Социалното министерство разпределя нови 30.5 млн. лева за заетост и обучения

Социалното министерство разпределя нови 30.5 млн. лева за заетост и обучения

© Цветелина Белутова, КапиталОбщо 30.5 млн. лева, спестени от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат разпределени между програмите за субсидирана заетост и обучения. Това обяви днес социалното министерство.


Излишната сума е в резултат на икономии от приключили и прекратени проекти, както и след оптимизиране на някои от процесите по отпускане на средства. Министерството на труда и социалната политика вече е изготвило план как те да бъдат поделени между различните действащи схеми и проекти, като целта е това да стане максимално бързо, за да влязат в употреба.


За да се ускори процесът, предложението е внесено за разглеждане от членовете за Комитета за наблюдение на оперативната програма с писмена процедура за вземане на решение, т.е. "на подпис" и без неободимост от заседание. Условието да се ускори по този начин приемането на промяната, е всички членове на съвета да са съгласни. Днес е крайният срок те да дадат своето становище и бележки. Ако няма забавяне, допълнителният финансов ресурс ще може да се ползва след около месец и половина. 

В предложението на социалното министерство за разпределение на излишъка е записано: 


Над 2 330 000 лв. да се насочат към схема "Безопасен труд", което ще даде възможност да бъдат финансирани допълнително 90 проекта на работодатели, желаещи да осигурят здравословни и безопасни условия на труд в работната среда. 


Близо 1 430 000 лв. да се насочат към схема "Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища", като с парите ще бъдат финансирани три нови проекта на университети за подобряване на техните управленски системи.


Близо 7 800 000 лв. да се насочат към схема "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени", което ще даде шанс на 16 университетски проекта, научни организации и институции, за които не е достигнало финансиране след оценка на получените проектни предложения по схемата. Това ще подкрепи кариерното развитие на над 400 млади учени. 


Близо 5 600 000 лв. да се насочат към схема "Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства"., за 39 допълнителни проекта, които ще обхванат 2200 деца от етническите общности.


С 10 000 000 лв. да се увеличи бюджетът на схема "Алтернативи", по която близо 10 000 души с тежки увреждания получават услугата "личен асистент" в домашна среда. Парите ще стигна за това, личните асистенти да започнат да получават 3 лв. на час, вместо сегашните 2.40 лв. 


С 1 000 000 лв. да се увеличи и бюджетът на схема "Подобряване контрола на труда", като самата схема се удължи до края на 2014 г. 


С 1 300 000 лв. да бъдат назначени нови 100 специалисти в структурата на Агенцията по заетостта, които да работят конкретно с младите хора без работа. 


С около 940 000 лв. да се увеличи и бюджетът на схемата за укрепване на капацитета на Агенцията по социално подпомагане, като се увеличат заплатите на 400 социални работници, които са приети в структурата по същата схема. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK