Служители от затвора в Бургас се оплакват от дикриминация с писмо до ВСС

Служители от затвора в Бургас се оплакват от дикриминация с писмо до ВСС

© Надежда Чипева, КапиталРазлични съдебни решения, постановени по сходни казуси от Районния съд в Бургас, се превърнаха в причината служители на Бургаския затвор да сигнализират Висшия съдебен съвет (ВСС). Служителите искат да бъде уеднаквена практиката на българските съдилища, когато водят дела срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) за положен неизплатен извънреден труд.


"Предявените от нас пред Районен съд – Бургас искове са с идентични правни основания за един и същи исков период", пише в изпратеното искане, което е подписано от 32-ма служители. Те поставят въпроса за различните съдебни решения по дела с идентичен характер: "По приключилите до момента дела, постановените от съда решения са различни, като разликата в уважените размери не е причината, да изразим недоволството си, а разликата от начина, по който съдиите са възприели изчисляването на претендирания от нас извънреден труд и по-конкретно нормативно определеното за тримесечие време".За първи път надзирател е осъдил главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към правосъдното министерство за това, че не му е изплащан извънредният труд, в края на 2011 година. Оттогава броят на заведените дела расте и към момента в различни съдилища на страната са образувани около 500 производства по искове на служители на затворите и следствените арести, пише в сигнала.Според подписалите се, чрез различните решения те са били дискриминирани. "Дискриминирани сме и спрямо другите си колеги от другите градове, които също са ползвали правата си и са водили същите граждански дела, които дела за разлика от нашите, са приключили по един и същи начин, макар и разгледани от съдилища в различни градове", пише в сигнала.


В сигнала служителите посочват, че различните съдебни състави тълкуват по различен начин правните норми по Закона за МВР.


Според член 211, ал.1 от Закона за МВР, работното време на държавните служители в МВР е осем часа дневно при петдневна работна седмица, а според ал.3 работното време на държавните служители се изчислява в работни дни - подневно, а за работещите на 8-, 12- или 24-часови смени - сумирано за тримесечен период.


"Начинът, който са възприели някои от съдиите, за изчисляване на нормативно определеното време и съответно часовете на положения извънреден труд доведе и до драстични разлики в уважените размери", жалват се служителите.


Част от заведените от тях дела са решени на първа инстанция и са били обжалвани пред второинстанционния Окръжен съд Бургас. "Всички се надявахме, че Бургаския окръжен съд като втора инстанция, за съжаление и последна по тези производства, ще постанови решения, с които ще уеднакви различните решения, постановени от районния съд. За още по-голямо съжаление и за всеобща изненада, се оказа, че до момента делата, които са приключили на тази инстанция от различни състави, са също с различни решения". 


Служителите изразяват надеждата ВСС да сезира председателя на Върхавния касационен съд Лазар Груев за постановяване на решение или постановление за уеднаквяване на българските съдилища по казуса с положения, но неизплатен извънреден труд.


Следващото съдебна заседание на ВСС е в четвъртък, 9 май.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Прави са служителите!!! Работят извънредно , при голям стрес и ненормиран работен ден. Колко от вас знаят че служителите на ГДИН , за разлика от редовите полицаи носят службата си невъоръжени????Смените положени в почивни дни и по време на национални празници , не им се заплащат според закона извънредно, нито пък се компенсират с почивни дни !!! При 24 часов работен ден , не им признават 4-те часа почивка , които им се полагат по закон за работно време , но в същото време , са длъжни да прекратят почивката си и да реагират при кризисна ситуация през тези 4 уж почивни часа, без това да им се отчете за извънреден труд!!! За тези 4 уж почивни часа служите , нямат право да напускат охранявания от тях обект!!! Нормативните документи според които работят , защитават интересите на бандитите , а не на служителите!!!Тези хора и семействата им са подложени на постоянен стрес , сблъскайки се всеки работен ден ежесекундно с утайките на обществото ни!!! Дори редовите полицаи са подложени на по-малък стрес от служителите в ГДИН , защото за разлика от тях , носят службата си въоръжени , и може при добро стечение на обстоятелствата дни , та дори и месеци да не се сблъскат очи в очи с опасен бандит , докато работата с престъпници на служителите в ГДИН е постоянна!!!!

 2. 2 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дневник- "петседмична работна седмица" - ша ва замоля да го упрайти!
  А по същество, служителите на затвора не знаят ли за нашата съдебна система, кой не е чувал за нея2 Мърши в черни и чарвени тоги с по 3000лв. месечни заплати - чисти пари- франко лявото джобче и куп бонуси. Е как да се напънат да мислят. Мисията невъзможда-5.

  Има ли живот след демокрацията ?
 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Различните съдебни решения да бяха само по тези казуси, с мед да ги намжеш съдиите ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Върховния касационен съд да осъществява върховен съдебен надзор за точното и еднакво приложение на законите от всички съдилища - функция, която му е възложена с разпоредбата на чл. 124 от Конституцията. ВСС не може да сезира председателя на Върхавния касационен съд Лазар Груев. При осъществяване на своите функции съдиите от Върховния касационен съд се подчиняват само на закона - чл. 117, ал. 2 от Конституцията. Никой друг орган, включително и Висшият съдебен съвет, не може да се намесва в конституционните им правомощия - чл. 124, от основния закон.
  Решение № 1 от 14.01.1999 г. на КС на РБ по конст. д. № 34/98 г.

 5. 5 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  И нека обикновените хора не се заблуждават , че след като служителите от ГДИН са уж от Министерството на Правосъдието , ползват привилегиите на магистратите - съдии, следователи, прокурори... Дори чистачките и призовкарите в съда , прокуратурата , следствието... вземат на всяко тримесечие бонуси в размер на една редовна заплата , а в края на годината и по 13-та 14-та заплата!!! За служителите от ГДИН , това не важи!!!! Една метачка в съда , взима по-голяма заплата от начинаещ служител в ГДИН, който за разлика от нея се сблъсква не с отпадъците на магистратите , а с отпадъците на обществото!!!!!!!!

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Добре де защо един нормален човек ще иска да работи в ГДИН ?

  ....разбирам наплива за регулировчици ,икономическа полиция , митничари и т.н. ама що за влечение е да са надзиратели в затворите???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До #6- comandante- В цивилизованият свят , полицаи и надзиратели стават бедни и почтени хора с не добро образование , целящи да изхранят семействата си по почтен начин и да служат честно на обществото и държавата си. В това няма нищо лошо!!! Не може всички да са космонавти и президенти!!! По същият начин , би могъл да запиташ, защо един нормален човек иска да работи в армията, или като патолого анатом, или санитар в моргата, като гробар, или в погребална агенция... Срамна работа няма, стига да е почтена. Хората опазващи обществото от боклуците му заслужават уважение. Един ден , може би , надзирателите ще бъдат заменени от роботи, но за сега е така.

 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  До #6- comandante- Има и още един вариант , престъпниците , да не лежат в затвора , а направо да ги трепят , както в средните векове!!! Откраднал кокошка - бесене!!! Изнасилил- кастриране!!! Утрепал човек с кола на пешеходна пътека - да го прегазят и него на пешеходна пътека!!! Фалшифицирал пари , или документи, или сътворил друга измама - изливане на разтопено олово в гърлото!!!! Хайде на бас , че последната присъда не си я чувал!!! И тогава , няма да има нужда от затвори и надзиратели, а полицаите ще се превърнат в най- обикновени пазванти!!!

 9. 9 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Горките тъмничари, колко били зле...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#9] от "Thermobee":


  Горките тъмничари, колко били зле... "

  -Аз се кандидатирам за пазач на Боко,Цвъки и Миро!
  Ще работя без пари и без почивка,само и само да са добре опазени.

 11. 11 Профил на strahilv
  strahilv
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#2] от "mediator37":

  Благодаря за забележката, mediator37. Грешката ми "петседмична работна седмица" е поправена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK