Росен Плевнелиев.


Преди време Василев беше включен в екипа прокурори, които проверяваха сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване в МВР, както и проверката в електроразпределителните дружества.


Василев стана известен с репликата си при ареста на бившия военен министър през април 2010 г. " "Тъй като сте си абсолютен престъпник [...], колеги [по адрес на полицаите], както за всеки един престъпник - както трябва. Долу на земята, на колене!" За това той беше наказан с порицание от ВСС.


Преди време "Медиапул" писа, че Василев е позволявал да разпорежда с подписа си СРС вместо вътрешния министър Цветан Цветанов. Пример за това е от 2010 г., когато по разследването срещу бившия военен министър Николай Цонев, той е поискал от Сотир Цацаров (тогава председател на окръжния съд в Пловдив), като е написал в искането за прилагане на СРС, че Тенчо Попов (подсъдим заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров за корупция) ще предаде подкуп в Пловдив и за това иска разрешение именно от съда там.


Впоследствие стана ясно, че никога не е имало данни, че подобно нещо ще се случи в Пловдив, а Роман Василев просто е заблудил Цацаров за да вземе по-лесно разрешение за подслушване от него.


Въпреки явното признание на Цацаров, че Василев е нарушил брутално закона и че е негов подчинен, Сотир Цацаров каза,че "засега" няма да предприема нищо срещу него, защото щяло да излезе, че е "лично".


След като журналистът от "Медиапул" Борис Митов публикува исканията за СРС-та и разрешенията за тях, от държавното обвинение светкавично го привикаха на разпит, за да разберат кои са източниците му. Те го заплашиха с образуване на дело за изнасяне на държавна тайна.


Денонощие след това, прокуратурата извърши проверка, а  Василев който междувременно беше депозирал оставка, от която стана ясно, че Василев не е нарушил закона. Той е бил  подведен от агентите на ДАНС, а така или иначе е съгласувал всичко с неназован зам.-главен прокурор. След като прочел всичко това, Цацаров отказал да приеме оставката на Василев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK