Анонимни сигнали описват стройни схеми за търговия с гласове във Варна

Анонимни сигнали описват стройни схеми за търговия с гласове във Варна

© Юлия ЛазароваЕдинадесет души са били разпитани в петък и събота във Вълчидолското с. Михалич в рамките на полицейска акция за предотвратяване на търговия с гласове. Тази информация стана известна днес още в началото на изборния ден във Варна. По време на акцията са били иззети веществени доказателства и е образувана прокурорска проверка, каза говорителят на Окръжната прокуратура в града Радослав Лазаров. Той потвърди и друга информация - за образувани три досъдебни производства по сигнали за търговия с гласове, но отказа повече подробности.


В късния следобед вчера до различни медии във Варна бе разпространен сигнал, съдържащ подробно описана схема за търговия с гласове в ромските квартали на града. Той беше изпратен от електронен адрес, регистриран на името на Иван Иванов, и съдържа конкретни имена и мобилни телефони на хора, поели ангажимент за осигуряването на определен брой гласове. Копие от електронното съобщение е изпратено да президента, министър-председателя, главния прокурор, омбудсмана на републиката. МВР и Прокуратурата във Варна също са информирани за схемата, пише в сигнала, но и от двете институции днес отказаха информация по случая. На няколко случайно избрани телефонни номера действително отговаряха хората, посочени в сигнала като техни собственици. Те обаче отрекоха да имат каквато и да било връзка със схема за купуване на гласове.


"За всеки от районите има изградена структура с един ръководител и в зависимост от спецификата на района определен брой отговорници, пише в текста на сигнала. Всеки отговорник си определя колко застъпника са му необходими, за да реализира обещания брой гласове. За по-добра организация е предвидено извозване на гласоподавателите с автомобили. За всяка дейност има определена тарифа:
 • За свършената работа за всеки отговорник са предвидени - 1500 лв.
   
 • За всеки автомобил - 70 лв.
   
 • За всеки застъпник - 50 лв
   
 • За всеки гласоподавател - 30 лв.
   
За осъществяване да дейността са наети помещения - така наречените предизборни щабове, за които също се плаща наем", сочи текстът на сигнала.


Според него организатор на схемата е варненският водач на една от основните политически сили у нас. Нейната цел е да бъдат осигурени над 8000 избиратели в 4-те района на Варна с концентрация на ромско население. Въпросният водач на кандидатдепутатска листа във Варна сам осигурявал парите за купуването на гласове. Според автора на мейла схемата трябва да осигури 2450 гласа във варненския кв. "Аспарухово", 800 в кв. "Владиславово", 3600 в района "Одесос" и 1200 в район "Младост". Информацията в сигнала сочи, че общата сума за осигуряването на над 8000 гласа, е около 400 хил. лв.


Пак според текста на електронното съобщение на всеки от отговорниците са раздадени авансово 50% от договорената сума. Останалите 50% са обещани след края на изборите.


Част от информацията в разпространения снощи сигнал се покрива с тази, станала известна на 9 май т.г. Тогава повече от десет души бяха задържани и разпитани по време на полицейска акция във Варна, проведена по сигнал за купуване на гласове в ромските квартали на града. Според анонимни източници в нея са били иззети повече от 100 хил. лв.и списъци с имената на около 12 хил. роми от гетата във Варна.


Директорът на Полицията във Варна Тодор Иванов потвърди новината, но отказа повече подробности. По непотвърдена информация един от разпитваните във връзка с тази полицейска акция във Варна е същият, който е посочен като главен организатор и на схемата, описана в мейла от петък вечер.


Схемата, описана в на практика анонимния сигнал от вчера вечерта, странно напомня тази, разкрита от репортаж на "Нова телевизия", излъчен преди около месец. В него семинар на партията "Орлов мост" бе заснет със скрита камера, а на записа се виждаше как присъстващите получават задачата да намерят 30 хил. застъпници за партията срещу 30 лева в изборния ден и задължението да осигурят 10 гласоподаватели, които да получат същото заплащане.


Според репортажа семинарът на партията, регистрирана от студенти, припознали за свои "знаме и водач" футболиста Христо Стоичков, се е провел в Етрополе в хотела на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.


От сутринта ромите, които искаха да гласуват в квартал "Владиславово", бяха толкова много, че поискаха разкриването на допълнителна тъмна стаичка. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK