Европроект ще пренася модерни практики в ученето от детската градина до пенсия

Европроект ще пренася модерни практики в ученето от детската градина до пенсия

© Цветелина Белутова, КапиталМодерните технологии в българската класна стая са новост и за децата, и за техните учители. Как учебният процес да се приспособи не само към тях, но и към съвременния начин на живот, ще покаже проектът "Образователни политики в 21-ви век", който стартира днес. Задачата му ще е да внесе на българска територия идеи за модерни практики на преподаване и оценка на уменията. Това ще се случи в рамките на поредица от срещи между български и чуждестранни експерти в сферата на образованието.


Обхватът на проекта е амбициозен - от детската градина до висшето образование и продължаващото обучение. Гостите ще са от най-различни европейски държави, като подобна среща вече е имало с директора и учителите в едно училище в Ливърпул. Български пратеници са гостували на училището и са се запознали с всички детайли от организацията на учебния ден от 8 сутринта до 15.30 ч. следобяд.  


Проектът се финансира от Европейската комисия по Програмата за учене през целия живот. Той се реализира от Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите (ДИПКУ) към Тракийски университет в Стара Загора, Регионалния инспекторат по образованието на София и сдружение "Център за творческо обучение". Бюджетът на проекта, който ще продължи една година, е 120 хиляди евро. 
Основна цел на проекта е не толкова да се припознаят чуждите практики, колкото да сверим часовниците си с Европа, разказаха организаторите преди откриването на първия от поредицата семинари на професионално ниво. Заедно с това все пак ще могат да се набележат стратегии и политики, които биха могли да се отразят ползотворно на българската образователна система, без обаче да се правят конкретни планове за въвеждането им. Но по-важно е българските учители и специалисти да задействат сами вълната на промяна и отваряне към модерните решения в преподаването, коментира Рени Димова от Центъра за творческо обучение. 


Друг фокус на обученията ще бъд валидирането на знания, които са придобити извън класната стая или т.нар. неформално обучение. В България няма практики и традиции в тази насока, така че всякакъв споделен опит би бил полезен, коментира Димова.  


На специален сайт, който предстои да заработи, ще се събират всякакви идеи и практики свързани с неформалното обучение. Проектът ще завърши следващата пролет с голяма международна конференция, на която всички идеи ще бъдат споделени. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK