Изборите във Варна – война за гетото

На 12 май изборите свършиха там, откъдето започнаха четири месеца по-рано на 9 февруари.

© Надежда Чипева

На 12 май изборите свършиха там, откъдето започнаха четири месеца по-рано на 9 февруари.Докато колата ръмжи по стръмното към ромската махала във варненския квартал "Аспарухово", три студентки мрънкат по радиото. В деня на изборите портиерът на някакво общежитие ги буди с чукане по вратата, за да разговарят с репортера. "Ще ходите ли да гласувате?", пита ги той. Минава 12 по обяд. "Ми... не", отговарят му те, сякаш копи-пействат за по-лесно някаква сънлива мисъл. "Ми...няма смисъл...". Единственото, което става ясно от опита за разговор, е че студентките са проспали половината изборен ден и, че имат намерение да направят същото с останалата част от него.


За разлика от тях, ромите от ул. "Розова долина" са будни от рано. И се тревожат – това, което се случва в гетото, не им е познато.


Високо горе по електрическите стълбове са заключените с катинари табла с електромерите на домовете им. Долу – предизборните плакати на ДПС са демонстративно накъсани. Работата е свършена старателно – така, че гневът да си личи от пръв поглед.
Събрани на припек в центъра на махалата, мъжете мърморят под мустак и гледат под вежди всеки непознат. В сянката на дворовете жените са по-шумни. Не върви и неделният алъш-вериш. Никой не купува нито бялото мляко с ориз, разсипано по равно в пластмасови чашки, нито замразеният червен сироп, който бавно се топи на слънцето. Пред джамията, вдигната още преди парламентарлните избори през 2009г., няма никой. Край изборната секция, която по традиция винаги е в клуба на ДПС - също.


Тегаво! Всичко прилича на мъчителна репетиция, в която ролите още не са уточнени, а завесата е вече вдигната.


За назидание, но с благодарност (или четири години по-рано и някои събития след това)


През 2009 г. в гетото беше жега. Ул. "Розова долина" разделя на две ромския "Бевърли хилс". По все още неразлепените етикети на алуминиевата дограма личеше, че клубовете на ДПС в приземните етажи на къщите бяха току-що открити – два само в разстояние на 100 м. Забелязваха се отдалече - по сините знамена на ДПС и другите сини знамена - на Европейския съюз. Личаха си и по еднаквите табели, по плакатите, разлепени пред тях. Имаше музика, сергии, мъже и жени с новички бели престилки и кепета, които черпеха с кебапчета, бира и кола в кутийки.


В горния край на улицата край изборната секция бяха "преброителите". От уж тайните им знаци ставаше ясно, че не пропускат нито един от дошлите да гласуват. Повечето роми са неграмотни. Затова навсякъде по пътя към секционната избирателна комисия бяха разлепени бели постери с големи, ясно изписани цифри "4" - номерът на бюлетината за листата на ДПС през 2009 г.


Пак тогава в другите ромски махали на Варна половин час преди официалния край на изборния ден край секциите все още се извиваха дълги опашки. От местната организация на ДПС в града обсъждаха дори дали да не поискат удължаване на изборния ден и след 19ч.


По това време лидер на градската организация на партията беше Янко Станев.


На 31 януари 2012г. ръководството на ДПС отстрани Станев заради несъобразяване с решение на централния предизборен щаб на партията по време на последните избори за местна власт. Тогава, вместо лидера на БСП в града Борислав Гуцанов, той подкрепи Кирил Йорданов - кандидат на ГЕРБ за кмет на Варна. В цифрово изражение това означаваше, че в полза на Йорданов бяха подадени около 90% от гласовете в двете секции на гетото в кв. "Владиславово". Но тази любов също не трая дълго.


През пролетта на 2012г. Изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на общинските си съветници да свалят Станев от поста председател на комисията "Бюджет и финанси". През 2011г. те сами го бяха избрали като благодарност за подкрепата на гетата, която им беше осигурил. Операцията беше осъществена шумно и показно. А в сянката й остана скрит фактът, че Янко Станев запази както позицията си на зам. председател на варненския Общински съвет, така и близките си контакти с местния координатор на ГЕРБ Иван Портних. Защото пак идваха избори.


Един странен слух (обратно в 2013 г.)


В другото ромско гето – това в кв. "Владиславово", изборният ден на 12 май не беше като другите. Прашната поляна пред дългата зелена барака, в която обикновено гласуват ромите, остана празна. В сянката на стряхата й четирима мъже пиеха бира. Ставаха неспокойни при вида на непознатите автомобили, които минаваха наоколо, а после пак потъваха в сянката. Отсреща - кон, чиито ребра можеш да преброиш едно по едно, голи деца, които се пръскат с маркуч и пищят, тичайки от двор в двор. Скука...


"Нещо става този път", казва Франк Абас. Германецът живее в гетото от години. Занимава се с образователни проекти за децата на ромите и проповядва в една от евангелските общности там.


"Сякаш никой не идва да купува гласове, както обикновено, няма масово гласуване", вдига учудено рамене той. После разказва, че три дни преди изборите в махалата влязла полиция. Претърсили най-напред офисите на ДПС, после тършували из къщите. Никой не дошъл и в неделя, за да каже на ромите за кого да гласуват.


През пестеливите сводки на полицията и прокуратурата във Варна на 9 май обяснението за обърканите сметки на ДПС в гетото звучаха така: "Повече от десет души са били задържани днес по време на полицейска акция във Варна, проведена по сигнал за купуване на гласове в ромските квартали на града".


Директорът на Полицията във Варна Тодор Иванов потвърди единствено новината, че в нощта на 8 срещу 9 май на територията на общината е била проведена акция за предотвратяване на опит за купуване на гласове. Той обаче отказа да даде повече подробности. И понеже всяка празнота в официалната информация се запълва от слухове, един от тях разнесе следната вест: "Пак по непотвърдена информация сред разпитваните във връзка с полицейската акция във Варна е бил водачът на листата на ДПС в града Йордан Цонев".


"С никакви вестници не разговарям по време на кампания, отговори на слуха той, потърсен на 9 май от "Дневник". В София съм и работя по паралелното преброяване. Други въпроси да имате?". После прекъсна телефонната връзка, без да дочака те да му бъдат зададени.


Областнят лидер на ДПС във Варна Ерджан Ебатин също отрече хора от ДПС да са били задържани при среднощната полицейска акция във Варна на 9 май. Според източници, пожелали анонимност, в нея са били иззети повече от 100 хил. лв., както и списъци с имената на около 12 хил. роми от гетата в града.


Втори странен слух


Още на 4 април Янко Станев се похвали в интервю, че е реабилитиран от СДС (чийто член също беще до 2005г.): "Някой ден и ДПС ще ме реабилитира, добавя той. Резултатите, които постигнах, никой няма да може да ги повтори". А после предрече: "Кандидатът за депутат от листата на ДПС Йордан Цонев няма да влезе в следващото Народно събрание (...)".


Независимо от предсказанието, Цонев, който е адресно регистриран в Бургас, все пък спечели депутатското си място във Варна. Според втория в листата на ДПС в града Ерджан Ебатин обаче партията за първи път е провела "избори в условия едва ли не на война", за да заеме четвъртото място във Варна след ГЕРБ, БСП и "Атака".


Размерът на пораженията в "жива сила" сега изглежда по следния начин: На парламентарните избори през 2009 г. за ДПС (само във Варна) са гласували близо 9300 души. В неделя, партията беше подкрепена от 5388 гласа. Този резултат е по-нисък от постигнатото дори през 2005 г. (6051 гласа), когато Станев все още се занимаваше със СДС и не бе взел в ръце възхода на движението.


На 11 май, в нощта за размисъл, няколко медии във Варна получиха по електронна поща описание на стройна схема за купуване на ромски гласове. Сигналът съдържаше конкретни имена (повечето ромски и турски), както и мобилни телефони на хора, поели ангажимент за осигуряването на определен брой гласове. На няколко случайно избрани телефонни номера, които пробвахме, действително отговаряха хората, посочени в сигнала. Те обаче отрекоха да имат каквато и да било връзка със схема за купуване на гласове.


В информацията от този сигнал, както и първия, се пресичаше едно име – Йордан Цонев. Подозренията, че и в двата случая става дума за разчистване на сметки между него и Янко Станев, получи директно потвърждение само ден след вота. Варненският информационен сайт "Днес+", които според обществената тайна е свързан със Станев, в понеделник поиска изборът на Цонев да бъде касиран.


В текст, озаглавен "Мандатът на Йордан Цонев е престъпление срещу избирателните права на гражданите", пише следното: "Няколко хиляди бургазлии са си направили адресни регистрации във Варна". В подкрепа на твърдението е цитирана информацията, съобщена от говорителя на РИК – Варна, според която "под черта" , в различни секции във Варна са вписани 4018 гласоподаватели. Други 2771 са били допълнително добавени в избирателни списъци.


За сега тези числа остават без коментар, тъй като след изборите в неделя Цонев и Станев не отговарят на мобилните си телефони.


Не гласуваме за пари, а за...


По ирония на съдбата две от гетата във Варна са разположени високо над града. От склоновете панорамата е ясна и широка – вижда се като на длан. Или като при обсада.


В майската жега на изборната неделя момчета от махалата в кв. "Владиславово" бяха събрани за следобедна евангелска служба при пастора си. Четяха Библията. Повечето от тях тази година участваха в избори за първи път. Когато понечих да попитам, дали някой е правил опит да купи гласовете им, единият се сопна не на шега: "Ние не гласуваме за пари!, каза ми той. Ние гласуваме....".


Изречението остана недовършено. А пръстът му сочеше нагоре.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 461 Неутрално

  е, за какво равноправие, равенство и т.н. говорим?
  за какво им е на мангалите да имат право на глас, след като го продават?
  има начини да им се отнеме, ама никой не го прави. защото не само ДПС купува гласове, а всички. разпределили са си махалите и градовете и купуват само там където им трябва. сметките са тънки, тънки според мандатите в районите....

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Кой гласувал, гласувал. Кака се ожени.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Неутрално

  в България само хората с висше и средно трябват да имат право да гласуват.Другите не трябва да гласуват ,защото се продават за 20 лева

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 4. 4 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Може да я разведем кака, ако много шава.

 5. 5 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 461 Неутрално

  забравих да добавя и неграмотните и тези които трайно живеят в чужбина. не искам някой който живее в Анадола или в Чикаго от 15 години да ми избира управниците. Ако толкова държи - да дойде тук, да поживее 12 месеца и тогава пак.
  ако издържи де...

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 6. 6 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чудното е, че прокуратурата спи и няма осъдени по бързото производство въпреки доказателствата.
  И другият случай с разследването на БНТ? Продавачите на гласове бяха освободени 24 часа след задържането им.

  Fortuna favet fortibus.
 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  "В майската жега на изборната неделя момчета от махалата в кв. "Владиславово" бяха събрани за следобедна евангелска служба при пастора си. Четяха Библията.

  "Ние не гласуваме за пари!, каза ми той. Ние гласуваме....".

  Изречението остана недовършено. А пръстът му сочеше нагоре."

  Май е най добре да се обръщаме към протестантските църкви в щатите, Европа и Австралия и да ги молим да пращат пастори да евангелизират.
  След десет години в ромските махали може да се появят наченки на протестантска етика, а след двадесет те да станат нещо друго.
  Сто пъти е по-добро от тази перспектива: http://www.youtube.com/watch?v=25EJIu_Rjdw

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  Много писано...накрая идеята е, че има ново поколение "роми" четящи библията и чакащи времето за гласуване.

 9. 9 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pima":

  Тези от Чикаго с техните 300 гласа едва ли избират депутатите...
  Виж тези от Бурса и Измир вкарват поне 2-3 на ДПС.
  Аз живея в чужбина, но имам само българско гражданство. Не ми и трябва друго. Това с гласуването от чужбина може да се реши по няколко начина, но винаги ще има недоволни.

  Fortuna favet fortibus.
 10. 10 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Весело

  Политика и религия ... не виждам разлики,и при двата случая става дума за пари и фалшиви обещания,чиято единствена цел е властта над низшите духом ...

  Liberate Your Mind!
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Дневник, може би трябва да се направи систематизирана извадка как са гласували в циганските махали в страната?! Веднага ще стане ясно кой е пазарил циганите по места....

 12. 12 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#1:"Pima"]разпределили са си махалите и градовете и купуват само там където им трябва. [/quote]
  И после същите тези дето са си купили народната любов и правото да се настанят в парламента излизат и казват колко честно и морално са победили, и как ще работят за всички, докато самоотвержено работят само за себе си и кликата около тях. Абсолютно съм съгласна, че на продавачите на вот трябва да им се отреже тази възможност. Гавра е, когато продаващи гласа си за подаяния решават кой да бъде на власт. Същото е и с трайно установените в чужбина. Оня ден гледах един репортаж от гласуването в съседите. Журналиста се опита да проведе разговор с един от гласоподавателите с цел да разбере какво го мотивира човечеца, защо е решил да дойде да гласува. Не получи отговор, защото електоралната единица не знаеше български и само повтаряше, че не разбира. Е, не стига че не живее тук, ами и български не знае, но иска да решава кой да управлява България и го прави, защото му е дадена тази възможност.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#9:"Ламбо"] с гласуването от чужбина може да се реши по няколко начина[/quote]

  Електронно гласуване....

 14. 14 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  [quote#7:"Graf"]Май е най добре да се обръщаме към протестантските църкви в щатите, Европа и Австралия и да ги молим да пращат пастори да евангелизират. [/quote]

  Преди 4-5 години в къщата ми влезе един гипсаджия-циганин(сам се определи така)- евангелист. Взе ми акъла колко добре и съвестно работи, не пие, не пуши, прекръсти се преди да почне- " Бог да благослови тоя дом и работата ми днес".
  Оттогава имам същите мисли като теб. Май само те могат да ги "приобщят"

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 15. 15 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#12:"bee"]иска да решава кой да управлява България и го прави, защото му е дадена тази възможност[/quote]

  Тази възможност му е дадена,защото е български граждани,вероятно с трудов стаж и платени данъци в България,надминаващи твоите или на онези,които постоянно ги сочат като виновни за нещо,за което имат пълно и неоспоримо право ...

  Liberate Your Mind!
 16. 16 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1156 Гневно

  [quote#15:"baghatur"]вероятно с трудов стаж и платени данъци в България,надминаващи твоите или на онези,които постоянно ги сочат като виновни за нещо,[/quote]
  Вярно ли, след като и български не говори и не може даже да разбере какво го питат?!? Отивайки там той си е направил своя избор. Да решава само на мястото, където живее, защото то пряко го касае. А кой колко данъци е платил и колко трудов стаж има едва ли точно ти можеш да определиш на база постове в интернет анонимко. Който иска да определя какво да се случва тук да е останал да живее тук като толкова го е еня за гражданството му. Или да дойде да поживее известно време тук, минимум една година, че да усети резултата от вота си на собствен гръб. Докато подобни " клиенти " на политически партии решават как да живея аз, която съм тук, аз ще имам правото да ги соча.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 17. 17 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "bee":

  Значи,това,че с работата си е помогнал за развитието на България и е платил с данъците си твоето образование,и накрая,но не на последно място е избрал да остане и български гражданин,не е важно за теб?
  Мисля,че проблемът ти е друг и не свързан с доводите,които си посочила ... знам го,защото и друг път сме се засичали в този форум и съм наясно с възгледите ти относно малцинствата ...

  Liberate Your Mind!
 18. 18 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 660 Неутрално

  От ходещи бюлетини стават религиозни ненормалници... Ох..

 19. 19 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  анти-конституционната партия "ДПС" да бъде разтурена веднага!

  it comes from inside, just listen ...
 20. 20 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#3:"In my world"]в България само хората с висше и средно трябват да имат право да гласуват.Другите не трябва да гласуват ,защото се продават за 20 лева[/quote]
  А, какво правим с тези, които отговарят на горните условия, но нямат желание да гласуват: "студентките са проспали половината изборен ден и, че имат намерение да направят същото с останалата част от него."

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 21. 21 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Глупости ! Всичко тръгна от Варна , 70000 против Киро и ГЕРБ и пак ГЕРБ спечели ...

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 22. 22 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#17:"baghatur"]Значи,това,че с работата си е помогнал за развитието на България и е платил с данъците си твоето образование[/quote]
  Ще ме извиняваш, но никой в тази държава нищо не ми е плащал. И никога не съм чакала държавата да ми плати каквото и да било. Моите разноски са ги плащали родителите ми, които не са ги взели от този, а са ги изработили сами, така както много други българи работили и работещи тук. Така че не ми вади скопени оправдания за тънките сметки на една определена партия, в която тези са основни участници. Понеже аз живея тук имам пълното право да търся сметка, кой ми определя правилата, по които ще живея. Който иска да го прави, да заповяда, да дойде да живее тук и ще има право да гласи управници.
  А какъв ми е проблема и изобщо имам ли проблем, не смятам, че ти имаш капацитета, за да стигнеш до изводи. Имам позиция, изказвам я гласно, а тя е, че хора, които не живеят тук от години не трябва да имат право на глас касаещ управлението на страната. По същия въпрос считам, че досега не се намери политик с достатъчно смелост, за да им отреже квитанциите на преселилите се в чужбина, дето гласуват под строй и български не знаят. Защото всеки средно интелигентен човек може да си направи сметката колко ще падне процента на тази партия без гласовете от комшулука. Като сме го ударили на откровения, и за неграмотните цигани продаващи гласа си имам " лек ". Да имат право на глас хора с образование най-малко средно, а за продажба на вот пет години затвор ефективно и 50 000 лева глоба. Понеже е спорно дали някой, който не е имал мозък да завърши едно средно ще има акъл да реди държавата. Ако се намери някой на място да го приложи това със сигурност много сган ще бъде изметена от парламента, но силно се съмнявам, че безродниците интересчии наричащи себе си политици ще отрежат клона, на който седят.
  Иначе съм поласкана, че си запознат с позицията ми, значи внимателно ме четеш. Продължавай така. Аз твоята я открих едва сега, и то само защото реши да ми кажеш нещо.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 729 Разстроено

  [quote#3:"In my world"] България само хората с висше и средно трябват да имат право да гласуват.Другите не трябва да гласуват ,защото се продават за 20 лева [/quote]
  Познавам доста Мъдри и Достойни Човеци и без основно!?
  Познавам доста продажни и недостойни с по две+ виШи!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 24. 24 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Ето така се печелят избори у нас! Не че е изненада!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 25. 25 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако си припомните общуване с цигани, може би ще направите разлика между поведението на цигани християни и мангали - примати. Едните са съвсем прилични, доверчиви и кротки, другите ...

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#7:"Graf"]Май е най добре да се обръщаме към протестантските църкви[/quote]
  Изпитвам огромно уважение към протестантската религия заради тяхната скромност, морал и чувство за дълг. Родителите ми ме кръстиха като православен и такъв ще си остана в тяхна памет. Но завиждам на тези които са кръстени в протестантска църква.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Ето го обяснението защо в "градът на протеста" ГЕРБ води с 12% на БСП - просто разбиха схемата с купените цигански гласове.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Познавам подобни хора, поне един от тях, Максим се казва, от махалата в Казанлък. Силно религиозен, учудващо честен, рядко трудолюбив, невероятно предан приятел. Върна ми вярата във възможността да има и свестни цигани.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 29. 29 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#22] от "bee":

  Отрицанието и високомерието няма да направят България европейска държава,напротив,ще си остане част от Ориента,от който толкова отчаяно се опитваш да избягаш.

  Liberate Your Mind!
 30. 30 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#29:"baghatur"]Отрицаниео и високомерието няма да направят България европейска държава[/quote]
  Но законите равни за всички, спазвани от всички, и ясните правила биха я направили. Нещо което липсва у нас, и поради което България си е Ориента, колкото и да не е удобно това да се казва директно. А когато е гнило отгоре няма как да ухае на цветя и рози отдолу.
  И не бъркай отрицание и високомерие с желанието за една нормална държава.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 31. 31 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "bee":

  Желанието за нормална държава е похвално,но изпадаш в противоречие,от една страна отричаш правото на български граждани да гласуват,защото живеят в чужбина или са неграмотни,а от друга искаш законност и равноправие ...
  Оставам с усещането,че законите и равноправието трябва да се съобразяват с теб,а не ти с тях ... а това ми прилича на диктатура ...

  Liberate Your Mind!
 32. 32 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#31] от "baghatur":

  Много си умерен,разумен и тн. в коментарите си,но гледа ли репортажите от Турция?Хората там НАИСТИНА не помнят как се говори езика ни!Колко данък е платил?Колко стаж има?Какво му дава право да се възползва и да влияе на развитието на държава с която нищо вече не го свързва?За теб това вероятно е дребнотемие,но за нас си е дразнещо,убеден съм,че има механизми този процес да се контролира.Също съм убеден,че в замяна на правото си да гласуваш,ще помогнеш повече на страната си,отколкото ако си пускаш бюлетината в посолството.

 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Много хитро се е изплъзнал бае ви Спас с гласовете на ромите. Но нищо не казва за онези 44 хиляди гласа за Герб. Парадоксът, че градът, от който пламнаха протестите даде 35% на мутрите очевидно не впечатлява автора. Въпросът къде всъщност се намира гетото във Варна е по-скоро риторичен, но кой знае защо ние упорито продължаваме да търсим под вола теле. Замазването на истината не води до промяна, но както и да е. И да не забравите да запалите свещичка за Пламен.

 34. 34 Профил на eyewithness
  eyewithness
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "Count Grishnackh":

  Истината е, че не бяха 70000 против Киро и ГЕРБ, а 7000. Дори на 3 март не бяха повече от 17000. Разликата я направиха медиите.

 35. 35 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#34] от "eyewithness":
  И много пришълци имаше за по 20 лева и 2 кебапчета

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 36. 36 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#33] от "Lemmy":
  Не виждаш ли, че той рядко пише ... Дори и в блога си. Много има да се говори и спори по темата Варна .

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 37. 37 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  До коментар [#1] от "Pima":

  Ти наистина ли си мислиш, че като отнемеш конституционното право на група хора да гласуват, нещата в България ще се оправят?
  Ми да влезем с автоматите тогава и да ги застреляме, какво ще кажеш?

  До коментар [#3] от "In my world":
  Ох, айде още един. С какво хората със средно и висшо образование са по-специални от другите, че си готов така - с лека ръка - да им отнемеш нещо, което им принадлежи по конституция? Ами какво ще кажеш ако утре професорите и докторите кажат, да се отнеме правото на всички, които нямат техните титли, да гласуват?!

  Fail with honour then succeed by fraud
 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Весело

  До коментар [#3] от "In my world":А не може ли по-просто? Да имат право да гласуват само хората с доказано имущество за над един милион лева? Може и с над 10 милиона - тогава всичко ще се упрости и ще си дойде на мястото!

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2056 Весело

  [quote#27:"Fred"]Ето го обяснението защо в "градът на протеста" ГЕРБ води с 12% на БСП - просто разбиха схемата с купените цигански гласове.[/quote]
  Е.... почти. В Максуда (пак ромско гето във Варна), надвечер в изборния ден, е имало яко пазаруване в хранителните магазини — явно е имало хонорари (защото не вярвам точно тогава да са им превели помощите ).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#39] от "gost22":

  То даже се знае кой им плаща - всички сигнали в изборния ден бяха за агитация на турски, за плащане на гласове... ясно стана, че са от ДПС, даже вече имало осъдени: http://www.moreto.net/novini.php?n=210909

 41. 41 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#39] от "gost22":ДПС и БСП са най-големите купувачи на гласове - после парите избиват от кражбите по време на власт! ГЕРБ спечели във Варна въпреки турско-комунистическтата-циганска мафия! Защото само ББ е срещу нея!

 42. 42 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#33:"Lemmy"]Много хитро се е изплъзнал бае ви Спас с гласовете на ромите. Но нищо не казва за онези 44 хиляди гласа за Герб.[/quote]

  Бързаш Lemmy! По тази тема - в събота. Чети Капитал!

 43. 43 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Докато няма осъдени "големи риби" за купуването на гласове,докато на ромите се гледа като второ качество хора,които политиците използват само по време на избори и никой не прави нищо за цивилизоването на тази общност, проблемът ,не само ще остане,но и ще се влошава.....а всичко е толкова просто,само че, които могат да направят нещо нямат нито желание,нито интерес.....

 44. 44 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#43] от "thepirineagle":
  Докато циганите не излъчат свой единен Граждански субект, който да ги представя в националният ни, Двукамарен парламент...

 45. 45 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "In my world":

  Образованието е функция на парите. Образователният ценз е скрит имуществен ценз. Т.е. устройва силните на деня, консерваторите на статуквото.

  "Образованите", макар и да не се продават, също гласуват за мафията.

  Което ги прави дори по-глупави от циганчетата. Циганчетата избират да ги краде мафия срещу 50 лв. компенсация, а "образованите" гласуват за мафия без компенсации.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 46. 46 Профил на Несъществуващата социаллиберална партия
  Несъществуващата социаллиберална партия
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Че образованието е функция на парите показва примерът с фамилиите на бившите комунисти.

  През 1944 партизаните са най-вече "прости, неуки и вонеха лошо",

  но сдобивайки се с властта и съответно много пари, оттам нататък номенклатурата се образова повече. Че и днес щерките и синчетата са по чужбина, по скъпи дестинации.

  http://www.facebook.com/NesashtestvuvashtataSocialliberalnaPartiya
 47. 47 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#45] от "Несъществуващата социаллиберална партия":

  не е вярно те се продават за много пари - адвокати, счетоводители и друг добре платен слугинаж

  BG e мини империя на злото.
 48. 48 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От такива боклуци като Янко Станев и Йордан Цонев ми се повръща!!! Вместо да направят така, че тия мангали да изчезнат или да намаляват такива уроди като тия убавци ги размножават за да ги използват като гласоподаватели за ДПС. Пълни изроди!!! Тези мангали унищожават системно държавата България, а такива безродници като тия двамцата се бият кой повече такива гласове да привлече!!! Не на разумните българи, не дори и на българите изобщо, а се борят за повече цигански гласове! Пълна отврат са тия двамата и подобните им!!! И после се чудим защо всичко свястно се изнася оттук. Защото не иска да храни човекоподобни мангали, които да го лъжат, крадат, да живеят на гърба на работещите българи и да имат само права и никакви задължения. Затова настоявам пред политическата класа незабавно да се промени избирателния закон като се въведе образователен ценз за гласоподавателите - минимум средно образование без пенсионерите, имуществен ценз- платени данъци в България за предходната година, задължително гласуване на хората имащи право на глас и премахване на двойното гражданство и гласуването на хора с небългарски имена, живеещи в чужбина, недопринасящи с нищо за подобряването на живота у нас и дори не знаят за какви хора гласуват, а и езика ни не знаят, да не говорим за децата им. Такива отдавна са доказали, че не са българи, а ние очакваме те да се грижат за доброто на България. Е по-големи ахмаци от нас надали има на Земята!!!

 49. 49 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#37:"issun-bōshi"]С какво хората със средно и висшо образование са по-специални от другите, че си готов така - с лека ръка - да им отнемеш нещо, което им принадлежи по конституция? [/quote]

  Кратко.С това,че конституционните им права произтичат от законите,които онези,образованите, са им дали,зачитайки и тяхното мнение.Точно това ми разсъждение,ме отказва от тезата ми.Въпреки това,трябва да се работи по въпроса.Страх от покупко-продажба и работа с малцинствата от немалцинствени партии е минимумът...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK