Анонимни сигнали описват стройни схеми за търговия с гласове във Варна

Анонимни сигнали описват стройни схеми за търговия с гласове във Варна

© Юлия Лазарова



Единадесет души са били разпитани в петък и събота във Вълчидолското с. Михалич в рамките на полицейска акция за предотвратяване на търговия с гласове. Тази информация стана известна днес още в началото на изборния ден във Варна. По време на акцията са били иззети веществени доказателства и е образувана прокурорска проверка, каза говорителят на Окръжната прокуратура в града Радослав Лазаров. Той потвърди и друга информация - за образувани три досъдебни производства по сигнали за търговия с гласове, но отказа повече подробности.


В късния следобед вчера до различни медии във Варна бе разпространен сигнал, съдържащ подробно описана схема за търговия с гласове в ромските квартали на града. Той беше изпратен от електронен адрес, регистриран на името на Иван Иванов, и съдържа конкретни имена и мобилни телефони на хора, поели ангажимент за осигуряването на определен брой гласове. Копие от електронното съобщение е изпратено да президента, министър-председателя, главния прокурор, омбудсмана на републиката. МВР и Прокуратурата във Варна също са информирани за схемата, пише в сигнала, но и от двете институции днес отказаха информация по случая. На няколко случайно избрани телефонни номера действително отговаряха хората, посочени в сигнала като техни собственици. Те обаче отрекоха да имат каквато и да било връзка със схема за купуване на гласове.


"За всеки от районите има изградена структура с един ръководител и в зависимост от спецификата на района определен брой отговорници, пише в текста на сигнала. Всеки отговорник си определя колко застъпника са му необходими, за да реализира обещания брой гласове. За по-добра организация е предвидено извозване на гласоподавателите с автомобили. За всяка дейност има определена тарифа:




 • За свършената работа за всеки отговорник са предвидени - 1500 лв.
   
 • За всеки автомобил - 70 лв.
   
 • За всеки застъпник - 50 лв
   
 • За всеки гласоподавател - 30 лв.
   
За осъществяване да дейността са наети помещения - така наречените предизборни щабове, за които също се плаща наем", сочи текстът на сигнала.


Според него организатор на схемата е варненският водач на една от основните политически сили у нас. Нейната цел е да бъдат осигурени над 8000 избиратели в 4-те района на Варна с концентрация на ромско население. Въпросният водач на кандидатдепутатска листа във Варна сам осигурявал парите за купуването на гласове. Според автора на мейла схемата трябва да осигури 2450 гласа във варненския кв. "Аспарухово", 800 в кв. "Владиславово", 3600 в района "Одесос" и 1200 в район "Младост". Информацията в сигнала сочи, че общата сума за осигуряването на над 8000 гласа, е около 400 хил. лв.


Пак според текста на електронното съобщение на всеки от отговорниците са раздадени авансово 50% от договорената сума. Останалите 50% са обещани след края на изборите.


Част от информацията в разпространения снощи сигнал се покрива с тази, станала известна на 9 май т.г. Тогава повече от десет души бяха задържани и разпитани по време на полицейска акция във Варна, проведена по сигнал за купуване на гласове в ромските квартали на града. Според анонимни източници в нея са били иззети повече от 100 хил. лв.и списъци с имената на около 12 хил. роми от гетата във Варна.


Директорът на Полицията във Варна Тодор Иванов потвърди новината, но отказа повече подробности. По непотвърдена информация един от разпитваните във връзка с тази полицейска акция във Варна е същият, който е посочен като главен организатор и на схемата, описана в мейла от петък вечер.


Схемата, описана в на практика анонимния сигнал от вчера вечерта, странно напомня тази, разкрита от репортаж на "Нова телевизия", излъчен преди около месец. В него семинар на партията "Орлов мост" бе заснет със скрита камера, а на записа се виждаше как присъстващите получават задачата да намерят 30 хил. застъпници за партията срещу 30 лева в изборния ден и задължението да осигурят 10 гласоподаватели, които да получат същото заплащане.


Според репортажа семинарът на партията, регистрирана от студенти, припознали за свои "знаме и водач" футболиста Христо Стоичков, се е провел в Етрополе в хотела на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.


От сутринта ромите, които искаха да гласуват в квартал "Владиславово", бяха толкова много, че поискаха разкриването на допълнителна тъмна стаичка.



 

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 531 Любопитно

  "На няколко случайно избрани телефонни номера действително отговаряха, хората, посочени в сигнала като техни собственици."
  Да не би да сте очаквали друго? Във Варна тая схема със същите хора е традиция за БСП и ДПС от години!

  Няма лоша реклама!
 2. 2 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Според други, регионални варненски медии, става дума за партия, която е провеждала и агитация на турски език. Аз поне това прочетох по-рано, докато си пиех кафето: http://dnesplus.bg/RegionNews.aspx?n=608163

 3. 3 Профил на GiGi
  GiGi
  Рейтинг: 378 Неутрално

  "От сутринта ромите, които искаха да гласуват в квартал "Владиславово", бяха толкова много, че поискаха разкриването на допълнителна тъмна стаичка." от години се знае кой ги води. БСП-то не могат да намерят други хора, които да гласуват за тях.

 4. 4 Профил на Сбъркан
  Сбъркан
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#1] от "еМа":
  До коментар [#2] от "martoooo":
  До коментар [#3] от "Гергана":

  ++++++++
  Ама то ще се види само след няколко часа, когато излязат протоколите. Между другото във Владиславово в секцията до високите блокове над пазара никой застъпник не иска да седи, защото ромите традиционно са много агресивно настроени.

  Всеки сам си кове съдбата и сам си сърба попарата
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  martoooo, не вярвам агитаторите на турски да са свързани с ДПС. В тази партия има такива благородни личности като Местан, защитавал, като агент на ДС, развития социализъм, Цонев, познат като Данчо Ментата, Бисеров - бивш член и организатор СДС , почетния председател с аналогично минало като на Местан и т.н. Може би е говорено на френски диалект, но това ще го видим по резултата.

 6. 6 Профил на Ani Vasileva
  Ani Vasileva
  Рейтинг: 316 Гневно

  До коментар [#5] от "stedim":

  Коментарът ми го няма, затова ти пиша отново, че си в голяма грешка. Явно никога не си виждал протоколите от секцията във Владиславово. Аз също не вярвах, но на последните местни избори отидох на място и трябва да ти кажа, че е СТРАШНО!!!! И в крайна сметка гласовете там винаги са за БСП и ДПС!

 7. 7 Профил на Sann
  Sann
  Рейтинг: 418 Гневно

  Добро утро! От години се знае, не само във Варна, но и в цяла България, кои са хората с червените куфарчета и кои са онези другите хора, които карат с автобуси и и с коли "гласоподаватели". Едни и същи хора си водят "кампаниите" по един и съши начин, от години! А медиите току избухват с някоя такава "новина". Единственото хубаво в случая е, че е подаден сигнал за това нагло нарушение! Надявам се този път да има разследвани и виновниците да бъдат осъдени! Защото иначе всички ги знаем кои са!

 8. 8 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ето какво споделих вчера и инкасирах много минуси...
  -----------------------------------------------------------

  Как ДПС/БСП правят избори:

  Бареков манипулира хората. Той е човек на ДПС - турската партия. Вижте какво правят тези хора. Искат да превземат България. ДО Президента на Р България www.president.bg ДО Министър-председателя на РБ www.government.bg ДО Министерски съвет www.government.bg ДО Министерство на вътрешните работи www.mvr.bg ДО Главния Прокурор на Р България e_mail:press@prb.bg ДО Омбудсмана на РБ www.ombudsman.bg ДО Окръжна прокуратура Варна e_mail:op_press@vn.prb.bg ДО Районна прокуратура Варна www.prb.bg ДО Mедиитe С И Г Н А Л Предоставяме на Вашето внимание схема за купуване на гласове на територията на гр.Варна и Варненска област. Организатор на схемата, който може да се счита и като организатор на престъпна група е г-н Йордан Цонев, водач на листата на ДПС в гр.Варна - 3 МИР. Организираната група работи на територията на гр.Варна в 4 /четири / района със силна концентрация на ромско население, като целта на групата е да достигне до над 8000 избиратели в 4-те района. Финансирането на групата е от нейния водач г-н Цонев. За град Варна отговорник е г-н Ведат Сакаллъ, а за област Варна – г-н Ерджан Себайтин. ЙОРДАН ЦОНЕВ Ерджан Себайтин ВЕДАТ САКАЛЛЪ АСПАРУХОВО Работи се за 2450 гласа ВЛАДИСЛАВОВО Работи се за 800 гласа ОДЕСОС Работи се за 3600 гласа МЛАДОСТ Работи се за 1200 гласа Сашо Ангелов Живков 0889768404 гласа.206 отговорник Евгин Марселов Незиров отговорник Красимир Велинов Кабакчиев – Кемала 0894603334 отговорник Алеко Тодоров Атанасов – Али 0899481191 отговорник Десислава Иванова Атанасова - Джемиле Стоян Асенов Маджаров – Маджара 0889819175 Сашо Олегов Тодоров – Иско Страхил Александров Райков Хасан Кямил Яшар 0899566793 гласа. 172 Азис Нуриев Алиев Тафик Кадиров Алиев- Пепи Симеон Райков Чакъров 0894222452 Алдин Демиров Алдинов – Хото гласа.144 0899757384 Исмет Али Мехмед – дядо Сали Мустафа Исеин - Сали Алдин Иванов Стоянов Надежда Борисова Георгиева 0892709450 Сабин Али Яшар 0876247907 Етем Нуриев Алиев - Сюлюша Сюлейман Исмет Сюлейман 0898472052 Февзи Раимов Салиев 0896831509 гласа.289 Янко Михайлов Иванов - Котето Янко Добрев Николов - кларнетиста Исмаил Ибрям Али Сали Халимов Салиев- клубчията гласа.140 Димитър Тонев Маринов – Мечо старчака Пламен Ангелов Христов 0894264622 Апостол Огнянов Ангелов Фердун Феимов Арифов 0892788272 гласа.131 Доротея Стоилова Маринова – съпруга на Мечо старчока Георги Иванов Калчев- Корак Сашо Страхилов Александров Емил Струмянов – капитана гласа.201 0894949569 Али Хасан Али – бръснаря 0892914792 Демир Павлинов Ангелов Сюлейман Мехмед Реджебов 0892904225 Валентин Георгиев Асенов - Гринго 0897714748 Асен Благоев Христов Осман – Джипсито 0894271448 Асен Зюмбюлков Демир Демир Демир Сава Демиров Страшимиров гласа. 119 0895235369 Владимир Симеонов Христов - Якъб Чочо Кадир Ибрям Али Румен Ангелов Любенов – Кара Сали гласа.180 Начо - куция Джемайдин Илдъръм Кенан Исмаил Али Младен Савов Христов- Манчо гласа.235 0895 047012 Камен Стефанов Сидеров – Папали 0892767020 Сюлейман Сали Айваз Ангел Сашев Жеман Мехмед Хасан 0897321165 гласа. 336 Стефан Шопов – Дорето Паша Демир Иванов Граматиков Магда Ивелинова Христова гласа.147 0892 309555 Трифон Атанасов Джумалиев – Съчито 0898731630 Асан Живко Асенов Шопов Димитър Велев Митков – малък Мечо гласа. 97 0894897683 Хасан Мехмед Ферад Ангел Михайлов Симеонов Демир Асенов Василев Румен Тихомиров Самуилов – Тасито 0893948684 Асен Йосифов Симеонов Райко Сашев Алексиев Асен Демиров Василев Тодор Атанасов Георгиев – Шерифа 0898877516 Иско Георгиев Трайков Сюлейман Асенов Мехмед Ахмед Мехмед – Мечо гласа.168 Хасан Хасан Айваз 0892352863 Мехмед Сюлейман Реджеб Сейра Ахмедова Мехмедова 0892730727 Симеон Асенов Чакъров Асен Ангелов Балакчиев Отговорник за с. Каменар ще бъде с.Каменар - Михаил Михайлов Иванов – живущ в с. Каменар ,ул. Калина 2 Схемата за купуване на гласове е предвидено да проработи по следния начин.За всеки от районите има изградена структура с един ръководител и в зависимост от спецификата на района определен брой отговорници.Всеки отговорник си определя колко застъпника са му необходими за да реализира обещания брой гласове.За по добра организация е предвидено извозване на гласоподавателите с автомобили.За всяка деиност има определена тарифа: - За свършената работа за всеки отговорник са предвидени - 1500 лв. - За всеки автомобил - 70 лв. - За всеки застъпник - 50 лв - За всеки гласоподавател - 30 лв. За осъществяване да дейността са наети помещения-така наречените предизбирни щабове за които също се плаща наем. Така сметката за всеки район става следната: Аспарухово - Брой обещани гласове – 2450 x 30 = 73 500 Брой отговорници - 20 x 1500 = 30 000 Брой автомобили - 61 x 70 = 4 270 Брой застъпници - 116 x 50 = 5 800 Пр. Щаб = 4 500 Ваучери за телефон = 500 122 570 лв. Одесос Брой обещани гласове - 3 600x 30 = 108 000 Брой отговорници - 17 x 1500 = 25 500 Брой автомобили - 60 x 70 = 4 200 Брой застъпници - 100 x 50 = 5 000 Пр. щаб = 3 000 Консумативи = 3 000 148 700 лв. Младост Брой обещани гласове - 1 200 x 30 = 36 000 Брой отговорници - 21 x 1 500 = 30 870 Брой автомобили 10 x 70 = 700 Брой застъпници 60 x 50 = 4 200 Пр. Щаб = 3 000 74 770 лв. Владиславово Брой обещани гласове – 800 x 30 = 24 000 Брой отговорници - 19 x 1 500 = 28 500 Брой автомобили - 10 x 70 = 700 Пр. Щаб = 3 000 Консумативи = 3 000 63 400 лв. За да заработи схемата предварително на отговорниците са им раздадени аванси- 50% от договорената сума,останалите 50% са им обещани след датата на изборите. Предвидено е купуването на гласове да стане предварително, като денят ще бъде уточнен допълнително.Разпределенио на парите за купуване на гласовете е предвидено да стане в договорения ден в домовете на ръководителите. Аспарухово - Сашо Ангелов Живков-ул.Розова долина 32, Владиславово - Евгин Марселов Незиров- ул. Гургулят 29 ,Одесос - Красимир Велинов Кабакчиев- ул. Пробуда 224, Младост - Алеко Тодоров Атанасов- ул. Звезда 10 . с.Каменар - Михаил Михайлов Иванов – ул. Калина 2 Г-н Йордан Цонев е заявил ,че финансирането го осигурява лично той. Плана за провеждане на активното мероприятие във връзка с раздаването на сумата от 30 лева на глас е да се осъществи на предполагаемите дати 03.05,04.05,или 05.05.2013, за целта има създаден охранителен режим за последната седмица от предизборната кампания. При получаване на допълнителна информация ще ви известим своевременно.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 9. 9 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#1:"еМа"] Във Варна тая схема със същите хора е традиция за БСП и ДПС от години! [/quote]

  Мдааа, пък сега ГЕРБ я усъвършенства и играе с ДПС и цигани в служба на ТИМ... на печелившите мутри честито

 10. 10 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ani Vasileva":

  Верно ли е, че в момента избирателните комисии в цялата страна са пълни с ТИМаджии, които смятат да се отблагодарят за държавната помощ от ГЕРБ , дето ги спаси от фалит?

 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "gurgulica":
  -----------------------
  Ти за този въпрос ли се регистрира?

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#10] от "gurgulica":

  Не е вярно, новорегистирани агитаторе!

 13. 13 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз ходих вече да гласувам и нямаше никакви хора. Не знам колко процента активност има, но наистина слаба работа.

 14. 14 Профил на joshuatee
  joshuatee
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#8:"Tod"] Ето какво споделих вчера и инкасирах много минуси... [/quote]

  Ми защото си от червената мафия ГЕРБ/ТИМ

  Тимаджиите вече и конституционния съд контролират...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#15] от "gurgulica":

  Защо разводняваш темата

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Сега ще лъсне истината кой пазари циганските гласове?! Разбра се от референдума, че циганите без да им се плати НЕ гласуват! Чакаме резултатите от циганските махали?

 18. 18 Профил на Sann
  Sann
  Рейтинг: 418 Разстроено

  До коментар [#15] от "joshuatee":

  Доколкото виждам само ти коментираш нещо различно от въпросната "забутана темичка" - всички други хора тук коментират самата статия, или поне самите избори, само ти спамиш и гледаш да отклониш вниманието като да изместиш разговора в съвсем друга посока. Ако някой не си знае мястото, то това си ти.

 19. 19 Профил на karla80
  karla80
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Голям скандал! Няма ли прокуратурата да обърне внимание все пак???

 20. 20 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  От къде идват тези пари?
  Нали хазните и портмонетата са празни?
  Къде ги крихте?
  В гащите , под дюшека , в сутиена , закопани в двора?
  Ако са били в двора-са национално богатство.
  Да се върнат на държавата !
  За задържане на това богатство се лежи в затвора,господа!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK