Българите в Истанбул ще посрещнат Възкресение в Българската екзархия

Желязната църква "Св. Стефан" се реставрира.

© Associated Press

Желязната църква "Св. Стефан" се реставрира.Православните българи в Истанбул ще посрещнат тази година Възкресение Христово в българската църква "Свети Йоан Рилски" в Българската екзархия в квартал Шишли, а не в Желязната църква, каквато е традицията, съобщи БТА. 


Причината е че българската църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог, която е обявена за най-красивата в Турция, се реставрира от истанбулската голяма община и ремонтът, в който са вложени около 2 млн. евро, ще продължи около една година.


По традиция църковното настоятелство на истанбулските българи всяка година с писмо кани представители на Светия Синод да присъстват на Великден в Истанбул. Тази година от България пристигна църковна делегация начело с Макрианополски епископ Константин.
Светата литургия ще бъде отслужена тази вечер от пратеника на Светия Синод макрианополския епископ Константин, заедно със свещеника на българските църкви в Турция Ангел Велков и още двама свещеници от България.


Светата литургия ще започне в 23.30 часа. Точно в полунощ свещениците ще излязат от храма, за да поздравят народа с "Христос Воскресе" и ще поведат традиционното обикаляне със свещи в двора на църквата. След това светата литургия ще продължи пак в храма до към 3.30 часа.


В неделя в църквата "Свети Йоан Рилски" ще има празнична литургия в 11 часа. Ще бъде прочетено евангелието на 5 езика - епископ Константин ще чете на български, архимандрит от Вселенската патриаршия ще чете на гръцки и турски, а други двама свещеника - на руски и сръбски езици. Църковният хор на православните българи с диригент Кирияко Лиязе ще изпълни църковни песнопения.


Специално за Великден от България са пристигнали няколко автобуса с туристи, които се очаква да присъстват и на светата литургия в Екзархията.


Макрианополският епископ Константин, който втора поредна година е в Истанбул като пратеник на Светия Синод, коментира пред БТА: "Много приятно съм впечатлен съм от живота и традициите на православните българи в Истанбул - град, който има важно място в историята на българското православие. Хората тук поддържат много добре традициите, свещеникът Ангел Велков изпълнява много добре църковните служби и си личи, че в енорията има духовен живот. Прави ми впечатление, че тук хората са вярващи, смирени, обичат да идват в църквата, да взимат участие в службите. Много съм впечатлен и от това, че в църквата идват много молдовски граждани, православни християни, които работят в Истанбул. И радващото е, че нашият храм е отворена врата за тях и те тук намират духовната храна, от която имат нужда".


Във Вселенската патриаршия в Истанбул тази вечер също ще се изнесе света литургия за Възкресение. Поради отсъствие на Вселенския патриарх Вартоломей Първи, службата ще изнесе гръцкият митрополит Стефан. На службата във Вселенската патриаршия ще се чете евангелието на 12 езика, между които и на български език.


Богослужения ще се извършат във всички гръцки християнски църкви.


От Дирекцията по сигурността съобщиха, че във връзка с Великден са били подсилени охраните на църковните храмове в мегаполиса, за да отпразнуват православните християни Великден спокойно

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK